Συνέντευξη με τον Χρήστο Κούρτογλου

Συνέντευξη με τον Χρήστο Κούρτογλου Facebook Twitter
1
Συνέντευξη με τον Χρήστο Κούρτογλου Facebook Twitter

 

Στο βιογραφικό σου βλέπω ότι σπούδασες κοινωνιολογία. Πώς προέκυψε η αλλαγή καριέρας;

Στα 17 μου δεν ήξερα τι ήθελα, βάλε και το άθλιο σύστημα με τις πανελλήνιες, και βρέθηκα σε μια σχολή που μ'άρεσε μεν αλλά όχι τόσο ώστε να ασχοληθώ επαγγελματικά. Ήδη από κει προετοίμαζα το έδαφος γι'αυτό που θα έκανα μετά. Τότε δεν είχα συνειδητοποιήσει (άγνωστο γιατί...) πως θα μπορούσα να το κάνω σαν επάγγελμα, απλά μ άρεσε. Τελειώνοντας όμως είδα μπροστά μου μια ζωή μίζερη κι αποφάσισα να ακολουθήσω αυτό που με συναρπάζει.

Συνέντευξη με τον Χρήστο Κούρτογλου Facebook Twitter

Τι είναι αυτό που κάνει την τεχνική του κολάζ ελκυστική στα μάτια σου; Τι είναι αυτό που σε έκανε να επικεντρωθείς εκεί;

Ηθελα να φτιάξω ένα στυλ εικονογράφησης και πειραματίστηκα με διάφορες τεχνικές στην αρχή, ο πειραματισμός συνήθως σε οδηγεί παράλληλα με τις επιρροές. Οι οποίες ήταν κυρίως το DaDa, ο σουρρεαλισμός, ο κονστρουκτιβισμός κ.α. Ποτέ δε μ'άρεσε ο ρεαλισμός στην τέχνη, θέλω να βλέπω φαντασία και ενδιαφέρουσες συνθέσεις. Το κολάζ σ'αυτό βασίζεται, στο συνδιασμό άσχετων στοιχείων με τα οποία φτιάχνεις μια καινούρια εικόνα. Μέσα από τα πειράματα λοιπόν, κατέληξα σ'ένα στυλ που βασίζεται περισσότερο στη σύνθεση παρά στο σχέδιο.

Πόσο δύσκολο (ή εύκολο) είναι να πείσεις τους πελάτες σου να σε εμπιστευτούν; Πώς έπεισες τον πιο δύσπιστο πελάτη σου;

Οταν κάποιος σε προσεγγίζει για τη δουλειά που κάνεις, και όχι π.χ. γιατί είναι ξάδερφος του μπατζανάκη σου, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σε εμπιστεύεται πιο εύκολα, έχει δει τι κάνεις. Για τους υπόλοιπους τώρα, εξαρτάται από τη δουλειά, αν αξίζει ν'ασχοληθείς έχει καλώς. Αλλιώς κάνεις αυτό που ζητάει για τα προς το ζην. Γενικά σαν ομάδα έχουμε εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας όταν μας αφήνουν να κάνουμε αυτό που ξέρουμε. Ευτυχώς υπάρχουν και πελάτες που το βλέπουν.

 

Συνέντευξη με τον Χρήστο Κούρτογλου Facebook Twitter

 

Συνέντευξη με τον Χρήστο Κούρτογλου Facebook Twitter

Αν δεν ζούσες στο τώρα, ποιά εποχή και τοποθεσία θα διάλεγες για να κάνεις την ίδια δουλειά;

Αν έπρεπε ν'απαντήσω οπωσδήποτε θα διάλεγα το '50-'60 στην Πολωνία. Υπήρχε ένα κίνημα-σχολή πολλών σχεδιαστών που έβγαλε φανταστικά εξώφυλλα και αφίσες, που μ'επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό. Όμως αυτό μου θυμίζει λίγο τo "Midnight in Paris" του Γούντι Άλεν που ουσιαστικά κατέληγε ότι η νοσταλγία τελικά δε θα σε πάει μπροστά. Να κρατάμε τις επιρροές σημαντικών ανθρώπων αλλά να κοιτάμε προς το μέλλον.

Θα τολμούσες να σχεδιάσεις ένα εξώφυλλο βιβλίου χωρίς να το διαβάσεις, βασιζόμενος μόνο στη φήμη του;

Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεσαι. Το χω ήδη κάνει, αν και φυσικά δεν το προτιμώ. Αν βρεις μέσα από μια εκτενή ανάλυση κεντρικά στοιχεία του βιβλίου, γίνεται. Πάντως, πέρα από ιδιαίτερες περιπτώσεις, το να διαβάσεις το βιβλίο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις.

 

Συνέντευξη με τον Χρήστο Κούρτογλου Facebook Twitter

Τα εξώφυλλα που σχεδιάζεις στυλιστικά μοιάζουν μεταξύ τους, με την έννοια ότι φαίνεται ότι είναι σχεδιασμένα από τον ίδιο άνθρωπο. Όμως κάθε βιβλίο έχει τη δικιά του ατμόσφαιρα. Πώς συμβιβάζεις αυτά τα δύο;

To θέμα και το κλίμα του κάθε βιβλίου είναι πολύ σημαντικά. Το εξώφυλλο πρέπει να ναι πιο πιστό σ'αυτά παρά στον προσωπικό σου εγωισμό. Εφόσον όμως κάνω την εικονογράφηση και δουλεύω μ'έναν συγκεκριμένο τρόπο και στυλ, είναι αδύνατο να μη μοιάζουν μεταξύ τους. Απλά πρώτα κοιτάω να αντανακλούν το βιβλίο και μετά το πως θα γίνει αυτό με τον τρόπο που δουλεύω.

 

Συνέντευξη με τον Χρήστο Κούρτογλου Facebook Twitter

 

Τώρα που πληθαίνουν τα ψηφιακά βιβλία, πώς πιστεύεις ότι θα είναι το εξώφυλλο του μέλλοντος;

Μπορούν να ναι διαδραστικά κι αυτό παρέχει πολλές δημιουργικές δυνατότητες. Ωστόσο, όπως σε καθετί καινούριο θα υπάρξουν πειράματα όχι απαραίτητα καλά. Θα το δούμε στην πορεία, πάντως για την ώρα δε διαφέρουν από τα παραδοσιακά, κι εγώ προτιμώ τα τυπωμένα εφόσον το ψηφιακό δεν έχει κάτι καινούριο να σου δώσει. Το διαδραστικό εξώφυλλο πάντως είναι μια δημιουργική πρόκληση.

Ποιό εξώφυλλο βιβλίου θα ήθελες να είχες σχεδιάσει εσύ;

Μ'αρέσουν πολλά, δε μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο. Σου είπα πριν για τους Πολωνούς(και τους Τσέχους της ίδιας εποχής), αλλά και σημερινά, σε διαφορετικά στυλ, όπως του σχεδιαστή John Gall για παράδειγμα.

 

Συνέντευξη με τον Χρήστο Κούρτογλου Facebook Twitter

 

Συνέντευξη με τον Χρήστο Κούρτογλου Facebook Twitter

Πες μας λίγα για την ομάδα σας, την Indyvisuals

Οι Indyvisuals είναι μια δημιουργική κολεκτίβα που σχηματίστηκε περίπου 6 χρόνια πριν. Είμαστε άτομα από διάφορες ειδικότητες (design, εικονογράφηση, branding, βίντεο, προγραμματισμός κ.α.) που έχουμε παρόμοιες αντιλήψεις για τo design,την τέχνη, τη ζωή, την αισθητική, την πολιτική. Αποφασίσαμε να φύγουμε από δουλειές που μας τρώγανε τη δημιουργικότητα και να συνεργαστούμε. Ο καθένας διατηρεί τους πελάτες του και παράλληλα έχουμε και κοινούς για τους οποίους γίνεται συνεργατική δουλειά. Είναι κυρίως πελάτες από τον πολιτιστικό χώρο. Eπίσης σε συνεργασία με την openLabs συμμετέχουμε σε events που προωθούν την opensource τεχνολογία και γνώση και το sharing.

 

Συνέντευξη με τον Χρήστο Κούρτογλου Facebook Twitter

 

Συνέντευξη με τον Χρήστο Κούρτογλου Facebook Twitter

_________________________

Δείτε τα κολάζ του Χρήστου στο masterview και τις δουλειές της ομάδας στο indyvisuals.

Βιβλίο
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Ρεπορτάζ / Ο ντετέκτιβ της Σεβίλλης και οι πλαστοί πίνακες του Ελ Γκρέκο

Στο βιβλίο του «Ο πλαστογράφος του Φράνκο», ένας ντετέκτιβ από τη Σεβίλλη ισχυρίζεται πως μεγάλα μουσεία, μεταξύ των οποίων και η ελληνική Εθνική Πινακοθήκη, έχουν αγοράσει πιστά αντίγραφα έργων του Ελ Γκρέκο.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια