ΠΠΠ = Πρόγραμμα Πένθος Ποίηση

ΠΠΠ = Πρόγραμμα Πένθος Ποίηση Facebook Twitter
0

1.Τέλος 2012 & όλο το 2013 ή Ο πιο καλός ο μαθητής:

Δεκέμβριος: ΝτεΛίλλο / Ντοστογιέφσκι / και Ντεμπόρ Ιανουάριος: Ρομπέρτο Μπολάνιο more and more Φεβρουάριος: Διαβάζω Εγγονόπουλο και Κώστα Μαυρουδή Μάρτιος: Μάριος Χάκκας & Κυριακίδης Αχιλλεύς & Μπόρχες με σπουδή Απρίλιος: Τον Βλαβιανό θα απολαύσω και τον Γουδέλη Τάσο Μάιος: Ο Πύντσον έχει γενέθλια, πάλι θα τον διαβάσω Ιούνιος: Πιάνω τα Άπαντα ξανά του Φίλου Αρανίτση Ιούλιος: Αρχίζω με τον Φίλιπ Ροθ το έσχατο πίτσι-πίτσι Αύγουστος: Ω, μόνο Παπαδιαμάντη Σεπτέμβριος: Velvet Underground & Λου Ρηντ & Γουόρχολ Άντυ Οκτώβριος: Της ποιήσεως ο μήνας και του Αρθούρου του Ρεμπώ Νοέμβριος: Στο σύμπαν του Γουίλιαμ Γκάντις ετοιμάζομαι να μπω Δεκέμβριος: Ο Μπράδερ ο Σταθόπουλος και το Αυτόματό του

2.Μια στιγμή Νάσο (μνήμη Νάσου Θεοφίλου):

Μια στιγμή Νάσο (μνήμη Νάσου Θεοφίλου): Μια στιγμή, Νάσο, μη φεύγεις / τώρα που φεύγουν όλα γύρω μου / με ταχύτητα ηλικίας. / Φεύγουν ή έρχονται καταπάνω μου; / Θα σε γελάσω.// Μια στιγμή, Νάσο, μη φεύγεις κι εσύ / τώρα που έφυγαν τα παιδιά μας / Βρυξέλλες Άμστερνταμ Λουξεμβούργο / Αθήνα – η πιο ξένη πρωτεύουσα του κόσμου / Δευτερεύουσα πλέον χωρίς Δίπορτο – Ποιος τολμά να καταδυθεί εκεί κάτω / μικρές μπουκιές μεγάλες γουλιές οίνου και άρτου / νωπά βλέμματα και γέλια μέχρι δακρύων / ώσπου μας έμειναν μόνο τα δάκρυα.// Μια στιγμή, Νάσο, πού πας / τώρα που μεγάλωσα χωρίς να γίνω / αυτό που ήθελα να γίνω όταν μεγαλώσω / Ερημόπολις Καταδυομένη Άγγελος Βοϊδάγγελος / Μαριάνθη Ψωλάνθη Ουλαλούμ...// Μια στιγμή, Νάσο, δεν ακούς; / Δεν ακούει αγύριστο κεφάλι./ Κι αν άκουγε κι αν γύριζε να με κοιτάξει / με όλο το μπλε των ματιών του;/ Θα έμενα στήλη άλατος στην οδό Αθηνάς / με μια μάρκα του Φινόπουλου στα δόντια./ Μια στιγμή, Νάσο, περίμενε τον Κοσμά / κι αποχαιρέτα τον Μόλυβο που φεύγει / Μήθυμνα μακρινή και μόνη / Βαρβάκειος βουρκωμένη / φεύγουν και πάνε χωρίς τον πολιούχο τους / πέρα στις θάλασσες των ματιών σου / στις πράσινες λιμνούλες της μνήμης.

Από την ποιητική σύνθεση Άψινθος του Μιχάλη Γκανά (Τσαμαντά Θεσπρωτίας, 1944) που κυκλοφόρησε από τις εκλεκτές εκδόσεις Μελάνι, έναν οίκο που κοσμεί τον χώρο και σέβεται τον αναγνώστη. Στο ποίημα για τον μακαρίτη Νάσο Θεοφίλου, έναν εκπληκτικό πεζογράφο και εκπληκτικότερο θαμώνα στο Καφενείο του Χαμένου Χρόνου, ο Γκανάς, ο επώνυμος δημοτικός μας ποιητής, όπως έχει ειπωθεί, δείχνει ότι, αν μη τι άλλο, δεν χάσαμε στη χώρα αυτή (που για όσους το ξεχνάνε γέννησε Καβάφη, Καρυωτάκη, Καρούζο, Σεφέρη, Ρίτσο, Κάλβο, Σολωμό, Λάγιο, Ελύτη, Ράντο, Πεντζίκη, Δενέγρη, Γονατά), ξέρουμε ακόμη να πενθούμε, ήγουν ξέρουμε ακόμη να κάνουμε το πτώμα γεγονός αναστάσιμο (Σαββόπουλος) και οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου (Εμπειρίκος).

3.Μικροανθολογία τσέπης:

Ο ποιητής είναι εδώ / Για να μη γενεί στραβό το δέντρο * Δεν πιστεύουμε σε νύμφες ή τρίτωνες. Η ποίηση πρέπει να είν' αυτό: Μια κοπελιά ανάμεσα σε στάχυα ή να μην είναι απολύτως τίποτα * Μες στο κλουβί έχεις τροφή. Λίγη, ωστόσο έχεις. Έξω απ' αυτό έχεις μονάχα απέραντη ελευθερία * Για την ώρα ο σταυρός είν' έν' αεροπλάνο, μια γυναίκα μ' ανοιχτά τα πόδια * Οι πεταλούδες είναι άνθη σε αέναη κίνηση * Οι ρυτίδες δεν είναι ουλές * Το γαμήσι είναι πράξη λογοτεχνική * Οι ποιητές δεν έχουνε βιογραφία * Η πραγματικότητα τείνει να εξαφανιστεί * Κοιτάξτε καλά και θα δείτε ότι γελώ μέχρι δακρύων * Πεθαίνοντας στα γέλια το παιδί γυρνάει στην πόλη, κάνει να εμφανιστούνε τέρατα * Αμνέ του θεού που ξεπλένεις τις αμαρτίες του κόσμου, άσε μας να γαμούμε εν ειρήνη: Μη χώνεις τη μύτη σου σ' αυτή την ιερή υπόθεση.

Ο ποιητής που μόλις διαβάσατε θραύσματα του απαστράπτοντος έργου του ακούει στο όνομα Nicanor Parra, λίαν οικείο για όσους ξέρουν από Μπολάνιο. Τον έχει μεταφράσει ο μακαρίτης φίλος ποιητής Αργύρης Χιόνης, μάστορας, όπως κι ο Parra, των ρυθμών που είναι κουζινομάχαιρα και κόβουν φέτες κρέας, και τρομερός χειριστής της λοκομοτίβας των λέξεων. Το βιβλίο έχει τίτλο Ποιήματα Επείγουσας Ανάγκης και κυκλοφορεί από τις καλαίσθητες εκδόσεις Γαβριηλίδης. Αν δείτε πουθενά γραμμένο το σύνθημα Ο Nicanor Parra ΖΕΙ, μη νομίσετε ότι είναι ποιητική αδεία και μόνον, πρόκειται περί κυριολεξίας. Ο Parra όντως ζει και ευχόμαστε να συμπληρώσει και να υπερβεί ένα αιώνα ζωής. Γεννήθηκε το 1914 σε μια πόλη στη Χιλή. Και είναι ποιηταράς – όπως σας το λέω: ΠΟΙΗΤΑΡΑΣ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πώς αλλάζει κανείς, πώς φτάνει σε σημείο να μην αναγνωρίζει τον εαυτό του»

Το πίσω ράφι / «Πώς αλλάζει κανείς, πώς φτάνει σε σημείο να μην αναγνωρίζει τον εαυτό του»

Το μυθιστόρημα «Δαμάζοντας το κτήνος» της Έρσης Σωτηροπούλου είναι χτισμένο στην εικόνα της «μοναξιάς που μοιράζονται πολλοί άνθρωποι μαζί». Επανεκδίδεται σε λίγες μέρες από τον Πατάκη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μάργκαρετ Άτγουντ: «Δεν νομίζω να με αγαπούσε ο Πλάτωνας»

Βιβλίο / Μάργκαρετ Άτγουντ: «Δεν νομίζω να με αγαπούσε ο Πλάτωνας»

Γεννήθηκε σαν σήμερα μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς της εποχής μας. Στη συνέντευξή της στη LifO δίνει (ανάμεσα σε άλλα) οδηγίες για το γράψιμο και τη ζωή, τη γνώμη της για τον Πλάτωνα αλλά και για την αξία των συμβολικών μύθων.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Σεξ, (πολλά) ναρκωτικά και rock & roll με τον Μάρτιν Σκορσέζε

Βιβλίο / Σεξ, (πολλά) ναρκωτικά και rock & roll με τον Μάρτιν Σκορσέζε

Στο νέο βιβλίο του, που κυκλοφορεί δύο χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Ρόμπι Ρόμπερτσον, ο ηγέτης του θρυλικού συγκροτήματος The Band, μιλάει για όσα έζησε με τον διάσημο σκηνοθέτη και κολλητό του στο ηδονιστικό Χόλιγουντ της δεκαετίας του '70.
THE LIFO TEAM
Ο «Θάνατος του Βιργιλίου» και τρία ακόμα λογοτεχνικά διαμάντια

Βιβλίο / Ο «Θάνατος του Βιργιλίου» και τρία ακόμα λογοτεχνικά διαμάντια

Τα έργα-σταθμοί της λογοτεχνίας, από την υψηλή ποίηση μέχρι τη μυθοπλασία, ανέκαθεν αποτύπωναν τα ακραία σημεία των καιρών, γι’ αυτό είναι επίκαιρα. Παραθέτουμε τέσσερα αντιπροσωπευτικά παραδείγματα που βγήκαν πρόσφατα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ζοζέ Σαραμάγκου: Η ζωή ενός αντισυμβατικού συγγραφέα

Βιβλίο / Ζοζέ Σαραμάγκου: «Πιστεύω πως ό,τι είναι να γίνει δικό μας, θα φτάσει τελικά στα χέρια μας»

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος Πορτογάλος λογοτέχνης που ξεκίνησε να γράφει για να δοκιμάσει «τι στ’ αλήθεια μπορεί ν’ αξίζει ως συγγραφέας» και έφτασε να πάρει Νόμπελ Λογοτεχνίας.
ΕΛΠΙΔΑ ΜΟΥΡΚΑΚΟΥ
Ένας ύμνος για την γκέι αγάπη και τη φιλία σε έναν κόσμο όπου θερίζει το Aids

Βιβλίο / Ο ξεχασμένος «Κωνσταντίνος» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη κυκλοφορεί ξανά

Ένας ύμνος για την γκέι αγάπη και τη φιλία σε έναν κόσμο που τον θερίζει το AIDS. Μια τολμηρή ματιά την Αθήνα των ’90s μέσα από το απελπισμένο στόρι δύο γκέι εραστών. Ο «Κωνσταντίνος» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη ήταν εκτός κυκλοφορίας για τρεις σχεδόν δεκαετίες. Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί ξανά.
M. HULOT
Μαρκ Μπρέι: «Είναι δύσκολο να είσαι αντιφασίστας σήμερα στις ΗΠΑ»

Βιβλίο / Μαρκ Μπρέι: «Είναι δύσκολο να είσαι αντιφασίστας σήμερα στις ΗΠΑ»

Ο ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Antifa», που εγκατέλειψε πρόσφατα οικογενειακώς τις ΗΠΑ εξαιτίας απειλών που δέχτηκε για τη ζωή του, μιλά για την αμερικανική πολιτική σκηνή και για το αντιφασιστικό κίνημα σήμερα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Νόρμαν Μέιλερ «Μάγισσα τέχνη»

Το πίσω ράφι / Νόρμαν Μέιλερ: «Οι καλλιτέχνες δίνουν όρκο να είναι εγωιστές. Ειδάλλως, δεν θα γίνει τίποτα»

Ο Αμερικανός συγγραφέας ξεκίνησε μη μπορώντας να συντάξει μια πρόταση, αλλά με το πρώτο του μυθιστόρημα ξεχώρισε. Έκτοτε διαβάστηκε, αμφισβητήθηκε, προκάλεσε κι έμεινε ως το τέλος διαυγής και θαρραλέος.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Εμμανουήλ Καραλής: Πολλοί είναι δίπλα σου στα μετάλλια, στο χειροκρότημα και στη λάμψη, αλλά μετά οι προβολείς σβήνουν

Οι Αθηναίοι / Manolo: «Πολλοί είναι δίπλα σου στα μετάλλια, αλλά μετά οι προβολείς σβήνουν»

Έχει μάθει να περνά τον πήχη, να ξεπερνά τους φόβους και να καταρρίπτει στερεότυπα. Θεωρεί ότι η ζωή του αθλητή μοιάζει πολύ με τη ζωή του μοναχού. Ο πρωταθλητής στο άλμα επί κοντώ αφηγείται τη ζωή του και μιλά για τα παιδικά του χρόνια, τις όμορφες και δύσκολες στιγμές, την ψυχική του υγεία, τον έρωτα, την πίστη και την αγάπη που τον κρατούν όρθιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι ήξερε ο Παζολίνι;

Βιβλίο / Τι ήξερε ο Παζολίνι;

Πενήντα χρόνια μετά την άγρια δολοφονία του, οι προγνώσεις του για τον φασισμό είναι πιο επείγουσες από ποτέ, σημειώνει η Βρετανίδα συγγραφέας Ολίβια Λέινγκ, το νέο βιβλίο της οποίας περιστρέφεται γύρω από τη δημιουργία του «Σαλό (120 Μέρες στα Σόδομα)».
THE LIFO TEAM
Μαύρη, λεσβία, μητέρα, πολεμίστρια, ποιήτρια, καρκινοπαθής

Βιβλίο / Μαύρη, λεσβία, μητέρα, πολεμίστρια, ποιήτρια, καρκινοπαθής

Η διάσημη συγγραφέας Όντρι Λορντ αντιμετώπισε τη διάγνωσή της με το θάρρος και το ακτιβιστικό πνεύμα που πάντα τη διέκρινε: Τα «Ημερολόγια Καρκίνου» δεν είναι μια «καταγραφή δακρύων μόνο» αλλά και μια κραυγή οργής εναντίον της καταπίεσης που βιώνουν οι γυναίκες.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Η Μάργκαρετ Άτγουντ στο μονοπάτι του πένθους

Βιβλίο / Η Μάργκαρετ Άτγουντ στο μονοπάτι του πένθους

Σ’ ένα απόσπασμα από τα απομνημονεύματά της με τίτλο «Book of Lives: A Memoir of Sorts», που προδημοσιεύει η «Guardian», η διάσημη συγγραφέας περιγράφει τον τρόπο που βίωσε την απώλεια του επί μισό αιώνα συντρόφου της Γκρέαμ Γκίμπσον το 2019.
THE LIFO TEAM
«Intermezzo»: Το βιβλίο της Σάλι Ρούνεϊ που έσπασε όλα τα αναγνωστικά ρεκόρ

Βιβλίο / «Intermezzo»: Το βιβλίο της Σάλι Ρούνεϊ που έσπασε όλα τα αναγνωστικά ρεκόρ

Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη το πολυαναμενόμενο νέο βιβλίο της Ιρλανδής συγγραφέως, που έχει κάνει ρεκόρ πωλήσεων και αναγνωσιμότητας. Καταγράφουμε τις πρώτες εντυπώσεις από την ανάγνωσή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Άμιτι Γκέιτζ «Ο καλός πατέρας»

Το πίσω ράφι / Έχουν και οι ψεύτες τη χάρη τους. Στα μυθιστορήματα τουλάχιστον

Ο «Καλός πατέρας» της Άμιτι Γκέιτζ πραγματεύεται την κατασκευή της ανθρώπινης ταυτότητας, τον άρρηκτο δεσμό γονιού και παιδιού και τη μεταναστευτική εμπειρία, θίγοντας όψεις του αμερικανικού ονείρου.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Σπίτι από ζάχαρη»: Το δίκτυο των ανθρώπινων σχέσεων στο μυθιστόρημα της Τζένιφερ Ίγκαν

Βιβλίο / Πώς θα ήταν αν μπορούσαμε να βιώσουμε ξανά όσα ζήσαμε στο παρελθόν;

Το «Σπίτι από ζάχαρη» είναι ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας που διερευνά τους κινδύνους της ψηφιακής εποχής, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την αξία της μνήμης και της σύνδεσης.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ