Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού»

Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού» Facebook Twitter
Ο 15χρονος Μπιλ Γκέιτς (όρθιος) μαζί με τον μετέπειτα συνιδρυτή της Microsoft Πολ Άλεν στο ιδιωτικό σχολείο Lakeside στο Σιάτλ, 1969-70. Φωτ.: Lakeside School
0

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ με τον Γουίλιαμ Χένρι Γκέιτς τον Τρίτο, όπως είναι το πλήρες όνομα του διάσημου μεγιστάνα, είναι το εξής: πώς ένα τόσο ιδιαίτερο και συχνά εκνευριστικό παιδί εξελίχθηκε σε έναν δισεκατομμυριούχο γκουρού της τεχνολογίας και εν συνεχεία σε επιφανή φιλάνθρωπο αλλά και σε δημόσια προσωπικότητα με βαρύνουσα άποψη; Το βιβλίο αυτό μας δίνει μόνο το πρώτο μέρος της ιστορίας, παρακολουθώντας την εξέλιξη του Γκέιτς από τη γέννησή του το 1955 έως την ίδρυση της Microsoft το 1975. Για το επόμενο μέρος της ιστορίας, θα πρέπει να περιμένουμε τη συνέχεια.

Υπό μία έννοια, τα λέει όλα ο τίτλος του βιβλίου («Source Code»). Στην εποχή πριν από τη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη, όταν τα προγράμματα υπολογιστών γράφονταν αποκλειστικά από ανθρώπους, ο όρος «πηγαίος κώδικας» (ή σκέτο «κώδικας», που αναφέρεται στις εντολές που γράφονται από κάποιον προγραμματιστή σε μια γλώσσα προγραμματισμού) σήμαινε κάτι. Περιέγραφε προγράμματα υπολογιστών που μπορούσαν να διαβαστούν –και να γίνουν κατανοητά μέσω της γλώσσας προγραμματισμού– επιτρέποντάς σας να εξηγήσετε γιατί η «μηχανή» έκανε ό,τι έκανε.

Οι Γκέιτς ήταν αρκετά εύποροι (ο πατέρας του ήταν επιφανής δικηγόρος στο Σιάτλ) και τον έστειλαν σε ένα ιδιωτικό σχολείο, το Lakeside, που ήταν χαλαρό, φιλελεύθερο, υποστηρικτικό και ανεκτικό. Πράγμα που ήταν καλό για ένα αγόρι που έμοιαζε μικρότερο από την ηλικία του και είχε μια τσιριχτή, γεμάτη ανάγκη, φωνή.

Τι μπορούμε να μάθουμε λοιπόν εξερευνώντας τον «κώδικα» του Μπιλ Γκέιτς; Σε γενικές γραμμές, θα λέγαμε ότι υπήρξε ένας πολύ τυχερός νέος. Γεννήθηκε στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή από γονείς που του έδωσαν, όπως γράφει, «το ακριβές μείγμα υποστήριξης και πίεσης που χρειαζόμουν: μου έδωσαν χώρο να αναπτυχθώ συναισθηματικά και μου δημιούργησαν ευκαιρίες για να αναπτύξω τις κοινωνικές μου δεξιότητες».

Ο απολογισμός του υποδηλώνει, ωστόσο, ότι κατά καιρούς ήταν μια δύσκολη μάχη. Οι γονείς του, ο Μπιλ ο πρεσβύτερος και η Μαίρη Γκέιτς ανακάλυψαν ότι είχαν ένα αγόρι το οποίο έμοιαζε με ένα παράξενο υβρίδιο υψηλού IQ, αλαζονείας, επαναστατικότητας και ανασφάλειας.

«Αν μεγάλωνα σήμερα», γράφει, «πιθανότατα θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού. Οι γονείς μου δεν είχαν οδηγούς ή εγχειρίδια για να τους βοηθήσουν να κατανοήσουν γιατί ο γιος τους είχε τόση εμμονή με ορισμένα σχέδια, δεν είχε κοινωνικές δεξιότητες και μπορούσε να είναι αγενής ή ανάρμοστος χωρίς να φαίνεται να παρατηρεί την επίδρασή του στους άλλους». Οι Γκέιτς ήταν αρκετά εύποροι (ο πατέρας του ήταν επιφανής δικηγόρος στο Σιάτλ) και τον έστειλαν σε ένα ιδιωτικό σχολείο, το Lakeside, που ήταν χαλαρό, φιλελεύθερο, υποστηρικτικό και ανεκτικό. Πράγμα που ήταν καλό για ένα αγόρι που έμοιαζε μικρότερο από την ηλικία του και είχε μια τσιριχτή, γεμάτη ανάγκη, φωνή.

Το πιο σημαντικό, ίσως, για την μετέπειτα εξέλιξή του, είναι ότι ορισμένοι από τους γονείς των μαθητών του σχολείου είχαν συγκεντρώσει αρκετά χρήματα για να αγοράσουν ένα τερματικό τηλέτυπου και μια συνδρομή χρήσης υπολογιστή σε ένα κομπιούτερ της General Electric, για χρήση από τους μαθητές. Αυτό ήταν κάτι το εξαιρετικό για τη δεκαετία του 1960 και σήμαινε ότι ο Γκέιτς και μερικοί από τους φίλους του μπορούσαν να δημιουργούν λογισμικό στην εφηβεία τους. Ο ίδιος και κάποιοι άλλοι (συμπεριλαμβανομένου του Πολ Άλεν, με τον οποίο αργότερα συνίδρυσε τη Microsoft) άρχισαν μάλιστα να γράφουν λογισμικό για εταιρείες στην περιοχή του Σιάτλ.

Μπιλ Γκέιτς: «Αν μεγάλωνα σήμερα, θα είχα διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού» Facebook Twitter
Ο Γκέιτς το 1983.

Από το Lakeside πήγε στο Χάρβαρντ το 1973, αποφασισμένος να δοκιμάσει όλες τις δυνατότητες που προσέφερε το τεράστιο ίδρυμα. Σταδιακά κατάφερε να βρεθεί στο εργαστήριο Aiken του πανεπιστημίου, το οποίο μόλις είχε πάρει στην κατοχή του έναν πρώιμο μικροϋπολογιστή, έναν DEC PDP-10. Όμως δύο χρόνια μετά, εμφανίστηκε μια μέρα ο Άλεν με την είδηση ότι η MITS, μια μικρή εταιρεία στο Νέο Μεξικό, είχε μόλις λανσάρει έναν μικροϋπολογιστή βασισμένο στο τσιπ επεξεργαστή 8080 της Intel.

Αυτό ήταν κάτι που τους φρίκαρε και τους δύο, επειδή σχεδίαζαν τόσο καιρό την είσοδό τους σ’ αυτό που ήξεραν ότι θα εξελιχθεί σε μια τεράστια βιομηχανία και τώρα αυτό το μαγαζάκι στην Αλμπουκέρκη τους είχε κερδίσει με ένα άθλιο μικρό μηχάνημα. Αλλά η νέα συσκευή δεν διέθετε κανένα λογισμικό εφαρμογής. Έτσι ξεκίνησαν να γράφουν –στον υπολογιστή του Χάρβαρντ– έναν διερμηνευτή για τη γλώσσα προγραμματισμού Basic, χρησιμοποιώντας μια έξυπνη εξομοίωση λογισμικού της μηχανής MITS που είχε γράψει ο Άλεν. Αυτό το έργο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, αλλά το πανεπιστήμιο ανακάλυψε ότι τίποτα από όλα αυτά δεν είχε εγκριθεί, και ο Γκέιτς τιμωρήθηκε πειθαρχικά από το ίδρυμα, όπως και ο Μάρκ Ζούκερμπεργκ, πολλά χρόνια αργότερα, για μια άλλη παράνομη χρήση των πόρων του Χάρβαρντ.

Σ’ εκείνο το σημείο, ο Γκέιτς εγκατέλειψε τις σπουδές του και πήγε, μαζί με τον Άλεν, στο Νέο Μεξικό, όπου συνίδρυσαν αυτό που αρχικά ονομάστηκε Micro-Soft, ξεκινώντας μια διαδρομή που οδήγησε σε μεγάλο πλούτο και σε μεγάλη εξουσία. Αλλά αυτή η ιστορία θα περιμένει τον επόμενο τόμο της αυτοβιογραφίας, ο οποίος θα πρέπει να καταγράψει το πώς μια εταιρεία έγινε, για μεγάλο χρονικό διάστημα, θεσμική προέκταση της προσωπικότητας του (συν)ιδρυτή της.

Η μεγαλύτερη τραγωδία στην πρώιμη ζωή του ήταν ο ξαφνικός θάνατος του καλύτερου φίλου του (και επίσης προγραμματιστή), Κεντ Έβανς, σε ένα ορειβατικό ατύχημα. «Ο πατέρας του Κεντ μας υποδέχτηκε και μας έσφιξε το χέρι», γράφει για την επιστροφή του στο πατρικό σπίτι του Έβανς μετά την κηδεία. «Η μαμά του Κεντ ήταν κουλουριασμένη στον καναπέ και έκλαιγε με λυγμούς. Εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι όσο βαθιά κι αν ήταν η δική μου θλίψη, δεν θα ήταν ποτέ τόσο βαθιά όσο η δική της. Ήταν ο καλύτερός μου φίλος, αλλά εκείνης ήταν το μωρό της. Σε κάποιο επίπεδο ήξερα ότι εκείνη και ο κ. Έβανς θα έμεναν για πάντα αποκλεισμένοι σ’ αυτή την απώλεια…». Προς το τέλος του βιβλίου, περιγράφει τη συνάντησή του με τον πατέρα του Έβανς, πολλά χρόνια αργότερα, όπου συζητώντας για το τι θα μπορούσε να έχει συμβεί αν ο Κεντ είχε ζήσει, καταλήγουν ότι θα ήταν σίγουρα ο τρίτος συνιδρυτής της Microsoft.

Με στοιχεία από The Guardian

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπιλ Γκέιτς κατά Έλον Μασκ: Γιατί αναμειγνύεται στην ευρωπαϊκή πολιτική;

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς κατά Έλον Μασκ: Γιατί αναμειγνύεται στην ευρωπαϊκή πολιτική;

Ο Μπιλ Γκέις δήλωσε «έκπληκτος» που ο Έλον Μασκ ασχολείται με τα εσωτερικά ευρωπαϊκών κρατών - Θα πρέπει κάθε χώρα να διασφαλίσει πως δεν θα μπορεί κάθε δισεκατομμυριούχος να επηρεάζει τις εκλογές
LIFO NEWSROOM
Bill Gates: Έκανα ό,τι μπορούσα για τη χρηματοδότηση της έρευνας για τον HIV στη συνάντηση με τον Τραμπ

Διεθνή / Bill Gates: Έκανα ό,τι μπορούσα για τη χρηματοδότηση της έρευνας για τον HIV στη συνάντηση με τον Τραμπ

«Είχα την προσοχή του για τρεις ώρες. Ήταν ευγενικός και προσιτός. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι που θα τον πιέσουν να περικόψει τη χρηματοδότηση για το HIV, αλλά έκανα ό,τι μπορούσα», δήλωσε ο Gates
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LIFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ