LIVE!

Οι γιάπηδες δεν έφυγαν ποτέ

Οι γιάπηδες δεν έφυγαν ποτέ Facebook Twitter
Όπως συνέχισαν να επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι στα αμέτρητα άρθρα που έγραφαν γι' αυτούς, οι γιάπηδες δεν προσποιούνταν καν ότι δεν τους ενδιέφεραν τα χρήματα.
0

ΤΟ 1967, Ο ΤΖΕΡΙ ΡΟΥΜΠΙΝ, επιφανής κήρυκας της αντικουλτούρας και της επαναστατικής πρακτικής και συγγραφέας του πολιτικού εγχειρίδιου Do It!, ανέβηκε στο μπαλκόνι του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και μαζί με μερικούς φίλους του άρχισαν να πετάνε χαρτονομίσματα προς τα κάτω, στον χώρο που ήταν συγκεντρωμένοι οι διάφοροι χρηματιστές. Η χαρά του ήταν μεγάλη όταν ο Ρούμπιν –ηγετική μορφή της ακτιβιστικής ομάδας των Yippies, που είχαν πάρει το όνομά τους από τον τίτλο του επαναστατικού φορέα Youth International Party (YIP)– είδε τους traders να στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλον προκειμένου να αρπάξουν τα χρήματα.  

Μιάμιση δεκαετία αργότερα, ο Rubin θα επέστρεφε στη Γουόλ Στριτ, αυτήν τη φορά ως χρηματιστηριακός αναλυτής και ως υμνητής του κεφαλαίου. «Η πολιτική και η εξέγερση είναι στοιχεία που χαρακτήρισαν τη δεκαετία του '60», έγραφε τότε σε ένα άρθρο γνώμης στους New York Times, ανακοινώνοντας τη νέα του ιδιότητα / ταυτότητα. «Το χρήμα και τα οικονομικά συμφέροντα θα αιχμαλωτίσουν το πάθος της δεκαετίας του '80». Ο Ρούμπιν είχε μετατραπεί από συνιδρυτής των Yippies σε μεσήλικα απολογητή των Yuppies (από το «young urban professional»), της νέας κοινωνικής συνομοταξίας που είχε αναδειχτεί μέσα από τον υλιστικό κυνισμό των ‘80s.

Στο βιβλίο του, «Triumph of the Yuppies» [«Ο θρίαμβος των γιάπηδων»] ο συγγραφέας Tom McGrath επιχειρεί να εξηγήσει τον κοινωνικό και πολιτισμικό μετασχηματισμό που ενσάρκωσε ο Ρούμπιν. Τι συνέβη στη δεκαετία του 1980; Γιατί ο κόσμος ερωτεύτηκε ξαφνικά τα οικονομικά, ενώ η ανισότητα εκτοξεύτηκε στα ύψη; Και τι σχέση είχαν οι γιάπηδες με όλο αυτό;

Τη δεκαετία του '80, πολλοί φοιτητές έβγαιναν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, ενώ άλλοι την ίδια ώρα έκαναν άσκηση σε επενδυτικές πρακτικές. Αυτές τις μέρες, πολλοί από τους φοιτητές που αποφοιτούν εν μέσω ενός νέου κύματος διαμαρτυριών για τον πόλεμο στη Γάζα θα τραβήξουν κατευθείαν για τη Wall Street.

Οι γιάπηδες –οι «νεαροί επαγγελματίες των πόλεων» που συνέρρεαν στα αστικά κέντρα για να μείνουν σε ανακαινισμένες κατοικίες, να φάνε σε ψαγμένα εστιατόρια και να βγάλουν πολλά χρήματα– ήταν εξαρχής μια επιβαρυμένη ψυχογραφικά ομάδα. Η λέξη εμφανίστηκε στον Τύπο ήδη από το 1980, σε ένα άρθρο του περιοδικού Chicago που αμφισβητούσε την ιδέα ότι μια «αστική ανάπλαση» υπό την ηγεσία των γιάπηδων βρισκόταν σε εξέλιξη στις πόλεις της χώρας. Κάτι συνέβαινε. Οι απόφοιτοι κολεγίων επέλεγαν τις πόλεις αντί για τα προάστια. Και, όπως συνέχισαν να επισημαίνουν οι δημοσιογράφοι στα αμέτρητα άρθρα που έγραφαν γι' αυτούς, οι γιάπηδες δεν προσποιούνταν καν ότι δεν τους ενδιέφεραν τα χρήματα.

Wall Street.
Στο βιβλίο του, «Triumph of the Yuppies» ο συγγραφεας Tom McGrath επιχειρεί να εξηγήσει τον κοινωνικό και πολιτισμικό μετασχηματισμό που ενσάρκωσε ο Ρούμπιν.

Ο Τζέρι Ρούμπιν, ο πρώην αρχιπροβοκάτορας των Yippies, το 1983 νοίκιαζε το Studio 54 για απογευματινές εκδηλώσεις επαγγελματικής δικτύωσης. Λίγα χρόνια αργότερα, βγήκε στο κύκλωμα διαλέξεων στα πανεπιστήμια για να συζητήσει με έναν άλλο συνιδρυτή των Yippie, τον Άμπι Χόφμαν, ο οποίος συμμετείχε στη φάρσα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μαζί με τον Ρούμπιν. Ο Χόφμαν, ο οποίος αντίθετα με τον Ρούμπιν, είχε παραμείνει πιστός στον αντιεξουσιαστικό ιδεαλισμό, αναζητούσε μια νέα σοδειά διαδηλωτών, αλλά δεν την έβρισκε. «Πού είναι το Γούντστοκ αυτής της γενιάς;» ρώτησε ένα ακροατήριο φοιτητών το 1985. «Οι πανεπιστημιουπόλεις έχουν γίνει εστίες κοινωνικού λήθαργου και είναι τόσο συναρπαστικές όσο και το φαγητό του νοσοκομείου».

Ο Ρούμπιν από τη μεριά του, απέρριπτε πλέον εντελώς ακόμα και την ιδέα της διαμαρτυρίας. «Γιατί να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως διαδηλωτές», αναρωτιόταν, «όταν μπορούμε να γίνουμε οι άνθρωποι της εξουσίας;». Και ο δρόμος προς την εξουσία, σύμφωνα με τον Ρούμπιν, ήταν το άνοιγμα επιχειρήσεων. Και οι άνθρωποι που θα το έκαναν αυτό ήταν «οι γιάπηδες, η γενιά των baby boomers που αμφισβήτησε την κυβέρνηση τη δεκαετία του '60» και μετέτρεψε την Αμερική από «μια βιομηχανική χώρα» σε «μια χώρα της πληροφορίας». Ο Χόφμαν ήταν εκείνος που κέρδισε τελικά το κοινό σ’ εκείνο το debate, αλλά ο Ρούμπιν ήταν αυτός που είχε προβλέψει σωστά το μέλλον.

Καμία εποχή και καμιά στιγμή δεν είναι μονολιθική. Τη δεκαετία του '80, πολλοί φοιτητές έβγαιναν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, ενώ άλλοι την ίδια ώρα έκαναν άσκηση σε επενδυτικές πρακτικές. Αυτές τις μέρες, πολλοί από τους φοιτητές που αποφοιτούν εν μέσω ενός νέου κύματος διαμαρτυριών για τον πόλεμο στη Γάζα θα τραβήξουν κατευθείαν για τη Wall Street. Στην πραγματικότητα, το yuppie σενάριο –αποφοίτηση από ένα ακριβό πανεπιστήμιο και μετά μετακόμιση στην πόλη με στόχο τον γρήγορο πλουτισμό– έχει γίνει τόσο συνηθισμένο που μετά βίας το παρατηρούμε. Ο απόλυτος θρίαμβος των γιάπηδων είναι ότι δεν τους αποκαλούμε πια μ’ αυτό το όνομα.

Με στοιχεία από The New York Times

Βιβλίο
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LIFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ