Πώς η ποπ κουλτούρα έστρεψε τις γυναίκες ενάντια στον ίδιο τους τον εαυτό

Αναζητώντας τις ρίζες του νέου αντιφεμινισμού Facebook Twitter
Σκηνή από την ταινία «American Pie» του 1999.
0


Η ΦΑΛΛΟΚΡΑΤΙΑ,
η ματσίλα και ο αντιφεμινισμός φαίνεται να επιστρέφουν δυναμικά. Είχαν φύγει όμως ποτέ στην πραγματικότητα; Αυτό το ερώτημα βρίσκεται στο επίκεντρο δύο νέων βιβλίων που διερευνούν τον ρόλο των γυναικών στην κουλτούρα και τις αντιδράσεις που τόσο συχνά εμπνέει. Το βιβλίο της Σόφι Γκίλμπερτ «Girl on Girl: How Pop Culture Turned a Generation of Women Against Themselves» [«Κορίτσι με κορίτσι: Πώς η ποπ κουλτούρα έστρεψε μια γενιά γυναικών ενάντια στον ίδιο τους τον εαυτό»] εξετάζει τη μουσική, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση των αρχών της δεκαετίας του 2000 για να δείξει πώς η σεξουαλικότητα, που πουλήθηκε ως κάτι απελευθερωτικό για τις νεαρές γυναίκες της εποχής, χρησιμοποιήθηκε συχνά ως όπλο εναντίον τους. Η Τίφανι Γουότ Σμιθ από την πλευρά της, ως ιστορικός, βλέπει πιο μακροπρόθεσμα το θέμα στο βιβλίο «Bad Friend: How Women Revolutionized Modern Friendship» [«Κακή φίλη: Πώς οι γυναίκες έφεραν την επανάσταση στη μοντέρνα φιλία»], μια εξέταση της γυναικείας φιλίας και των επί αιώνες προσπαθειών ελέγχου και περιφρούρησής της.

Η Γκίλμπερτ, τακτική αρθρογράφος στο Atlantic, καταγράφει σχολαστικά την έκρηξη του σεξουαλικού περιεχομένου στη mainstream αμερικανική κουλτούρα. Καθώς κατέστη εύκολα και άμεσα διαθέσιμη στο διαδίκτυο, η πορνογραφία διείσδυσε σε κάθε πτυχή της πολιτιστικής ζωής: «Η κυριαρχία του πορνό στη μαζική κουλτούρα συνέβη περίπου όπως η χρεοκοπία, σύμφωνα με τη φράση του Έρνεστ Χέμινγουεϊ: πρώτα σταδιακά, μετά ξαφνικά».

Το σεξ θα μπορούσε να είναι πραγματικά απελευθερωτικό για τα millennial κορίτσια της χιλιετίας αν ήταν κάτι που αντανακλούσε τις δικές τους επιθυμίες και όχι εκείνες των ανδρών. Αντ' αυτού, η πορνογραφία κυριαρχήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις ανδρικές φαντασιώσεις.

Η μόδα πρωτοστάτησε στη διαδικασία αυτή. Στο βιβλίο της, η Γκίλμπερτ δείχνει πώς μια βιομηχανία που κυριαρχείται από άνδρες φωτογράφους και βασίζεται στην εκμετάλλευση (κυρίως ανίσχυρων και νεαρών) γυναικείων σωμάτων αποτέλεσε ένα πειραματικό θερμοκήπιο για την ενσωμάτωση του πορνό στη μαζική κουλτούρα. Πολλές φωτογραφήσεις ακροβατούσαν στα όρια μεταξύ πορνό και τέχνης, καθώς οι φωτογράφοι χρησιμοποιούσαν το σεξ, μερικές φορές χωρίς προσομοίωση, ως τρόπο για να σηματοδοτήσουν την παραβατική τους ταυτότητα.

Γκίλμπερτ
Το βιβλίο της Σόφι Γκίλμπερτ, Girl on Girl: How Pop Culture Turned a Generation of Women Against Themselves.

Η Γκίλμπερτ υποστηρίζει το δικαίωμα στη δημιουργία και στην κατανάλωση πορνογραφίας. Αμφισβητεί το αντιφατικό μήνυμα που στέλνει το πορνό στα κορίτσια στην τρέχουσα εκδοχή του: «Πώς μπορούν να απελευθερωθούν ενώ είναι γονατισμένες;». Το σεξ θα μπορούσε να είναι πραγματικά απελευθερωτικό για τα millennial κορίτσια της χιλιετίας αν ήταν κάτι που αντανακλούσε τις επιθυμίες τους και όχι εκείνες των ανδρών. Αντ' αυτού, η πορνογραφία κυριαρχήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις ανδρικές φαντασιώσεις, και η άρνηση της έντονης σεξουαλικότητας δεν θεωρείτο επιλογή, αλλά σημάδι σεμνότυφης οπισθοδρόμησης ή, ακόμα χειρότερα, άρνηση των θεόσταλτων δικαιωμάτων των ανδρών.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κεφάλαια του βιβλίου αφορά τις «αγορίστικες» ταινίες των αρχών της δεκαετίας του 2000. Ξαναβλέποντας τώρα ταινίες όπως το «American Pie» ή το «Eurotrip», είναι αδύνατο να αγνοήσεις το τρελό πορνογραφικό γαϊτανάκι που παρουσιάζουν, από γυμνές γυναίκες που παρακολουθούνται εν αγνοία τους μέχρι την αιμομιξία. Όπως επισημαίνει η Γκίλμπερτ, στις ταινίες αυτές, οι γυναίκες είναι συνένοχες –  η ιδέα είναι ότι κατά βάθος θέλουν να κατασκοπεύονται, να αναστατώνονται, να υποτάσσονται και η σαθρή και «δήθεν» αντίστασή τους είναι απλώς ένα τέχνασμα για να κάνουν τη ζωή των ανδρών πιο δύσκολη: «Το σεξ είναι ο στόχος, η παρθενία ο εχθρός και τα κορίτσια οι φύλακες των πυλών... που στέκονται εμπόδιο στο ένδοξο και δίκαιο πεπρωμένο των αγοριών».

Τίφανι Γουότ Σμιθ
Τίφανι Γουότ Σμιθ, Bad Friend: How Women Revolutionized Modern Friendship

Το βιβλίο της Γουότ Σμιθ μας «Bad Friend: How Women Revolutionized Modern Friendship» ταξιδεύει στον χρόνο και στον χώρο για να δείξει πώς ο γυναικείος δεσμός έχει συχνά αντέξει τις πολιτισμικές και κοινωνικές αντιδράσεις και έχει καταφέρει να βγει ανέπαφος, αν και μερικές φορές αλλαγμένος, από τις πιέσεις. Μαθαίνουμε ότι τα κορίτσια σχολικής και κολεγιακής ηλικίας στα τέλη του 19ου αιώνα ανέπτυξαν τόσο ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς με τις συμμαθήτριές τους, ώστε ορισμένα ιδρύματα πανικοβλήθηκαν, απαγορεύοντας το κράτημα των χεριών και το κοινό λούσιμο των μαλλιών. Η Αγγλίδα συγγραφέας και πρωτοπόρος ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Μαίρη Γουόλστονκραφτ είχε τέτοια εμμονή με την καλύτερή της φίλη που μετά τον θάνατο της δεύτερης, φορούσε ένα πένθιμο δαχτυλίδι φτιαγμένο από τα μαλλιά της φίλης της, μέχρι και τον δικό της θάνατο.

Ακολούθως, μεταφερόμαστε στην Αμερική των προαστίων της δεκαετίας του 1950, όπου η συγγραφέας ανατρέπει τα αρνητικά στερεότυπα που έχουμε για τις μητέρες της εποχής,  δείχνοντας ότι στην πραγματικότητα αποτέλεσαν τον κινητήριο μοχλό πίσω από τη ριζοσπαστική μεταρρύθμιση της παιδικής μέριμνας. Ανακαλύπτουμε επίσης μια αμιγώς γυναικεία χριστιανική αίρεση του 12ου  αιώνα, η οποία έδωσε στις μεγαλύτερες γυναίκες τη σπάνια ελευθερία να ζουν χωρίς τη συνοδεία ανδρών, προτού προχωρήσουμε στα μοντέλα συγκατοίκησης για τις single μεσήλικες γυναίκες σήμερα. Όλες αυτές οι εκδοχές της γυναικείας φιλίας έλαβαν το δικό τους μερίδιο μίσους στην  κουλτούρα της εποχής τους. Αυτές οι φιλίες διαλύθηκαν βίαια, λογοκρίθηκαν στις ταινίες ή απλώς εγκαταλείφθηκαν από τις ίδιες τις γυναίκες μπροστά στα κυρίαρχα πατριαρχικά πρότυπα.

Με στοιχεία από The Los Angeles Times

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στον γοητευτικό κόσμο των χαμάμ

Βιβλίο / Μέσα στον γοητευτικό κόσμο των χαμάμ

Το βιβλίο «Με τους Ευρωπαίους περιηγητές στα χαμάμ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας» φωτίζει όψεις αυτών των χώρων, τους ανθρώπους που σύχναζαν εκεί και τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν, όπως και τον ρόλο τους στη ζωή της Ανατολής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στα «Νέα» μου έλεγαν: «Πότε θα φύγεις για να πάρουμε αύξηση;»

Συνέντευξη / Μικέλα Χαρτουλάρη: «Στα ΝEA με ρωτούσαν πότε θα φύγω για να πάρουν αύξηση»

Από τις χρυσές εποχές των εφημερίδων και τις «Κεραίες της εποχής μας» έως το «Βιβλιοδρόμιο», τις συγκρούσεις, το μπούλινγκ και την έξοδο από τα «Νέα», η Μικέλα Χαρτουλάρη μιλά για τη δημοσιογραφία ως στάση ζωής, για την αριστερά, την εξουσία καθώς και για όλα όσα δεν συγχωρεί και δεν ξεχνά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεσποτικό: το ιερό του Απόλλωνα αλλάζει τον αρχαιολογικό χάρτη των Κυκλάδων

Βιβλίο / Δεσποτικό: το ιερό του Απόλλωνα αλλάζει τον αρχαιολογικό χάρτη των Κυκλάδων

Απέναντι από την Αντίπαρο, ένα ακατοίκητο νησί φέρνει σταδιακά στο φως ένα από τα σημαντικότερα αρχαϊκά ιερά του Αιγαίου. Το νέο λεύκωμα «Δεσποτικό. Φωτογραφίες και ιστορίες» συμπυκνώνει περισσότερα από είκοσι χρόνια συστηματικής ανασκαφικής έρευνας και αναστήλωσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Αρχαία Ρώμη είναι παρεξηγημένη στη χώρα μας»

Βιβλίο / «Η Αρχαία Ρώμη είναι παρεξηγημένη στη χώρα μας»

Πόση Ρώμη υπάρχει ακόμη στην Ευρώπη, την Εγγύς Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ελλάδα; Ο μεταφραστής και επιμελητής της ελληνικής έκδοσης της «Ρωμαϊκής Ιστορίας», Σωτήρης Μετεβελής, μιλά για τη μεγαλύτερη αυτοκρατορία του αρχαίου κόσμου και την κληρονομιά που άφησε πίσω της.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τζορτζ Μάικλ: Η ζωή και τα σκοτάδια του σε μια βιογραφία

Βιβλίο / Τζορτζ Μάικλ: Η ζωή και τα σκοτάδια του σε μια βιογραφία

Πεθαίνει σαν σήμερα ένα μεγάλο είδωλο της ποπ. Στο βιβλίο «George Michael - Η ζωή του» ο Τζέιμς Γκάβιν δεν μιλάει μόνο για τις κρυφές πτυχές του μεγαλύτερου ειδώλου της ποπ αλλά και για την αδυναμία του να αποκαλύψει τη σεξουαλική του ταυτότητα, κάτι που μετέτρεψε το πάρτι της ζωής του σε πραγματική τραγωδία.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Το πίσω ράφι/ Έλενα Χουζούρη «Δυο φορές αθώα»

Το Πίσω Ράφι / Έλενα Χουζούρη: «Δεν ξεχάσαμε απλώς την ταυτότητά μας, την κλοτσήσαμε»

Στο μυθιστόρημά της «Δυο φορές αθώα» η συγγραφέας θέτει το ερώτημα «τι σημαίνει πια πατρίδα», επικεντρώνοντας στην αίσθηση του ξεριζωμού και της ισορροπίας ανάμεσα σε διαφορετικούς κόσμους.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Η Θεσσαλονίκη πριν

Βιβλίο / «ΣΑΛΟΝΙΚΗ»: Ένα σπουδαίο βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη

Το πρωτότυπο βιβλίο του Γιάννη Καρλόπουλου παρουσιάζει μέσα από 333 καρτ ποστάλ του εικοστού αιώνα –αποτυπώματα επικοινωνίας– την εξέλιξη της φωτογραφίας και της τυπογραφίας από το 1912 μέχρι τα τέλη των ’80s.
M. HULOT
Η επαναστατική φιλοσοφία του Διογένη, του αυθεντικού Κυνικού

Βιβλίο / Η επαναστατική φιλοσοφία του Διογένη, του αυθεντικού Κυνικού

Μια νέα βιογραφία αναζητεί τα ίχνη του Έλληνα φιλοσόφου: κάτι ανάμεσα σε άστεγο και αλήτη, δηλητηριώδη κωμικό και performance artist, επιδείκνυε την περιφρόνησή του για τις συμβάσεις της αστικής τάξης της αρχαίας Αθήνας.
THE LIFO TEAM
Η πρώτη αγάπη: Ένας τόπος όπου ζεις πραγματικά

Βιβλίο / Αρρώστια είναι ν’ αγαπάς, αρρώστια που σε λιώνει*

«Ανοίξτε, ουρανοί»: Το queer μυθιστόρημα ενηλικίωσης του Βρετανοϊρλανδού ποιητή Σον Χιούιτ αποτελεί το εντυπωσιακό ντεμπούτο του στην πεζογραφία, προσφέροντας μια πιστή, ποιητική και βαθιά συγκινητική απεικόνιση του πρώτου έρωτα.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ