Στυλιανός Αντωναράκης: «Όλοι οι άνθρωποι είμαστε μακρινοί συγγενείς»

Στυλιανός Αντωναράκης: «Όλοι οι άνθρωποι είμαστε μακρινοί συγγενείς» Facebook Twitter
«Aν πάρει κανείς δείγμα DNA από σκελετούς ανθρώπων που βρέθηκαν σε μυκηναϊκούς ή μινωϊκούς τάφους, θα διαπιστώσει ότι η γενετική τους διαφορά με τους ανθρώπους που ζουν σήμερα στα ίδια εδάφη είναι πολύ μικρή». Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

Θυμάμαι, μικρότερος, πως όταν στο σπίτι γινόταν κουβέντα για την οικογενειακή μας καταγωγή δεν φτάναμε πολύ μακρύτερα από τον προπάππου και την προγιαγιά – το πριν ήταν πολύ θολό κι αυτό ίσχυε για τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού, εκτός από κάποια μεγάλα «τζάκια» ή κοινότητες που κρατούσαν οικογενειακά αρχεία, κυρίως στη διασπορά. Τα γενετικά τεστ που αφορούν την καταγωγή δεν είχαν γίνει ακόμα «συρμός», όπως συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες οπότε έγιναν ευρέως προσβάσιμα.

Βασικό κίνητρο ήταν η περιέργεια και κάποια εύθυμη διάθεση – τα εν λόγω τεστ εντάσσονται σε αυτό που ο συνομιλητής μου, ο διακεκριμένος γενετιστής Στυλιανός Αντωναράκης, πρόεδρος του τμήματος Γενετικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης και του Διεθνούς Οργανισμού Ανθρώπινου Γονιδιώματος, αποκαλεί «ψυχαγωγική γενετική», καθώς δεν έχουν κάποια πρακτική χρησιμότητα, αντίθετα με εκείνα που αφορούν τη γενετική προδιάθεση για ασθένειες και που επίσης μπορεί κανείς να κάνει είτε στη MyHeritageDNA όπου απευθύνθηκα, έχοντας «ψηθεί» από τις πολλές διαφημίσεις της στα σόσιαλ, είτε σε κάποια άλλη ανάλογη εταιρεία-πλατφόρμα (23andMe, Ancestry, Geneanet κ.ά.).

H συναρπαστική ιστορία της διαμόρφωσης του ανθρώπινου γονιδιώματος, ένα «ταξίδι» στις απαρχές της οποίας πριν από 200.000 χρόνια στην υποσαχάρια Αφρική επιβεβαιώνει ότι όλοι οι άνθρωποι που ζούμε ή ζήσαμε ποτέ σε αυτό τον πλανήτη, όπου κι αν ζήσαμε, είμαστε μακρινοί συγγενείς – κάτι που θα έπρεπε, πιστεύω, να διδάσκεται από την πρώτη δημοτικού.

Αναλόγως, έπειτα, με το πόσα χρήματα διατίθεται κανείς να δώσει –όχι πάρα πολλά−, μπορεί να λάβει αναλυτικότερες πληροφορίες για το οικογενειακό του δέντρο ή να αξιοποιήσει άλλες προσφερόμενες υπηρεσίες, όπως εθνοτική εκτίμηση, ταυτίσεις, πρόσβαση σε αρχεία απογραφής, αρχεία μεταναστευτικά, εφημερίδων κ.ά. Τα αποτελέσματα βασίζονται στα στοιχεία που δίνετε και τα οποία συγκρίνονται με αυτά που υπάρχουν στη βάση δεδομένων αυτών των εταιρειών, με τη δέουσα εχεμύθεια και λαμβάνοντας υπόψη τη ρητή σας συγκατάθεση ή άρνηση στη χρήση των προσωπικών σας δεδομένων για ερευνητικούς σκοπούς, καθώς αναφέρεται.

Στυλιανός Αντωναράκης: «Όλοι οι άνθρωποι είμαστε μακρινοί συγγενείς» Facebook Twitter
«Το γονιδιακό μας υλικό υπάρχει σε όλα μας τα κύτταρα. Νέες μεταλλαγές συμβαίνουν σε κάθε γενιά κι αυτές συσσωρεύονται διαφοροποιώντας τους ανθρώπους. Είμαστε όλοι ξεχωριστές, μοναδικές προσωπικότητες με εξαίρεση τους μονογονικούς διδύμους, που όμως κι αυτών το γονιδίωμα όσο μεγαλώνουν διαφοροποιείται». Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στην περίπτωσή μου, αφού κατέβαλα περί τα 50 ευρώ (η εργασία προπληρώνεται μαζί με τα έξοδα αποστολής και η τιμή αυτή ήταν εκπτωτική), έλαβα μερικές μέρες αργότερα ένα κιτ το οποίο και έστειλα πίσω με δείγμα από το σάλιο μου. Μπήκα επίσης στην ιστοσελίδα της πλατφόρμας και συμπλήρωσα ό,τι στοιχεία ζητούσαν. Σε τρεις περίπου εβδομάδες ήρθαν στο e-mail μου τα αποτελέσματα και όχι, δεν έχω κάποια απροσδόκητη, εξωτική καταγωγή ή, αν έχω, αυτή περιορίζεται σε ένα πολύ μικρό μέρος του γονιδιώματός μου:

Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι κρατάω κατά 51% από Ελλάδα (από Μεσσηνία-Λακωνία καταρχάς αλλά με «στοιχεία» από Βορειοδυτική Ελλάδα, από Αλβανία επίσης) και Νότια Ιταλία, κατά 35,3% από Ιταλία γενικώς, κατά 7,6% από Βαλκάνια συν κάτι ψιλά από Βορειοδυτική Ευρώπη, Ανατολική Ευρώπη και Δυτική Ασία, στις δε «πρόσθετες γενετικές ομάδες» που ιχνηλατήθηκαν περιλαμβάνονται η Ρουμανία, η Βορειοδυτική Αγγλία και η Βόρεια Ουαλία! Αυτές οι ενδείξεις στη γενετική, όπως διευκρινίζει ο καθηγητής, δεν σημαίνουν ότι κάποιος μακρινός πρόγονός μου καταγόταν οπωσδήποτε από εκείνα τα μέρη, από τους Κέλτες και τους Δάκες, ας πούμε, αλλά αφορούν στο πόσο πίσω στο οικογενειακό δέντρο ήταν και τι γονιδίωμα είχε. Κατά βάση, πάντως, τα αποτελέσματα του DNA τεστ είναι μάλλον αναμενόμενα για έναν Έλληνα με «ρίζες» σε Μοριά και Ρούμελη.   

Με την ευκαιρία λοιπόν αυτή συζητήσαμε τόσο για τα DNA τεστ, την αξία και τις εφαρμογές τους όσο και για την ίδια τη συναρπαστική ιστορία της διαμόρφωσης του ανθρώπινου γονιδιώματος, ένα «ταξίδι» στις απαρχές της οποίας πριν από 200.000 χρόνια στην υποσαχάρια Αφρική επιβεβαιώνει ότι όλοι οι άνθρωποι που ζούμε ή ζήσαμε ποτέ σε αυτό τον πλανήτη, όπου κι αν ζήσαμε, είμαστε μακρινοί συγγενείς – κάτι που θα έπρεπε, πιστεύω, να διδάσκεται από την πρώτη δημοτικού.

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Στυλιανός Αντωναράκης, Το γνώθι σαυτόν στη μεταγονιδιωματική εποχή, Μτφρ.: Μαριλένα Παπαϊωάννου, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης

Συζητήσαμε επίσης για το γενετικό μας αποτύπωμα, για το τι κληρονομούμε από τους γονείς και τους προγόνους μας, για τη σημασία των ερευνών που αφορούν τη γενετική προδιάθεση ασθενειών και τις θεραπευτικές τους εφαρμογές, που είναι και το κύριο αντικείμενο της γενετικής επιστήμης σήμερα –οι δικές του ανακαλύψεις, για παράδειγμα, συνέβαλαν, διαβάζω, καθοριστικά στη θεραπεία ορισμένων μονογονιδιακών ασθενειών και στον εντοπισμό της μοριακής αιτιολογίας δεκάδων εξ αυτών−, για τις δυνατότητες αλλά και τα ζητήματα που αυτή θέτει. Όσο περισσότερο μιλούσαμε τόσες νέες απορίες και ερωτήσεις είχα, όμως ο χρόνος πίεζε – πολλές άλλωστε από αυτές και άλλες απαντήσεις μπορεί κανείς να τις αναζητήσει στο βιβλίο του «Το γνώθι σαυτόν στη μεταγονιδιωματική εποχή» που κυκλοφόρησε το 2021 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.   

— Πόσο αξιόπιστα είναι, καταρχάς, αυτά τα τεστ;
Πολύ και μάλιστα με τον καιρό γίνονται όλο και πιο ακριβή − όσο περισσότερων ανθρώπων τα γονιδιώματα μελετώνται ανά τον πλανήτη και εντάσσονται σε βάσεις δεδομένων, τόσο αυξάνεται η αξιοπιστία τους.

— Αλλά δεν ήταν όλα τα στοιχεία που έδωσα απολύτως ακριβή, δεν γνώριζα ή δεν θυμόμουν π.χ. τις ημερομηνίες γέννησης κάποιων παππούδων.
Τα αποτελέσματα που λάβατε δεν σχετίζονται με τα στοιχεία που αφορούν τους προγόνους σας αλλά με την ποικιλομορφία του δικού σας DNA. Είναι μεν ενδιαφέροντα τα εν λόγω στοιχεία για τη βάση δεδομένων, αλλά το συγκεκριμένο τεστ δεν τα υπολογίζει, χρειάζεται άλλου είδους έρευνα. Για να τα πάρουμε από την αρχή, διευθύνων σύμβουλος της MyHeritageDNA είναι ένας Ισραηλινός γενετιστής ο οποίος ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα πριν από είκοσι χρόνια με αρχικό στόχο να εντοπίσει «χαμένους» προγόνους και να κάνει ένα μεγάλο οικογενειακό δέντρο για τους Ασκενάζι Εβραίους της διασποράς. Σταδιακά όμως το διεύρυνε και πλέον ο καθένας μπορεί να ζητήσει τις υπηρεσίες της εταιρείας. Όταν μάλιστα μια μεγαλύτερη εταιρεία, η 23andMe, ξεκίνησε τα τεστ για την καταγωγή και τη γενετική προδιάθεση για ασθένειες, τη μιμήθηκε και σήμερα κρατά γενετικά αρχεία για πάνω από 2,5 εκατ. ανθρώπους.

— Ισχύει αυτό που μάθαμε στη βιολογία, ότι κάθε άνθρωπος διαθέτει το δικό του ξεχωριστό γενετικό αποτύπωμα;
Φυσικά. Το γονιδιακό μας υλικό υπάρχει σε όλα μας τα κύτταρα. Νέες μεταλλαγές συμβαίνουν σε κάθε γενιά κι αυτές συσσωρεύονται διαφοροποιώντας τους ανθρώπους. Είμαστε όλοι ξεχωριστές, μοναδικές προσωπικότητες με εξαίρεση τους μονογονικούς διδύμους, που όμως κι αυτών το γονιδίωμα όσο μεγαλώνουν διαφοροποιείται. Αν πάρετε δύο τυχαίους ανθρώπους και συγκρίνετε τα γονιδιώματά τους, θα δείτε ότι ένα ανά χίλια νουκλεοτίδια ή γράμματα (τα οργανικά μόρια που σχηματίζουν τη βασική μονάδα των νουκλεϊκών οξέων DNA και RNA) διαφοροποιείται. Το νουκλεοτίδιο (ACGNT) είναι ένα μεγάλο μόριο που περιέχει περί τα 3 δισ. γράμματα. Παίρνουμε λοιπόν 3 δισ. γράμματα από τη μητέρα κι άλλα τόσα από τον πατέρα μας, σύνολο περί τα 6,1 δισ., με ένα στα χίλια να διαφέρει, όπως είπαμε, στον καθένα μας – αν συγκρίνετε το δικό σας γονιδίωμα με ένα τυχαίο άλλο, θα έχετε περί τα 3 δισ. διαφορές. Αυτό μάλιστα είναι μόνο ένα μέρος του πολυμορφισμού του DNA μας. Σε κάποιους, ας πούμε, λείπουν κομμάτια, σε άλλους πάλι είναι διπλασιασμένα. Σε κάθε σημείο, πάλι, του γονιδιώματός μας έχουμε δύο αντίγραφα, ένα από τον πατέρα κι ένα από τη μητέρα. Όσο κοντινότεροι συγγενείς είναι δύο άνθρωποι, τόσο πιο κοινό γονιδίωμα διαθέτουν. Το γονιδίωμα καθενός μας είναι κατά το ήμισυ ίδιο με του πατέρα μας, άλλο τόσο με της μητέρας, των αδελφών μας και των παιδιών μας. Στα εγγόνια το ποσοστό αυτό πέφτει στο 25%, στα δισέγγονα στο 12,5% κ.ο.κ. Με τα πρώτα μας ξαδέλφια, πάλι, μοιάζουμε γονιδιακά κατά το 1/8, με τα δεύτερα κατά το 1/16 και πάει λέγοντας. Σε αυτά τα δεδομένα βασίζεται κάθε εργαστήριο ή πρόγραμμα για να καταδείξει τις συγγένειές σας, οι οποίες περιλαμβάνουν εκείνα τα πρόσωπα που έχουν επίσης αποστείλει δείγμα του γενετικού τους υλικού και μάλιστα στο ίδιο και όχι σε κάποιο άλλο, καθώς λειτουργούν ανταγωνιστικά. 

Στυλιανός Αντωναράκης: «Όλοι οι άνθρωποι είμαστε μακρινοί συγγενείς» Facebook Twitter
Παράδειγμα αποτελεσμάτων καταγωγής όπως εμφανίζονται στο βιβλίο «Το γνώθι σαυτόν στη μεταγονιδιωματική εποχή» του Στέλιου Αντωναράκη.

— Και τι γίνεται με το ζήτημα της καταγωγής;
Θα σας εξηγήσω. Έστω ότι κατάγεστε από ένα μικρό, αραιοκατοικημένο νησί, οι κάτοικοι του οποίου δεν μετακινήθηκαν από τον τόπο τους επί πολλές γενιές, ούτε αναμείχθηκαν με άλλους πληθυσμούς. Ας πούμε λοιπόν ότι πριν από έναν αιώνα συνέβη μια μεταλλαγή στο γονιδίωμα κάποιου προπάππου σας η οποία είναι μοναδική στον κόσμο. Ο προπάππους αυτός αποκτά παιδιά, εγγόνια και κάποια στιγμή ένα ολόκληρο χωριό είναι απόγονοι του ίδιου προ-προ-πάππου, με τους μισούς από αυτούς να έχουν, πιθανότατα, αυτή τη μεταλλαγή. Αν εσείς έχετε μεταναστεύσει στο μεταξύ στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, και κάνετε ένα τέτοιο τεστ DNA, η μεταλλαγή αυτή θα εντοπιστεί και μαζί η προέλευσή της – θα σας βγάλει δηλαδή ότι κατάγεστε από το νησί αυτό κατά το ήμισυ αν πρόκειται για κάποιον γονιό, κατά 25% αν πρόκειται για τον παππού ή τη γιαγιά, κατά 12,5% αν πρόκειται για τον προπάππου ή την προγιαγιά κ.ο.κ. Για να το διαπιστώσει αυτό θα συγκρίνει το δικό σας γονιδίωμα με αυτά όλων εκείνων των ανθρώπων από κάθε μέρος του κόσμου που περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων της συγκεκριμένης εταιρείας ή και σε άλλες στις οποίες υπάρχει πρόσβαση. Μπορεί μάλιστα να βρει και πότε ακριβώς έζησε κάποιος πρόγονός σας καθώς κάθε νέα γενιά υπολογίζεται ανά 20-25 χρόνια. Αυτά βέβαια με την προϋπόθεση να υπάρχει σε κάποια βάση δεδομένων το γενετικό υλικό των κατοίκων αυτού του νησιού.

— Το δικό μου γονιδίωμα βρέθηκε ότι ταιριάζει κατά 51% με αυτό των Ελλήνων και των Ιταλών του Νότου και κατά 35,3% με αυτό των Ιταλών συνολικά. Θα το λέγατε αναμενόμενο αυτό το αποτέλεσμα;
Αναμφίβολα. Οι Έλληνες είχαν μακραίωνη παρουσία στη Νότια Ιταλία και τη Σικελία, γι’ αυτό και ένα μεγάλο ποσοστό του γονιδιώματος πολλών από τους σύγχρονους ανθρώπους που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, εμού συμπεριλαμβανομένου, απαντάται επίσης στην Ιταλία και αντίστροφα. Πρόκειται ουσιαστικά για την ίδια γονιδιακή «δεξαμενή». Το πόσο μεγάλο είναι το εν λόγω κομμάτι σχετίζεται με το πόσο βαθιά πάει η καταγωγή αυτή. Να ξεκαθαρίσουμε, βέβαια, ότι όταν λέμε «καταγωγή» στη γενετική δεν εννοούμε το μέρος όπου έχει γεννηθεί κανείς, αλλά το πόσο πίσω στο οικογενειακό δέντρο ήταν ένας κοινός πρόγονος και τι γονιδίωμα είχε.

— Θα μπορούσε να έχει επιφέρει κάποιες γονιδιακές αλλαγές η μείξη αυτή;
Όχι, οι χρόνοι αυτοί για τη γενετική επιστήμη είναι πολύ μικροί. Φανταστείτε ότι τα εκατό χρόνια είναι κάπου πέντε γενιές, τα χίλια, πενήντα − από την εποχή του Χριστού έχουν περάσει μόλις εκατό γενιές! Ακόμα κι αν πάμε διακόσιες γενιές πίσω, δεν θα εντοπίσουμε κάποια δραματική αλλαγή στο γονιδίωμα.

Στυλιανός Αντωναράκης: «Όλοι οι άνθρωποι είμαστε μακρινοί συγγενείς» Facebook Twitter
Οικογενειακό δέντρο. Φωτ.: MyHeritage/Facebook

— Μου έβγαλε επίσης το τεστ ότι κατάγομαι κατά 7,6% από τα Βαλκάνια και κατά άλλο ένα 6% συνολικά από Βορειοδυτική Ευρώπη, Ανατολική Ευρώπη και Δυτική Ασία.
Αυτό δείχνει ότι κάποιοι μακρινοί σας πρόγονοι είχαν γονιδιακή καταγωγή από αυτές τις περιοχές. Στο 23andMe ο αλγόριθμος δίνει μάλιστα συγκεκριμένες χρονολογίες για το πότε έζησε ο τάδε ή ο δείνα πρόγονος, πριν από 800 ή 1.500 χρόνια ας πούμε. Γενικά μιλώντας και εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, κάθε άνδρας διαθέτει ένα χρωμόσωμα Χ κι ένα Υ, ενώ κάθε γυναίκα δύο χρωμοσώματα Χ. Από τον πατέρα σας παίρνετε το Υ κι από τη μητέρα σας το Χ. Αν μελετήσετε την ποικιλομορφία του χρωμοσώματος Υ μπορείτε να βρείτε το οικογενειακό δέντρο από τη μεριά του πατέρα σας. Υπάρχει, επιπλέον, ένα άλλο μικρό κομμάτι στο γονιδίωμα έξω από τον πυρήνα του κυττάρου που λέγεται μιτοχονδριακό DNA και το κληρονομούμε μόνο από τη μητέρα μας, όπως κι εκείνη από τη δική της. Μελετώντας αυτό μπορεί κανείς να πάει πολύ πίσω στον χρόνο, να φτάσει ακόμα και στην απαυγή της ανθρώπινης ιστορίας! Κι εκεί θα διαπιστώσει ότι μακρινή «πατρίδα» όλων μας είναι η Αφρική, όπου πριν από 200.000 χρόνια έζησαν οι πρώτοι μας πρόγονοι, πράγμα που σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε μακρινοί συγγενείς.

— Βλέπω κατά καιρούς μελέτες που αναφέρονται σε γενετικές συγγένειες των σύγχρονων Ελλήνων με τους αρχαίους. Έχουν βάση αυτές ή μήπως εντάσσονται σε κάποιο φυλετικό/εθνικιστικό αφήγημα;
Ναι, έχουν, παρότι αυτό δεν σχετίζεται, ούτε πρέπει να σχετίζεται, με τέτοια αφηγήματα. Αν πάρει κανείς δείγμα DNA από σκελετούς ανθρώπων που βρέθηκαν σε μυκηναϊκούς ή μινωϊκούς τάφους, θα διαπιστώσει ότι η γενετική τους διαφορά με τους ανθρώπους που ζουν σήμερα στα ίδια εδάφη είναι πολύ μικρή – μιλάμε άλλωστε για μόλις 150 γενιές απόσταση! Έπειτα, ξέρετε, εύκολα μπορεί να ξεχωρίσει η αλήθεια από το ψέμα ή τη σκοπιμότητα, διότι για να δημοσιεύσει κάποιος επιστήμονας σε ένα σοβαρό επιστημονικό περιοδικό συνήθως βάζει από πριν τα ερευνητικά δεδομένα σε μια βάση πληροφοριών ώστε να μπορούν να ελεγχθούν και από άλλους συναδέλφους του. Η στρεβλή ερμηνεία αυτών των δεδομένων είναι κάτι άλλο.

— Πέρα, ωστόσο, από την καταγωγή και τα οικογενειακά δέντρα, τα τεστ αυτά μπορούν, λέει, να σου δείξουν και από ποιες κληρονομικές παθήσεις κινδυνεύεις, εφόσον το ζητήσεις.
Σίγουρα, και αυτό έχει μεγάλη χρησιμότητα. Η αναζήτηση της καταγωγής περιλαμβάνεται σε αυτό που λέμε «ψυχαγωγική γενετική», μπορούμε δηλαδή να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας και βγαίνοντας έπειτα με την παρέα μας σε ένα μπαρ να διασκεδάζουμε διαβάζοντας τα αποτελέσματα των γενετικών μας τεστ! Δεν έχουν κάποια απτή πρακτική χρησιμότητα. Τα DNA τεστ που αφορούν την υγεία μας είναι αντιθέτως ιδιαίτερα σημαντικά καθώς μέσω αυτών μπορούμε πράγματι να εντοπίσουμε αρκετές προδιαθέσεις για σωματικές ή ψυχικές νόσους, περισσότερο ή λιγότερο έντονες. Αν, για παράδειγμα, η πιθανότητα να εκδηλώσετε Αλτσχάιμερ εμφανιστεί 10-12 φορές μεγαλύτερη από ό,τι στον γενικό πληθυσμό, στον οποίο ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 1% −γιατί η πληροφορία που θα λάβετε βγαίνει συγκριτικά με το σύνολο των ανθρώπων και την πιθανότητα εκδήλωσής της σε σχέση με αυτό–, θα πρέπει να τη λάβετε υπόψη. Να πούμε όμως ότι τα τεστ προδιαθέσεων για ασθένειες διαφέρουν από αυτά για την καταγωγή, καθώς τα δεύτερα μελετούν ένα πολύ μικρό κομμάτι του DNA, περίπου 1-2 εκατ. γράμματα από τα συνολικά 6,1 δισ. Χρειάζεται δηλαδή μια πιο εκτεταμένη μελέτη του γονιδιώματος για να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα αναφορικά με το ιατρικό μας ιστορικό που σχετίζεται με την κληρονομικότητα.   

Στυλιανός Αντωναράκης: «Όλοι οι άνθρωποι είμαστε μακρινοί συγγενείς» Facebook Twitter
Πίνακας από το βιβλίο «Το γνώθι σαυτόν στη μεταγονιδιωματική εποχή» με τα 59 αντιμετωπίσιμα κληρονομικά γονίδια που μπορούν να εντοπιστούν με το τεστ.
Στυλιανός Αντωναράκης: «Όλοι οι άνθρωποι είμαστε μακρινοί συγγενείς» Facebook Twitter
Στυλιανός Αντωναράκης: «Όλοι οι άνθρωποι είμαστε μακρινοί συγγενείς» Facebook Twitter

— Είναι η γονιδιακή μας κληρονομιά που παίζει τον βασικότερο ρόλο στην εκδήλωση μιας ασθένειας ή το περιβάλλον και οι συνθήκες ζωής μας;
Όλα παίζουν ρόλο και πρέπει να συνυπολογίζονται, η σχιζοφρένεια, ας πούμε, οφείλεται κατά το ήμισυ σε γενετική προδιάθεση και κατά το ήμισυ σε εξωτερικούς παράγοντες. Υπάρχουν έπειτα παθήσεις όπως η φαινυλκετονουρία που μπορεί να ανιχνεύονται γενετικά αλλά χρειάζεται ένα «έναυσμα» για να εκδηλωθεί, όπως η κατανάλωση γαλακτοκομικών και άλλων τροφών πλούσιων σε πρωτεϊνη.

— Θα μπορούσε ένα DNA τεστ να μας δώσει επίσης πληροφορίες για τη νοημοσύνη, τον χαρακτήρα, τις συνήθειες, τις ερωτικές και άλλες προτιμήσεις και επιλογές μας;
Θεωρητικά ναι, προς το παρόν πάντως η έρευνα δεν έχει προχωρήσει σε αυτούς τους τομείς. Και εδώ βέβαια η γενετική προδιάθεση αλληλεπιδρά με την ανατροφή, τις συνθήκες και το περιβάλλον.

— Η επιστήμη της γενετικής έρχεται ενίοτε αντιμέτωπη με ηθικά και νομικά προβλήματα.
Ισχύει, και τα κυριότερα είναι αφενός το λεγόμενο Σύνδρομο του Τειρεσία, πόσο δηλαδή θέλουμε να ξέρουμε ότι έχουμε μεγάλες πιθανότητες να ασθενήσουμε σοβαρά κάποια στιγμή από κάτι, αφετέρου ο κίνδυνος της αυθαίρετης διαφοροποίησης και κατηγοριοποίησης των ανθρώπων βάσει των γενετικών τους δεδομένων. Χρειάζεται να θεσπιστούν κανόνες και νόμοι που να λειτουργούν ως δικλείδες ασφαλείας. Αλλά αυτό που κάνει η γενετική, όπως και άλλες επιστήμες, είναι να δίνει αφορμές για συζήτηση, η κοινωνία και οι θεσμοί της κρίνουν και αποφασίζουν.

— Πού επικεντρώνονται σήμερα οι έρευνες των γενετιστών;
Στην κατανόηση του μηχανισμού της εμφάνισης ασθενειών, ερευνώντας ποια ποικιλομορφία του γονιδιώματος είναι παθολογική και στην αντιμετώπιση των ασθενειών που οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες είτε με φάρμακα είτε με γονιδιακή θεραπεία.  

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της MyHeritage

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στυλιανός Αντωναράκης: «Η επιστήμη δεν είναι θεολογία»

Άκου την επιστήμη / Στυλιανός Αντωναράκης: «Η επιστήμη δεν είναι θεολογία»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συνομιλεί με τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, μέλος της Ελβετικής Ακαδημίας Επιστημών και πρώην πρόεδρο του Διεθνούς Οργανισμού Ανθρωπίνου Γονιδιώματος, Στυλιανό Αντωναράκη. Μια συζήτηση για τη γενετική, το γονιδίωμα, τους κινδύνους και τη σημασία της έρευνας στην εποχή μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άρης Πατρινός: «Σύντομα μπορεί να δούμε απόπειρες κλωνοποίησης ανθρώπων»

Tech & Science / Άρης Πατρινός: «Σύντομα ίσως δούμε απόπειρες κλωνοποίησης ανθρώπων»

Ο διάσημος Έλληνας γενετιστής που συνέβαλε στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου DNA μάς ξεναγεί στον συναρπαστικό κόσμο της γενετικής και απαντά για όλα τα σύγχρονα ζητήματα της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LIFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ