Μπιλ Γκέιτς: Η κλιματική αλλαγή θα κλιμακώσει την κρίση στην παιδική υγεία λόγω του υποσιτισμού

Μπιλ Γκέιτς: Η κλιματική αλλαγή θα κλιμακώσει την κρίση στην παιδική υγεία λόγω του υποσιτισμού Facebook Twitter
Φωτ: Getty
0

Ο υποσιτισμός είναι η χειρότερη παγκοσμίως κρίση στην παιδική υγεία και η κλιματική αλλαγή θα κάνει ακόμα πιο σοβαρή την κατάσταση, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος ασχολείται πλέον με τη φιλανθρωπική δράση.

«Αν δεν πάρεις γενικά τη σωστή τροφή, τόσο στη μήτρα όσο και στα πρώτα χρόνια σου, δεν θα μπορέσεις ποτέ να αναπληρώσεις», δήλωσε ο Γκέιτς στο Ρόιτερς σε διαδικτυακή συνέντευξη, αναφερόμενος στις σωματικές και διανοητικές ικανότητες ενός παιδιού, οι οποίες δεν αναπτύσσονται αν λείπει η καλή διατροφή. Τα παιδιά χωρίς αρκετή σωστή τροφή είναι επίσης περισσότερο ευάλωτα σε ασθένειες, όπως η ιλαρά και η ελονοσία, και σε πρώιμο θάνατο.

«Γύρω στο 90% του αρνητικού αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής λειτουργεί μέσω του συστήματος τροφίμων. Είναι όταν οι σοδειές σου βασικά αποτυγχάνουν επί χρόνια λόγω ξηρασίας ή υπερβολικά πολλής βροχής», δήλωσε.

Ο Γκέιτς έδωσε τη συνέντευξη ενόψει της ετήσιας έκδοσης Goalkeepers Report του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, η οποία παρακολουθεί την πρόοδο των Στόχων του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDG), αναφορικά με τη μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση της υγείας. Η έκθεση περιλαμβάνει τις παραπάνω προβολές.

Το 2023, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολόγιζε ότι 148 εκατομμύρια παιδιά εμφάνιζαν στασιμότητα ανάπτυξης και 45 εκατομμύρια ατροφία.

Ο Γκέιτς ζήτησε να δοθούν περισσότερα χρήματα για τη διατροφή, ιδιαίτερα μέσω μιας νέας πλατφόρμας της UNICEF που έχει στόχο το συντονισμό της χρηματοδότησης από δωρητές, του Child Nutrition Fund, καθώς και για περισσότερη έρευνα. Ωστόσο δήλωσε πως τα χρήματα που θα διατεθούν για το σκοπό αυτό, δεν πρέπει να αφαιρεθούν από άλλες αποδεδειγμένης χρησιμότητας πρωτοβουλίες, όπως οι τακτικοί εμβολιασμοί κατά την παιδική ηλικία.

«Η διατροφή δεν αποτελούσε αντικείμενο επαρκούς έρευνας, είναι εντυπωσιακό πόσο σημαντική είναι», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι πρωτοβουλίες όπως ο εμπλουτισμός της διατροφής ή η βελτίωση της προγεννητικής πρόσβασης σε πολυβιταμίνες μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικές με μερικά εμβόλια για τη βελτίωση της παιδικής υγείας στις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Το Ίδρυμα Γκέιτς ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι σχεδιάζει να δαπανήσει φέτος περισσότερα από ποτέ άλλοτε για την παγκόσμια υγεία -6,8 δισεκατομμύρια δολάρια- καθώς οι ευρύτερες προσπάθειες χρηματοδότησης καθυστερούν.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM
Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

Διεθνή / Σεισμός στο Μπανγκλαντές: Πέντε νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες

«Δεν έχω νιώσει ποτέ τέτοιο σεισμό στη ζωή μου. Ήμασταν στο γραφείο όταν άρχισαν να κουνιούνται τα έπιπλα. Τρέξαμε από τις σκάλες και είδαμε κι άλλους ανθρώπους να έχουν ήδη βγει έξω», είπε ένας εργαζόμενος στην Ντάκα
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν

Διεθνή / Γάζα: Δραματική μείωση δωρεών μετά την εκεχειρία - Ανθρωπιστικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

«Ο κόσμος νομίζει ότι οι Παλαιστίνιοι δεν χρειάζονται πλέον βοήθεια» - Απελπιστική ανάγκη για βοήθεια καθώς πλησιάζει ο χειμώνας στον παλαιστινιακό θύλακα
LIFO NEWSROOM
Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

Διεθνή / Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως δεν θα θεωρεί πλέον τη σβάστικα «σύμβολο μίσους», αλλά λίγο μετά άλλαξε γνώμη

«Αυτή δεν είναι μια ενημερωμένη πολιτική αλλά μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση τυχόν παραπληροφόρησης και για να επιβεβαιώσουμε εκ νέου ότι απαγορεύουμε αυτά τα σύμβολα», τονίζει σε δελτίο Τύπου η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
ΜΑΜΝΤΑΝΙ ΤΡΑΜΠ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΕΡΑ

Διεθνή / Ζοχράν Μαμντάνι: Σήμερα η συνάντηση με Τραμπ - «Έτοιμος, ό,τι κι αν συμβεί» ο νέος δήμαρχος της Νέας Υόρκης

Ο Ζοχράν Μαμντάνι είναι ένας «αποφασισμένος αντίπαλος» του Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι υπερασπίζεται κατά προτεραιότητα τους πλέον εύπορους Αμερικανούς
LIFO NEWSROOM
BBC ΝΤΑΙΑΝΑ ΒΙΒΛΙΟ

Διεθνή / Νέο βιβλίο κατηγορεί το BBC για συγκάλυψη μετά τη συνέντευξη της πριγκίπισσας Νταϊάνα το 1995

Μια ανεξάρτητη έρευνα που ζήτησε το BBC επιβεβαίωσε το 2021 πως πλαστά έγγραφα είχαν παρουσιαστεί στον αδελφό της πριγκίπισσας, Τσαρλς Σπένσερ, προκειμένου να την πείσει να παραχωρήσει αυτήν τη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM