Ο ποιητής και η πόλη του

Ο ποιητής και η πόλη του Facebook Twitter
0

Ο Γιάννης Δούκας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε φιλολογία και το 2001 εξέδωσε μια συλλογή σύντομων πεζογραφημάτων με τίτλο «Ο κόσμος όπως ήρθα και τον βρήκα», από τις εκδόσεις Κέδρος.

Η πρώτη ποιητική του συλλογή «Στα μέσα σύνορα» (Πόλις 2011), τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή του περιοδικού Διαβάζω.

Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί η νέα του, η δεύτερη ποιητική συλλογή «Το σύνδρομο Σταντάλ».

Προδημοσιεύουμε τρία ποιήματα από αυτή τη νέα συλλογή. Τον συναντήσαμε πριν από λίγες ημέρες για να μιλήσουμε για την ποίηση και την επιρροή της στη ζωή μας.

Ο ποιητής και η πόλη του Facebook Twitter

Ξεκίνησες να γράφεις από μικρός;

Έγραφα από μικρός αλλά δε δημοσίευα. Δημοσίευσα μια συλλογή από σύντομα πεζογραφήματα στα 20.

Κατά τα άλλα ποίηση έγραφα.

Στο σπίτι διάβαζαν;

Υπήρχαν πάντοτε βιβλία, αναφορές, στο σπίτι. Σε αυτή τη φόρμα, την έμμετρη μορφή και πιο συνειδητά άρχισα να γράφω τα τελευταία πέντε έξι χρόνια.

Γιατί σε έμμετρη μορφή;

Ηταν αυτή που έβγαινε πιο αβίαστα. Στη συνέχεια την καλλιέργησα, προσπάθησα να την καλλιεργήσω και να την αναπτύξω.Ηταν αυτή που μου έβγαινε φυσικά. Βέβαια δεν αρκούσε αυτό, -η ευκολία,- έπρεπε να καλλιεργηθεί, να δουλευτεί περισσότερο.

Ο ποιητής και η πόλη του Facebook Twitter

Αυτή είναι η δεύτερη ποιητική σου συλλογή. Η εμπειρία σου από την πρώτη;

Ηταν πολύ πιο συνειδητή από την εμπειρία των πεζογραφημάτων, που ήταν σε άλλη ηλικία. Πέρασα καλά γράφοντας τα ποιήματα, ένοιωσα και μια ανταπόκριση γιατί αυτό το πράγμα είναι και διαλεκτικό, δεν αρκεί η πετριά ενός ανθρώπου «Α! θέλω να εκφράσω κάτι και να το βγάλω στον κόσμο».

Επειδή ακριβώς ο αναγνώστης είναι ο στόχος η κάθε μικρή ανταπόκριση που υπάρχει γεννάει μια συζήτηση και βλέπεις και το δικό σου κείμενο με άλλα μάτια και με άλλη ευχαρίστηση.

Αυτή την εποχή με τι ασχολείσαι;

Αυτή την εποχή κάνω διδακτορικό στο υπό αναστολή λειτουργίας πανεπιστήμιο. Μου γεννά μεγάλη ανησυχία και δεν ξέρω πραγματικά τι θα γίνει. Είμαστε στα δυο άκρα: Η έχουμε ένα δημόσιο, το οποίο δεν αξιολογείται καθόλου, ή ένα δημόσιο που καρατομείται και σφάζεται με τον τρόπο που έγινε και στην ΕΡΤ.

Ο ποιητής και η πόλη του Facebook Twitter

Σκέφτηκες να φύγεις έξω και να συνεχίσεις εκεί;

Η σκέψη υπάρχει αλλά δεν είναι και απαραίτητα ευχάριστο. Την Αθήνα την αγαπάω, είναι η πόλη μου , με τρέφει τρώγοντάς με, αλλά με τρέφει. Ειδικά σε αυτό το βιβλίο, η Αθήνα είναι η έμπνευσή μου. Και μόνο ότι περπατάω σε αυτούς τους δρόμους, είναι το έναυσμα.

Από την άλλη, υπάρχει η συνείδηση, ότι και έξω -μιλώντας για την Ευρώπη, για τον δυτικό κόσμο-, τα πράγματα δεν είναι ανθηρά, η κρίση έχει χτυπήσει και στο νότο και στο βορρά.

Υπάρχει η σκέψη του έξω υπό την έννοια του διαλόγου. Των άλλων αναφορών, του διαλόγου με άλλες τάσεις και τι συμβαίνει γύρω μας. Δε μπορούμε να μένουμε περίκλειστοι στο τι συμβαίνει εδώ .

Τι λες ότι είσαι;

Λέω ότι σπούδασα φιλόλογος. Το ποιητής, προτιμώ να είναι μια ιδιότητα που μου αποδίδεται από άλλους. Γράφω ποιήματα.

Τα θέματα τα οποία κυρίως σε απασχολούν σε αυτό το δεύτερο βιβλίο;

Αναγκαστικά, σε αυτό που γράφω, βγαίνει αυτό που είμαι. Οι θεματικοί άξονες είναι αυτοί που θα με απασχολούσαν ακόμα και αν δεν είχα καμιά ανάγκη έκφρασης.

Δηλαδή, είναι το τι συμβαίνει γύρω, το πως τοποθετούμαι εγώ απέναντι σε αυτό που συμβαίνει γύρω, όχι απαραίτητα με μια σαφή θέση ή με μια σιγουριά και με μια έμπρακτη δράση.

Το βασικό μου αίσθημα το τελευταίο διάστημα, με αυτά που συμβαίνουν και με τη Χρυσσή Αυγή είναι το μούδιασμα, η αμηχανία, η αίσθηση ότι έχουμε έναν κόσμο τον οποίο μπορούμε να τον αντιληφθούμε αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι χειροπιαστά. Αυτό το γύρω - γύρω είναι αυτό που με ενδιαφέρει. Από κει και πέρα υπάρχουν τα πράγματα που αγαπώ, οι άνθρωποι της δουλειάς μου, οι φίλοι μου, αυτά που ακούω από αυτούς, η τέχνη στις διάφορες εκφάνσεις της.

Ο ποιητής και η πόλη του Facebook Twitter

Γιατί αναφέρεσαι τόσο συστηματικά στο δημόσιο χώρο;

Γιατί πιστεύω ότι αυτός θάπρεπε να είναι ο προνομιακός χώρος της τέχνης γενικώς. Μπορώ να δεχτώ ότι ο καθένας έχει τη δική του θερμοκρασία και το ιδιωτικό είναι μεγάλη ιστορία και μεγάλο πεδίο, όπως και το πως το χρησιμοποιεί ο καθένας. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που με τον ιδιωτικό τους χώρο και τους τέσσερις τοίχους του δωματίου τους έκαναν τεράστια πράγματα και μίλησαν για την ανθρώπινη εμπειρία ανυπέρβλητα.

Για μένα χώρος της τέχνης πρέπει να είναι ο δημόσιος. Δε θα απευθυνθεί σε όλους, δε θα εκφράσει τους πάντες, αλλά αυτός πρέπει να είναι ο στόχος Είναι πολύ ευρύς.

Και στον συναισθηματικό κόσμο υπάρχει μια οικουμενικότητα, όλοι μπορεί να συμπάσχουν, όλοι νοιώθουμε τα ίδια πάνω κάτω με διαφορετικό τρόπο, αλλά το δημόσιο είναι πιο ευρύ, πιο δυσερμήνευτο, πιο εξελισσόμενο με μεγαλύτερη αβεβαιότητα , με μεταπτώσεις φοβερές, οπότε, αναγκαστικά όταν το παρακολουθώ δε μπορώ παρά να ασχοληθώ μαζί του.

Ασχολείσαι με τα κοινά;

Πολύ λιγότερο από όσο θάθελα. Αυτό που λέω πάντα είναι ότι η γενιά μου αλλά και οι προηγούμενες έχουν μια πολύ διαφορετική αίσθηση της συλλογικότητας από ότι οι πολύ προηγούμενες. Στη δική μου γενιά υπάρχει η αίσθηση ότι ο καθένας κοιτάει περισσότερο τον εαυτό του. Είναι μια πίκρα αυτή η διαπίστωση.

Ο ποιητής και η πόλη του Facebook Twitter

Έχει να κάνει και με το πως έχετε μεγαλώσει;

Ναι. Ένα από τα μεγαλύτερα ψέμματα που κυκλοφορούν αυτή την περίοδο, είναι η ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς. Ποια ηγεμονία της αριστεράς; Το λάιφστάιλ ήταν η μόνη ηγεμονία. Αυτό μας έθρεψε. Μας έθρεψε επίσης μια εποχή που τα είχαμε όλα έτοιμα , εύκολα. Ενδεχομένως υπήρχαν παιδιά που στερούνταν πράγματα, αλλά με όρους μεσαίας τάξης, δε στερηθήκαμε τίποτα, δε μας έλειπε τίποτα. Αυτό ίσως ήταν η μεγαλύτερη τροχοπέδη για να αναπτύξουμε άλλα ένστικτα, άλλα αντανακλαστικά, να κινητοποιηθούμε περισσότερο. Από κει και πέρα ναι προσπαθώ να ασχολούμαι με τα κοινά.

Σαν γενιά πως κρίνεις τη δύναμη που ανέπτυξε η Χρυσή Αυγή;

Αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι αντιφασίστες και όλοι προσπαθούν να πουν «εγώ το είπα πρώτος». Η πρώτη μου εμπειρία από τη χρυσή αυγή ήταν το 98, γιατί με το που μπήκα στη φιλοσοφική είχε γίνει μόλις η υπόθεση Κουσουρή που είχε ξυλοκοπηθεί και παραλίγο να πεθάνει από τον Περίανδρο.

Ήταν ένα μόρφωμα τότε με λίγες χιλιάδες ψήφους, ένα τίποτα και δραστηριοποιούνταν σε συγκεκριμένες περιοχές. Προσπαθώ να καταλάβω πως ξεκίνησε όλο αυτό. Ισως είναι η αίσθηση του ανήκειν, η ομοκοινωνικότητα, το ότι έρχομαι από ένα προβληματικό σπίτι, ή ότι σε μια τέτοια ομάδα ανήκω ευκολότερα. Και αυτό το κομμάτι , το κοινωνικό, είναι μεν φυσιολογικό και ανθρώπινο αλλά όχι όταν έρχεται από μια νοσηρή βάση ή έρχεται να εκφράσει μια τερατώδη ιδεολογία ή ότι πιο σκοτεινό υπάρχει μέσα μας.

Ο ποιητής και η πόλη του Facebook Twitter

Από αυτή την κατάσταση θα προκύψει ένας νέος διάλογος;

Για μένα ό,τι καινούργιο προκύψει, θα βγει μέσα από μια σύνθεση ενός διαλόγου και ο διάλογος προϋποθέτει να συγκεντρωθείς στην απόκλιση που έχει ο άλλος από σένα και όχι στο ότι "είμαστε όλοι χαρούμενοι, καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι, τρώμε από το ίδιο πιάτο και λέμε: τι ωραία συμφωνούμε μεταξύ μας».

Αυτό θα ήταν και τρομερά πληκτικό. Κυρίως χαίρομαι τις κουβέντες που με κάνουν να σκεφτώ να επιχειρηματολογήσω στον άλλο ή να αφεθώ να πειστώ αν κάτι δεν το έχω σκεφτεί αρκετά.

Υπάρχει δημιουργική κίνηση στη γενιά σας;

Ναι, υπάρχουν πολλές φωνές που έχουν καταγραφεί και νομίζω είμαστε σε ένα διάλογο. Δε σημαίνει ότι η έννοια της γενιάς είναι αυτοσκοπός, γιατί διαλέγεσαι και κάθετα και οριζόντια, αλλά εμένα ο διάλογος με τους συνομήλικους είναι πιο πλήρης, γιατί έχεις τις περίπου ίδιες αναφορές, το ίδιο βλέμμα στον κόσμο.

Ο ποιητής και η πόλη του Facebook Twitter

Υπάρχουν βιβλία που ξεχωρίζεις και σε επηρέασαν με κάποιο τρόπο;

Θα ξεκινήσω με μια μεγάλη δόση κοινοτοπίας. Όταν πρωτοδιάβασα Σολωμό και Σεφέρη, βρήκα εκεί, μια μεγάλη δόση θερμοκρασίας που με μάγεψε, με κατέκτησε απόλυτα. Γυρίζω και ξαναγυρίζω σε αυτά τα βιβλία από τα σχολικά μου χρόνια. Επίσης υπάρχουν μυθιστορήματα που όταν τα διάβασα αισθάνθηκα να μου αποκαλύπτονται κόσμοι. Θα πω το στερεότυπο:«άλλο άνθρωπο με παραλαμβάνουν και άλλο με παραδίδουν στο τέλος».

Κάποια από αυτά τα βιβλία είναι η «Αισθηματική αγωγή»του Φλομπέρ, η «Τύφλωση» του Κανέτι, "Η κυρία Ντάλογουέι" της Βιρτζίνια Γουλφ, το «Μια νύχτα του χειμώνα ένας ταξιδιώτης» του Καλβίνο, το «Σταυροφορία χωρίς σταυρό» του Κέσλερ. Αυτά ενδεικτικά είναι τα αγαπημένα μου μυθιστορήματα, για εντελώς διαφορετικούς λόγους, που τα προσέγγισα σε εντελώς διαφορετικές ηλικίες.

Τρια ποιήματα από την ποιητική συλλογή "Το Σύνδρομο Σταντάλ"

 

Ο ΔΕΙΚΤΗΣ

 

 

Αν κάποτε σε χάλκινο κεφάλι

για μια στιγμή σταθεί το περιστέρι,

καθώς σπυρί στο ράμφος μεταφέρει,

κι αν έπειτα ευθύς πετάξει πάλι,

 

 

τότε κι αυτός, που έψαχνε στα ίχνη

του χρόνου την αλήθεια να προφέρει,

σαν θα κοιτά το άγαλμα, θα ξέρει

του έφιππου το δάχτυλο πως δείχνει

 

τη δίδυμη φωνή της Επτανήσου

σ' ένα φλιτζάνι εσπρέσο ν' ανασαίνει

με μοίρα της κοινή και πεπρωμένη

το «ζήσε, σαν να γράφεσαι, και σβήσου»

 

που πάει να πει, Μεγάλη Θυγατέρα,

να ζεις με το 'να πόδι στον αέρα.

 

 

ΟΧΙ, ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ

 

 

Ομίχλη πρωινή του δακρυγόνου

αχνίζει· κι είναι μέσα της γερμένος,

ύπνος βαθύς, ύπνος μαρμαρωμένος·

μακριά, το ποδοβόλημα του χρόνου.

 

 

Την άργιλο, τα τύμπανα φοβάμαι.

Τριγύρω μου διαβάτες δολοφόνοι,

ο κόνδορας τον τίγρη ανταμώνει,

κλειστή στροφή και στη γωνία θα 'μαι,

 

γύφτος; Ή βασιλιάς και στρατιώτης;

Αρχειοθέτης μόνο· τα βραβεία,

σαν λείψανα, φορούν τα προσωπεία

της εποχής, πώς όμως τον θυμό της,

 

 

τα σωθικά της μάτια ν' αποδώσουν;

Μουσώνες την Αθήνα θα σαρώσουν.

 

 

 

 

ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ

...γιατί τ' αγάλματα δεν είναι πια συντρίμμια,

είμαστε εμείς

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ

 

Μετά δε ταύτα σβήσαμε τα φώτα,

έγειρες πάνω μου απαλά και είπες:

«Θα ζήσουμε μπαλώνοντας τις τρύπες

της ιστορίας· τίποτα όπως πρώτα

 

δεν θα μπορέσει πια να ξαναγίνει».

Τουλάχιστον, εκείνο τ' «όπως πρώτα»,

καθώς το καταργούν τα γεγονότα,

κι εμείς να τ' αρνηθούμε. Τι θα μείνει

 

σ' αυτήν τη γη, σε χρόνο ενεστώτα

απ' όλο το αναμάσημα που λίγη

ανάσα έχει ακόμη και μας πνίγει,

την ώρα που του στρέφουμε τα νώτα;

 

Στεφάνους καταθέτουμε και κλαίμε,

μα είμαστε ό,τι θάβουμε, ό,τι καίμε.

 

 

*****

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ