LIVE!

Gay sex, ναρκωτικά και «καλή καρδιά»: Η αυτοβιογραφία του Τσάρλι Σιν

Σεξ, ναρκωτικά και «καλή καρδιά»: Η αυτοβιογραφία του Τσάρλι Σιν Facebook Twitter
Ο Τσάρλι Σιν δεν είναι σαν τους περισσότερους ανθρώπους.
0


ΕΑΝ ΕΡΩΤΗΘΟΥΝ,
οι περισσότεροι άνθρωποι θα ισχυριστούν ότι η πιο υπέροχη εμπειρία που έχουν ζήσει είναι ίσως η ημέρα του γάμου τους ή η γέννηση των παιδιών τους. Ο Τσάρλι Σιν όμως δεν είναι σαν τους περισσότερους ανθρώπους. «Συγγνώμη παιδιά, συγγνώμη σύζυγοι», γράφει στο «The Book of Sheen», ένα βιβλίο απομνημονευμάτων που δεν είναι τόσο βιβλικό όσο υποδηλώνει ο τίτλος του. Η προσωπική του νιρβάνα ήρθε το 1992, όταν ο ηθοποιός πήρε την πρώτη του δόση από μια πίπα κρακ ενώ ήταν στο κρεβάτι με τη Σάντι, «μια υπέροχη νεαρή κοπέλα» με την οποία ο Σιν είχε κάποτε σχέση. «Η Σάντι και αυτό το ναρκωτικό επανασύνδεσαν τον μετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου μου ώστε να ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός επί δύο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Οι γυναίκες στον κύκλο του Σιν, ειδικά, περιγράφονται με κολακευτικά λόγια, ανεξαιρέτως της ιδιότητας τους. Η νοσοκόμα που διακινούσε ναρκωτικά και τον εισήγαγε στην πρώτη του ενδοφλέβια δόση; «Μια εξαιρετική κοπέλα».

Το βιβλίο αποτελεί ένα περίεργο υβρίδιο. Είναι μια συγκινητική οικογενειακή ιστορία που εξυμνεί τον διάσημο πατέρα του, Μάρτιν Σιν. Είναι επίσης μια γλαφυρή καταγραφή της ανόδου στη χολιγουντιανή φήμη. Είναι, τέλος, ένα χρονικό εθισμού. Υπό αυτή την έννοια, το «The Book of Sheen» επιτρέπει συγκρίσεις με την αυτοβιογραφία του Μάθιου Πέρι που κυκλοφόρησε το 2022, ένα χρόνο πριν πεθάνει από κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών. Αλλά αν ο Πέρι εμφανιζόταν ως ένας θλιμμένος κλόουν, που έκρυβε το μαρτύριό του πίσω από αστείες ατάκες, ο Σιν αποτελεί ένα διαφορετικό είδος στερεότυπου. Ο ηθοποιός, που σήμερα είναι 60 ετών, ενσαρκώνει τέλεια τον ρόλο του χαρισματικού εθισμένου, ενός ατόμου που χρησιμοποιεί την χαρισματική γοητεία του για να βρει την επόμενη δόση του. Στο βιβλίο, ο Σιν γράφει ότι είναι νηφάλιος από το 2017. Τι είναι λοιπόν αυτό που πλέον αναζητά; Ίσως μια δεύτερη (τρίτη; τέταρτη;) ευκαιρία να αναδυθεί ξανά στον κόσμο του θεάματος.

Σεξ, ναρκωτικά και «καλή καρδιά»: Η αυτοβιογραφία του Τσάρλι Σιν Facebook Twitter
Ο Τσάρλι Σιν με τον πατέρα του, Μάρτιν Σιν, στο Λος Άντζελες, τέλη δεκαετίας του '70 (από προσωπικό αρχείο του ηθοποιού).

Η κυκλοφορία των απομνημονευμάτων του συμπίπτει με ένα βιογραφικό ντοκιμαντέρ του Netflix και μια μαζική περιοδεία Τύπου που αναμασά, εν μέρει, τα γεγονότα που συνέβησαν πριν από 14 χρόνια, όταν ο Σιν έπαθε νευρικό κλονισμό σε όλες τις πλατφόρμες μετά την απόλυσή του από τη σειρά «Two and a Half Men». Αντί να υποχωρήσει τότε μετά την ταπείνωση, ξεκίνησε μια περιοδεία και ανακάλυψε τη μαγεία του (τότε) Twitter, διαδίδοντας παντού το μήνυμα ότι είχε «αίμα τίγρης» και «το DNA του Άδωνη».

charlie
Το εξώφυλλο του The Book of Sheen”

Οι γυναίκες στον κύκλο του Σιν, ειδικά, περιγράφονται με κολακευτικά λόγια, ανεξαιρέτως της ιδιότητας τους. Η νοσοκόμα που διακινούσε ναρκωτικά και τον εισήγαγε στην πρώτη του ενδοφλέβια δόση; «Μια εξαιρετική κοπέλα». Η σχέση στην οποία ο Σιν έπρεπε να πληρώσει 200.000 δολάρια μετά από μια διαμάχη που, όπως ισχυρίζεται ο ηθοποιός, ξεκίνησε εκείνη; «Πραγματικά την λάτρευα». Η συνοδός που τον χαστούκισε περιπαικτικά στο στομάχι και τον αποκάλεσε «χοντρούλη», στέλνοντάς τον κατευθείαν σε έναν «ινστιτούτο λιποαναρρόφησης»; «Ήταν υπέροχη».

Αν υπάρχει μια πράξη του παρελθόντος που φαίνεται να τον ενοχλεί ακόμα, αυτή είναι ίσως η κατάθεσή του εναντίον της περιβόητης «Μαντάμ του Χόλιγουντ» Χάιντι Φλάις κατά τη διάρκεια της δίκης της για φοροδιαφυγή τη δεκαετία του 1990. Η Φλάις είχε προσφέρει πολλές ευτυχισμένες νύχτες στον Σιν, και αυτός φαίνεται να θρηνεί για την απώλεια αυτού που αποκαλεί «το πιο ωραίο deal που έγινε ποτέ» και για το γεγονός ότι από τότε δεν έχει ξαναμιλήσει μαζί της. Δεδομένου του πόσο εύκολα ο Σιν μοιράζεται κάποιες λεπτομέρειες από το παρελθόν του, είναι εύκολο να λησμονήσει αυτά που δεν γράφονται στο βιβλίο. Η πρώτη αρραβωνιαστικιά του Σιν, η Κέλι Πρέστον, που παντρεύτηκε τελικά τον Τζον Τραβόλτα και πέθανε το 2020, αναφέρεται μόνο φευγαλέα, σε μια πρόταση περίπου. Και δεν γίνεται καμία αναφορά στο περίεργο περιστατικό με το όπλο που συνέβη λίγο πριν τον χωρισμό τους.

Σεξ, ναρκωτικά και «καλή καρδιά»: Η αυτοβιογραφία του Τσάρλι Σιν Facebook Twitter
Με τον Jon Cryer σε σκηνή της δημοφιλούς σειράς Two and a Half Men.

Από τότε που δημοσιοποίησε τη διάγνωση του με HIV το 2015, ο Σιν έχει κατακλυστεί από φήμες ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με άντρες, κάτι που φαίνεται να παραδέχεται στο βιβλίο του, αν και η ομολογία αυτή είναι κρυμμένη μέσα σε μια εκτενή μεταφορά που αφορά ένα μενού δείπνου, με τις γυναίκες από τη μία πλευρά και τους άντρες από την άλλη. «Τελικά αποφάσισα να πάω στην απέναντι πλευρά έτσι από περιέργεια», γράφει.  Κάτι τέτοια στοιχεία ενισχύουν την ψυχαγωγική αξία ενός βιβλίου που ξεδιπλώνεται ως μια σειρά από παράλογες ιστορίες γεμάτες αυτοσαρκαστικό χιούμορ. Ο κατάλογος των διάσημων ονομάτων είναι ατελείωτος, συμπεριλαμβάνοντας ακόμη και τον Τσακ Λόρε, τον δημιουργό της σειράς «Two and a Half Men», ο οποίος απέλυσε τον Σιν το 2011. Όποιος έχει γνωρίσει έναν εθισμένο ξέρει τι έχουν περάσει πιθανώς όλοι αυτοί οι άνθρωποι που βρέθηκαν στην τροχιά του Σιν – βλέποντας τον να βυθίζεται και να ανακάμπτει, να αναρωτιούνται αν πρέπει να τον «κόψουν», αλλά μετά να τον ξαναδέχονται. Τελικά, τόσο στις σελίδες αυτού του βιβλίου όσο και στη ζωή, είναι δύσκολο να πεις όχι σε κάποιον σαν τον Τσάρλι Σιν.

Με στοιχεία από The Washington Post

Βιβλίο
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
«Στην Εκκλησία είναι ευπρόσδεκτοι και οι διαζευγμένοι και οι ομοφυλόφιλοι και τα τρανς άτομα»

Βιβλίο / «Στην Εκκλησία είναι ευπρόσδεκτοι και οι διαζευγμένοι και οι ομοφυλόφιλοι και τα τρανς άτομα»

Στην αυτοβιογραφία του ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρεται στα παιδικά του χρόνια, στους πειρασμούς, στον Αλέξη Τσίπρα, στο ποδόσφαιρο αλλά και στις ταινίες και τα βιβλία που τον καθόρισαν. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Δέκα βιβλία που δεν θα βρεις εύκολα σε άλλες λίστες

Βιβλίο / Δέκα βιβλία που δεν θα βρεις εύκολα σε άλλες λίστες

Μια επιλογή τίτλων που καλύπτει από την Κατοχή και τους δωσίλογους, μέχρι τη συναίνεση, το «1984», ένα «αρχέγονο queer», τα Τέμπη, τη hyperpop, έναν αυτοκράτορα-φιλόσοφο και τους συνειρμούς ενός Αθηναίου «ευπατρίδη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
90’ με τη συντακτική ομάδα της «βλάβης»

Βιβλίο / Αυτή η παρέα φτιάχνει τη «βλάβη», το πιο φρέσκο έντυπο για το βιβλίο

Είναι millennials, πιστεύουν ακόμα στην αξία του τυπωμένου χαρτιού, δεν δέχονται διαφημίσεις, ξέρουν πολύ καλά το βιβλίο, δεν αναρτούν τίποτα στο internet γιατί θέλουν να σε δουν να ξεφυλλίζεις το περιοδικό τους. Και πολύ καλά κάνουν γιατί η «βλάβη» τους είναι ένας νέος τρόπος να μιλάς για το βιβλίο και για τον πολιτισμό.
M. HULOT
«Εκτελούσαμε αποφάσεις, ακόμα κι όταν διαφωνούσαμε»

Το πίσω ράφι / «Εκτελούσαμε αποφάσεις, ακόμα κι όταν διαφωνούσαμε»

Η Μαρία Μπέικου αφηγείται με τρόπο λιτό τη ζωή της στο «Αφού με ρωτάτε, θα θυμηθώ», τη συμμετοχή της στην Αντίσταση, τον Εμφύλιο, τα χρόνια της στην ΕΣΣΔ και τη σχέση της με μεγάλους Ρώσους καλλιτέχνες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ζιζέλ Πελικό: «Έχω ξαναβρεί τη χαρά της ζωής»

Βιβλίο / Ζιζέλ Πελικό: «Οι βιαστές μου να σκύψουν το κεφάλι• όχι εγώ»

Πέρα από κάθε προσδοκία και παρά τη φρίκη που κρύβουν οι σελίδες της, η αυτοβιογραφία της Πελικό, «Ύμνος στη ζωή», είναι ένα απαράμιλλο παράδειγμα γενναιότητας κι ένα μήνυμα αισιοδοξίας, δικαιώνοντας απόλυτα τον τίτλο του. Κυκλοφόρησε μόλις και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Γιατί διαβάζουμε (και αγαπάμε) ακόμα τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη»

Βιβλίο / Γιατί διαβάζουμε (και αγαπάμε) ακόμα τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη»

Η ταινία της Έμεραλντ Φένελ μας θύμισε την αξεπέραστη αξία του κλασικού έργου της Έμιλι Μπροντέ και τους άπειρους λόγους για τους οποίους παραμένει ανάμεσα στα αγαπημένα αναγνωστών και κριτικών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ευάρεστος Πιμπλής: «Το να σε λέει “τέρας” ένας Πρόεδρος είναι τρομακτικό»

Lifo Videos / Ευάρεστος Πιμπλής: «Το να σε λέει “τέρας” ένας Πρόεδρος είναι τρομακτικό»

Ο νεαρός συγγραφέας που έκανε αίσθηση με το πρώτο του μυθιστόρημα «Πέρα από τη συναίνεση» (εκδ. Πόλις) μιλά για την queer κουλτούρα στα χρόνια του Tραμπ και για το πώς συμφιλιώνεται κανείς με τον ομοερωτικό σεξουαλικό του προσανατολισμό σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Εξομολόγηση και μαθητεία»

Long Stories / «Εξομολόγηση και μαθητεία»

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος υπήρξε στενός φίλος του Μένη Κουμανταρέα από το 1978 μέχρι το 2014, που ο σημαντικός Έλληνας συγγραφέας δολοφονήθηκε. Σε αυτό το διάστημα αντάλλαξαν επιστολές, «ένα δούναι και λαβείν ανάμεσα σε δυο ψυχές, ένα γραμμένο από την ίδια τη ζωή επιστολογραφικό μυθιστόρημα», που ετοιμάστηκαν για να κυκλοφορήσουν, η έκδοσή τους όμως έχει «παγώσει». Δημοσιεύουμε τον πρόλογο που ο Β. Ραπτόπουλος ετοίμασε για αυτόν τον τόμο, υπό μορφή μιας τελευταίας άτυπης επιστολής, όπως λέει ο ίδιος.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τι κοινό έχουν ο Μπάρακ Ομπάμα και η Ντούα Λίπα;

The Review / Ας μιλήσουμε για το βιβλίο που ενθουσίασε τη Ντούα Λίπα και τον Μπάρακ Ομπάμα

Διάβασαν και προώθησαν και οι δυο το μυθιστόρημα «Σάρκα» του Ουγγροβρετανού Ντέιβιντ Σόλοϊ, που κέρδισε το βραβείο Booker του 2025 και θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός. H Βένα Γεωργακοπούλου συζητά γι’ αυτό με τον σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτο, πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Γιάννης Παλαβός

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Παλαβός: «Τα βιβλιοπωλεία είναι γεμάτα μέτρια ή κακά βιβλία»

Μεγάλωσε σ’ ένα γυναικείο περιβάλλον και βρήκε καταφύγιο στην παιδική βιβλιοθήκη του χωριού του. Δεν ένιωσε ποτέ πραγματικά Αθηναίος και τον ενοχλεί ο διάχυτος εγωισμός των social media. Aκόμη και σήμερα αρκετοί πιστεύουν πως το «Παλαβός» είναι ψευδώνυμο. Ο βραβευμένος συγγραφέας αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Έχουν, αλήθεια, νόημα οι επανεκδόσεις βιβλίων;

Βιβλίο / Έχουν νόημα οι επανεκδόσεις;

Η εκ νέου κυκλοφορία ξένων τίτλων φέρνει στο προσκήνιο κλασικά έργα, αλλά θέτει και το εξής ερώτημα: χρειαζόμαστε επετειακές εκδόσεις βιβλίων όπως η «Λίγη Ζωή» της Γιαναγκιχάρα, που μοιάζει να αφορά την εποχή που γράφτηκε;
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ