Οι ακρίδες καταβροχθίζουν καλλιέργειες και τρόφιμα στο Πακιστάν

Οι ακρίδες καταβροχθίζουν καλλιέργειες και τρόφιμα στο Πακιστάν Facebook Twitter
Οι ακρίδες καταβροχθίζουν καλλιέργειες και τρόφιμα στο Πακιστάν
0

Αντιμέτωποι με τη χειρότερη μάστιγα στην σύγχρονη ιστορία, οι αγρότες στο Πακιστάν έχουν αφεθεί χωρίς βοήθεια στον πόλεμο των ακρίδων, που αφανίζουν τις καλλιέργειες.

Ο Mir Gul Muhammad, ένας αγρότης στην επαρχία του Μπαλουκιστάν, είναι κάθετος. «Το χειρότερο που έχουμε δει ποτέ, σε όλη μας τη ζωή», λέει στον Guardian για τα σμήνη των ακρίδων που κατέβηκαν στο χωριό του Gharok.

«Καλλιεργούσα περίπου 50 στρέμματα βαμβάκι και όλα αυτά έχουν καταστραφεί από τις ακρίδες. Εκτός από το βαμβάκι, οι άλλες καλλιέργειες μου, κρεμμύδι, τσίλι και ντομάτα, έχουν επίσης επηρεαστεί άσχημα. Είναι μια απώλεια περίπου 10 εκατ. ρουπιών (περίπου 121.000 ευρώ). Και θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψω οικονομικά».

Οι αγρότες σε όλο το Πακιστάν υφίστανται τη χειρότερη εισβολή ακρίδων στην πρόσφατη ιστορία, η οποία προκαλεί ζημιές δισ. δολαρίων και οδηγεί σε φόβους για μακροπρόθεσμες ελλείψεις τροφίμων.

Η πακιστανική κυβέρνηση κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης φέτος μετά την εισβολή των ακρίδων του χειμώνα.

Το πρώτο σμήνος προήλθε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα μέσα του 2019 και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται νέα επάνοδος των ακρίδων από το Ιράν.

«Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα. Είναι μια κατάσταση ανίσχυρη» λένε οι αγρότες.

Μία από τις πιο πληγείσες επαρχίες είναι η Σιντ, όπου ο αγρότης Μότι Λαλ είπε ότι η ζωή του καταστράφηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα.

«Όλες οι πράσινες καλλιέργειες μου, όπως το σιτάρι και η μουστάρδα, δέχθηκαν επίθεση και καταστράφηκαν από ακρίδες. Είχαμε δανειστεί 40.000 ρουπίες μέσω προγραμμάτων μικροχρηματοδότησης για να επενδύσω στη γεωργία. Τώρα, όλο αυτό το ποσό έχει εξαφανιστεί».

Το Πακιστάν θα υποστεί απώλειες περίπου 2,3 δισ. ευρώ σε χειμερινές καλλιέργειες, όπως το σιτάρι, αλλά και περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ στις θερινές καλλιέργειες που φυτεύονται τώρα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Αυτό θα είναι οικονομικά καταστροφικό για μια χώρα όπου η γεωργία αντιπροσωπεύει το 20% του ΑΕΠ και το 65% του πληθυσμού ζει και εργάζεται σε γεωργικές περιοχές. Το Πακιστάν ήδη υποφέρει από τον πληθωρισμό, που βρίσκεται τώρα σε υψηλό 12 ετών, και την άνευ προηγουμένου οικονομική επιβάρυνση που επιβάλλεται από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το κόστος του αλευριού και των λαχανικών είχε ήδη αυξηθεί 15% φέτος, και η προσβολή από ακρίδες θα μπορούσε να κάνει ακόμη και τα βασικά είδη διατροφής απρόσιτα.

Ο Ismail Rahoo, υπουργός Γεωργίας του Σιντάν, χαρακτήρισε την πανούκλα των ακρίδων ως «επικίνδυνη και καταστροφική απειλή για την οικονομία, τη γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια στο Πακιστάν».

«Φέτος θα είναι δέκα φορές χειρότερη από πέρυσι. Επιτίθενται από τρεις πλευρές. Οι ακρίδες και τα αυγά τους έχουν πλέον καλύψει 50.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε χωράφια. Περιμένουμε να μολύνουν περισσότερα από 5 εκατομμύρια εκτάρια. Και δεν επιτίθενται μόνο στην επαρχία Σιντάν, αλλά και στις γεωργικές περιοχές του Πουντζάμπ και του Μπαλουχιστάν».

Οι έντονες βροχοπτώσεις στην αραβική χερσόνησο το 2019 προκάλεσαν εκρηκτική αύξηση του πληθυσμού της ακρίδας και άρχισαν να προκαλούν προβλήματα στην Ινδία, το Πακιστάν και σε ορισμένες αφρικανικές χώρες πέρυσι.

Η δεύτερη γενιά είναι 20 φορές μεγαλύτερη. Οι ακρίδες κινούνται σε σμήνη έως 50 εκατομμυρίων, μπορούν να ταξιδεύουν 90 μίλια την ημέρα και να γεννούν 1.000 αυγά ανά τετραγωνικό μέτρο γης.

Ο Rahoo είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αγνόησε διάφορα αιτήματα για ψεκασμό φυτοφαρμάκων από τον αέρα, κάτι που είπε ότι η κρατική κυβέρνηση του Σιντ δεν είχε τους πόρους να κάνει.

Τώρα είναι πολύ αργά. Πολλοί άνθρωποι θα λιμοκτονήσουν λένε οι ειδικοί.

Με πληροφορίες από τον Guardian

Περιβάλλον
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματίζει η οξίνιση των ωκεανών: Η μεγάλη συμφωνία Ebb Carbon και Microsoft ενάντια στο διοξείδιο του άνθρακα

Περιβάλλον / Προβληματίζει η οξίνιση των ωκεανών: Η μεγάλη συμφωνία Ebb Carbon και Microsoft ενάντια στο διοξείδιο του άνθρακα

Η εταιρεία Ebb Carbon συνεργάζεται με τη Microsoft σε μια πρωτοποριακή συμφωνία για την ηλεκτροχημική αύξηση της αλκαλικότητας των ωκεανών, με στόχο την απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα και την αντιμετώπιση της οξίνισης των θαλασσών
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν: Η Καμπούλ στα πρόθυρα αφανισμού μέχρι το 2030 λόγω κρίσης νερού

Περιβάλλον / Αφγανιστάν: Η Καμπούλ στα πρόθυρα αφανισμού μέχρι το 2030 λόγω κρίσης νερού

Η Καμπούλ κινδυνεύει να γίνει η πρώτη σύγχρονη πόλη χωρίς καθόλου νερό - Η κλιματική κρίση, η αστικοποίηση και η έλλειψη χρηματοδότησης οδηγούν 7 εκατομμύρια κατοίκους σε ανθρωπιστική καταστροφή
LIFO NEWSROOM
Γιγαντιαία μονστέρα της δεκαετίας του 1970 επανεντάχθηκε σε εσωτερικό ζωολογικό κήπο

Περιβάλλον / Γιγαντιαία μονστέρα της δεκαετίας του 1970 επανεντάχθηκε σε εσωτερικό ζωολογικό κήπο

Το ύψους τριών μέτρων φυτό μεταφέρθηκε σε έναν κοντινό εσωτερικό τροπικό κήπο που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή τροπικών φυτών στη Βρετανία μετά τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Kew
LIFO NEWSROOM
Τι είναι η «έκρηξη Strombolian» και τι συμβαίνει στην Αίτνα

Τech & Science / Τι είναι η «έκρηξη Strombolian» και τι συμβαίνει στην Αίτνα

Η Αίτνα εκρήγνυται ξανά, στέλνοντας σύννεφα τέφρας και ροές λάβας στον ουρανό της Σικελίας - Τι λένε οι ηφαιστειολόγοι για το φαινόμενο, πώς ταξινομούνται οι εκρήξεις και τι σημαίνει η πρόσφατη δραστηριότητα για την επιστημονική παρακολούθηση
LIFO NEWSROOM