LIVE!

Τι έχει φέτος το ''Μουσικό Ημερολόγιο'';

Τι έχει φέτος το ''Μουσικό Ημερολόγιο''; Facebook Twitter
Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής Κώστας Μπαλαχούτης
0

 

Με τον ερευνητή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού και συγγραφέα Κώστα Μπαλαχούτη γνωριζόμαστε την τελευταία δεκαετία. Μεταξύ άλλων, είχε διατελέσει διευθυντής του περιοδικού ''Δίφωνο'' για ένα φεγγάρι, στο οποίο εργαζόμουν ως συντάκτης, ενώ το 2007 αναλάβαμε από κοινού τη δημιουργία οχτώ ωριαίων ντοκιμαντέρ με την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού για την αγορά του DVD. Στο περιθώριο όλων αυτών, διαφωνούσαμε συχνά και πάντα ήρεμα, αν κι έχω να λέω σήμερα ότι έμαθα πολλά πράγματα από τη συνεργασία μου μαζί του σε έναν τομέα της ελληνικής μουσικής που δεν είχα εντρυφήσει. Λόγου χάριν, δεν ξεχνώ ότι εξ αιτίας του Μπαλαχούτη κοσμούν το αρχείο μου βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις με τη Τζένη Βάνου, τον Μιχάλη Μενιδιάτη, τον Γιώργο Κόρο και άλλους σπουδαίους λαϊκούς καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν είναι πια εν ζωή.

 

Η συγγραφική δουλειά του εκτείνεται σε μελέτες, λευκώματα, βιογραφίες και ημερολόγια που έχουν κερδίσει την αγάπη του κοινού. Και ο ίδιος ευτύχησε να δει σε όλα αυτά προλόγους γραμμένους από τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Πάνο Γεραμάνη, τον Γιώργο Νταλάρα κ.α.

Δεν είναι απλά ένα μουσικό ημερολόγιο, αλλά μία κανονική εγκυκλοπαίδεια του λαϊκού τραγουδιού, αφιερωμένη - σύμφωνα με το εισαγωγικό σημείωμα του Μπαλαχούτη - στη μνήμη του φίλου του, του τραγουδοποιού Αντώνη Βαρδή.

 

Στην εκπνοή του 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ''Αργοναύτης'' ακόμη ένα ''Μουσικό Ημερολόγιο'' του για το 2015. Δεν πρόκειται ωστόσο για το 15ο κατά σειρά ''Μουσικό Ημερολόγιο'' που έγραψε και εξέδωσε, αφού ναι μεν η συγκεκριμένη δραστηριότητα του ξεκίνησε το 2000, υπήρξαν όμως χρονιές που τα πράγματα έμειναν στάσιμα.

 

Έτσι, σήμερα έχουμε στα χέρια μας όχι απλά ένα μουσικό ημερολόγιο, αλλά μία κανονική εγκυκλοπαίδεια του λαϊκού τραγουδιού, αφιερωμένη - σύμφωνα με το εισαγωγικό σημείωμα του Μπαλαχούτη - στη μνήμη του φίλου του, του τραγουδοποιού Αντώνη Βαρδή (1948 - 2014).

Από τις σελίδες του ''Μουσικού Ημερολογίου 2015'' παρελαύνουν περισσότεροι από 700 Έλληνες μουσικοί με σύντομα βιογραφικά, ημερομηνίες γέννησης και θανάτου: συνθέτες, ερμηνευτές, στιχουργοί, οργανοπαίκτες, από τον Δημήτρη Σέμση ή Σαλονικιό μέχρι τον Αντώνη Ρέμο κι από τη Βούλα Γκίκα μέχρι την Αρετή Κετιμέ και τη Νατάσσα Μποφίλιου. Πρόσωπα γνωστά και άλλα, πιο άγνωστα στο ευρύ κοινό, σίγουρα όμως με τη δική τους ξεχωριστή συμβολή στη διαμόρφωση του ρεμπέτικου, του λαϊκού, του έντεχνου και του τραγουδιού της πίστας.

Την έκδοση κοσμούν τα ασπρόμαυρα πορτραίτα πολλών από τους βιογραφούμενους καλλιτέχνες, καθώς επίσης και μερικά εξώφυλλα ιστορικής σημασίας του ''Διφώνου'', σαν κι αυτό με τη φωτογραφία του Καζαντζίδη και του Μπιθικώτση που μοιράζονται  το ίδιο μικρόφωνο (τεύχος 117, Ιούνιος 2005).

Προσωπικά έχω μαζέψει τόσα τηλεφωνικά νούμερα που δεν χωράνε πια στον κατάλογο του κινητού μου και γι'αυτό επέστρεψα στις παλιές κλασικές ατζέντες, στο χαρτί και στο μολύβι - που λένε -, επομένως βρήκα ιδιαίτερα χρήσιμη τη συγκεκριμένη έκδοση. Πόσω μάλλον όταν μέσα της περιέχονται πληροφορίες για κάθε φαν της ελληνικής λαϊκής μουσικής, αλλά και για κάθε μουσικογράφο που χρειάζεται τακτικά να ανατρέξει σε βιογραφικά καλλιτεχνών εν είδει κάποιου αφιερώματος.

Και για να κλείσω χαριτολογώντας, υπήρξαν αρκετές φορές στο κοντινό παρελθόν που τηλεφωνούσα στον Μπαλαχούτη ή στον ''δάσκαλο'' μου, τον Γιώργο Τσάμπρα, ρωτώντας τους πληροφορίες για ορισμένους λαϊκούς δημιουργούς. Συνήθως με ανάγκαζε η επικαιρότητα. Στο εξής, σε ότι αφορά το λαϊκό τραγούδι τουλάχιστον, θα μπορώ να ανατρέχω στο ''Μουσικό Ημερολόγιο 2015''. Με την υπογραφή του Κώστα Μπαλαχούτη βεβαίως!

Βιβλίο
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LIFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ