Summer Preview: Πολιτικά αναγνώσματα και καταιγιστικό νουάρ Facebook Twitter
Εικονογράφηση: design9/LiFO

Πολιτικά αναγνώσματα και καταιγιστικό νουάρ: Τα καλύτερα βιβλία που εκδίδονται προσεχώς

0

Αυτό το καλοκαίρι δεν μοιάζει με τα άλλα, μια κοινή διαπίστωση που αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στην εκδοτική παραγωγή του φετινού καλοκαιριού. Λιγότερο «ανάλαφροι» τίτλοι σε σχέση με το παρελθόν και σχεδόν καθόλου αμεριμνησία, κλασικά έργα που επιβάλλονται με την αλήθεια τους, δυναμική επαναφορά του δοκιμίου και των βιβλίων φιλοσοφίας και στοχασμού είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά της επικείμενης βιβλιοπαραγωγής. Επίσης, αρκετά είναι και τα αστυνομικά για τις ωραίες νύχτες του θέρους, με έντονο το πολιτικό στίγμα όμως.

Ενώνοντας το χάσμα μεταξύ του κλασικού και του νουάρ, η επιστροφή του Έντγκαρ Άλαν Πόε με την επανέκδοση της Διήγησης του Αρθούρου Γκόρντον Πυμ από το Ναντάκιτ (μτφρ. Τασία Χατζή, Πατάκης), με το εσχατολογικό του δρομολόγιο να εξετάζει όλες τις χώρες της ηθικής και της μεταφυσικής –ανταρσία, φόνοι, ανθρωποφαγία, προδοσία, καταβύθιση στην πολιτική τρύπα–, σίγουρα δίνει το στίγμα.

Σε ένα άλλο ταξίδι, την εποχή της Γαλλικής Επανάστασης αυτήν τη φορά, θα μας οδηγήσει το πλοίο του Μπίλυ Μπαντ μέσα από το κλασικό αριστούργημα του Χέρμαν Μέλβιλ, το τελευταίο και πλέον μοντέρνο έργο του σπουδαίου Αμερικανού, που εκδόθηκε μετά τον θάνατό του και ουσιαστικά συνιστά την πνευματική του παρακαταθήκη (από τους Αντίποδες, σε μετάφραση Παναγιώτη Κεχαγιά και Κώστα Σπαθαράκη και επίμετρο του Θοδωρή Δρίτσα), ενώ ο Μεγάλος απατεώνας του ίδιου συγγραφέα, μια ανελέητη σάτιρα που αποδομεί όλες τις αμερικανικές ψευδαισθήσεις, θα κυκλοφορήσει από τον Πατάκη, σε μετάφραση Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου και επίμετρο της Ελένης Κεχαγιόγλου. 

Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο αναμένουμε διαφορετικά ημερολόγια ταξιδιού, κορφολογημένα από τις Σημειώσεις του Αλμπέρ Καμί, σε μετάφραση Νίκης Καρακίτσου-Ντουζέ και Μαρίας Κασαμπάλογλου-Ρομπλέν, ενώ τα Θεατρικά του, ο Καλιγούλας, η Παρεξήγηση, Οι Δίκαιοι και η Κατάσταση Πολιορκίας, θα κυκλοφορήσουν σε έναν τόμο από τον Καστανιώτη, σε μετάφραση Ρίτας Κολαΐτη.

Φραντς Κάφκα και μια ανθολογία διηγημάτων του με τον τίτλο Γιοζεφίνε, η αοιδός και άλλα διηγήματα, περιμένουμε από Κίχλη σε μετάφραση Μαργαρίτας Ζαχαριάδου, η οποία υπογράφει και το επίμετρο, μαζί με την Κατερίνα Καρακάση. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο αναμένουμε τα Κόκκινα Φύλλα, ένα εξαίσιο, άκρως κυνικό και συνάμα ποιητικό διήγημα του Ουίλιαμ Φώκνερ, σε μετάφραση-επίμετρο Γιάννη Παλαβού. Ο Φώκνερ είναι, επίσης, το όνομα που σφραγίζει τον επόμενο τόμο της Orbis Literae, της σειράς των κλασικών αριστουργημάτων των εκδόσεων Gutenberg, με την κυκλοφορία της νέας μετάφρασης του Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ! από τη Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, έχοντας στο επίκεντρο τις περιπέτειες του Τόμας Σάτπεν στον φανταστικό τόπο της Γιοναπατόφα.

Ναμπόκοφ και πάλι Ναμπόκοφ σε δύο υπέροχες επανεκδόσεις: το Γέλιο στο σκοτάδι, σε μετάφραση-επίμετρο Ανδρέα Αποστολίδη (Άγρα), και η Άμυνα του Λούζιν, το απόλυτο σκακιστικό μυθιστόρημα του σπουδαίου μετρ σε μετάφραση Γιώργου-Ίκαρου Μπαμπασάκη (Μεταίχμιο). Τις Περιπέτειες του Τζον Ντέιβις του Αλέξανδρου Δουμά του πρεσβύτερου με φόντο την Ελλάδα παραμονές της Επανάστασης του ’21 περιμένουμε από τις εκδόσεις Opera, σε μετάφραση Μαρίας Μουρκούση.

Summer Preview: Πολιτικά αναγνώσματα και καταιγιστικό νουάρ Facebook Twitter
Εικονογράφηση: design9/LiFO

Ξένη Λογοτεχνία

Στην κατηγορία της ξένης λογοτεχνίας περιμένουμε τις Ευτυχισμένες Μέρες του Σάμιουελ Μπέκετ, με την υπογραφή του Διονύση Καψάλη στη μετάφραση (Gutenberg), και Δύο διηγήματα - Το κτήνος / ΙΙ Conde του Τζόζεφ Κόνραντ (μτφρ. Γιάννης Λειβαδάς) από τον «Στιγμό», την ωραία νέα σειρά με τα περίτεχνα βιβλιαράκια των εκδόσεων Ευρασία. Από την ίδια σειρά θα κυκλοφορήσει και ο Άλμπερ Νομπς - Ούτε άνδρας ούτε γυναίκα (εισαγωγή-μτφρ. Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος) του Τζορτζ Μουρ, που είχαμε δει να ενσαρκώνει μοναδικά στο σινεμά η Γκλεν Κλόουζ.

Η Προσήλωση του Αλμπέρτο Μοράβια αναμένεται να κυκλοφορήσει από την Κριτική σε μετάφραση Δημήτρη Παπαδημητρίου, όπως και η Αξέχαστη χρονιά της αναρχίας του Αντρέ Κούμπιτσεκ, για τη νέα εποχή που διαδέχεται τη διάλυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας (μτφρ. Απόστολος Στραγαλινός). Διηγήματα του Ιταλού μοντερνιστή Μάριο Αντρέα Ριγκόνι θα μας συστήσει η Loggia σε μια συλλογή με τον τίτλο Η σκοτεινή όψη των πραγμάτων, ενώ ο αξέχαστος Τσέζαρε Παβέζε, που τελευταία φαίνεται να επανέρχεται, θα μας υποδείξει τη δική του ντόλτσε βίτα μέσα από τα μάτια της Κλέλιας στις Κοπέλες Μόνες και τη θρυλική μετάφραση του Στρατή Τσίρκα (Κέδρος).

Το Σαμποτάζ του πολυαγαπημένου του ελληνικού κοινού Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε, πάντα με φόντο τον Ισπανικό Εμφύλιο, αναμένεται από τον Πατάκη (μτφρ. Τιτίκα Σπερελάκη), όπως και το Έτσι αρχίζει το κακό του Χαβιέρ Μαρίας, με ανάλογο ιστορικό φόντο (μτφρ. Έφη Γιαννοπούλου). Στην Ιταλία θα μας μεταφέρουν οι Λέοντες της Σικελίας της Στεφανία Άουτσι (μτφρ. Δήμητρα Δότση, Κλειδάριθμος), ενώ από τον ίδιο εκδοτικό θα κυκλοφορήσει η Ένσταση του συναρπαστικού Γκράχαμ Μουρ (μτφρ. Αλέξης Καλοφωλιάς), ο οποίος έχει υπογράψει μερικά από τα πιο πετυχημένα κινηματογραφικά σενάρια και βιβλία.

Πολλαπλές εκπλήξεις μάς περιμένουν, με το άκρως πρωτότυπο και πολυπαινεμένο πρώτο μυθιστόρημα του Ισπανού Σέρτζιο ντελ Μολίνο με τίτλο Το δέρμα, για τις δερματικές ανωμαλίες του Στάλιν, του Εσκομπάρ και του Ναμπόκοφ (μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου, Ίκαρος) να αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό  παράδειγμα. Η πολυσυζητημένη βιογραφία του Γιάννη Αντετοκούνμπο από τον Χοσέ Μανουέλ Πουέρτας αναμένεται από τις εκδόσεις Κάκτος, σε μετάφραση Νίκου Παπαδάκη.

Χαράς ευαγγέλια για τους φαν του Πάκο Ιγκνάσιο Τάιμπο αφού θα κυκλοφορήσει νέα συλλογή με διηγήματά του από τις εκδόσεις Έρμα (μτφρ. Δήμητρα Σταυρίδου) με πιθανό τίτλο Ανολοκλήρωτες ιστορίες, ενώ τη σύγχρονη, πολύπαθη Χιλή έχει ως φόντο το τιμημένο με το βραβείο Μπολάνιο Τι Ντροπή της Παουλίνα Φλόρες, μια συλλογή διηγημάτων (μτφρ. Ματθίλδη Σιμχά, Κίχλη).

Ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα μαθητείας-ωδή στο διαφορετικό μάς προτείνουν οι εκδόσεις Πόλις με την υπογραφή της βραβευμένης, πολυσυζητημένης και άκρως τολμηρής Εμανιέλ Μπαγιαμάκ-Ταμ και χαρακτηριστικό τίτλο Αρκαδία (μτφρ. Χαρά Σκιαδέλλη). Μεγάλο ντόρο είχε προκαλέσει και το βιβλίο Η μεγάλη οικογένεια της Καμίγ Κουσνέρ, που έγινε η αφορμή για να ξεσπάσει το κίνημα #ΜeΤoo στη Γαλλία, όπου πούλησε πάνω από 250.000 αντίτυπα – εδώ θα κυκλοφορήσει από τον Κάκτο.

Όσοι, πάλι, αγαπήσαμε τα Αστέρια του Σίντι Μουμέν του Μαχί Μπινεμπίμ, που περιέγραφαν πώς τα παιδιά από τις φτωχικές συνοικίες του Μαρόκου μετατρέπονται σε τζιχαντιστές, καιρός να μάθουμε τη συγκλονιστική ιστορία της οικογένειας του Γαλλομαροκινού συγγραφέα που θα κυκλοφορήσει από την Άγρα με τον τίτλο Ο τρελός του βασιλιά, σε μετάφραση Έλγκας Καββαδία. Από πλευράς βραβευμένης αραβικής λογοτεχνίας ξεχωρίζει και το Νυχτερινό Ταχυδρομείο της Χόντα Μπαρακάτ, έχοντας στο επίκεντρο ανεπίδοτες επιστολές που χάθηκαν στη δίνη του χρόνου (μτφρ. Πέρσα Κουμούτση, Κέδρος). 

Ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2019, σύμφωνα με τους «New York Times», ήταν η Εκπνοή, η συλλογή διηγημάτων του Τεντ Τσιάνγκ, ενός από τους πιο προβεβλημένους μυθιστοριογράφους sci-fi λογοτεχνίας της εποχής μας (μτφρ. Μαργαρίτα Ζαχαριάδου, Ίκαρος).

Η Διαζώνη του Ουίλιαμ Μπάροουζ κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά σε μετάφραση Γιώργου Μπέτσου από τον Τόπο. Ο ίδιος εκδοτικός κυκλοφορεί στα ελληνικά και το Καχάμπρε του σπουδαίου Κολομβιανού ποιητή και πεζογράφου Αρμάντο Ρομέρο (μτφρ. Αγαθή Δημητρούκα). Νέος Ρέι Μπράντμπερι –πάντα από την Άγρα– με τον τίτλο Ο εικονογραφημένος άνθρωπος, σε μετάφραση-επίμετρο Βασίλη Δουβίτσα, και ο ανεπανάληπτος Ζαν-Κριστόφ Γκρανζέ, με την Αυτοκρατορία των Λύκων του (Καλέντης) αναμένονται επίσης.

Υποψήφιος για το φετινό Μπούκερ είναι ο πολυσυζητημένος Κατάλογος Απολεσθέντων της Γερμανίδας Γιούντιτ Σαλάνσκι, μίας από τις σημαντικότερες συγγραφείς της γενιάς της, που πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Αντίποδες σε μετάφραση Γιάννη Καλιφατίδη. Το περσινό Μπούκερ, πάντως, απονεμήθηκε δικαίως στο υπέροχο Σάγκι Μπέιν του γεννημένου και μεγαλωμένου στη Γλασκόβη Ντάγκλας Στιούαρτ, ένα τρυφερό, αληθινό και δυνατό στην αλήθεια του βιβλίο (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου, Μεταίχμιο).

Αλλά επειδή καλοκαίρι δεν βγαίνει χωρίς Μισέλ Ουελμπέκ, οι δοκιμιακές Παρεμβάσεις –όνομα και πράμα– του παρανοϊκού προφήτη της Ευρώπης αναμένονται από τις εκδόσεις της Εστίας σε μετάφραση Γιώργου Καράμπελα. 

Summer Preview: Πολιτικά αναγνώσματα και καταιγιστικό νουάρ Facebook Twitter
Εικονογράφηση: design9/LiFO

Ελληνική λογοτεχνία, ελληνικά δοκίμια 

Η Αυτοβιογραφία, δηλαδή το εμβληματικό βιβλίο της θεωρούμενης πρώτης Ελληνίδας πεζογράφου Ελισάβετ Μουτζάν-Μαρτινέγκου, που περιγράφει την ακάματη προσπάθειά της να αυτενεργήσει και να μορφωθεί σε δύσκολους καιρούς, θα κυκλοφορήσει από το Μεταίχμιο, πλαισιωμένη από κείμενα της Κατερίνας Σχινά. Χάθηκε βελόνι είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Χρήστου Αρμάντο Γκέζου που εγκαινιάζει τη μεταγραφή του στο Μεταίχμιο, ενώ από τον ίδιο εκδοτικό θα έχουμε επανεκδόσεις του εμβληματικού μ.Χ του αξέχαστου Βασίλη Αλεξάκη, του αγαπημένου Κουτσού Άγγελου του Αλέξη Πανσέληνου, της Συμφωνίας των Ονείρων του Νίκου Θέμελη αλλά και της Καρδιάς του Κτήνους του Πέτρου Τατσόπουλου, ενός βιβλίου που έγραψε τη δική του ιστορία.

Ραγιάς - Μέρες και Νύχτες του 1821 λέγεται το νέο, υπό έκδοση βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου, πάντα από τον Ψυχογιό. Ο κύριος Τέλειος είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Θανάση Χειμωνά που θα κυκλοφορήσει από τον Πατάκη. Από τον ίδιο εκδοτικό περιμένουμε νέα Σώτη Τριανταφύλλου με τίτλο Σικελικό Ειδύλλιο και τον Σωτήρη Δημητρίου με τον πολυαναμενόμενο Ουρανό απ’ άλλους τόπους.

Ανεμόγερτος είναι ο πρωτότυπος τίτλος του μυθιστορήματος του Γεωργίου Τζιτζικάκη (Κάκτος). Από τον Ψυχογιό θα έχουμε την ανατύπωση του έργου του Κώστα Ταχτσή, το οποίο πλέον μεταφέρεται εκεί από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη: το αλησμόνητο Η γιαγιά μου η Αθήνα και άλλα κείμενα, τα Ρέστα, με εισαγωγή Θανάση Νιάρχου, και την ποιητική του συλλογή Καφενείο το Βυζάντιο, σε επιμέλεια και με επίμετρο του Δημήτρη Παπανικολάου. 

Μια πρωτότυπη έκδοση μας προτείνει ο Καστανιώτης, συλλέγοντας μερικές από τις πιο επιφανείς υπογραφές Ελλήνων λογοτεχνών σε έναν μεγάλο συλλογικό τόμο με τον τίτλο Θερινοί Έρωτες, όπου σαράντα εννιά συγγραφείς αντιμετωπίζουν με τον δικό τους τρόπο το αιώνιο θέμα του καλοκαιρινού πόθου. Ο ίδιος εκδοτικός οίκος θα κυκλοφορήσει τη μακρά γενεαλογία του 1821 με τη μοναδική ματιά του αλησμόνητου Κωστή Παπαγιώργη και τον τίτλο Κατάλοιπα του ’21, καθώς και ένα σημαντικό πολιτικό δοκίμιο για το Πολιτικό στη σκιά της πανδημίας με την υπογραφή του Κωνσταντίνου Τσουκαλά.

Το Πανδημία και περιοριστικά μέτρα του Θανάση Χατζόπουλου για τον ψυχισμό τους δύσκολους αυτούς καιρούς μάς προτείνουν οι εκδόσεις Αρμός, όπως και το Κατόρθωμα η δημοκρατία, όχι συνταγή του Χρήστου Γιανναρά.

Μια συνοπτική μελέτη του Αλέξανδρου Κιουπκιολή για το πώς συγκροτήθηκε η έννοια του πολιτικού στη σκέψη στοχαστών του εικοστού αιώνα με τον τίτλο Το πολιτικό - Σύγχρονοι Στοχασμοί προτείνει το Έρμα, ενώ το Πολιορκημένη υποκειμενικότητα - Φαινομενολογία και υπαρξισμοί στον εικοστό αιώνα του στοχαστή Φώτη Τερζάκη αναμένεται από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Έξω από τα δόντια λέγεται η συλλογή με τα δοκίμια του Άρη Αλεξάνδρου από το 1937 ως το 1975 και απόψεις περί ορθογραφίας, πολιτικής και έκφρασης που θα κυκλοφορήσουν οι εκδόσεις Πατάκη, ενώ η διακεκριμένη πανεπιστημιακός Χριστίνα Ντουνιά καταθέτει τη δική της οπτική πάνω στις όψεις του λογοτεχνικού πεδίου τη δεκαετία του ’30 με το βιβλίο της Αργοναύτες και Σύντροφοι (Εστία).

Πάντως, σίγουρα μπορεί να έχει κανείς άπειρους λόγους για να θέλει να μάθει τα Μυστικά του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, τα οποία αποκαλύπτει στην ομώνυμη μελέτη της η Λίνα Αναστασίου (Ροπή), ενώ ο επιδραστικός αρχαιολόγος Θόδωρος Παπακώστας, ο οποίος έκανε προσιτή την επιστήμη της Αρχαιολογίας στο ευρύ κοινό, αναρωτιέται αν Χωράει όλη η Αρχαιότητα στο ασανσέρ; στο πρωτότυπο ομώνυμο βιβλίο του που θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Key Books. 

Summer Preview: Πολιτικά αναγνώσματα και καταιγιστικό νουάρ Facebook Twitter
Εικονογράφηση: design9/LiFO

Ξενόγλωσσο non-fiction

Ο φιλόσοφος της εποχής μας είναι αναμφίβολα ο Ιταλός Τζόρτζιο Αγκάμπεν, που δείχνει να έχει την τιμητική του: από το Έρμα θα ανατυπωθεί το αξεπέραστο Αυτό που μένει από το Άουσβιτς με αναθεωρημένη μετάφραση και νέο εξώφυλλο (μτφρ. Παναγιώτης Καλαμαράς, επιμέλεια: Παναγιώτης Τσιαμούρας), ενώ η μελέτη του για το γούστο θα κυκλοφορήσει με τον ίδιο τίτλο (μτφρ. Άντα Κλαμπατσέα, Πατάκης).

Από τις ίδιες εκδόσεις αναμένεται ένα έργο-ορόσημο, η εμβληματική Ιστορία της Φιλοσοφίας του Α.Κ. Γκρέιλινγκ (μτφρ. Πέτρος Γεωργίου), ενώ ο φιλόσοφος, πανεπιστημιακός και μελετητής της αρχαίας φιλοσοφίας και της φιλοσοφίας του εικοστού αιώνα Σάιμον Κρίτσλεϊ θα μας εξηγήσει γιατί δεν έχουμε ξεμπερδέψει με το αρχαιοελληνικό μας παρελθόν –και ευτυχώς!–, όπως νομίζουμε, στη μελέτη του Η τραγωδία, οι αρχαίοι Έλληνες και εμείς (μτφρ. Γιάννης Δούκας, Πατάκης).

Η αξεπέραστη Ιστορία της φιλοσοφίας του Γκέοργκ Βίλχελμ Φρίντριχ Χέγκελ αναμένεται –τουλάχιστον ο Α’ τόμος– από τη Σμίλη σε μετάφραση Παύλου Κλιματσάκη, ο οποίος μεταφράζει για τον ίδιο εκδοτικό οίκο, που μας έχει χαρίσει μερικά από τα σπουδαιότερα φιλοσοφικά έργα, την Επιστημολογία του Γιόχαν Γκότλιμπ Φίχτε. Το σπουδαίο βιβλίο Φράνσις Μπέικον - Η λογική της αίσθησης, δηλαδή η μελέτη του Γάλλου φιλοσόφου για τον αξεπέραστο Βρετανό ζωγράφο, θα κυκλοφορήσει επιτέλους(!) από το Πλέθρον σε μετάφραση Ροζαλί Σινοπούλου, ενώ από τον ίδιο εκδοτικό οίκο αναμένουμε και τον Τρόπο Ζωής (από τη φιλοσοφία του χρήματος) του κοινωνιολόγου Ζορζ Ζίμελ, σε μετάφραση Χρήστου Γεμελιάρη.

686
Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μπορεί η Άγρα να μας είχε συστήσει το έργο του Ζίμελ και κατά το παρελθόν, αλλά το φετινό καλοκαίρι μάς θυμίζει το εμβληματικό κείμενο του Ζίγκμουντ Φρόιντ Διαταραχή της μνήμης στην Ακρόπολη, συνοδευόμενο από ένα άλλο του Γιώργου Σεφέρη, σε εισαγωγή, επίμετρο και μετάφραση Πάνου Αλούπη. Από τις ίδιες εκδόσεις θα βγουν και οι Αθώοι Μάρτυρες της Μέριλιν Γιάλομ με τις συγκλονιστικές αναμνήσεις παιδιών από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (μτφρ. Παλμύρα Ισμυρίδου).

Πάντα θα αναδύονται βιβλία που θα ρίχνουν επιπλέον φως στην ανεξήγητα σαρωτική επίδραση του σατανικού Αδόλφου Χίτλερ, όπως η Αυλή του Χίτλερ της Χάικε Γκερτεμάκερ (μτφρ. Γιάννη Κέλογλου, Gutenberg), όπου εξετάζεται αναλυτικά ποιοι ακριβώς βοήθησαν την άνοδο και την επικράτηση του Φίρερ στην εξουσία. Την Πολιτιστική επανάσταση του ναζισμού εξετάζει η μελέτη του πανεπιστημιακού Γιοάν Σαπουτό, εξηγώντας το μεγάλο ενδιαφέρον του ναζισμού για την αρχαία φιλοσοφία αλλά και τον ελληνιστικό στωικισμό (μτφρ. Γιώργος Καράμπελας, Πόλις). 

Η Γεωπολιτική του Covid-19: Όσα μας δίδαξε η πανδημία του διευθυντή του Institut de Relations Internationales et Stratégiques (IRIS) Πασκάλ Μπονιφάς (μτφρ. Σοφία Τζελέπη) αναμένεται από τη Ροπή. Όσο για τον βραβευμένο Αμερικανό αρθρογράφο του «New Yorker» Πάτρικ Ράντεν Κιφ, που μας έχει χαρίσει μια σειρά από άρθρα-σημεία αναφοράς, όπως εκείνα για τον Μπουρντέν και τη σύλληψη του διαβόητου Ελ Τσάπο, και αναρίθμητα podcasts, αυτήν τη φορά επιστρέφει σε μια προσφιλή σε αυτόν εποχή, αυτήν του Δουβλίνου της δεκαετίας του ’70, με το βιβλίο του Μην πεις λέξη - Βία και προδοσία στη Βόρεια Ιρλανδία, η κρυφή ιστορία του ΙΡΑ (μτφρ. Κωστής Πανσέληνος, Μεταίχμιο).

Από το Μελάνι θα κυκλοφορήσουν η Επιστροφή του κόσμου του Μάρκο Πόλο από τον σημαντικό στρατηγικό αναλυτή Ρόμπερτ Κ. Κάπλαν και το Μανιφέστο των ζώων - Η πολιτικοποίηση του προβλήματος των ζώων (μτφρ. Ειρήνη Μολφέση), όπου η Κορίν Πελουσόν εξηγεί γιατί το ζήτημα των δικαιωμάτων των ζώων αποτελεί πρόβλημα της ανθρωπότητας.

O Κρισναμούρτι, ο μέγας δάσκαλος του Δαλάι Λάμα, σίγουρα μπορεί να σου πει Εσύ τι κάνεις με τη ζωή σου (Key Books), ενώ από τη Διόπτρα θα μάθουμε γιατί η ατέλεια μπορεί, σύμφωνα με τους Ιάπωνες, να είναι πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα. Αυτό εξηγεί τουλάχιστον η συγγραφέας Αντρέα Λόντορφ στο Κιντσούγκι - Η ομορφιά της ατέλειας (μτφρ. Δέσποινα Κανελλοπούλου). Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε έναν Διάλογο για την τέχνη και την πολιτική ανάμεσα στον Κεν Λόουτς και τον συγγραφέα Εντουάρ Λουί –που έργο του θα δούμε να ανεβαίνει αυτό το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αθηνών– σε μετάφραση Στέλας Ζουμπουλάκη και με επίμετρο του Θανάση Καμπαγιάννη από τους Αντίποδες;

Summer Preview: Πολιτικά αναγνώσματα και καταιγιστικό νουάρ Facebook Twitter
Εικονογράφηση: design9/LiFO

Νουάρ

Ευχάριστα νέα για τους αναρίθμητους αναγνώστες του Μορίς Αττιά, καθώς επίκειται η έκδοση του νέου του πολιτικού νουάρ Το κόκκινο και το φαιό (μτφρ. Ειρήνη Παπακυριακού), πάντα με ήρωα τον Πάκο Μαρτίνεθ και πάντα από τις εκδόσεις Πόλις. Εξίσου ευχάριστα είναι και για τους αναγνώστες του Ζορζ Σιμενόν, και μάλιστα εις διπλούν, αφού αναμένεται να ανατυπωθούν δύο από τα πλέον σκληρά του μυθιστορήματα: το Γράμμα στον δικαστή μου αλλά και το θρυλικό πλέον –καμία σχέση, ωστόσο, με την ταινία– Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν (μτφρ. Αργυρώ Μακάρωφ), αμφότερα από Άγρα.

Ρέκβιεμ για μια δημοκρατία είναι ο τίτλος του πολυβραβευμένου πολιτικού νουάρ του Τομά Κανταλούπ με φόντο τον Πόλεμο της Αλγερίας (μτφρ. Δημήτρης Δημακόπουλος) από τις εκδόσεις Πόλις. Μεταφρασμένο σε δεκαπέντε γλώσσες, το ντεμπούτο του Ντάριο Κορέντι με τη Νοσταλγία του αίματος για τα εγκλήματα που αναστατώνουν τη μικρή επαρχιακή πόλη Μποτανούκο σίγουρα δεν πέρασε απαρατήρητο (μτφρ. Μαρία Οικονομίδου, Μίνωας).

Ζώνη Σιωπής είναι ο τίτλος του τέταρτου βιβλίου της σειράς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών του Δουβλίνου από την τρομερή Ιρλανδέζα Τάνα Φρεντς (Μεταίχμιο), ενώ η Διόπτρα μάς έχει κάνει ήδη γνωστό τον Φόλκερ Κούτσερ, τον συγγραφέα και δημοσιογράφο που γράφει με φόντο το ατμοσφαιρικό Βερολίνο του ’30. Το υπό έκδοση νέο βιβλίο του φέρει τον τίτλο Βωβός Θάνατος.

Οι εκδόσεις Στερέωμα μάς συστήνουν έναν πολύ ενδιαφέροντα και διαφορετικό ντετέκτιβ με το όνομα Μακάνα που ερωτεύτηκε η ειδική στο νουάρ Χίλντα Παπαδημητρίου και έτσι μετέφρασε τους Σκοτεινούς δρόμους του Καΐρου. Από τις εκδόσεις Bell θα κυκλοφορήσει το έβδομο βιβλίο με ήρωα τον δημοφιλή ντετέκτιβ Ρόμπερτ Χάντερ, που εμπνεύστηκε ο συγγραφέας των μπεστ-σέλερ Κρις Κάρτερ, με τον τίτλο Είμαι ο θάνατος.

Ο άνθρωπος που ξέρει το νουάρ καλύτερα και από τον εαυτό του, ο Ανδρέας Αποστολίδης, μας ξεναγεί στο Λάτιν Νουάρ - Η Λατινική Αμερική μέσα από τα αστυνομικά και τους συγγραφείς (Άγρα) και η Ευτυχία Γιαννάκη επανέρχεται με τις περιπέτειες του αστυνόμου Χάρη Κόκκινου και το νέο βιβλίο της με τίτλο Στη φωλιά του ιππόκαμπου, πάντα από τον Ίκαρο.

Ποίηση

Η συνέχεια των επιστολών που έστελνε ο Σεφέρης στην αδελφή του Ιωάννα Τσάτσου αναμένεται να εκδοθεί από το Μελάνι με αντίστοιχο τίτλο, Επιστολές στην αδελφή του Ιωάννα, όπου ανακαλύπτει κανείς το βάθος των σκέψεων και τα ψυχικά αδιέξοδα του νομπελίστα ποιητή.

Επιλογή από το έργο του κλασικού Λιθουανού ποιητή Γιόνας Μαιρόνις (μτφρ. Σωτήρης Σουλιώτης) περιμένουμε από το Σαιξπηρικόν, που θα μας αποκαλύψει επίσης την ποιητική πλευρά του Τζιμ Μόρισον, γνωστή στους άπειρους φαν των Doors, μέσα από την Αμερικανική Προσευχή, σε μετάφραση-εισαγωγή Γιώργου Αλισάνογλου.

Από την Κίχλη περιμένουμε τη νέα συλλογή του Άκη Παπαντώνη, Bildungsroman. Τέλος, από τις εκδόσεις Πόλις αναμένεται η ποιητική συλλογή της Ελένης Κοσμά με τίτλο Μες στον ψυχρό καιρό

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

queen elizabeth reading

Το πίσω ράφι / «Το βασίλειό μου για ένα βιβλίο»: Ένα απολαυστικό παραμύθι για τις χαρές του διαβάσματος

Τι θα συνέβαινε αν η Ελισάβετ της Αγγλίας ανακάλυπτε στα εβδομήντα της τη λογοτεχνία; Με αυτή τη συνθήκη ξεκινά η σπιρτόζα νουβέλα του Βρετανού δραματουργού Άλαν Μπένετ.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μαρίλη Μαργωμένου: «Ένα πληκτρολόγιο και ένα κινητό δεν σε κάνει δημοσιογράφο»

Βιβλίο / Μαρίλη Μαργωμένου: «Ένα πληκτρολόγιο και ένα κινητό δεν σε κάνει δημοσιογράφο»

Μια δημοσιογράφος στο πρώτο της λογοτεχνικό βήμα: Με αφορμή το βιβλίο «Το θηρίο βγήκε βόλτα» η Μαρίλη Μαργωμένου σχολιάζει την επικαιρότητα και εξηγεί γιατί αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δημοσιογραφία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Οι Καταδικασμένοι» του Μαριάνο Ασουέλα: Αυθεντικές εικόνες της μεξικανικής επανάστασης

Βιβλίο / «Οι Καταδικασμένοι» του Μαριάνο Ασουέλα: Αυθεντικές εικόνες της μεξικανικής επανάστασης

Στο εμβληματικό του μυθιστόρημα «Οι Καταδικασμένοι» ο Μαριάνο Ασουέλα αναδεικνύεται όχι μόνο σε ιδανικό ρέκτη της ιστορίας του Μεξικού αλλά και σε μοναδικό μυθιστοριογράφο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντον Ντελίλο: «Άνθρωπος σε πτώση»

Το πίσω ράφι / «Άνθρωπος σε πτώση»: Το ρεαλιστικό έργο ενός από τους σπουδαιότερους εξερευνητές της μοντέρνας εποχής

Ο πολυβραβευμένος Ντον Ντελίλο γράφει για την ανάγκη των ανθρώπων να ανήκουν κάπου και να επικοινωνήσουν, όταν εισπράττουν από την Ιστορία οδύνη, απώλειες και χιλιάδες ερωτηματικά.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Αντώνης Καραμπατζός: Με έλκει ο μυθιστορηματικός κόσμος του Καραγάτση

The Book Lovers / Αντώνης Καραμπατζός: «Με έλκει ο μυθιστορηματικός κόσμος του Καραγάτση»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον καθηγητή Αστικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνη Καραμπατζό για το πώς το έργο του Τζότζεφ Κόνραντ, του Φίλιπ Ρόθ ή η ποίηση του Κ.Π. Καβάφη ανοίγουν δρόμους στο συναίσθημα, στις ανθρώπινες σχέσεις και στην ιστορία.
THE LIFO TEAM
Ο θάνατος τής πήγαινε πολύ

Βιβλίο / Κάντι Ντάρλινγκ: Η συγκινητική ιστορία του τρανς ειδώλου και μούσας του Άντι Γουόρχολ

Η Κάντι Ντάρλινγκ προκαλούσε ανέκαθεν συμπάθεια και θαυμασμό, όχι τόσο για τα επιτεύγματά της στη σκηνή και τη μεγάλη οθόνη, όσο για την ομορφιά και την εύθραυστη αύρα της.
THE LIFO TEAM
Η Gen Z αγαπάει τη γιαγιά που πλέκει στο πανηγύρι του χωριού

The Happy Reader / Η Gen Z αγαπάει τη γιαγιά που πλέκει στο πανηγύρι του χωριού

Η Γενιά Ζ γράφει και διαβάζει, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα. Βιογραφίες, ταξιδιωτικοί οδηγοί και υγεία οδηγούν τους Ευρωπαίους στα βιβλιοπωλεία. Οι γιοι του Μάρκες, Ροδρίγκο και Γκονζάλες, απολογούνται για το δικαίωμά τους στο έργο του πατέρα τους. Εκδοτικό γεγονός, η μετάφραση του πρώτου μυθιστορήματος του Τζέιμς Μπόλντουιν.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
«Teatro Grottesco»: Η γοτθική σκηνή της ζοφερής απελπισίας

Βιβλίο / «Teatro Grottesco»: Mια συλλογή σκοτεινών διηγημάτων από έναν μετρ του τρόμου

Κάποιοι ίσως τον γνωρίζουν από την πρώτη (και καλύτερη) σεζόν του «True Detective». Η βουτιά στις πλέον σκοτεινές πτυχές της υπαρξιακής φιλοσοφίας, η άκρως ζοφερή ατμόσφαιρα, η εικονοποιία που φλερτάρει με τη γοτθική αισθητική είναι χαρακτηριστικά του έργου του Τόμας Λιγκότι, η απουσία του οποίου από την ελληνική αγορά είναι τρανταχτή.
ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΤΣΑΠΡΑΪ́ΛΗΣ
Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις ποτέ τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

The Book Lovers / Ακύλλας Καραζήσης: «Μου αρέσει η λογοτεχνία του Θανάση Βαλτινού γιατί δεν ξέρεις τι είναι αλήθεια και τι ψέμα»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ακύλλα Καραζήση για την αναγνωστική διαδρομή του, που ξεκινάει από τον «Τομ Σόγερ» και τη Θεσσαλονίκη, περνάει από τον ρομαντικό κόσμο της Χαϊδελβέργης και φτάνει στην Αθήνα του θεάτρου και των κειμένων.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Βιβλίο / Ιωάννα Τσιβάκου: «Δεν έχει χρόνο ο σημερινός άνθρωπος να γνωρίσει τον άλλον κι εδώ βρίσκεται η δυστυχία του»

Η συγγραφέας και ομότιμη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά για την εποχή μας, τον χώρο της εκπαίδευσης και την ταυτότητα του νεοέλληνα.   
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Βιβλίο / «Η άνοδος της δεξιάς συνδέεται με τις αποτυχίες της αριστεράς»

Ο Ντόναλντ Σασούν, ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και άλλοτε στενός φίλος, συνεργάτης και επιμελητής των βιβλίων του Έρικ Χoμπσμπάουμ, μιλά στη LiFO.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Βιβλίο / Η Κάλλας δεν ήταν τραγική φιγούρα και δεν εγκατέλειψε την καριέρα της για τον Ωνάση

Η συγγραφέας του βιβλίου “Diva”, Ντέζι Γκούντγουιν, τονίζει με άρθρο της στον Guardian ότι το να χαρακτηρίζει κανείς τη ζωή της κορυφαίας τραγουδίστριας τραγική, σημαίνει ότι την αδικεί κατάφωρα.
THE LIFO TEAM
Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Βιβλίο / Η Θήβα που δεν ξέρουμε

Ο Βρετανός ιστορικός Πολ Κάρτλετζ αποκαθιστά την ιστορική πόλη της αρχαιότητας που αντιμετώπιζαν υπεροπτικά οι Αθηναίοι. Δείχνει πώς τα θηβαϊκά θέματα επιβιώνουν στη σύγχρονη τέχνη, γράφει για τον Επαμεινώνδα που είχε έναν μόνο τραχύ μανδύα, παρουσιάζει την κοινωνία που δημιουργεί τον Ιερό Λόχο, ένα στρατιωτικό σώμα που αποτελείται αποκλειστικά από εραστές και ερώμενους.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ