Φέτος πολιτική και περιβάλλον συμπορεύονται με ανθρώπινα συναισθήματα και κρυφούς πόθους. Οι απαγγελίες και οι μουσικές συνθέσεις θα καταφέρουν να δώσουν, για λίγο, έναν λυρικό τόνο σ’ αυτούς τους καιρούς που μόνο ποιητικοί δεν είναι.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου θα τιμήσει με διάφορες εκδηλώσεις την ημέρα των στίχων και των στροφών. Κεντρικό αφιέρωμα θα είναι η ελληνική πολιτική ποίηση. Έτσι κι αλλιώς η ενασχόληση της ποίησης με την πολιτική υπήρξε ποικιλόμορφη και εκτεταμένη. Από τον Σολωμό και τον Κάλβο ως τον Παλαμά και τον Σικελιανό, από τον Καβάφη και τον Βάρναλη ως τον Σεφέρη και τον Ρίτσο, ως τους ποιητές των νεότερων γενεών, το πολιτικό στοιχείο αποτελεί ένα από τα σταθερά συστατικά της ελληνικής ποιητικής ανθολογίας. Ήδη, από χθες, επαναλαμβάνεται η μεγάλη καμπάνια ποίησης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πλημμυρίζοντας και φέτος με στοχαστικά δίστιχα και τρίστιχα τις καθημερινές μας μετακινήσεις. Σήμερα Πέμπτη 20/03 η Μαρία Φαραντούρη και ο Ζαχαρίας Καρούνης θα συμμετάσχουν σε μια μουσική παράσταση μελοποιημένου πολιτικού στίχου όπου θα ακουστούν μερικά από τα ωραιότερα πολιτικοποιημένα τραγούδια της αφρόκρεμας των εγχώριων συνθετών (Μέγαρο Μουσικής, 20:30). Τέλος, σε συνεργασία με τον ΟΤΕ, θα εκδοθούν δώδεκα τηλεκάρτες (μία για κάθε μήνα) που θα διακοσμούνται με μαχητικά ποιήματα σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών.

Αύριο Παρασκευή 21/03 το Γαλλικό Ινστιτούτο, η Εταιρεία Συγγραφέων και το περιοδικό «(δε)κατα» διοργανώνουν μια βραδιά αφιερωμένη σε αυτήν τη διαχρονική σχέση ποίησης και περιβάλλοντος. Από τον Όμηρο μέχρι τις μέρες μας, η γλώσσα των ποιητών αναζητά διαρκώς τον τρόπο να εκφραστεί για το θαύμα της φύσης. Στους 30 ποιητές που θα διαβάσουν κομμάτια από το έργο τους θα προστεθούν και όσοι επιθυμούν να αναγνώσουν ένα ποίημα σχετικό με το πνεύμα της ημέρας. Ακόμα, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Αγγέλου Παπαστεφάνου Στενά Νέστου και θα παρουσιαστεί το 13ο τεύχος του πολύ ενδιαφέροντος περιοδικού «(δε)κατα», που καταπιάνεται με δημοσιογραφικό, επιστημονικό και λογοτεχνικό τρόπο με τις περιβαλλοντικές προκλήσεις της εποχής. Γαλλικό Ινστιτούτο, 19:30.

Ο Ιανός, στο κέντρο της Αθήνας, συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης προσκαλώντας ανθρώπους της τέχνης, του πολιτισμού και της πολιτικής να διαβάσουν τους στίχους που τους έχουν σημαδέψει. Η βραδιά θα συνεχιστεί με πληθώρα μουσικών, συνθετών και τραγουδιστών που θα ερμηνεύσουν το δικό τους αγαπημένο μελοποιημένο ποίημα. Ιανός, 20:00.

Το Σάββατο 22/03, οι εκδόσεις Μελάνι γιορτάζουν, μια μέρα μετά, παρουσιάζοντας έξι ποιητές: οι Βασιλική Φράγκου, Χρήστος Τσιάμης, Γιάννης Πάσχος, Πανάγος Πέππας, Λιλή Μιχαηλίδου και Λίνα Στεφάνου θα παρουσιάσουν τις συλλογές τους, θα διαβάσουν αποσπάσματα από το έργο τους και θα συζητήσουν με το κοινό τη θέση και την αξία της ποίησης στη σύγχρονη κοινωνία. Ιανός, 12:30.