Πώς η ποπ κουλτούρα έστρεψε τις γυναίκες ενάντια στον ίδιο τους τον εαυτό

Αναζητώντας τις ρίζες του νέου αντιφεμινισμού Facebook Twitter
Σκηνή από την ταινία «American Pie» του 1999.
0


Η ΦΑΛΛΟΚΡΑΤΙΑ,
η ματσίλα και ο αντιφεμινισμός φαίνεται να επιστρέφουν δυναμικά. Είχαν φύγει όμως ποτέ στην πραγματικότητα; Αυτό το ερώτημα βρίσκεται στο επίκεντρο δύο νέων βιβλίων που διερευνούν τον ρόλο των γυναικών στην κουλτούρα και τις αντιδράσεις που τόσο συχνά εμπνέει. Το βιβλίο της Σόφι Γκίλμπερτ «Girl on Girl: How Pop Culture Turned a Generation of Women Against Themselves» [«Κορίτσι με κορίτσι: Πώς η ποπ κουλτούρα έστρεψε μια γενιά γυναικών ενάντια στον ίδιο τους τον εαυτό»] εξετάζει τη μουσική, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση των αρχών της δεκαετίας του 2000 για να δείξει πώς η σεξουαλικότητα, που πουλήθηκε ως κάτι απελευθερωτικό για τις νεαρές γυναίκες της εποχής, χρησιμοποιήθηκε συχνά ως όπλο εναντίον τους. Η Τίφανι Γουότ Σμιθ από την πλευρά της, ως ιστορικός, βλέπει πιο μακροπρόθεσμα το θέμα στο βιβλίο «Bad Friend: How Women Revolutionized Modern Friendship» [«Κακή φίλη: Πώς οι γυναίκες έφεραν την επανάσταση στη μοντέρνα φιλία»], μια εξέταση της γυναικείας φιλίας και των επί αιώνες προσπαθειών ελέγχου και περιφρούρησής της.

Η Γκίλμπερτ, τακτική αρθρογράφος στο Atlantic, καταγράφει σχολαστικά την έκρηξη του σεξουαλικού περιεχομένου στη mainstream αμερικανική κουλτούρα. Καθώς κατέστη εύκολα και άμεσα διαθέσιμη στο διαδίκτυο, η πορνογραφία διείσδυσε σε κάθε πτυχή της πολιτιστικής ζωής: «Η κυριαρχία του πορνό στη μαζική κουλτούρα συνέβη περίπου όπως η χρεοκοπία, σύμφωνα με τη φράση του Έρνεστ Χέμινγουεϊ: πρώτα σταδιακά, μετά ξαφνικά».

Το σεξ θα μπορούσε να είναι πραγματικά απελευθερωτικό για τα millennial κορίτσια της χιλιετίας αν ήταν κάτι που αντανακλούσε τις δικές τους επιθυμίες και όχι εκείνες των ανδρών. Αντ' αυτού, η πορνογραφία κυριαρχήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις ανδρικές φαντασιώσεις.

Η μόδα πρωτοστάτησε στη διαδικασία αυτή. Στο βιβλίο της, η Γκίλμπερτ δείχνει πώς μια βιομηχανία που κυριαρχείται από άνδρες φωτογράφους και βασίζεται στην εκμετάλλευση (κυρίως ανίσχυρων και νεαρών) γυναικείων σωμάτων αποτέλεσε ένα πειραματικό θερμοκήπιο για την ενσωμάτωση του πορνό στη μαζική κουλτούρα. Πολλές φωτογραφήσεις ακροβατούσαν στα όρια μεταξύ πορνό και τέχνης, καθώς οι φωτογράφοι χρησιμοποιούσαν το σεξ, μερικές φορές χωρίς προσομοίωση, ως τρόπο για να σηματοδοτήσουν την παραβατική τους ταυτότητα.

Γκίλμπερτ
Το βιβλίο της Σόφι Γκίλμπερτ, Girl on Girl: How Pop Culture Turned a Generation of Women Against Themselves.

Η Γκίλμπερτ υποστηρίζει το δικαίωμα στη δημιουργία και στην κατανάλωση πορνογραφίας. Αμφισβητεί το αντιφατικό μήνυμα που στέλνει το πορνό στα κορίτσια στην τρέχουσα εκδοχή του: «Πώς μπορούν να απελευθερωθούν ενώ είναι γονατισμένες;». Το σεξ θα μπορούσε να είναι πραγματικά απελευθερωτικό για τα millennial κορίτσια της χιλιετίας αν ήταν κάτι που αντανακλούσε τις επιθυμίες τους και όχι εκείνες των ανδρών. Αντ' αυτού, η πορνογραφία κυριαρχήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις ανδρικές φαντασιώσεις, και η άρνηση της έντονης σεξουαλικότητας δεν θεωρείτο επιλογή, αλλά σημάδι σεμνότυφης οπισθοδρόμησης ή, ακόμα χειρότερα, άρνηση των θεόσταλτων δικαιωμάτων των ανδρών.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια του βιβλίου αφορά τις «αγορίστικες» ταινίες των αρχών της δεκαετίας του 2000. Ξαναβλέποντας τώρα ταινίες όπως το «American Pie» ή το «Eurotrip», είναι αδύνατο να αγνοήσεις το τρελό πορνογραφικό γαϊτανάκι που παρουσιάζουν, από γυμνές γυναίκες που παρακολουθούνται εν αγνοία τους μέχρι την αιμομιξία. Όπως επισημαίνει η Γκίλμπερτ, στις ταινίες αυτές, οι γυναίκες είναι συνένοχες –  η ιδέα είναι ότι κατά βάθος θέλουν να κατασκοπεύονται, να αναστατώνονται, να υποτάσσονται και η σαθρή και «δήθεν» αντίστασή τους είναι απλώς ένα τέχνασμα για να κάνουν τη ζωή των ανδρών πιο δύσκολη: «Το σεξ είναι ο στόχος, η παρθενία ο εχθρός και τα κορίτσια οι φύλακες των πυλών... που στέκονται εμπόδιο στο ένδοξο και δίκαιο πεπρωμένο των αγοριών».

Τίφανι Γουότ Σμιθ
Τίφανι Γουότ Σμιθ, Bad Friend: How Women Revolutionized Modern Friendship

Το βιβλίο της Γουότ Σμιθ μας «Bad Friend: How Women Revolutionized Modern Friendship» ταξιδεύει στον χρόνο και στον χώρο για να δείξει πώς ο γυναικείος δεσμός έχει συχνά αντέξει τις πολιτισμικές και κοινωνικές αντιδράσεις και έχει καταφέρει να βγει ανέπαφος, αν και μερικές φορές αλλαγμένος, από τις πιέσεις. Μαθαίνουμε ότι τα κορίτσια σχολικής και κολεγιακής ηλικίας στα τέλη του 19ου αιώνα ανέπτυξαν τόσο ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τις συμμαθήτριές τους, ώστε ορισμένα ιδρύματα πανικοβλήθηκαν, απαγορεύοντας το κράτημα των χεριών και το κοινό λούσιμο των μαλλιών. Η Αγγλίδα συγγραφέας και πρωτοπόρος ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Μαίρη Γουόλστονκραφτ είχε τέτοια εμμονή με την καλύτερή της φίλη που μετά τον θάνατο της δεύτερης, φορούσε ένα πένθιμο δαχτυλίδι φτιαγμένο από τα μαλλιά της φίλης της, μέχρι και τον δικό της θάνατο.

Ακολούθως, μεταφερόμαστε στην Αμερική των προαστίων της δεκαετίας του 1950, όπου η συγγραφέας ανατρέπει τα αρνητικά στερεότυπα που έχουμε για τις μητέρες της εποχής,  δείχνοντας ότι στην πραγματικότητα αποτέλεσαν τον κινητήριο μοχλό πίσω από τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της παιδικής μέριμνας. Ανακαλύπτουμε επίσης μια αμιγώς γυναικεία χριστιανική αίρεση του 12ου  αιώνα, η οποία έδωσε στις μεγαλύτερες γυναίκες τη σπάνια ελευθερία να ζουν χωρίς τη συνοδεία ανδρών, προτού προχωρήσουμε στα μοντέλα συγκατοίκησης για τις single μεσήλικες γυναίκες σήμερα. Όλες αυτές οι εκδοχές της γυναικείας φιλίας έλαβαν το δικό τους μερίδιο μίσους στην  κουλτούρα της εποχής τους. Αυτές οι φιλίες διαλύθηκαν βίαια, λογοκρίθηκαν στις ταινίες ή απλώς εγκαταλείφθηκαν από τις ίδιες τις γυναίκες μπροστά στα κυρίαρχα πατριαρχικά πρότυπα.

Με στοιχεία από The Los Angeles Times

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής και της επιτυχίας της»

Βιβλίο / Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής της»

Από τη Βαβυλώνα ως την Αθήνα, ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας βλέπει τις πόλεις ως ζωντανούς οργανισμούς, όπου η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και όχι από τα κτίρια – με δημόσιες διεκδικήσεις και αντιστάσεις στο gentrification.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM