«Ο άνθρωπος μια ζωγραφιά κάνει σε όλη του την ζωή»

«Ο άνθρωπος μια ζωγραφιά κάνει σε όλη του την ζωή» Facebook Twitter
1

 

«Ο άνθρωπος μια ζωγραφιά κάνει σε όλη του την ζωή» Facebook Twitter

— «Ζωγραφίζω παράταιρα κανονικά δεν θα έπρεπε να ζωγραφίζω. Δεν μου το επιτρέπει το σόι. Ούτε η μάνα μου. Παλαβό με θεωρούσε»

— «Η καλημέρα τρία φωνήεντα είναι. Πες την. Δεν την λέει. Πολύ δύσκολα την λέμε την καλημέρα»

— «Μακάρι να μπορούσα να κάνω παρέα με τον εαυτό μου φίλε. Θα ήμουνα τρισευτυχισμένος, αλλά δεν μπορώ. Ο εαυτός μου είναι σαν ένας ξένος. Σαν να είμαστε δυο διαόλοι που ο ένας κλωτσάει τον άλλον»

— «Μου αρέσει να χαζεύω. Βέβαια εξαρτάται πως χαζεύεις. Αν χαζεύεις σαν σκύλος …Αλλά αν χαζεύεις έτσι σαν να είσαι ένας αρχαίος που κοιτάει τον ουρανό, το σύμπαν. Να χαζεύεις είναι το πιο ωραίο πράγμα, δεν το λέω σαν ακινησία, να χαζεύεις το θάνατο. Ότι υπάρχει και ο τροχός να πας παραπέρα. Αν δεν υπάρχει μετά είναι νέκρα.»

— «Ο άνθρωπος πεθαίνει; Χάνεται; Είχα μείνει με ανοιχτό το στόμα»(Για το σοκ που ένιωσε όταν είδε νεκρό άνθρωπο για πρώτη φορά σε ηλικία τριών ετών)

 

«Ο άνθρωπος μια ζωγραφιά κάνει σε όλη του την ζωή» Facebook Twitter

 

— «Ή φοβόμαστε πολύ τον θάνατο ή αγαπάμε πολύ τον Θεό και θέλουμε να του μοιάσουμε, ξέρω γω ή και τα δύο… και το θάνατο φοβόμαστε και θέλουμε να γίνουμε ένα πράγμα σαν τον Θεό»

— «Είναι η καλύτερη ζωγραφική που υπάρχει» (για την ζωγραφική στα αρχαία αγγεία)

— «Ήμουν εργάτης. Θα μπορούσα να ήμουν και μάστορας. Θα μπορούσα αλλά δεν γούσταρα. Τώρα θα φανεί παράξενο. Στο σχολείο μου άρεσε να είμαι ο τελευταίος στην τάξη που πηγαίναμε. Μπροστά δεν ήθελα να πηγαίνω με τίποτα.» (για την δουλειά του οικοδόμου)

 

— «Το θεωρώ πιο πολύ γράψιμο παρά ζωγραφική. Μπορείς να γράψεις στην άσφαλτο ένα ποίημα;» (για την απομόνωση του όταν ζωγραφίζει)

— «Φίλιππε, ο άνθρωπος μια ζωγραφιά κάνει σε όλη του την ζωή.»

— «Δεν μου αρέσουν αυτοί που το έργο τους είναι συμβατικό. Τι είναι μοντέρνο , τι δεν είναι τρέχα γύρευε. Είναι πιο μοντέρνες οι βραχογραφίες που υπάρχουνε ή η σύγχρονη ζωγραφική; Ποιος είναι πιο μοντέρνος, ο Μπετόβεν ή ένας σημερινός που είναι μοντέρνος;»

— «Δεν είμαι ζωγράφος-ζωγράφος. Είμαι ένας άνθρωπος με ένα μολύβι στο χέρι, που κάνει κάτι γραμμές, δεν είμαι ζωγράφος κανονικός. Και αυτό ίσως είναι αρρώστια. Αγαπάω τα πάντα αλλά ταυτόχρονα δεν αγαπάω τίποτα»

— «Ζωγραφίζεις, κινηματογράφο κάνεις, μια κουβέντα προσπαθείς να πεις»

________________

Ιωάννης Δενδρινός Απομόνωσα κάποιες φράσεις από όσα είπε ο αυτοδίδακτος ζωγράφος Ιωάννης Δενδρινός στο 11λεπτο ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή (αυτή την εβδομάδα παίζεται στους κινηματογράφους το νέο του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αρκαδία χαίρε») για τον ίδιο.

Το είδα χθες τυχαία στο youtube και με συνεπήρε για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι για την ικανότητα του σκηνοθέτη να συμπυκνώσει την φιλοσοφία ζωής ενός προσώπου μέσα σε δέκα λεπτά, εκεί που οι άλλοι θέλουν ώρες ή απλώνουν εκατοντάδες σελίδες. Ο δεύτερος λόγος είναι το ίδιο το πρόσωπο και η φιλοσοφία του για την ζωή. Ο Ιωάννης Δενδρινός μοιάζει σαν βγήκε από μια άλλη εποχή, πολύ μακρινή, όπου οι άνθρωποι σκεφτόντουσαν διαφορετικά και ζούσαν διαφορετικά.

Επειδή ο λόγος του δεν έχει την παραμικρή επιτήδευση σε χτυπάει καρφί. Η νίκη του είναι ότι έχει μετατρέψει την φιλοσοφία του για την ζωή σε πράξη. Και ενώ φαίνεται αμόλυντος από όλα τα δηλητήρια της ζωής την ίδια στιγμή παραμένει μέσα στην ζωή.

«Ο άνθρωπος μια ζωγραφιά κάνει σε όλη του την ζωή» Facebook Twitter
«Ο άνθρωπος μια ζωγραφιά κάνει σε όλη του την ζωή» Facebook Twitter
«Ο άνθρωπος μια ζωγραφιά κάνει σε όλη του την ζωή» Facebook Twitter
«Ο άνθρωπος μια ζωγραφιά κάνει σε όλη του την ζωή» Facebook Twitter
«Ο άνθρωπος μια ζωγραφιά κάνει σε όλη του την ζωή» Facebook Twitter
«Ο άνθρωπος μια ζωγραφιά κάνει σε όλη του την ζωή» Facebook Twitter


«Ο άνθρωπος μια ζωγραφιά κάνει σε όλη του την ζωή» Facebook Twitter

«Ο άνθρωπος μια ζωγραφιά κάνει σε όλη του την ζωή» Facebook Twitter
Βιβλίο
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής και της επιτυχίας της»

Βιβλίο / Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής της»

Από τη Βαβυλώνα ως την Αθήνα, ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας βλέπει τις πόλεις ως ζωντανούς οργανισμούς, όπου η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και όχι από τα κτίρια – με δημόσιες διεκδικήσεις και αντιστάσεις στο gentrification.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM