Είσαι γκέι και θες να γίνεις αιμοδότης; Ξέχνα το

Είσαι γκέι και θες να γίνεις αιμοδότης; Ξέχνα το Facebook Twitter
*Η χρήση του συμβόλου _ στο κείμενο γίνεται επί σκοπού και αντικαθιστά την έμφυλη χροιά των λέξεων
6

 

Η εθελοντική ανιδιοτελής προσφορά αίματος είναι αδιαμφισβήτητα μία ουσιώδης πράξη υψίστης κοινωνικής αλληλεγγύης, ανθρωπιάς και αγάπης, ειδικά όταν γίνεται χωρίς καν να υπάρχει κάποια βεβιασμένη ανάγκη για αίμα από κάποιο συγγενικό ή φιλικό μας πρόσωπο.

Δεν πρόκειται για μία άσκηση φιλανθρωπίας, που έχει ως βάση την προσφορά τ_ ισχυρ_ στον αδύναμ_, εξυπηρετώντας ένα ατέρμονο σύστημα κοινωνικής διαφοροποίησης και ανισότητας. Γι’ αυτό και είναι σωστή η κριτική που ασκείται συχνά στο σύστημα αιμοδοσίας στην Ελλάδα, που θέτει ιδιοτελή κίνητρα, όπως η μείωση των απουσιών σε μαθήτ_ λυκείου, οι άδειες στο στρατό και η παροχή δωρεάν αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων σε άτομα που καταθέτουν χαρτιά που αποδεικνύουν ότι προέβησαν σε αιμοδοσία. Βέβαια στον αντίποδα, η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα στην Ευρώπη σε προσφορά αίματος, καθώς οι αιμοδότ_ εδώ είναι είδος υπό εξαφάνιση, με αποτέλεσμα η χώρα να πληρώνει για μεταφορά αίματος από την Ελβετία.

Ενώ όμως οι τακτικ_ αιμοδότ_ δεν αποτελούν ούτε το 1% του πληθυσμού αυτής της χώρας, το σύστημα της αιμοδοσίας εξακολουθεί και κάνει διακρίσεις. Για την ακρίβεια, αφού συμπληρώσει κάποι_ τις προσωπικές και ιατρικές πληροφορίες,  ακολουθεί κάτω στο έντυπο με κεφαλαία γράμματα η κατηγορία: “ΠΡΟΣΟΧΗ – ΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΙΜΑ”. Πρώτοι πρώτοι αποκλείονται “όποιοι είχαν έστω και μία ομοφυλόφιλη επαφή από το 1977”. Ας ξεκινήσουμε καταρχάς με το τι είναι αυτή η περιβόητη ομοφυλόφιλη επαφή τέλος πάντων. Ο λόγος αποκλεισμού δεν είναι άλλος από το πρωκτικό σεξ. Πράγματι έχει αποδειχτεί ότι το πρωκτικό σεξ εκθέτει σε μεγαλύτερο ποσοστό απέναντι στον ιό του HIV. Τι είναι αυτό όμως που καθιστά το πρωκτικό σεξ αποκλειστική πρακτική των ομοφυλόφιλων αντρών; Τίποτα απολύτως, μιας και η συγκεκριμένη σεξουαλική πρακτική ασκούνταν και ασκείται από πληθώρα στρέιτ ζευγαριών, τα οποία όμως φαίνεται να μην αντιμετωπίζουν κανέναν αποκλεισμό στην αιμοδοσία λόγω αυτής. Επομένως, η άγνοια και η ομοφοβία σε συνδυασμό με την κακή χρήση της γλώσσας, όχι μόνο στιγματίζει μία ολόκληρη κοινότητα και διαιωνίζει το επικερδές σύστημα των διακρίσεων και του ρατσισμού, αλλά αφήνει εκτεθειμένο και το ίδιο το σύστημα απέναντι σε ένα σωρό κινδύνους που φαίνεται να μην υπολογίζει.

 

Είσαι γκέι και θες να γίνεις αιμοδότης; Ξέχνα το Facebook Twitter

 

Και σαν να μην αρκεί αυτό, ο παραλογισμός συνεχίζεται με την χρονική οριοθέτηση του 1977. Σε τι εξυπηρετεί η συγκεκριμένη ημερομηνία, την στιγμή που τα rapid tests τεχνολογίας Elisa για τον HIV δίνουν παράθυρο μη ανίχνευσης μέχρι και 3 μήνες και όταν η τεχνολογία που διαθέτουν τα κέντρα εξέτασης του αίματος προς αιμοδοσία μπορεί να ανιχνεύσει τον HIV στο αίμα 2-3 βδομάδες μετά την έκθεση τ_ αιμοδότ_ στον ιό;

  

Πρόσφατα στην Γαλλία, Αμερική, Ιαπωνία και Αυστραλία καταργήθηκε η απαγόρευση δωρεάς αίματος για τους ομοφυλόφιλους άντρες, κάνοντας εφικτή την αιμοδοσία για αυτούς με προϋπόθεση την αποχή από κάθε σεξουαλική επαφή επί ένα έτος. Και παρότι μία τέτοια διατύπωση ακούγεται καλύτερη από την δια βίου απαγόρευση, εξακολουθεί να κάνει διακρίσεις, μιας και αναφέρεται στους ομοφυλόφιλους άντρες, και δεν ανταποκρίνεται στην τρέχουσα πραγματικότητα ανίχνευσης του HIV. Ιδιαίτερα αστείο είναι πως η πρώτη χώρα που επέτρεψε την άνευ όρων αιμοδοσία για τους ομοφυλόφιλους πολίτες της, ήδη από το 2008, είναι η ομοφοβική Ρωσία του Πούτιν, αναλογιζόμενη την ανάγκη που υπήρχε στην χώρα για αίμα.

Επομένως, ένα σωστό σύστημα αιμοδοσίας, που δεν θα έκανε διακρίσεις και θα ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να έθετε ως όρο την αποχή από την σεξουαλική επαφή για 1 μήνα ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού, μιας και κάποια στιγμή πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο HIV αφορά όλ_ όσ_ κάνουν σεξ. Δεν υπάρχουν ομάδες υψηλού ρίσκου, υπάρχουν σεξουαλικές πρακτικές υψηλού ρίσκου. Θα είμαστε καθημερινά εναντίον αυτού του άκρως ομοφοβικού συστήματος αιμοδοσίας, θα διεκδικούμε καθημερινά το δικαίωμα μας στην ανιδιοτελή εθελοντική προσφορά αίματος στους συνανθρώπους μας και θα χαιρετίζουμε κάθε ομάδα που πραγματοποιεί αιμοδοσίες, χωρίς να υπολογίζει αυτόν τον όρο και που παλεύει για την αφαίρεση του από τα επίσημα έντυπα αιμοδοσίας.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

τενεσι ντραγκ

Explainer / Τι συμβαίνει με τον νέο anti-drag νόμο στις ΗΠΑ και πώς επηρεάζει τα τρανς άτομα;

Θα γίνουν οι drag queens το πρόσχημα για να ξεκινήσουν διώξεις εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας των ΗΠΑ; Πώς ένας νόμος σε μία αμερικανική πολιτεία τρομοκρατεί όσους παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα και την ορατότητα των τρανς και γκέι ατόμων.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Τι γυρεύουν η J.K. Rowling και ο Χάρι Πότερ στην κόντρα των New York Times με την τρανς κοινότητα;

Explainer / Τι γυρεύουν η J.K. Rowling και ο Χάρι Πότερ στην κόντρα των New York Times με την τρανς κοινότητα;

Πώς η γνωστή για τις τρανσφοβικές της απόψεις συγγραφέας χρησιμοποιήθηκε από την εφημερίδα ως απάντηση στη σκληρή κριτική που δέχεται τόσο από συνεργάτες της όσο και από διάσημους της βιομηχανίας του θεάματος και των γραμμάτων;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Ποιος φοβάται τη Brianna Ghey ακόμη και δολοφονημένη;

Lgbtqi+ / Ποιος φοβάται τη Brianna Ghey ακόμη και δολοφονημένη;

Στη Βρετανία, κανείς εκτός από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα δεν θέλει να μιλάει για την άγρια δολοφονία ενός 16χρονου trans κοριτσιού για να μην αποκαλυφθεί το βαθύ μίσος εναντίον των trans ατόμων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
«Στα χνάρια της Queer Αθήνας»

Lgbtqi+ / Ένας ιστορικός περίπατος «στα χνάρια της queer Αθήνας»

Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κόσμου στον περίπατο που διοργάνωσαν τα ΑΣΚΙ με το Queer Athens στον συντονισμό, δείγμα του έντονου ενδιαφέροντος για τη μέχρι πρόσφατα κατακερματισμένη και εν πολλοίς παραγνωρισμένη queer ιστορία αυτής της πόλης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
stephen king

Lgbtqi+ / Stephen King: Σύρτε τον κ@λο σας σε μία βιβλιοθήκη και ανακαλύψτε μόνοι σας τι δεν θέλουν να διαβάσετε

Ο πατέρας του αγνού μυθιστορηματικού τρόμου ασκεί σκληρή κριτική στην όλο και μεγαλύτερη λίστα απαγορευμένων βιβλίων στα αμερικανικά σχολεία και ειδικά σε λίστες που αποκλείουν ΛΟΑΤΚΙ+ συγγραφείς και περιεχόμενο.
THE LIFO TEAM
MasterChef: Η ιστορία του Αιμίλιου ως στοίχημα για την trans ορατότητα στην ελληνική τηλεόραση

Lgbtqi+ / MasterChef: Η ιστορία του Αιμίλιου ως στοίχημα για την τρανς ορατότητα στην ελληνική τηλεόραση

Θα μπορούσε τόσο ο συμμετέχων στον μαγειρικό διαγωνισμό όσο και το κανάλι να μείνουν στο ήδη σπαρακτικό trans story του. Όμως, συνέβη κάτι ακόμα πιο ουσιαστικό που ίσως αλλάξει τη συζήτηση για τα τρανς άτομα στη mainstream και συνήθως φοβική ελληνική τηλεόραση.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
«Δεν χρειάζεται να ανεχόμαστε τον Κάρολο και την ομοφοβική κληρονομιά του»

Lgbtqi+ / «Δεν χρειάζεται να ανεχόμαστε τον Κάρολο και την ομοφοβική κληρονομιά του»

Η κατάργηση της μοναρχίας ως ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της αντι-LGBTQ+ κληρονομιάς της βασιλικής οικογένειας είναι ο βασικός στόχος εκστρατείας στη Βρετανία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
«Λόλα Καραμπόλα»

Βιβλίο / «Λόλα Καραμπόλα»: Το queer λογοτεχνικό διαμάντι της Ερωφίλης Κόκκαλη

Η νεοεμφανιζόμενη συγγραφέας μας μιλά για το πρώτο της μυθιστόρημα, για τη ΛΟΑΤΚΙ+ και την τρανς συνθήκη, για επιθυμίες κι έρωτες, για τα διδάγματα του παρελθόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
"All the Things She Said": To τραγούδι των (ομοφοβικών) t.A.T.u. γίνεται 20 χρονών – και εξακολουθεί να συζητιέται

Μουσική / "All the Things She Said": To τραγούδι των (ομοφοβικών) t.A.T.u. γίνεται 20 χρονών – και εξακολουθεί να συζητιέται

Το δήθεν λεσβιακό ντουέτο υπήρξε το μεγαλύτερο μαρκετίστικο ψέμα προς την LGBTQI+  κοινότητα και ταυτόχρονα η σοβαρότερη αφορμή για απελευθερωτικά coming out και λεσβιακή ορατότητα
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ