The magical mystery tour

The magical mystery tour Facebook Twitter
0

Όταν ξέσπασε η Χάρι-Πότερ-μανία, ήμουν πολύ επιφυλακτικός απέναντι σε «όλο αυτό». Λες και προάσπιζα κάποιο λογοτεχνικό οχυρό που σιγά σιγά θα 'πεφτε. Τα χρόνια πέρασαν από τότε, και μάλλον ξεφορτώνομαι βαθμηδόν τις λογοτεχνικές μου εμμονές (ο καλύτερος τρόπος είναι να τις εκδίδεις), και καθώς τις ξεφορτώνομαι αναζητώ παραξενεμένος ένα σύγχρονο modus vivendi μ' έναν κόσμο που μάλλον είχα παρεξηγήσει ως περισσότερο πολύπλοκο απ' ό,τι πράγματι είναι. Γενικώς... μεγάλωσα, που μάλλον σημαίνει εν προκειμένω πως... μίκρυνα.

Μεγάλωσε κι ο Χάρι. Από χρονιά σε χρονιά στο Χόγκουαρτς, τελείωσε τελικά το υπέροχο σχολείο του, που ακόμη κι αν είστε πολέμιος του λογοτεχνικού φαινομένου που ο νεαρός μάγος αντιπροσωπεύει, δεν μπορεί, σας αρέσει, έτσι δεν είναι; Μεγάλωσαν και τα παιδιά που τον παρακολουθούσαν στις ταινίες και τον διάβαζαν στα βιβλία, και για πολλούς η αποφοίτηση από το σχολείο συμπίπτει μ' αυτήν του Χάρι. Δεν ξέρω αν κι αυτά θα παντρευτούν (ουπς! Ξεχάστε το αυτό), μάλλον στο πανεπιστήμιο όπου να 'ναι θα παν, το σίγουρο είναι πως μάθαν απ' τον Χάρι πως πρέπει να ξεχωρίζουν το καλό και το κακό ενστικτωδώς, χωρίς να απευθύνονται στο Θεό γι' αυτόν το σκοπό.

Ας γυρίσουμε όμως στον γέρο (εμένα). Στην αρχή, γνώρισα τον Χάρι απ' τις ταινίες. Μ' άρεσαν οι ταινίες, η μία πιο πολύ απ' την άλλη, τις έχω δει μάλιστα πάνω από μία φορά και μάλλον τις βαρέθηκα στο τέλος. Έτσι, φέτος το καλοκαίρι που βρέθηκα στο εξωτερικό και χωρίς βιβλίο, κάμφθηκαν οι αντιστάσεις μου κι αποφάσισα να αγοράσω κι εγώ ένα βιβλίο της κυρίαςΡόουλινγκ, έτσι, για να δω τι γράφει.

Ήξερα τι έγραφε, διότι είχα δει τις ταινίες. Το μοναδικό ενδιαφέρον που μου προκαλούσε η ανάγνωση του βιβλίου αφορούσε στις μικρές αποκλίσεις της χάρτινης πλοκής από το σελιλόιντ. Μ' άρεσε το βιβλίο, αν και, μεταξύ μας, ψιλοαπογοητεύτηκα απ' τη γραφή. Θέλω να πω: η Ρόουλινγκ δεν είναι Ντίκενς, κατά τη γνώμη μου. Γράφει με απλό τρόπο, περιγραφικό και σχεδόν κινηματογραφικό. Δεν διέκρινα κάτι περιπαικτικό ή παιγνιώδες στο γράψιμό της.

Ωστόσο, με τα βιβλία της γοήτευσε εκατομμύρια παιδιά ανά την υφήλιο. Τα 'σπρωξε να διαβάζουν μανιωδώς, παρ' όλο που ο Χάρι και ταινίες έγινε, και βιντεοπαιχνίδια. Τα γαλούχησε με κάποιον τρόπο, σε μιανέου τύπου παιδεία, με μότο το ψιλο-χιουμοριστικό σύνθημα που εφηύρα σήμερα για χάρη της: «Η μαγεία επιτέλους ξανά!». Όλα αυτά, σε ό,τι με αφορά, συνιστούν για ένα συγγραφέα μεγάλη μαγκιά.

Έρχεται η ώρα του Φίλιπ Πούλμαν τώρα. Το Αστέρι του Βορρά επιτέλους μεταφέρεται κι αυτό στο σινεμά. Θα το δούμε τα Χριστούγεννα. Αυτήν τη φορά, θα πάω διαβασμένος. Δεν θα σας προϊδεάσω για τη βραβευμένη Τριλογία του Κόσμου (ίσως τη γνωρίζετε, στο κάτω κάτω). Θα σας πω μόνο πως το τρίτο μέρος της, το Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο, ήταν υποψήφιο για Bookerτο 2001, σπάζοντας την «παράδοση» και τα «στεγανά» που μας κρατούν δέσμιους στο τι είναι λογοτεχνία και τι δεν είναι.

Πιστεύω πως καιρός είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι λογοτεχνία είναι και τα μαγικά παραμύθια. Τότε ίσως κατανοήσουμε (πριν να φτιαχτεί το ανυπέρβλητο χάσμα γενεών) τη γενιά παιδιών που μεγαλώνει διαβάζοντας αυτά τα βιβλία, κι ονειρεύεται να ζήσει σ' έναν κόσμο μαγείας και μυστηρίου, που ίσως να έχει ήδη δημιουργηθεί και να λειτουργεί κάτω απ' τη μύτη μας...

ΤΖ. Κ. ΡΟΟΥΛΙΝΓΚ
Ο ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΗΡΟΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ
Εκδόσεις Ψυχογιός

ΦΙΛΙΠ ΠΟΥΛΜΑΝ
ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ
Εκδόσεις Ψυχογιός

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ