Αν οπαδοί του Τραμπ κολλήσουν κορωνοϊό σε προεκλογική συγκέντρωσή του δεν θα μπορούν να κινηθούν νομικά

Αν οπαδοί του Τραμπ κολλήσουν κορωνοϊό σε προεκλογική συγκέντρωσή του δεν θα μπορούν να κινηθούν νομικά Facebook Twitter
0

Οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ που θα πηγαίνουν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του θα υποχρεούνται να δεσμευθούν ότι δεν θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον της εκστρατείας του προέδρου σε περίπτωση που μολυνθούν από τον νέο κορωνοϊό.

Ο Τραμπ ανήγγειλε προχθές Τετάρτη ότι θα ξαναρχίσει τις προεκλογικές συγκεντρώσεις του σε τέσσερις πολιτείες (Οκλαχόμα, Φλόριντα, Αριζόνα και Βόρεια Καρολίνα) παρά το γεγονός πως η πανδημία συνεχίζει να μαίνεται. Στη Φλόριντα, στην Αριζόνα και στη Βόρεια Καρολίνα, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 βρίσκεται σε άνοδο. Συνολικά, η χώρα θρηνεί 113.774 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, ενώ έχουν καταγραφεί πάνω από δύο εκατομμύρια μολύνσεις.

Όμως στον ιστότοπο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, οι οπαδοί του που θέλουν να πάνε σε κάποια από τις προσεχείς συγκεντρώσεις του καλούνται να υπογράψουν μια δήλωση αποποίησης ευθύνης της εκστρατείας για να εγγραφούν στον κατάλογο και να μπορέσουν να είναι παρόντες. «Πατώντας το κουμπί της εγγραφής, αποδέχεστε ότι υπάρχει κίνδυνος έκθεσης» στον κορονοϊό «σε οποιονδήποτε δημόσιο χώρο όπου παρίστανται άλλοι άνθρωποι» και «συμμετέχοντας σε αυτή τη συγκέντρωση, εσείς και οι άλλοι προσκεκλημένοι (...) αναλαμβάνετε την πλήρη ευθύνη για όλους τους κινδύνους», αναφέρεται στη σελίδα για τη συγκέντρωση του Τραμπ στην Οκλαχόμα την Παρασκευή 19η Ιουνίου.

Ζητείται επίσης να μη γίνει επίρριψη της ευθύνης για ενδεχόμενη μόλυνση σε στέλεχος ή εργαζόμενο της εκστρατείας του δισεκατομμυριούχου. Δεν γίνεται καμία αναφορά στη χρήση προστατευτικής μάσκας.

Η αναγγελία της συγκέντρωσης στην Τάλσα, στην Οκλαχόμα, τη 19η Ιουνίου προκάλεσε αμέσως πολεμική, σε μια χώρα που συγκλονίζεται από διαδηλώσεις μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ κι έχει μπει σε φάση εξέτασης της συνείδησής της ως προς το ζήτημα του ρατσισμού. Στην Τάλσα είχε διαπραχθεί μια ρατσιστική σφαγή το 1921, όταν πλήθος λευκών σκότωσε εκατοντάδες Αφροαμερικανούς σε μια συνοικία μαύρων που ευημερούσε.

Επιπλέον, η ημερομηνία που επελέγη, γνωστή και ως Juneteenth στην Αμερική, είναι η «Ημέρα της Ελευθερίας», η επέτειος της κατάργησης της δουλείας στο Τέξας τη 19η Ιουνίου 1865. Απόφαση την οποία η Κάμαλα Χάρις, Δημοκρατική γερουσιάστρια της Καλιφόρνιας η οποία ενδέχεται να γίνει η υποψήφια αντιπρόεδρος του αντιπάλου του Τραμπ στις εκλογές, του Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε «φιέστα» που οργανώνει ο πρόεδρος για τους οπαδούς της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής.

Ο Λευκός Οίκος αντέτεινε την Πέμπτη ότι η ημερομηνία που επελέγη είναι «σημαντική» για τον Τραμπ και ότι θέλει να προβάλλει τις «προόδους που έχουν κάνει» οι Αφροαμερικανοί. Πέραν της Χάρις, άλλοι επικριτές του ενοίκου του Λευκού Οίκου είδαν στην κίνηση μια βαριά προσβολή στη μνήμη του Φλόιντ. Ο Τζο Μπάιντεν ως τώρα δεν έχει ανακοινώσει την επανέναρξη των προεκλογικών συγκεντρώσεών του.

Ο Τραμπ αναμένεται να εκφωνήσει την ομιλία με την οποία θα αποδεχθεί το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου του GOP στην Τζάκσονβιλ, στη Φλόριντα, κατά το Ρεπουμπλικανικό Εθνικό Συνέδριο, ανακοίνωσε εξάλλου χθες η Ρόνα Μακντάνιελ, η πρόεδρος του κόμματος, μέσω Twitter. «Η Φλόριντα δεν είναι μόνο η πολιτεία του, είναι κρίσιμη για τη νίκη», τόνισε η Μακντάνιελ.

Το συνέδριο διεξάγεται στη Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα, όπου θα εμφανιζόταν για να αποδεχθεί το χρίσμα, προτού ο Τραμπ εξοργιστεί με τον Δημοκρατικό κυβερνήτη Ρόι Κούπερ εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνει για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού, στο πλαίσιο των οποίων έκανε σαφές πως εννοεί να ζητήσει να περιοριστεί η προσέλευση στο συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Διεθνή / Το ΝΑΤΟ αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες – Προς συμφωνία για 5% του ΑΕΠ έως το 2032

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ετοιμάζουν ιστορική αύξηση στις αμυντικές δαπάνες, με στόχο το 5% του ΑΕΠ έως το 2032, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις Τραμπ. Όλες οι εξελίξεις ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Χάγη
LIFO NEWSROOM
Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Διεθνή / Το BBC απαντά σε καταγγελία για τον ισχυρισμό του ότι το βιολογικό φύλο «δεν μπορεί να αλλάξει»

Ο καταγγέλλων αναγνώστης κατηγόρησε το BBC ότι χρησιμοποιεί «κρυφές ενδείξεις» για να αποσπάσει την προσοχή από την κριτική και ότι συνεχίζει να «εξευτελίζει» την έννοια του φύλου
LIFO NEWSROOM
«Καμία απόδειξη γενοκτονίας στη Γάζα» δηλώνουν οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης

Διεθνή / «Καμία απόδειξη γενοκτονίας στη Γάζα» λένε οι δικηγόροι της βρετανικής κυβέρνησης

«Η διαπίστωση ότι το Ισραήλ δεν δεσμεύεται να συμμορφωθεί με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο δεν σημαίνει ότι έχει πρόθεση να διαπράξει γενοκτονία», εξήγησαν οι δικηγόροι στο Ανώτατο Δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
Αίνιγμα ο Πούτιν για Κωνσταντινούπολη: «Όχι» τελικά από Τραμπ - Δεν πάει ούτε ο Λαβρόφ

Διεθνή / Αίνιγμα ο Πούτιν για Κωνσταντινούπολη: «Όχι» τελικά από Τραμπ - Δεν πάει ούτε ο Λαβρόφ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν θα συμμετάσχει στις αυριανές ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί για την παρουσία Πούτιν - Στα ΗΑΕ θα ταξιδέψει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με τη Χαμάς

Διεθνή / Ο Νετανιάχου κατηγορεί τον Μακρόν ότι συντάσσεται με τη Χαμάς

Ο Μακρόν χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα «απαράδεκτες» και «ντροπιαστικές», υπογραμμίζοντας την ανθρωπιστική κρίση με την έλλειψη νερού, φαρμάκων και ιατρικής πρόσβασης στη Γάζα
LIFO NEWSROOM