"Πλέον βλέπω τα πράγματα θετικά"

Facebook Twitter
0


O Bret Easton Ellis δεν είναι απλώς συγγραφέας, είναι ο συγγραφέας των "Λιγότερο από Μηδέν" και του "American Psycho". Πέρυσι έβγαλε το τελευταίο του βιβλίο, Imperial Bedrooms, το οποίο το έχω δει στην κατηγορία "τρόμου", μέχρι "χιουμοριστικά". Αυτό δείχνει ότι ο Ellis έχει καταφέρει αυτό που όλοι ονειρεύονται: να μη χωράει σε καμία κατηγορία.



Έγραψες το «Λιγότερο από το Μηδέν» σε πολύ μικρή ηλικία. Μερικοί σε θεωρούν παιδί-θαύμα. Πώς κατάφερες να γράψεις ένα βιβλίο με συνοχή 21 χρονών, σε μία ηλικία που οι περισσότεροι ακόμα αναρωτιούνται τι να κάνουν στη ζωή τους;

Μισούσα τον πατέρα μου. Έβλεπα τον Μάικλ Φελπς στους Ολυμπιακούς Αγώνες και κάποιος μουρμούρισε: «πρέπει πραγματικά να μισεί τον πατέρα του». Κανείς δεν είναι τόσο φιλόδοξος, εκτός κι αν έχει κάτι να αποδείξει στον πατέρα του. Ο πατέρας του Φελπς τον εγκατέλειψε όταν ήταν πέντε χρονών. Οι επιτυχημένοι άνθρωποι που ξέρω είχαν όλοι θέματα με τους πατεράδες τους, άσχετα αν ασχολήθηκαν με τα σπορ, με τις επιχειρήσεις ή με τη βιομηχανία της διασκέδασης. Πιστεύω ότι κι εγώ είχα κάτι ν’ αποδείξω στον πατέρα μου αλλά το συνειδητοποίησα αργότερα. Εκείνη την εποχή, όταν ήμουν 20 χρονών, έγραφα μία εργασία για ένα μάθημα στο κολλέγιο. Αυτή η εργασία αργότερα έγινε το «Λιγότερο από το Μηδέν». Με είχε συνεπάρει αυτή η εργασία. Ξεκίνησα να τη γράφω, ή μάλλον διάφορες εκδοχές της, όταν ήμουν 16. Πριν από αυτό είχα γράψει ένα μυθιστόρημα – και όταν ήμουν παιδί έγραφα βιβλία για παιδιά, και πριν από αυτό έγραφα κόμικς. Η αγάπη μου για τα βιβλία με έκανε να τα γράφω. Ήμουν ένα μοναχικό παιδί, και τα βιβλία ήταν ένας τρόπος για να κρύβομαι από τον πατέρα μου, ο οποίος ήταν ασταθής. Το διάβασμα και το γράψιμο ήταν ένας τρόπος για να ξεχνιέμαι.

Ο καθηγητής μου στο κολέγιο – ο οποίος ήταν σημαντικός συγγραφέας- ήταν αυτός που υπέβαλε την εργασία, η οποία έγινε το «Λιγότερο από Μηδέν», στον ατζέντη κι εκδότη του, και τελικά το διεκδίκησαν κάποιοι εκδότες, μέχρι που δημοσιεύτηκε από το Random House όταν ήμουν 21.

Οι περισσότεροι σε έμαθαν από το American Psycho. Από πολλούς θεωρείται αριστούργημα, εσύ τι πιστεύεις για την επιτυχία του; Πρόκειται για σάτιρα ή για ιστορία τρόμου; Πώς είναι να είσαι ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου;

Δεν ξέρω γιατί έχουν επιτυχία τα βιβλία μου. Δεν γράφεις ένα βιβλίο σαν το American Psycho για να έχεις επιτυχία. Το βιβλίο λέει για το πώς είναι να είσαι ένας νέος άντρας. Η ιδανική θεώρηση του να είσαι ένας νέος άντρας. Το να είσαι ωραίος, να έχεις ένα πολύ κουλ διαμέρισμα και να σε ποθούν όμορφες γυναίκες. Απεριόριστο χρήμα, απεριόριστο σεξ… αλλά χωρίς ευτυχία, μόνο πίκρα. Ο κόσμος εξακολουθεί να είναι σκατά, ακόμα κι όταν έχεις όλα αυτά. Νομίζω ότι αυτό είναι πιο κοινό από  όσο νομίζεις. Αν μη τι άλλο, είναι η εσωτερική ζωή ενός άντρα. Και το βιβλίο είναι αυτό, χωρίς την παρέμβαση του συγγραφέα- το συνειδησιακό ρεύμα του Patrick Bateman, χωρίς να ανακατεύεται ο συγγραφέας. Μερικοί κριτικοί διαμαρτυρήθηκαν, αλλά εγώ θεώρησα ότι ήταν κάτι νέο κι ενδιαφέρον.

Η αφετηρία της ιστορίας ήμουν εγώ ο ίδιος, 23 χρονών στη Νέα Υόρκη και μόνος και μπερδεμένος. Προσπαθούσα να ξεπεράσω τη δυστυχία μου με την γιάπικη κουλτούρα και αγοράζοντας πράγματα και πηγαίνοντας σε ωραία εστιατόρια. Και μετά ήμουν οργισμένος που τίποτα δεν πετύχαινε. Ο πόνος μου ήταν που μου προκάλεσε το ενδιαφέρον- τα υπόλοιπα είναι φαντασία, κι έτσι βγήκε το μυθιστόρημα.

Ποιοί συγγραφείς σου αρέσουν, και ποιός έχει επηρεάσει τη δουλειά σου;

Αρχικά με επηρέασε πολύ ο Έρνεστ Χέμινγκγουεϊ. Επίσης με έχουν επηρεάσει η Joan Didion και ο Raymond Carver. Αλλά μου αρέσουν πολλοί συγγραφείς… Μου αρέσει ο Robert Ludlum, ο Στίβεν Κινγκ, ο Φίλιπ Ροθ, ο Don DeLillo και η ρομαντική ζωή του Τζακ Κέρουακ, αν και δεν μ’ ενδιαφέρουν τα γραπτά του – όμως μου άρεσε η ζωή του.

Το ίντερνετ έχει αλλάξει πολύ την κουλτούρα. Ποιά είναι τα νέα είδη της «ηθικής πτώχευσης» στο σημερινό κόσμο, σε σχέση με τον κόσμο του American Psycho;

Δεν βλέπω πια έτσι τη ζωή. Βλέπω πλέον τα πράγματα θετικά. Δεν έχω την αρνητική στάση που είχα όταν έγραφα το American Psycho. Νομίζω ότι είμαστε μία πολύ μεταβατική κοινωνία, ότι μας περιμένει μία μεγάλη αλλαγή που μας είναι ακόμα άγνωστη. Δεν προβλέπω να υπάρχουν νέες μορφές ηθικής πτώχευσης. Πιστεύω ότι η σύγχρονη κουλούρα έχει ενδιαφέρον.

Διάλεξε ένα δηλητήριο. Ποιά είναι η αδυναμία σου;

Η τεκίλα. Η πραγματικά καλή τεκίλα. Να την πίνω αργά. Όχι σφηνάκια, όχι ανακατεμένη με άλλα. Λευκή, ασημένια, διαφανής τεκίλα. Μου αρέσει η Ocho και η Petron Silver, μάλλον οι καλύτερες από τις συνηθισμένες μάρκες.

Το επόμενο βήμα σου;

Δουλεύω πάνω σε ένα τηλεοπτικό σόου για το Starz. Αυτή είναι η κυρίως ασχολία μου – αυτό είναι το «μυθιστόρημά μου». Χτίζω το σόου και γράφω μερικά σενάρια. Πλέον επικεντρώνομαι στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο.

+ Η υπόλοιπη συνέντευξη που έδωσε ο Bret Easton Ellis στο askmen βρίσκεται εδώ.

+ περί του ρόλου του φαγητού στο American Psycho, εδώ



 

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ