Άλαν Τούρινγκ: Διχάζει το νέο άγαλμά του στο Κέιμπριτζ

Διχάζει τις απόψεις το νέο γλυπτό του Άλαν Τούρινγκ στο Κέιμπριτζ Facebook Twitter
Φωτ.: Instagram / kings.college
0

Αντιδράσεις και διχασμό έχουν προκαλέσει τα αποκαλυπτήρια του νέου αγάλματος του κορυφαίου επιστήμονα  Άλαν Τούρινγκ στο King's College του Κέιμπριτζ.

Ο Άλαν Τούρινγκ σπούδασε μαθηματικά στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στις αρχές της δεκαετίας του 1930, ωστόσο το νέο άγαλμα που στόχο έχει να τιμήσει τόσο το λαμπρό μυαλό, όσο και το πλέον ταλαιπωρημένο μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις αναφορικά με το αφηρημένο σχέδιό του. Ο Άλαν Τούρινγκ υπενθυμίζεται πως έσπασε τον πολύπλοκο κώδικα Enigma της ναζιστικής Γερμανίας, ένα επίτευγμα που συνέβαλε στη διάσωση εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά και στον τερματισμό του Β' Παγκοσμίου πολέμου, θέτοντας τα θεμέλια για τους προσωπικούς υπολογιστές και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ωστόσο συμφώνησε να υποβληθεί σε χημικό ευνουχισμό αντί να φυλακιστεί, μετά τη γνωστοποίηση πως διατηρούσε σχέση με έναν άνδρα το 1952. Κατηγορήθηκε συγκεκριμένα για σεξουαλική διαστροφή. Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα έβαλε τέλος στη ζωή του σε ηλικία 41 χρονών. Σχετικά με την ανέγερση του γλυπτού του, το 2022 η Επιτροπή Σχεδιασμού της Ιστορικής Αγγλίας δεν φάνηκε να συμφωνεί με αυτή. «Θεωρούμε ότι θα έβλαπτε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα, που δημιουργείται από την αλληλεπίδραση των κτιρίων και του τοπίου, ο οποίος κάνει το κολέγιο ένα τόσο αξιόλογο μέρος», έγραψαν χαρακτηριστικά σε επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Κέιμπριτζ, σύμφωνα με το LGBTQ Nation.

Τώρα που το γλυπτό αποκαλύφθηκε, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν καταφύγει στα social media προκειμένου να καταδικάσουν το σχέδιό του, χαρακτηρίζοντας το μεταξύ άλλων ως «θλιβερό» και «πολύ παράξενο». Ωστόσο το ύψους 3,7 μέτρων άγαλμα επαινέθηκε από άλλους, καθώς ένα από τα σχόλια ανέφερε πως «αποτυπώνει την μονοσήμαντη ευφυΐα» του επιστήμονα. Το γλυπτό που είναι κατασκευασμένο από ατσάλι και χαλκό, ώστε να οξειδώνεται και να παίρνει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα, αποτελείται από μια σειρά από αλλεπάλληλα στρώματα, σχεδιασμένα να απεικονίζουν τη φιγούρα ενός άνδρα.

Κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων, ο γλύπτης  Άντονι Γκόρμλι, παραδέχτηκε πως ανησυχούσε ότι «δεν ήταν αρκετά αμφιλεγόμενο». «Είμαι έκπληκτος από τον τρόπο με τον οποίο το γλυπτό μιλάει στα κτίρια και τα κτίρια στο γλυπτό. Μπήκαν αμέσως σε ένα είδος διαλόγου. Πρέπει να πω ότι χρειάστηκε πολύς χρόνος για να φτάσουμε εδώ. Ήταν το 2015 όταν ξεκίνησε το ταξίδι, και η πολεοδομική άδεια ήταν ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο, [αν και] όλοι συμφωνούν ότι μοιάζει σαν το γλυπτό να ήταν πάντα εδώ», σημείωσε εξίσου,

Ωστόσο ο γλύπτης κατέληξε πως δεν πρόκειται για «μνημόσυνο ενός θανάτου, αλλά για μια γιορτή των ευκαιριών που μια ανθρώπινη ζωή μπόρεσε να επιτρέψει».

Με πληροφορίες από Pink News

It's Viral
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον προβάλεται ξανά μετά από 50 χρόνια

Πολιτισμός / «Με παρακολουθούν»: Η ξεχασμένη συνέντευξη του Τζον Λένον που βρέθηκε 50 χρόνια μετά

Μια συνέντευξη του Τζον Λένον που χάθηκε για 50 χρόνια, όπου μιλά για την παρακολούθηση από την κυβέρνηση Νίξον και αποκαλύπτει σκέψεις για τη μουσική και τη ζωή του, προβάλλεται στο Boom Radio για τα 85α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
Γιώργος Καπουτζίδης: «Μία φωτογραφία ίσον χίλια ψέματα» - Τι είπε για την ανάρτηση μετά την κηδεία του Γεράσιμου Μιχελή

It's Viral / Γιώργος Καπουτζίδης: «Μία φωτογραφία ίσον χίλια ψέματα» - Τι είπε για την επίμαχη ανάρτηση του Αργύρη Αγγέλου

Ο ηθοποιός, μήνες μετά τον σάλο που προκλήθηκε με τη φωτογραφία που ανήρτησε ο Αργύρης Αγγέλου, μετά την κηδεία του Γεράσιμου Μιχελή, θέλησε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα
THE LIFO TEAM
To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Πολιτισμός / To Χειμερινό Αυγό Φαμπερζέ αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε δημοπρασία

Ο οίκος Christie's το κατατάσσει στις πιο πολυτελείς αυτοκρατορικές δημιουργίες των Φαμπερζέ. Το σχεδίασε μια γυναίκα και δικαίως η προσθήκη του σε οποιαδήποτε συλλογή θεωρείται ανεκτίμητη.
LIFO NEWSROOM
Μια καλόψυχη Α.Ι. κι ένας αλαφροΐσκιωτος σκύλος από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Μια ταινία τρόμου με πρωταγωνιστή ένα σκύλο, Τζάρεντ Λέτο αλλά και Έμα Τόμσον από αύριο στα σινεμά

Η τρίτη και χειρότερη κατάθεση στο σύμπαν του «Tron», η πολυσυζητημένη ταινία τρόμου «Good Boy», το δεύτερο μέρος της τριλογίας του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ και η Έμα Τόμσον ως ένοπλη προστάτιδα στο κινηματογραφικό πρόγραμμα της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Πολιτισμός / Ντόλι Πάρτον: Η αδελφή της ζητά προσευχές για την υγεία της βασίλισσας της country

Η Ντόλι Πάρτον αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και αναβάλει τη μεγάλη της περιοδεία στο Λας Βέγκας. Η αδελφή της ζητά προσευχές από τους θαυμαστές, ενώ η τραγουδίστρια παραμένει αισιόδοξη πως «ο Θεός απλώς της ζητά να επιβραδύνει»
LIFO NEWSROOM
Τέιλορ Σουίφτ: Eκτός υποψηφιοτήτων στα Grammy για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια

Πολιτισμός / Τέιλορ Σουίφτ: Η απάντησή της στα σχόλια για το νέο της άλμπουμ

«Ο καθένας έχει δικαίωμα να νιώθει ακριβώς όπως θέλει, ο στόχος μας ως καλλιτέχνες είναι να λειτουργούμε σαν καθρέφτης», αναφέρει για τα σχόλια που απέσπασε το νέο της άλμπουμ, «The Life of a Showgirl»
LIFO NEWSROOM