Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Facebook Twitter
0

Φέτος πολιτική και περιβάλλον συμπορεύονται με ανθρώπινα συναισθήματα και κρυφούς πόθους. Οι απαγγελίες και οι μουσικές συνθέσεις θα καταφέρουν να δώσουν, για λίγο, έναν λυρικό τόνο σ’ αυτούς τους καιρούς που μόνο ποιητικοί δεν είναι.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου θα τιμήσει με διάφορες εκδηλώσεις την ημέρα των στίχων και των στροφών. Κεντρικό αφιέρωμα θα είναι η ελληνική πολιτική ποίηση. Έτσι κι αλλιώς η ενασχόληση της ποίησης με την πολιτική υπήρξε ποικιλόμορφη και εκτεταμένη. Από τον Σολωμό και τον Κάλβο ως τον Παλαμά και τον Σικελιανό, από τον Καβάφη και τον Βάρναλη ως τον Σεφέρη και τον Ρίτσο, ως τους ποιητές των νεότερων γενεών, το πολιτικό στοιχείο αποτελεί ένα από τα σταθερά συστατικά της ελληνικής ποιητικής ανθολογίας. Ήδη, από χθες, επαναλαμβάνεται η μεγάλη καμπάνια ποίησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πλημμυρίζοντας και φέτος με στοχαστικά δίστιχα και τρίστιχα τις καθημερινές μας μετακινήσεις. Σήμερα Πέμπτη 20/03 η Μαρία Φαραντούρη και ο Ζαχαρίας Καρούνης θα συμμετάσχουν σε μια μουσική παράσταση μελοποιημένου πολιτικού στίχου όπου θα ακουστούν μερικά από τα ωραιότερα πολιτικοποιημένα τραγούδια της αφρόκρεμας των εγχώριων συνθετών (Μέγαρο Μουσικής, 20:30). Τέλος, σε συνεργασία με τον ΟΤΕ, θα εκδοθούν δώδεκα τηλεκάρτες (μία για κάθε μήνα) που θα διακοσμούνται με μαχητικά ποιήματα σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών.

Αύριο Παρασκευή 21/03 το Γαλλικό Ινστιτούτο, η Εταιρεία Συγγραφέων και το περιοδικό «(δε)κατα» διοργανώνουν μια βραδιά αφιερωμένη σε αυτήν τη διαχρονική σχέση ποίησης και περιβάλλοντος. Από τον Όμηρο μέχρι τις μέρες μας, η γλώσσα των ποιητών αναζητά διαρκώς τον τρόπο να εκφραστεί για το θαύμα της φύσης. Στους 30 ποιητές που θα διαβάσουν κομμάτια από το έργο τους θα προστεθούν και όσοι επιθυμούν να αναγνώσουν ένα ποίημα σχετικό με το πνεύμα της ημέρας. Ακόμα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Αγγέλου Παπαστεφάνου Στενά Νέστου και θα παρουσιαστεί το 13ο τεύχος του πολύ ενδιαφέροντος περιοδικού «(δε)κατα», που καταπιάνεται με δημοσιογραφικό, επιστημονικό και λογοτεχνικό τρόπο με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής. Γαλλικό Ινστιτούτο, 19:30.

Ο Ιανός, στο κέντρο της Αθήνας, συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης προσκαλώντας ανθρώπους της τέχνης, του πολιτισμού και της πολιτικής να διαβάσουν τους στίχους που τους έχουν σημαδέψει. Η βραδιά θα συνεχιστεί με πληθώρα μουσικών, συνθετών και τραγουδιστών που θα ερμηνεύσουν το δικό τους αγαπημένο μελοποιημένο ποίημα. Ιανός, 20:00.

Το Σάββατο 22/03, οι εκδόσεις Μελάνι γιορτάζουν, μια μέρα μετά, παρουσιάζοντας έξι ποιητές: οι Βασιλική Φράγκου, Χρήστος Τσιάμης, Γιάννης Πάσχος, Πανάγος Πέππας, Λιλή Μιχαηλίδου και Λίνα Στεφάνου θα παρουσιάσουν τις συλλογές τους, θα διαβάσουν αποσπάσματα από το έργο τους και θα συζητήσουν με το κοινό τη θέση και την αξία της ποίησης στη σύγχρονη κοινωνία. Ιανός, 12:30.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ