Η Ναμίμπια αναγνωρίζει γάμους ομοφύλων που τελούνται στο εξωτερικό με αλλοδαπό σύζυγο

Η Ναμίμπια αναγνωρίζει γάμους ομοφύλων που τελούνται στο εξωτερικό με αλλοδαπό σύζυγο Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Απόφαση σταθμός από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ναμίμπια που αναγνώρισε τους γάμους ομοφυλοφίλων και συγκεκριμένα αυτούς που έχουν συναφθεί στο εξωτερικό μεταξύ πολιτών της χώρας και των αλλοδαπών συζύγων τους. 

Πέρσι, το ίδιο δικαστήριο είχε αποφανθεί κατά της αναγνώρισης των εν λόγω γάμων. Σημειώνεται πως η ομοφυλοφιλία στη Ναμίμπια είναι παράνομη. 

Δύο υπήκοοι της χώρας είχαν προσφύγει στα δικαστήρια μετά την άρνηση του υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης να αναγνωρίσει τους γάμους τους, που έγιναν στο εξωτερικό. 

Οι προσφυγές έγιναν από την Annette Seiler, η οποία είναι παντρεμένη με τη Γερμανίδα Anita Seiler-Lilles και τον Johann Potgieter και τον Νοτιοαφρικανό σύζυγό του, Matsobane Daniel Digashu. Οι γάμοι τους είχαν γίνει στη Γερμανία και τη Νότια Αφρική, αντίστοιχα. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως η προσέγγιση του υπουργείου «παραβιάζει τα δικαιώματά τους στην αξιοπρέπεια και την ισότητα». 

Στη Ναμίμπια είναι ολοένα και περισσότερες οι υποθέσεις σχετικά με τα δικαιώματα των γκέι στο γάμο και την απόκτηση παιδιών που φτάνουν στα δικαστήρια. 

Η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη βάσει ενός, σπάνια εφαρμοζόμενου, νόμου περί σοδομισμού του 1927 ο οποίος έχει τις ρίζες του από την περίοδο που η χώρα ήταν υπό νοτιοαφρικανική κυριαρχία.

Η Νότια Αφρική είναι το μοναδικό αφρικανικό έθνος που επιτρέπει το γάμο ομοφυλοφίλων. Το δικαίωμα νομιμοποιήθηκε το 2006.

Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το ίδιο Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε απόφαση κατώτερου δικαστηρίου να χορηγήσει υπηκοότητα στον 4χρονο γιο ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού που γεννήθηκε στη γειτονική Νότια Αφρική μέσω παρένθετης μητρότητας.

Με πληροφορίες από AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον «πέρασε» η ΕΕ: Προβλέπει αποκατάσταση 20% έως το τέλος της δεκαετίας

Περιβάλλον / Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον ψήφισε η ΕΕ για αποκατάσταση του 20% της γης και της θάλασσας μέχρι το 2030

Φύτευση δέντρων, ενίσχυση του πληθυσμού των μελισσών και προστασία των θαλασσών - Τι προβλέπει ο νόμος - Γιατί ξέσπασε πολιτική θύελλα στην Αυστρία
NEWSROOM
Ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει προστασία από την απέλαση και άδειες εργασίας για συζύγους Αμερικανών πολιτών

Διεθνή / Ο Μπάιντεν νομιμοποιεί τους μετανάστες συζύγους Αμερικανών πολιτών

Ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι περισσότεροι από 500.000 σύζυγοι Αμερικανών πολιτών θα επωφεληθούν, αλλά και επιπλέον 50.000 νέοι κάτω των 21 ετών των οποίων ο γονέας είναι παντρεμένος με Αμερικανό πολίτη
NEWSROOM