Τα 10 αγαπημένα βιβλία της ηθοποιού Μάνιας Παπαδημητρίου

Τα 10 αγαπημένα βιβλία της ηθοποιού Μάνιας Παπαδημητρίου Facebook Twitter
0

1.

«Το ρομάντζο της πεντάρας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ

Είναι ένα βιβλίο που με συντροφεύει πάνω από 20 χρόνια, καθώς παρουσιάζει με καταπληκτικό σασπένς και λογοτεχνική, αλλά και θεατρική ιδιοφυΐα τη δομή του κοινωνικο-οικονομικού συστήματος αλλά και της σκέψης των ανθρώπων που αποτελούν κρίκους της αλυσίδας των θυτών, των θυμάτων και των ενδιάμεσων, δηλαδή των αναρριχώμενων μικροαστών, την εποχή του Μεσοπολέμου, που μοιάζει ανατριχιαστικά με τη δική μας.

2.

«Οι χαμένες ψευδαισθήσεις» του Ονορέ ντε Μπαλζάκ

Κλασικό αριστούργημα που με συγκλόνισε γιατί παρουσιάζει τη ζωή του ποιητή, ενώ η φιλοδοξία του γίνεται ισχυρότερη από την έμπνευσή του, σε αντίστιξη με τη ζωή ενός επιστήμονα που η προσήλωσή του στον στόχο του είναι το κύριο μέλημά του. Και όλο αυτό μέσα στο κύκλωμα των διαπλοκών της εξουσίας και της αγοράς του πνεύματος και του πολιτισμού την εποχή όπου εμφανίζεται ο Τύπος, δηλαδή στην απαρχή του δυτικού ευρωπαϊκού πολιτισμού. Και αποδεικνύει με πολύ πειστικό τρόπο πόσο βαθιά μπορεί να διαφθείρει τον γνήσιο ποιητή και καλλιτέχνη η μεγάλη ανάμειξη με το μαγείρεμα και τις διαπλοκές της αγοράς και της διαφήμισης, προκειμένου να γίνει διάσημος, και να τον απομακρύνει από την έμπνευση και τη δημιουργία.

3.

«Η κρίσιμη καμπή» του Κλαους Μαν

Ένα βιβλίο που μου πρότεινε η Μάγδα Κοτζιά, εκδότρια του Εξάντα, πριν από πάρα πολλά χρόνια. Ημερολόγιο του δημοσιογράφου και λογοτέχνη Κλάους Μαν την εποχή του Μεσοπολέμου στη Γερμανία. Μια αδυσώπητη εξιστόρηση της ανόδου του ναζισμού και της πτώσης του, από τότε που στον μέσο όρο των γερμανόφωνων φαινόταν ως πρόοδος μέχρι την περίοδο που απέδειξε τους σκοτεινούς και πραγματικούς του στόχους, όπως καταγράφεται στη συνείδηση ενός ελάσσονος λογοτέχνη, που όμως είχε το σθένος να αντιταχθεί στον ναζισμό από την αρχή ως το τέλος.

4.

«Οι εξομολογήσεις ενός απατεώνα» του Τόμας Μαν

Το τελευταίο και ημιτελές μυθιστόρημα του μεγάλου νομπελίστα συγγραφέα μού άφησε –και γι' αυτό το αγάπησα τόσο– την ωραιότερη περιγραφή του κινήτρου που κάνει έναν ηθοποιό να θέλει να βγαίνει στη σκηνή. Στο κεφάλαιο 5 του βιβλίου περιγράφεται η επίσκεψη ενός μικρού αγοριού στο θέατρο και η επαφή του πρώτα με τη λάμψη της παράστασης και αμέσως μετά με τον κόσμο των παρασκηνίων και την ανεστραμμένη εικόνα της ομορφιάς που είδε πάνω στη σκηνή.

Τα 10 αγαπημένα βιβλία της ηθοποιού Μάνιας Παπαδημητρίου Facebook Twitter
Μάνια Παπαδημητρίου

5.

«Οι Πρόζες» του Σάμουελ Μπέκετ

Μπορείς να διαβάζεις ένα κομματάκι κάθε μέρα και να νιώθεις ότι έχει γραφτεί για τη ζωή μας σήμερα.

6.

«Έγκλημα και Τιμωρία» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι

Είναι το ωραιότερο μυθιστόρημα που έχω διαβάσει. Με τάραξε στην εφηβεία μου και με ταράζει διαφορετικά κάθε φορά που το διαβάζω.

7.

Τα ποιήματα του Καβάφη

Καταφεύγω πολύ συχνά στις λέξεις τους γιατί μιλούν για τη στιγμή σαν να 'ναι ολόκληρη η ζωή μας.

8.

Τα ποιήματα και τα πεζά του Ελύτη

Έχουν τον ωραιότερο τρόπο να μιλούν για την Ελλάδα και τον έρωτα.

9.

«Το τέλος της μικρής μας πόλης» του Δ. Χατζή

Κυρίως για τη Μαργαρίτα Περδικάρη.

10.

«Όπως σας αρέσει» του Σαίξπηρ
Για τη σκηνή της Ροζαλίντας που ντυμένη αγόρι κάνει μάθημα στον Ορλάντο που αγαπά, για το πώς θα πάψει να ερωτεύεται τις γυναίκες. Και για τον μονόλογο του μελαγχολικού Ιάκωβου για τον άνθρωπο και πώς τον αλλάζει ο χρόνος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ