Sam Jordison, ένας εραστής των λέξεων

Sam Jordison, ένας εραστής των λέξεων Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Sam Jordison, ένας εραστής των λέξεων Facebook Twitter

Ένας πολυπράγμων άνθρωπος σαν τον Sam Jordison, γυρίζει γύρω από τις λέξεις και τις προκαλεί είτε με την ιδιότητα του συγγραφέα, είτε του δημοσιογράφου, είτε του εκδότη, είτε του καθηγητή. Φλερτάρει με την γλώσσα και της είναι παράλληλα πιστός σύζυγος όπως και συνοδοιπόρος στα μαγικά ταξίδια που προσφέρει.

Την πολυετή αυτή εμπειρία και γνώση του λοιπόν μέσα από τα βιβλία του, την συνεργασία του με τις Guardian και Independent, της βραβευμένης εκδοτικής του εταιρείας Galley Beggar Press, θα επιχειρήσει για άλλη μια φορά μέσα από το μάθημα  «μη-μυθοπλαστική πεζογραφία» να μεταλαμπαδεύσει σε όλους όσοι βρεθούν στο International Creative Writing School. Το εν λόγω «σχολείο», που θα ξεκινήσει στις 30 Μαΐου, διοργανώνει το British Council, σε συνεργασία με το Kingston Writing School και το Πανεπιστήμιο του Kingston του Λονδίνου.

Αδράξαμε την ευκαιρία και τον ρωτήσαμε μερικά πράγματα για όλα όσα αγαπάει και αγαπάμε πολλοί από εμάς: την γραφή και τις ιστορίες…

Πόσο γόνιμη για έναν συγγραφέα είναι η σύγχρονη εποχή των μεγάλων αντιθέσεων και ανατροπών;

Λοιπόν, υπάρχουν σίγουρα πολλά για να γράψουν. Εάν κινητοποιείσαι από την αδικία, από την ανάγκη να διορθώσεις τα κακώς κείμενα ή να εκθέσεις αναλήθειες, κέρδισες λαχείο. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα στον κόσμο και οι καλοί συγγραφείς, μας είναι απαραίτητοι περισσότερο από ποτέ για να μας βοηθήσουν να βρούμε ένα μονοπάτι ώστε να την προσπεράσουμε.

Πόσο απελευθερωτικό είναι ή μπορεί να γίνει το γράψιμο;

Υπάρχουν ελάχιστοι τρόποι για να εκφράσεις καλύτερα πώς αισθάνεσαι και τι έχει σημασία για εσένα. Ή για να μιλήσεις ελεύθερα απέναντι στην εξουσία. Ή για να βοηθήσεις τους άλλους να δουν τα πράγματα με τον δικό σου τρόπο. Οι λέξεις μπορεί πράγματι να σε απελευθερώσουν. Αλλά  δεν πρόκειται να πω ψέματα λέγοντας ότι είναι πάντα εύκολο. Υπάρχει σκληρή δουλειά από πίσω και το γράψιμο μερικές φορές μπορεί να το αισθάνεσαι σαν  κάτι που σε κρατά με αλυσίδες κάτω όπως επίσης και σαν κάτι που σε απελευθερώνει... Όταν γράφεις μια δυνατή ιστορία μπορεί να σε συνεπάρει τόσο που να μην μπορείς να ξεκολλήσεις από το γραφείο σου. Αλλά ακόμα και αυτό είναι μέρος της συγκίνησης. Ακολουθώντας ένα στοιχείο μπορεί να είναι απίστευτα συναρπαστικό. Mια δημοσιογραφική επιτυχία, μία ρήση που δεν έχει ξανά ειπωθεί, μία κρυμμένη αλήθεια μπορούν να σε συναρπάσουν και να σε γεμίσουν. Το ίδιο ισχύει όταν δημιουργείς σωστά μια καλή ιστορία...

Sam Jordison, ένας εραστής των λέξεων Facebook Twitter

Θεωρείτε ότι το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα υποστηρίζει τους νέους ως προς αυτήν την κατεύθυνση;

Εξαρτάται πώς το βλέπει κανείς. Σίγουρα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την τρελή δεξιά κυβέρνησή μας, η οποία έχει εμμονή με τα διαγωνίσματα και με το να κάνει τα μικρά παιδιά να χρησιμοποιούν «σάλτσες» χάνοντας το νόημα και την δύναμη των λέξεων, θα έλεγα ότι έχει δημιουργήσει μερικά προβλήματα. Τα παιδιά δεν μαθαίνουν να εκφράζονται - ή ακόμα και να γράφουν καλά. Αλλά κακές εκπαιδευτικές πολιτικές μπορούν επίσης να εμπνεύσουν με έναν παράξενο τρόπο. Οι συγγραφείς είμαστε συχνά αντάρτες. Και μαθαίνουμε να επαναστατούμε στο σχολείο.

Στην εποχή της εικόνας, πώς βλέπετε να επιβιώνουν τα μεγάλα κείμενα στο διαδίκτυο; Λέγεται ότι οτιδήποτε ξεπερνάει τις 300 λέξεις δεν έχει και πολύ τύχη στο να διαβαστεί...

Δεν πιστεύω σε αυτό το πράγμα των 300 λέξεων. Ίσως αυτό είναι αλήθεια για ορισμένο κοινό - αλλά ήταν πάντα έτσι. Και υπήρχε επίσης πάντα ένα άλλο κοινό που απολαμβάνει και αναζητά τα μεγάλα κείμενα. Γράφω για το διαδίκτυο όλη την ώρα. Κάθε εβδομάδα, δημοσιεύω ένα άρθρο μεγαλύτερο των 1.000 λέξεων στην The Guardian. Και κάθε εβδομάδα (ελπίζω!) ότι πολλοί άνθρωποι διαβάζουν αυτά που γράφω.

Στην πραγματικότητα, είναι συχνά πιο εύκολο να γράψεις εκτενώς για το διαδίκτυο, καθότι δεν περιορίζεσαι από τα περιθώρια της τυπωμένης σελίδας. Το πρόβλημα δεν είναι να βρεις ανθρώπους να διαβάζουν μεγάλα κείμενα – αλλά να τα χρηματοδοτήσουν, να πείσεις τους αναγνώστες να συμβάλλουν χρηματικά ή τουλάχιστον να μην εμποδίζουν τις αγγελίες που πληρώνουν γι 'αυτό ...

Είστε εκδότης, συγγραφέας, δημοσιογράφος, καθηγητής. Αν έπρεπε να τα βάλετε σε μία σειρά προτεραιότητας –ως προς το ενδιαφέρον, ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

Αχ δεν θα μπορούσα να το κάνω αυτό! Όλα  έχουν την ομορφιά τους. Ξεκίνησα ως συγγραφέας και δημοσιογράφος - και υποθέτω τα υπόλοιπα ξεπήδησαν από εκεί. Αλλά όλα αυτά τα απολαμβάνω εξίσου και όλα φαίνονται να είναι μέρος του ίδιου πράγματος για μένα. Που είναι, υποθέτω, η αγάπη για τις λέξεις και της δυναμικής τους. Και η επιθυμία βέβαια να μοιραστώ αυτή την απόλαυση και όποια γνώση έχω μαζέψει.

 

Για κάποιους, ειδικά σε μία χώρα σαν τη δική μας, φαντάζει ουτοπική η ενασχόληση με τη συγγραφή βιβλίων. Τι θα συμβουλεύατε τους νέους συγγραφείς;

Σίγουρα. Το καταλαβαίνω αυτό εντελώς. Είναι δύσκολο. Είναι δύσκολο εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και για κάποιον σαν εμένα, με αρκετά χρόνια εμπειρίας πίσω μου, που συνεχίζω να αισθάνομαι την συγγραφή ως μια επισφαλής απασχόληση. Υποθέτω ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να τονίσω είναι ότι αυτό αποτελεί ένα κάλεσμα. Και αν το νιώσεις, μην το αρνηθείς, γιατί θα το μετανιώνεις για πάντα. Το γράψιμο είναι επίσης ένα όπλο. Αν ο κόσμος είναι σκληρός, και δεν λειτουργεί υπέρ σου, ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προσπαθήσεις να τον κατακτήσεις είναι να προσπαθήσεις να γράψεις για αυτόν.

Πιο πρακτικά, βραχυπρόθεσμα, θα συμβούλευα μια χαλαρή ενασχόληση με το γράψιμο. Εάν έχεις μια εργασία ημέρας, μην την αφήσεις ακόμα. Γράψε τα βράδια. Δες πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις προτού κάνεις το μεγάλο βήμα.  

Sam Jordison, ένας εραστής των λέξεων Facebook Twitter

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας. Πείτε μας ένα βιβλίο που σας καθήλωσε.

Θεωρώ ότι είναι αδύνατο να αναφέρω έναν αγαπημένο. Αλλά θα σας πω τρεις: Bill Bryson, Eric Newby και Geoff Dyer, που μου αρέσουν για πολύ διαφορετικούς λόγους. Α! και η Mary Beard επίσης.

Συνήθιζα να πιστεύω ότι ο Bill Bryson ήταν λίγο «χαλαρός», μέχρι που διάβασα ένα από τα βιβλία του και συνειδητοποίησα πόσο έξυπνο και αστείο μπορούσε να είναι το χιούμορ του. Ότι έχει μία θαυμάσια σαφή και ακριβή πεζογραφία. Και πως μπορεί να σε κινήσει συναισθηματικά. 

Η ιστορία του «A Walk In The Woods», είναι μια απλή ιδέα, έξοχα εκτελεσμένη. Είναι τόσο ζωντανή, που μπορείς σχεδόν να νιώσεις τον πόνο του από το σακίδιο που του κόβει τους ώμους. Είναι επίσης εκπληκτικά ωμό, συναισθηματικά. Υπάρχει μια σκηνή που μου έφερε δάκρυα στα μάτια - αλλά δεν θέλω να πω περισσότερα γι 'αυτό, σε περίπτωση που δίνω πάρα πολλά στοιχεία. Θα πρέπει σίγουρα να το διαβάσετε...

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμμετέχετε σε ένα τέτοιο εκπαιδευτικό project του Βρετανικού Συμβουλίου. Τι σκοπεύετε να δείξετε στους συμμετέχοντες φέτος;

Τα σχέδιά μου είναι να δώσω στους σπουδαστές μια πραγματικά καλή γεύση του τι μπορούν να κάνουν ως συγγραφείς non-fiction. Να τους δείξω κάποιους πολύ καλούς τρόπους προσέγγισης θεμάτων και να τους καθοδηγήσω ως προς τις μορφές και τα μέσα. Να σκεφτούν ακριβώς τι είναι αυτό που ελπίζουν να γράψουν καθώς και τον καλύτερο τρόπο για να το προσεγγίσουν. Και, επίσης, να εξηγήσω τρόπους προώθησης των εαυτών τους και των έργων τους. Ελπίζω ακόμα ότι θα διασκεδάσουμε αρκετά μέσω ανταλλαγής ιδεών για το γράψιμο, ανταλλαγής ιστοριών και μιλώντας για τους συγγραφείς που αγαπάμε. Πραγματικά ανυπομονώ για αυτό!


H Διεθνής Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη από το British Council σε συνεργασία με το καταξιωμένο Kingston Writing School και το Πανεπιστήμιο του Kingston του Λονδίνου. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολή αιτήσεων είναι στις 22 Μαΐου 2016. Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία εγγραφής και το πρόγραμμα των εργαστηρίων καθώς και φόρμες ηλεκτρονικής αίτησης μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Βritish Council www.britishcouncil.gr/events/international-creative-writing-summer-school-2016, ή επικοινωνώντας με τη Μαρία Παπαϊωάννου στη διεύθυνση [email protected]  ή στο τηλέφωνο 210 3692336.

 

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ