Βγες και Πες: Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ξορκίζει τον φόβο και αφηγείται τις ιστορίες της

Βγες και Πες: Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ξορκίζει τον φόβο και αφηγείται τις ιστορίες της Facebook Twitter
Τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή την ομοφοβία, αυτό τον παράλογο φόβο και την αποστροφή απέναντι στην ομοφυλοφιλία και στις λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους, ο οποίος είναι αποτέλεσμα προκατάληψης.
0

Πολλά άτομα που ανήκουν στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα πέφτουν θύματα λεκτικού εκφοβισμού και παρενοχλήσεων ενώ το πιο ανησυχητικό απ' όλα είναι ότι συχνά διαπιστώνονται και περιστατικά σωματικών επιθέσεων. Στα σχολεία ακούγονται απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για τους ομοφυλόφιλους και τις λεσβίες. Η παρενόχληση μπορεί να είναι καθημερινό φαινόμενο στους χώρους εργασίας.


Σπάνια τα Μέσα προβάλλουν θετική εικόνα των ΛΟΑΤΚΙ+ ενώ εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα ομοφοβικού λόγου σε ενημερωτικές εκπομπές και σίριαλ. Καθημερινά βλέπουμε άπειρες ομοφοβικές δηλώσεις μίσους στο Διαδίκτυο. Στους οίκους ευγηρίας σπάνια υπάρχει κατανόηση των αναγκών των ΛΟΑΤΚΙ+. Αν είναι πρόσφυγες που ζητούν άσυλο σε τρίτες χώρες για να γλυτώσουν τον διωγμό, λόγω του γενετήσιου προσανατολισμού τους ή της ταυτότητας φύλου, συχνά δεν γίνονται πιστευτοί ή, ακόμα χειρότερα, η αίτησή τους απλώς απορρίπτεται, παρόλο που η ομοφυλοφιλία μπορεί να θεωρείται έγκλημα στις χώρες από τις οποίες διέφυγαν.

Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί μια κινηματογραφική, πλέον, καταγεγραμμένη αφήγηση, μέσα από έναν μαραθώνιο προβολών όλων των ταινιών που θα έχουν υποβληθεί και η οποία θα περιγράφει το πώς είναι να ζεις στην Ελλάδα του σήμερα ως ένας διαφορετικός άνθρωπος.

Τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+ βιώνουν στην καθημερινή τους ζωή την ομοφοβία, αυτό τον παράλογο φόβο και την αποστροφή απέναντι στην ομοφυλοφιλία και στις λεσβίες, τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους, ο οποίος είναι αποτέλεσμα προκατάληψης. Κατά παρόμοιο τρόπο, τα transgender άτομα βιώνουν την τρανσφοβία και το bulling.


Η λεκτική επίθεση είναι η συνηθέστερη μορφή εκδήλωσης μίσους και παρατηρείται συνήθως σε δημόσιους χώρους. Οι λεσβίες και οι αμφιφυλόφιλες γυναίκες υφίστανται τις περισσότερες σεξουαλικές επιθέσεις ή επιθέσεις σε ιδιωτικούς χώρους σε σχέση με τους ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες. Σημειωτέων ότι οι δράστες είναι συνήθως άνδρες σε ομάδες. Τα τελευταία χρόνια δε έχουμε γίνει μάρτυρες αρκετών δολοφονικών επιθέσεων.

Βγες και Πες: Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ξορκίζει τον φόβο και αφηγείται τις ιστορίες της Facebook Twitter
Σκηνή από τα γυρίσματα του βίντεο της καμπάνιας


Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ζούμε μέσα σε μια κοινωνία απάθειας. Κανείς δεν μιλάει γιατί κανείς δεν φαίνεται να τιμωρείται για τις πράξεις του με αποτέλεσμα να επικρατεί το συναίσθημα του φόβου. Το είδαμε να συμβαίνει και στην περίπτωση της άγριας δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή στο πεζοδρόμιο, αβοήθητος, και μάλιστα μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.

Αυτόν ακριβώς τον κύκλο απάθειας προσπαθεί να σπάσει η καμπάνια #vgeskaipes, την ιδέα της οποίας είχε η ομάδα του Outview Festival. Η σύλληψη της ιδέας για την καμπάνια ξεκίνησε από την παρατήρηση της ελληνικής πραγματικότητας και από τα περιστατικά που ζούμε ή μαθαίνουμε ότι συμβαίνουν καθημερινά στους δρόμους της πόλης μας. Περιστατικά που αφορούν τα άτομα που βιώνουν τη διαφορετικότητά τους κυκλοφορώντας εκεί έξω και δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν παίρνουμε θέση απέναντι σε αυτά.

Στα βίντεο της καμπάνιας τα οποία έχει σκηνοθετήσει ο Χρήστος Δήμας παρακολουθούμε περιστατικά bullying, λεκτικής βίας, ομοφοβίας, τρανσφοβίας και ενδοοικογενειακής βίας. Πρωταγωνίστρια σε όλα είναι η Άννα Γούλα Βαρδινογιάννη, το καλλιτεχνικό alter ego της εικαστικού Χαράς Κολαΐτη. Σε όλα τα βίντεο της καμπάνιας η Άννα Γούλα αποφασίζει να μη μείνει αμέτοχη και να παρέμβει ενσαρκώνοντας τη γυναίκα που παίρνει πάνω της όλο το βάρος του σπασίματος αυτού του κύκλου φόβου που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, που σηματοδοτεί και την εναντίωση απέναντι στην πατριαρχία, ενώ πάντα στο τέλος ακούγεται η φράση: «Βγες και πες, αυτήν τη φορά θα σε ακούσουν».

 

Στα βίντεο βλέπουμε επίσης πολλά γνωστά μέλη της ελληνικής ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας συχνά να παίζουν και κόντρα ρόλους. Μερικοί από αυτούς είναι ο βετεράνος ακτιβιστής Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ο επίσης ακτιβιστής Γιώργος Κουνάνης, ο YouTuber Themocorn, η Γενική Γραμματέας του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) Άννα Απέργη, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Παναγιώτης Ευαγγελίδης, η ηθοποιός Παρθενόπη Μπουζούρη και άλλοι πολλοί.


«Δημιουργήσαμε αυτή την online καμπάνια που επιθυμεί να παροτρύνει την ευρύτερη ΛΟΑΤΚΙ+ ελληνική κοινότητα, αλλά ταυτόχρονα και όλα τα άτομα που βιώνουν διακρίσεις, όπως μετανάστες, άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους κ.ά., να πάρουν ένα κινητό, μια κάμερα, για να πουν τη δική τους ιστορία» σημειώνουν οι εμπνευστές της από την ομάδα του Outview Festival, ενώ στη συνέχεια καλούν όσους θέλουν να συμμετάσχουν να την υποβάλουν στο site του Queer Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας outview.gr.


«Σκοπός μας είναι να δημιουργηθεί μια κινηματογραφική, πλέον, καταγεγραμμένη αφήγηση, μέσα από έναν μαραθώνιο προβολών όλων των ταινιών που θα έχουν υποβληθεί και η οποία θα περιγράφει το πώς είναι να ζεις στην Ελλάδα του σήμερα ως ένας διαφορετικός άνθρωπος. Επιπρόσθετα, οι καλύτερες κινηματογραφικές μαρτυρίες θα δημιουργήσουν μια σπονδυλωτή ταινία από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η οποία θα προβάλλεται δωρεάν σε κοινωφελείς χώρους όπως πανεπιστήμια και σχολές, σχολεία και δήμους. Τέλος, θα είναι διαθέσιμη online και θα έχει σε αυτήν ελεύθερη πρόσβαση οποιοσδήποτε θελήσει να την παρακολουθήσει ή να τη χρησιμοποιήσει σε εκδηλώσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα» συμπληρώνουν.

Βγες και Πες: Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα ξορκίζει τον φόβο και αφηγείται τις ιστορίες της Facebook Twitter
Στα βίντεο της καμπάνιας τα οποία έχει σκηνοθετήσει ο Χρήστος Δήμας παρακολουθούμε περιστατικά bullying, λεκτικής βίας, ομοφοβίας, τρανσφοβίας και ενδοοικογενειακής βίας.


Τα βίντεο θα συμμετέχουν σε ένα event στο πλαίσιο του Athens Pride Week, τη Δευτέρα 3/6 στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, μαζί με πάνελ συζήτησης και μαρτυρίες.


Η δράση αυτή έχει αφιερωθεί στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου αλλά και του κάθε «Ζακ».

Πάνελ οργανώσεων:

• Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.): Άννα Απέργη - Ακτιβίστρια και γραμματέας επικοινωνίας ΣΥΔ

• Colour Youth - Κοινότητα LGBTQ Νέων Αθήνας: Κίμωνας Παναγιωτόπουλος - Υπεύθυνος έργου «Πες το σε εμάς»

• Proud Seniors Greece - Ομάδα Υποστήριξης ΛΟΑΤΚΙ Ατόμων Ηλικίας 50 και Άνω: Βαγγέλης Χατζηνικολάου - Ηθοποιός, σκηνοθέτης

• Πολύχρωμο Σχολείο: Κατερίνα Λιτσαρδοπούλου - Εκπαιδευτικός

• Κέντρο Ζωής: Κωστής Χατζημωράκης - Διευθυντής Κέντρου Ζωής (για την υποστήριξη των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS)

• It Gets Better Greece: Μαριλένα Ντάνια - Program Director

Συντονιστής Πάνελ: Λουκάς Σταμέλλος - μέλος omniatv.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Παναγιώτης Σωτάκης-Βαλαλάκης σπό το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστείας. Θα προλογίσει ο αδελφός του Ζακ Κωστόπουλου. Η δικηγόρος Άννυ Παπαρρούσου θα μιλήσει για την έκβαση της υπόθεσης της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.

Lgbtqi+
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η αστροφυσική με βοήθησε να αποδεχτώ τη nonbinary ταυτότητά μου –σε όλη της την πολυπλοκότητα

Lgbtqi+ / Πώς η αστροφυσική με βοήθησε να αποδεχτώ τη nonbinary ταυτότητά μου σε όλη της την πολυπλοκότητα

«Τώρα καταλαβαίνω τη δύναμη της ταυτότητας. Το να είσαι nonbinary σημαίνει ότι προκαλείς την κατάσταση των πραγμάτων καθημερινά. Σημαίνει ότι όλα μπορούν και πρέπει να αμφισβητηθούν».
THE LIFO TEAM
«Όλα τα παιδιά είναι ίσα, αλλά μερικά είναι λιγότερο ίσα από τα άλλα»

LGBTQI+ / «Όλα τα παιδιά είναι ίσα, αλλά μερικά είναι λιγότερο ίσα από τα άλλα»

Οι ΛΟΑΤΚΙ οικογένειες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται από την πολιτεία με δύο μέτρα και δύο σταθμά - παρότι στα ανθρώπινα δικαιώματα, πόσο μάλλον σε εκείνα ενός παιδιού, δεν χωρά καμία έκπτωση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Άλις Όστεν: Μια πρωτοπόρος, αντισυμβατική φωτογράφος - είδωλο της ΛΟΑΤΚΙ ιστορίας

Φωτογραφία / Άλις Όστεν: Μια πρωτοπόρος φωτογράφος-είδωλο της ΛΟΑΤΚΙ+ ιστορίας

Η φωτογράφος της Νέας Υόρκης και των ανθρώπων της, της οποίας η πραγματική ταυτότητα αποκρυπτόταν για έναν σχεδόν αιώνα, με χιούμορ και επαναστατική προσέγγιση έθεσε τα ζητήματα ταυτότητας πέρα από τις αποδεκτές συμπεριφορές της εποχής της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η λεσβιακή ιστορία της Ερεσού

Lgbtqi+ / Η λεσβιακή ιστορία της Ερεσού

Μια εποχική λεσβιακή κοινότητα δημιουργείται κάθε καλοκαίρι στη Λέσβο, από γυναίκες που φθάνουν στο νησί από όλο τον κόσμο. Η κινηματογραφίστρια Τζέλη Χατζηδημητρίου καταγράφει την ιστορία της Ερεσού, έχοντας ζήσει την ακμή (και την πτώση) της από πρώτο χέρι.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Bearly Athens: Χορεύοντας για μια εβδομάδα με τις αρκούδες της Αθήνας

Lgbtqi+ / Bearly Athens: Χορεύοντας με τις αρκούδες της Αθήνας

Για πρώτη φορά οι bears της πόλης συγκεντρώθηκαν για να διοργανώσουν μια εβδομάδα με καθημερινά πάρτι προκειμένου να ενδυναμώσουν την κοινότητά τους, να καταρρίψουν στερεότυπα ομορφιάς, να βρεθούν σε ένα drag brunch, να χορέψουν πολύ με italo disco και techno, με την ντόπια queer rave σκηνή στα decks και με ονόματα που έχουν περάσει απ’ όλα τα μεγάλα φεστιβάλ, χωρίς να αποκλείουν κανέναν από την εξτραβαγκάντζα τους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
The Boy Is Beautiful

Athens Pride 2022 / The Boy Is Beautiful: Ένα περιοδικό που ξετυλίγει το νήμα των ελληνικών queer χρονικών

Στο εξαμηνιαίο περιοδικό του Λεωνίδα Λιόλιου queer και queer friendly αναγνώστες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μπορούν να ανακαλύψουν κομμάτια της ελληνικής ιστορίας που έχουν θαφτεί κάτω από τα μπάζα της ετεροκανονικότητας και του μεσσιανισμού.
M. HULOT
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Τι σημαίνει να γεννιέσαι ίντερσεξ;

Athens Pride 2022 / Explainer: Τι σημαίνει να γεννιέσαι ίντερσεξ;

Το γράμμα «Ι» στο αρκτικόλεξο ΛΟΑΤΚΙ+ αντιστοιχεί σε υγιή ανθρώπινα σώματα που μέχρι σήμερα συχνά παθολογικοποιούνται και υποβάλλονται σε επεμβάσεις «κανονικοποίησης» φύλου ερήμην τους. Η Intersex Greece εξηγεί τον όρο, τις δυσκολίες και τις διακρίσεις που αντιμετωπίζουν τα ίντερσεξ άτομα στην Ελλάδα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ