Η Μηχανή του Τούρινγκ αποθεώθηκε την περσινή σεζόν αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές από κοινό και κριτικούς. Φέτος επιστρέφει για δεύτερη χρονιά στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου, σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, με τον Ορφέα Αυγουστίδη στον ομώνυμο ρόλο, για να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της.

 

Το έργο του Benoit Soles αφηγείται την ιστορία του Άλαν Τούρινγκ. Του ανθρώπου που έσπασε τον κωδικό των ναζί και άλλαξε την πορεία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, συμβάλλοντας καθοριστικά στη λήξη του το 1945. Οι ιστορικοί υπολογίζουν πως η συνεισφορά του βοήθησε να αποτραπούν εκατομμύρια θάνατοι. Ο ρόλος του στην Ιστορία αλλά και η συμβολή του στην επιστήμη των υπολογιστών και της τεχνητής νοημοσύνης έμεινε κρυφός λόγω της ομοφυλοφιλίας του, της διαπόμπευσης και της αυτοκτονίας του, μέχρι το 2013 που η βασίλισσα Ελισάβετ αναγνώρισε επίσημα τις υπηρεσίες του. Πάνω από όλα όμως ο Τούρινγκ είναι ο υπερασπιστής της ανθρώπινης φαντασίας και μοναδικότητας. Η απόδειξη πως η ανθρώπινη ψυχή είναι ικανή να ξεπερνάει κάθε όριο, κάθε κοινωνικό παρεμβατισμό, κάθε στερεότυπο, κάθε αναστολή.

 

Η Μηχανή του Tούρινγκ

 

«Ο Τούρινγκ είναι μόνος του πια. Όλα όσα βλέπουμε συμβαίνουν στο μυαλό του. Είναι κομμάτια της μνήμης του. Είναι η ύστατη προσπάθεια μιας ιδιοφυούς προσωπικότητας να επικοινωνήσει με όλους αυτούς που δεν τον κατάλαβαν τότε και όλους εμάς που προσπαθούμε να τον κατανοήσουμε τώρα, λίγο πριν το αινιγματικό τέλος που ο ίδιος θα δώσει στη ζωή του».

 

Ο ίδιος ο συγγραφέας δήλωσε για την παράσταση: «Εντυπωσιάστηκα με το ανέβασμα της παράστασης, νιώθω πραγματικά συγκινημένος και θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές! Πραγματικά με μάγεψε η ερμηνευτική δεινότητα του Ορφέα Αυγουστίδη. Κατά τη διάρκεια της παράστασης ένιωσα τον παλμό του κοινού, που παρακολουθούσε καθηλωμένο!».

 

Η Μηχανή του Tούρινγκ

 

σκηνοθεσία - διασκευή: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος
μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
άλαν τούρινγκ ο Ορφέας Αυγουστίδης

 

Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου, Προφήτου Δανιήλ 3, Αθήνα, 211 013 2002


 

Οδηγός Θεάτρου