"Πλέον βλέπω τα πράγματα θετικά"

Facebook Twitter
0


O Bret Easton Ellis δεν είναι απλώς συγγραφέας, είναι ο συγγραφέας των "Λιγότερο από Μηδέν" και του "American Psycho". Πέρυσι έβγαλε το τελευταίο του βιβλίο, Imperial Bedrooms, το οποίο το έχω δει στην κατηγορία "τρόμου", μέχρι "χιουμοριστικά". Αυτό δείχνει ότι ο Ellis έχει καταφέρει αυτό που όλοι ονειρεύονται: να μη χωράει σε καμία κατηγορία.



Έγραψες το «Λιγότερο από το Μηδέν» σε πολύ μικρή ηλικία. Μερικοί σε θεωρούν παιδί-θαύμα. Πώς κατάφερες να γράψεις ένα βιβλίο με συνοχή 21 χρονών, σε μία ηλικία που οι περισσότεροι ακόμα αναρωτιούνται τι να κάνουν στη ζωή τους;

Μισούσα τον πατέρα μου. Έβλεπα τον Μάικλ Φελπς στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κάποιος μουρμούρισε: «πρέπει πραγματικά να μισεί τον πατέρα του». Κανείς δεν είναι τόσο φιλόδοξος, εκτός κι αν έχει κάτι να αποδείξει στον πατέρα του. Ο πατέρας του Φελπς τον εγκατέλειψε όταν ήταν πέντε χρονών. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι που ξέρω είχαν όλοι θέματα με τους πατεράδες τους, άσχετα αν ασχολήθηκαν με τα σπορ, με τις επιχειρήσεις ή με τη βιομηχανία της διασκέδασης. Πιστεύω ότι κι εγώ είχα κάτι ν’ αποδείξω στον πατέρα μου αλλά το συνειδητοποίησα αργότερα. Εκείνη την εποχή, όταν ήμουν 20 χρονών, έγραφα μία εργασία για ένα μάθημα στο κολλέγιο. Αυτή η εργασία αργότερα έγινε το «Λιγότερο από το Μηδέν». Με είχε συνεπάρει αυτή η εργασία. Ξεκίνησα να τη γράφω, ή μάλλον διάφορες εκδοχές της, όταν ήμουν 16. Πριν από αυτό είχα γράψει ένα μυθιστόρημα – και όταν ήμουν παιδί έγραφα βιβλία για παιδιά, και πριν από αυτό έγραφα κόμικς. Η αγάπη μου για τα βιβλία με έκανε να τα γράφω. Ήμουν ένα μοναχικό παιδί, και τα βιβλία ήταν ένας τρόπος για να κρύβομαι από τον πατέρα μου, ο οποίος ήταν ασταθής. Το διάβασμα και το γράψιμο ήταν ένας τρόπος για να ξεχνιέμαι.

Ο καθηγητής μου στο κολέγιο – ο οποίος ήταν σημαντικός συγγραφέας- ήταν αυτός που υπέβαλε την εργασία, η οποία έγινε το «Λιγότερο από Μηδέν», στον ατζέντη κι εκδότη του, και τελικά το διεκδίκησαν κάποιοι εκδότες, μέχρι που δημοσιεύτηκε από το Random House όταν ήμουν 21.

Οι περισσότεροι σε έμαθαν από το American Psycho. Από πολλούς θεωρείται αριστούργημα, εσύ τι πιστεύεις για την επιτυχία του; Πρόκειται για σάτιρα ή για ιστορία τρόμου; Πώς είναι να είσαι ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου;

Δεν ξέρω γιατί έχουν επιτυχία τα βιβλία μου. Δεν γράφεις ένα βιβλίο σαν το American Psycho για να έχεις επιτυχία. Το βιβλίο λέει για το πώς είναι να είσαι ένας νέος άντρας. Η ιδανική θεώρηση του να είσαι ένας νέος άντρας. Το να είσαι ωραίος, να έχεις ένα πολύ κουλ διαμέρισμα και να σε ποθούν όμορφες γυναίκες. Απεριόριστο χρήμα, απεριόριστο σεξ… αλλά χωρίς ευτυχία, μόνο πίκρα. Ο κόσμος εξακολουθεί να είναι σκατά, ακόμα κι όταν έχεις όλα αυτά. Νομίζω ότι αυτό είναι πιο κοινό από  όσο νομίζεις. Αν μη τι άλλο, είναι η εσωτερική ζωή ενός άντρα. Και το βιβλίο είναι αυτό, χωρίς την παρέμβαση του συγγραφέα- το συνειδησιακό ρεύμα του Patrick Bateman, χωρίς να ανακατεύεται ο συγγραφέας. Μερικοί κριτικοί διαμαρτυρήθηκαν, αλλά εγώ θεώρησα ότι ήταν κάτι νέο κι ενδιαφέρον.

Η αφετηρία της ιστορίας ήμουν εγώ ο ίδιος, 23 χρονών στη Νέα Υόρκη και μόνος και μπερδεμένος. Προσπαθούσα να ξεπεράσω τη δυστυχία μου με την γιάπικη κουλτούρα και αγοράζοντας πράγματα και πηγαίνοντας σε ωραία εστιατόρια. Και μετά ήμουν οργισμένος που τίποτα δεν πετύχαινε. Ο πόνος μου ήταν που μου προκάλεσε το ενδιαφέρον- τα υπόλοιπα είναι φαντασία, κι έτσι βγήκε το μυθιστόρημα.

Ποιοί συγγραφείς σου αρέσουν, και ποιός έχει επηρεάσει τη δουλειά σου;

Αρχικά με επηρέασε πολύ ο Έρνεστ Χέμινγκγουεϊ. Επίσης με έχουν επηρεάσει η Joan Didion και ο Raymond Carver. Αλλά μου αρέσουν πολλοί συγγραφείς… Μου αρέσει ο Robert Ludlum, ο Στίβεν Κινγκ, ο Φίλιπ Ροθ, ο Don DeLillo και η ρομαντική ζωή του Τζακ Κέρουακ, αν και δεν μ’ ενδιαφέρουν τα γραπτά του – όμως μου άρεσε η ζωή του.

Το ίντερνετ έχει αλλάξει πολύ την κουλτούρα. Ποιά είναι τα νέα είδη της «ηθικής πτώχευσης» στο σημερινό κόσμο, σε σχέση με τον κόσμο του American Psycho;

Δεν βλέπω πια έτσι τη ζωή. Βλέπω πλέον τα πράγματα θετικά. Δεν έχω την αρνητική στάση που είχα όταν έγραφα το American Psycho. Νομίζω ότι είμαστε μία πολύ μεταβατική κοινωνία, ότι μας περιμένει μία μεγάλη αλλαγή που μας είναι ακόμα άγνωστη. Δεν προβλέπω να υπάρχουν νέες μορφές ηθικής πτώχευσης. Πιστεύω ότι η σύγχρονη κουλούρα έχει ενδιαφέρον.

Διάλεξε ένα δηλητήριο. Ποιά είναι η αδυναμία σου;

Η τεκίλα. Η πραγματικά καλή τεκίλα. Να την πίνω αργά. Όχι σφηνάκια, όχι ανακατεμένη με άλλα. Λευκή, ασημένια, διαφανής τεκίλα. Μου αρέσει η Ocho και η Petron Silver, μάλλον οι καλύτερες από τις συνηθισμένες μάρκες.

Το επόμενο βήμα σου;

Δουλεύω πάνω σε ένα τηλεοπτικό σόου για το Starz. Αυτή είναι η κυρίως ασχολία μου – αυτό είναι το «μυθιστόρημά μου». Χτίζω το σόου και γράφω μερικά σενάρια. Πλέον επικεντρώνομαι στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο.

+ Η υπόλοιπη συνέντευξη που έδωσε ο Bret Easton Ellis στο askmen βρίσκεται εδώ.

+ περί του ρόλου του φαγητού στο American Psycho, εδώ



 

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ