Έχουμε τελειώσει με το πρότυπο της ανήμπορης βασιλοπούλας;

Έχουμε τελειώσει με το πρότυπο της ανήμπορης βασιλοπούλας; Facebook Twitter
Η Αυγούλα («Sleeping Beauty») πήγε στο απαγορευμένο δωμάτιο, την τσίμπησε το αδράχτι κι έπεσε σε βαθύ ύπνο.
0

Ανήκω στη γενιά που μεγάλωσε με Disney και μάλιστα στην πιο hardcore εκδοχή της. «Φαντασία 2000» με τον Μίκι μαθητευόμενο μάγο, Ντόναλντ, Νταίζη, Σκρουτζ και Κλάρα Μπελ σε μικρά επεισόδια της ΕΡΤ και φυσικά τα σκίτσα των κλασικών εικονογραφημένων – πολύ πριν δημιουργηθεί το Club του Μίκι Μάους, που ομολογώ δεν χώνεψα ποτέ.

Ανάμεσα σε αυτά βάλε τη «Χιονάτη», την «Πεντάμορφη και το Τέρας» ή τη «Μικρή Γοργόνα» και μπορείς να καταλάβεις ότι προφανώς και περίμενα το βασιλόπουλο που θα μου δώσει το μαγικό φιλί, αν και οπτικά πολύ απείχα από τις ηρωίδες με το άψογο πρόσωπο, τα μακριά μαλλιά και τις τέλειες αναλογίες.

Η Disney, τώρα που το σκέφτομαι, πάντα έδινε στις πρωταγωνίστριές της μια επαναστατική ταυτότητα. H Μπελ αποφάσισε να πάρει τη θέση του πατέρα της στο κάστρο του Τέρατος, η Αυγούλα («Sleeping Beauty») πήγε στο απαγορευμένο δωμάτιο, την τσίμπησε το αδράχτι κι έπεσε σε βαθύ ύπνο, η Άριελ προτίμησε τον αγαπημένο της Έρικ και άφησε το βασίλειο του βυθού, η Ραπουνζέλ το έσκασε από το κάστρο όπου την κρατούσε η υποτιθέμενη μητέρα της και πολύ αργότερα, το 2013, η Άννα από το «Frozen» («Ψυχρά κι Ανάποδα») αποφάσισε να ταξιδέψει στα παγωμένα βουνά της Αρεντέλα για να βρει την αδελφή της, αφήνοντας πίσω ένα τσούρμο άντρες να διοικούν το βασίλειο.

Τα βήματα είναι αργά αλλά σταθερά. Από το πρότυπο της ανήμπορης βασιλοπούλας ή της ορφανής κόρης που σώζεται από ένα ψηλό αγόρι ή, στη χειρότερη, από επτά νάνους –είναι μεγάλη συζήτηση αυτή η συμβίωση– φτάσαμε σε μια πιο φεμινιστική θεώρηση ή τουλάχιστον ακουμπήσαμε μια πιο Girl Power αντίληψη, που αλλάζει επιτέλους λίγο τα δεδομένα. 

Νομίζω ότι αυτή είναι και η πρώτη blockbuster Disney ταινία όπου, πάνω από το ρομάντζο ανάμεσα στην ωραία και τον παίδαρο, τελικά υπερίσχυσε η αγάπη ανάμεσα σε δύο αδελφές και τα μάγια λύθηκαν με το δικό τους φιλί – χωρίς την παρέμβαση κάποιου αρσενικού κούκλου. Να πούμε βέβαια ότι και σε αυτή την περίπτωση οι δυο πριγκίπισσες είναι θεές με μακριά μαλλιά, μεγάλα μάτια και φιδίσιο κορμί που φοράνε εντυπωσιακά ρούχα – αν έχεις τρέξει πανικόβλητος να βρεις τη στολή της βασίλισσας Έλσας πριν εξαντληθεί, με καταλαβαίνεις.

Έχουμε τελειώσει με το πρότυπο της ανήμπορης βασιλοπούλας; Facebook Twitter
Tο «Frozen» είναι η πρώτη blockbuster Disney ταινία όπου, πάνω από το ρομάντζο ανάμεσα στην ωραία και τον παίδαρο, τελικά υπερίσχυσε η αγάπη ανάμεσα σε δύο αδελφές και τα μάγια λύθηκαν με το δικό τους φιλί.

Τα βήματα είναι αργά αλλά σταθερά. Από το πρότυπο της ανήμπορης βασιλοπούλας ή της ορφανής κόρης που σώζεται από ένα ψηλό αγόρι ή, στη χειρότερη, από επτά νάνους –είναι μεγάλη συζήτηση αυτή η συμβίωση– φτάσαμε σε μια πιο φεμινιστική θεώρηση ή τουλάχιστον ακουμπήσαμε μια πιο Girl Power αντίληψη, που αλλάζει επιτέλους λίγο τα δεδομένα. 

Ακολούθησε η Βαϊάνα («Moana», 2016), αυτή η γλυκιά πολεμίστρια που –επίσης αψηφώντας τις διαταγές του πατέρα της– αποφασίζει να σώσει τον τόπο της, ζητώντας βοήθεια από τον Μάουι με ένα αποφασιστικό μάντρα: «Είμαι η Βαϊάνα του Μότο Νούι. Θα ανέβεις στη βάρκα μου, θα διασχίσουμε τον Ωκεανό και θα επιστρέψεις την καρδιά της Τεφίτι». Κανένα ειδύλλιο, καμιά νύξη για έρωτες και αγάπες, μόνο περιπέτεια, τόλμη και φιλία, με μια πρωταγωνίστρια που δεν έχει αλαβάστρινο δέρμα, ούτε σώμα μοντέλου, και συμπρωταγωνιστή έναν ευγενικό γίγαντα που πολύ απέχει από τα πριγκιπόπουλα του παραμυθιού.

Έχουμε τελειώσει με το πρότυπο της ανήμπορης βασιλοπούλας; Facebook Twitter
H Βαϊάνα («Moana», 2016), αψηφώντας τις διαταγές του πατέρα της, αποφασίζει να σώσει τον τόπο της.

To 2021 η Disney κυκλοφόρησε το «Ενκάντο: Ένας κόσμος μαγικός» και νομίζω ότι η πρωταγωνίστρια Μιραμπέλ Μαδριγάλ ήταν αυτή που έβαλε οριστικό τέλος στο πρότυπο της εύθραυστης πριγκίπισσας-πρωταγωνίστριας. Δυναμική, με χιούμορ, αποφασιστικότητα και ενσυναίσθηση, αλλά κυρίως κοντούλα, παχουλούλα, με γυαλιά και κατσαρά, απεριποίητα μαλλιά, μοιάζει περισσότερο με πολλά κορίτσια αυτής της ηλικίας – σίγουρα περισσότερο από την Πεντάμορφη ή τη Ραπουνζέλ. Μια φανταστική παραγωγή με χρώματα, εξαιρετική μουσική και πλοκή στην οποία η Μιραμπέλ, η μόνη από την οικογένεια που δεν έχει κάποιο χάρισμα, τελικά καταφέρνει με το θάρρος της να σώσει όλη την κοινότητα. Στην 60ή της ταινία μεγάλου μήκους, η Walt Disney μάς έδωσε μια πιο αυθεντική φιγούρα για να γίνει πρότυπο των μικρών παιδιών και κέρδισε μάλιστα Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων την ίδια χρονιά.

Έχουμε τελειώσει με το πρότυπο της ανήμπορης βασιλοπούλας; Facebook Twitter
H Μιραμπέλ Μαδριγάλ έβαλε οριστικό τέλος στο πρότυπο της εύθραυστης πριγκίπισσας–πρωταγωνίστριας.

Οι ιστορίες της Disney εξελίσσονται μαζί με την κοινωνία, αργά αλλά σταθερά. Και παρότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, κάτι πάει να γίνει. Κάτι που ρίχνει τον πρίγκιπα από το λευκό του άλογο, επιτρέπει τη διαφορετικότητα και ενισχύει τη συμπερίληψη. Το 2022 η Pixar –για λογαριασμό της Walt Disney– δημιούργησε την ταινία «Lightyear» με πρωταγωνιστή τον Buzz Lightyear, τον αστροναύτη από το «Toy Story». Η καρδιακή φίλη και συγκυβερνήτριά του, η Alisha, είναι παντρεμένη με την Kiko, την οποία φιλά τρυφερά όταν επιστρέφει σπίτι μετά την αποστολή της – ό,τι θα έκανε δηλαδή οποιοσδήποτε φυσιολογικός χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων στη θέση της. 

Η Walt Disney αρνήθηκε να κόψει τη σκηνή, όπως της ζητήθηκε από συγκεκριμένες χώρες όπου έκανε τη διανομή, με αποτέλεσμα η ταινία να μη φτάσει στις αίθουσες σε όλο τον κόσμο. Η queer Alisha –που λίγοι ξέρουν, αφού το φιλμ δεν σημείωσε τόσο μεγάλη επιτυχία– είναι ίσως η αρχή. Πού ξέρεις; Μπορεί κάποια στιγμή το «ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα» να γίνει «ζήσαν αυτοί αληθινά κι εμείς απαλλαγμένοι από στερεότυπα, σε έναν κόσμο όπου μπορείς να είσαι ό,τι θέλεις». Κι αυτό να μην είναι παραμύθι. 

Buzz Lightyear (Pixar, 2022)

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Kαταστροφικό» να κοπεί ο τρανς χαρακτήρας στο «Win or Lose» - Αντιδράσεις για την απόφαση της Disney

Lgbtqi+ / «Kαταστροφικό» να κοπεί ο τρανς χαρακτήρας στο «Win or Lose» - Αντιδράσεις για την απόφαση της Disney

«Το επεισόδιο ήταν τόσο όμορφο και έδειχνε σε όσους αισθάνονται μόνοι και χωρίς αγάπη, ότι ''υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που σε καταλαβαίνουν''», καταγγέλλει πρώην προσωπικό της Pixar
THE LIFO TEAM
«Οι πριγκίπισσες της Disney θα υπέφεραν από κατάθλιψη και αλωπεκία» - Viral η έρευνα πανεπιστημίου

It's Viral / «Οι πριγκίπισσες της Disney θα υπέφεραν από κατάθλιψη και αλωπεκία» - Viral η έρευνα πανεπιστημίου

Η έκθεση του Πανεπιστήμιο του Τβέντε στην Ολλανδία για μολύνσεις από «τα μικροπλαστικά νεραϊδόσκονης» και τη «συμβίωση με ένα τέρας» έχει κατακλύσει το διαδίκτυο
LIFO NEWSROOM
Οι πριγκίπισσες της Disney αντιμετωπίζουν κρυφούς κινδύνους για την υγεία τους, προειδοποιούν οι ειδικοί

Τech & Science / Οι πριγκίπισσες της Disney αντιμετωπίζουν κρυφούς κινδύνους για την υγεία τους, προειδοποιούν οι ειδικοί

Από τι κινδυνεύουν Σταχτοπούτα, Ωραία Κοιμωμένη, Ποκαχόντας, Μουλάν, Ραπουνζέλ και Χιονάτη - «Η Disney πρέπει να εξετάσει στρατηγικές για να βελτιώσει την ευημερία των πριγκιπισσών της»
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πιο χοτ σειρές που έρχονται αυτή την άνοιξη

Οθόνες / Οι πιο χοτ σειρές που έρχονται αυτή την άνοιξη

Οι πρεμιέρες στη μικρή οθόνη φέρνουν μαζί τους μεγάλα ονόματα και ακόμη μεγαλύτερο hype: από την τρίτη σεζόν του «Euphoria​​​​​​​» με τη Ζεντέγια και τον Τζέικομπ Ελόρντι μέχρι το «Margo’s Got Money Troubles​​​​​​​» με τις Νικόλ Κίντμαν και Μισέλ Φάιφερ.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Oscars 2026: Μπηχτή στην αλαζονεία, τιμή σε έναν σπουδαίο δημιουργό

Οθόνες / Oscars 2026: Μπηχτή στην αλαζονεία, τιμή σε έναν σπουδαίο δημιουργό

Φέτος, το Χόλιγουντ υπερασπίστηκε το μεγάλο σινεμά του Πολ Τόμας Άντερσον που αγαπά εξίσου τους χαρακτήρες και την πλοκή, τα genres και την κουλτούρα της αίθουσας, τη σάτιρα και το horror χωρίς αγκυλώσεις, τη συγκίνηση και το θέαμα χωρίς ενοχές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ναταλία Γερμανού: «Εγώ έτσι είμαι, τα λέω τσεκουράτα»

Οι Αθηναίοι / Ναταλία Γερμανού: «Εγώ έτσι είμαι, τα λέω τσεκουράτα»

Έγινε δημοσιογράφος επειδή της το πρότεινε ο πατέρας της. Περιοδικά, ραδιόφωνο, τηλεόραση, πέρασε από όλα όπως πέρασε και από το ελληνικό τραγούδι. Δεν πιστεύει στην αυτοαναφορική τηλεόραση ούτε στις «πεσιματικές» συνεντεύξεις. Η Ναταλία Γερμανού αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
M. HULOT
«Ποιος θέλει να δει μια ταινία για έναν κόσμο που φλέγεται;»

Pulp Fiction / «Ποιος θέλει να δει μια ταινία για έναν κόσμο που φλέγεται;»

Η ταινία του Πολ Τόμας Άντερσον «Μια μάχη μετά την άλλη» αναμένεται να σαρώσει στις σημαντικές κατηγορίες των Όσκαρ. Ποιο είναι το ιδιαίτερο στίγμα των ταινιών του; Με ποια υλικά έφτιαξε ο Άντερσον το νέο (για πολλούς) αριστούργημά του;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Βιβλίο / Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Προτού πεθάνει μόνη της σε ένα μπάνιο ξενοδοχείου σε ηλικία 47 ετών, η Τζούντι Γκάρλαντ κληροδότησε στην κόρη μια διά βίου εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και μια τάση να ερωτεύεται γκέι άνδρες.
THE LIFO TEAM
Οι αδελφοί Λιμιέρ ως πρωτοπόροι του σινεμά αλλά και του TikTok

Οθόνες / Οι αδελφοί Λιμιέρ ως πρωτοπόροι του σινεμά αλλά και του TikTok

Ένα νέο ντοκιμαντέρ που κάνει πρεμιέρα στο MoMA της Νέας Υόρκης στο τέλος του μήνα αποκαλύπτει τη συναρπαστική, προφητική και πολυδιάστατη φύση των ταινιών μικρού μήκους των Λιμιέρ στα τέλη του 19ου αιώνα.
THE LIFO TEAM
Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Ντοκιμαντέρ / Γιώργος Κατσαρός: Ένας ρεμπέτης, φαινόμενο μνήμης και αντοχής

Το ντοκιμαντέρ «Στην Αμερική σαν πήγα» των Αργύρη Θέου και Άγγελου Κοβότσου αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία του Έλληνα μουσικού και παράλληλα την ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού και συνολικά των Ελλήνων μεταναστών και της ομογένειας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;

Κρίστοφερ Κινγκ / Ένας «ξένος» ξέρει τα ελληνικά χωριά καλύτερα από εμάς

Στο ντοκιμαντέρ «Γιατί ’ναι μαύρα τα βουνά;» ο Αμερικανός συλλέκτης και ερευνητής Κρίστοφερ Κινγκ διασχίζει το ελληνικό τοπίο απ’ άκρη σ’ άκρη και καταγράφει όσα δεν φτάνουν στις μεγάλες πόλεις. Μαζί με την Κατερίνα Καφεντζή, υπεύθυνη για την έρευνα και την αρχισυνταξία του ντοκιμαντέρ, μίλησαν στη LifO.
M. HULOT
ΕΠΕΞ «Ζούμε ανάμεσά σας»

Οθόνες / Ένα ντοκιμαντέρ για να γίνει ορατή μια νόσος “αόρατη”

H Μαρία Κατσικαδάκου (Cyber) μιλά με ζέση αλλά και χιούμορ για το βιωματικό DIY ντοκιμαντέρ της για τον διαβήτη, του οποίου η πρώτη προβολή θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 επιλογές από το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (5-15/3)

Οθόνες / 10 ταινίες που ξεχωρίσαμε από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τιμά με Χρυσό Αλέξανδρο τον Μπιλ Μόρισον και τη Βουβούλα Σκούρα, υποδέχεται τη Ζιλιέτ Μπινός και ξεδιπλώνει ένα πλούσιο πρόγραμμα με αφιερώματα, διεθνείς συμμετοχές και δυνατές ιστορίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κώστας Μπακιρτζής: «Στα λερωμένα καθίσματα και στους τοίχους του Βίλμα έχουν αποτυπωθεί ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οθόνες / «Τα λερωμένα καθίσματα του "Βίλμα" λένε ιστορίες έρωτα και πάθους»

Οι Κώστας Μπακιρτζής και Κωστής Σταμούλης μιλούν για τον τελευταίο κινηματογράφο ερωτικών ταινιών λίγο πριν από την πρεμιέρα της ταινίας «Βίλμα: Το τελευταίο αντίο» στο 28ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Culture / Η μποέμ ζωή της πρώτης Νύφης του Φρανκενστάιν

Παρότι εμφανίστηκε στην οθόνη για λιγότερο από τρία λεπτά, η ερμηνεία της Elsa Lanchester άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στην ιστορία του κινηματογραφικού τρόμου, ενώ η ίδια έζησε μια αντισυμβατική, μποέμ ζωή στο Λονδίνο και το Χόλιγουντ του 20ού αιώνα.
THE LIFO TEAM
Οι Callas έφτιαξαν μια DIY οδύσσεια τσέπης

Οθόνες / Η νέα ταινία των The Callas είναι μια DIY οδύσσεια τσέπης

Με την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία τους ο Λάκης και ο Άρης Ιωνάς γύρισαν μια ιστορία γυναικείας αλληλεγγύης, περιέργειας και αγάπης για το «ξένο» με χιούμορ, που ξεπερνά τα όρια της παραδοσιακής αφήγησης.
M. HULOT
Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οθόνες / Είναι ο Τζιμ Κάρεϊ «σπουδαίος ηθοποιός»;

Οι Γάλλοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με τον Καναδό ηθοποιό. Το απέδειξαν με ένα εγκάρδιο βραβείο Σεζάρ για την καριέρα του, που συνοδεύτηκε από ενθουσιώδες standing ovation, σε μια σάλα που είχε από Ιζαμπέλ Ιπέρ μέχρι Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Το ελληνικό σινεμά στα πάνω του

The Review / «Πολύ κοριτσίστικο όνομα το Πάττυ»: Μια καλή ταινία

Η οδύσσεια μιας νεαρής ταλαντούχας τζουντόκα που προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι το θέμα της ταινίας του Γιώργου Γεωργόπουλου που απέσπασε ήδη θετικά σχόλια όπου έχει προβληθεί. Μιλήσαμε για την ταινία με τον σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Όταν οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες πίσω απ' τις κάμερες

76η Berlinale / Γιατί οι σταρ προτιμούν Γαλλίδες σκηνοθέτιδες;

Με αφορμή το «Couture», τη νέα ταινία με την Αντζελίνα Τζολί, εντοπίζουμε την τάση Γαλλίδων σκηνοθέτιδων να συνεργάζονται με σταρ του Χόλιγουντ, που αναζητούν μια φρέσκια παρένθεση από το αγγλόφωνο αφήγημα.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Από το βιβλίο στην οθόνη»

Οθόνες / Βιβλία που έγιναν ταινίες. Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Μεγάλοι δημιουργοί όπως οι Όρσον Γουέλς, Φρανσουά Τριφό, Μιχάλης Κακογιάννης, Ζιλ Ντασέν και Κώστας Γαβράς ζωντανεύουν βιβλία των Νίκου Καζαντζάκη, Φραντς Κάφκα, Κοσμά Πολίτη και άλλων σπουδαίων λογοτεχνών.
M. HULOT