No.1

«Λος Άντζελες: έρχεσαι για διακοπές, επιστρέφεις σπίτι σου με αναστολή»

«Λος Άντζελες: έρχεσαι για διακοπές, επιστρέφεις σπίτι σου με αναστολή» Facebook Twitter
Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα σχέδια που θα δώσουν νέα πνοή στον ποταμό του Λος Άντζελες. O Ο David McNew τράβηξε μια σειρά με φωτογραφίες που δείχνουν την ζωή των άστεγων δίπλα στο ποτάμι
0

«Λος Άντζελες: έρχεσαι για διακοπές, επιστρέφεις σπίτι σου με αναστολή» Facebook Twitter
φωτ: David McNew

 

Κακά παιδιά στην Τίνσελταουν

 

«Λος Άντζελες: έρχεσαι για διακοπές, επιστρέφεις σπίτι σου με αναστολή». Κάποιος μου είχε πει την ατάκα αυτή πριν από εικοσιπέντε χρόνια, δεν ήταν ακαδημαϊκός ούτε είχε σχέση με  τα μέσα ενημέρωσης. Ήταν μάλλον κάποιο φρικιό του δρόμου ή συγκρατούμενος στη φυλακή. Προφανώς, την άκουσε από κάνα παλιό δίσκο του Μόρταλ Σαλ ή του Λέννυ Μπρους και την πέταγε για δική του. Είναι μια ατάκα με πλούσιο ιστορικό περιεχόμενο και πολλαπλό νόημα. Είναι μια κινηματογραφικού τύπου διαφήμιση για τους ψυλλιασμένους, τους ζορισμένους και τους καταραμένους.

 Υπονοεί ότι το Λος Άντζελες είναι ένα μαγνητικό πεδίο και ότι όλοι οι μετανάστες εκεί είναι ύποπτοι. Υπογραμμίζει την επιθυμία του καθενός να έρθει στο Λος Άντζελες και σας χαρακτηρίζει καιροσκόπους με κρυφή σεξουαλική συμπεριφορά. Πρόκειται για κλισέ και προφητεία. Προλέγει τις σύντομες αισθησιακές απολαύσεις σας και την παρατεταμένη πτώση σας.

 Μπορείτε να ανακαλύψετε ξανά τον εαυτό σας  στον δρόμο. Μπορείτε να υποκριθείτε ότι έχετε επιτύχει την επιθυμητή σας ταυτότητα και να κάνετε την συμπεριφορά σας να μετράει χίλιες φορές την αρχική της αξία. Μπορείτε να ζήσετε σε μία κοινότητα ανθρώπων που ήρθαν στο Λος Άντζελες για να είναι κάτι άλλο και να ζηλεύετε τους λίγους που έβγαλαν  χρήματα και σας θεωρούν χασούρηδες. Μπορείτε να ρίξετε το φταίξιμο στην πόλη που σας μαγνήτισε και να αποφύγετε το θέμα της αποτυχίας σας.


Ο κόσμος θα σας καταλάβει και θα σας συμπαθήσει. Ξέρει ότι το Λος Άντζελες είναι μεγάλο, κακό και όμορφο και έχει την δύναμη να ταπεινώνει. Η δύναμη αυτή είναι σύμφυτη και με μια πρόταση διαφυγής. Όσοι απορρίπτονται από το Λος Άντζελες μπορούν να επικαλούνται την παραπάνω ατάκα χωρίς να προκαλούν τον οίκτο. Η διαφυγή σημαίνει συγχώρεση μέσω του κατεναυσμού και κρατάει το Λος Άντζελες έξω από τον έλεγχο οπουδήποτε. Κι έτσι, αφού υπάρχει η δυνατότητα της διαφυγής, κανείς δεν αμφισβητεί την αρχική του επιθυμία να έρθει στην πόλη.

Εγώ είμαι από το Λος Άντζελες. Οι γονείς μου ήταν αυτοί που μετανάστευσαν και με γλίτωσαν από το εγχείρημα.  Έχω ορισμένες τάσεις μετανάστη του Λ.Α. Μετανάστευσα ανατολικά για να τις υποδυθώ.  Είμαι βέβαιος ότι οι γονείς μου θα καταλάβαιναν την κίνηση.

Απόσπασμα από το «Εγκλήματα κατά Συρροή»- Ρεπορτάζ και ιστορίες από τον υπόκοσμο του Λος Άντζελες του James Ellroy. Εκδόσεις: ΑΓΡΑ. Μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης

 

________________

Το 25 λεπτό ντοκιμαντέρ Hood Life: A Hip Hop Guided Tour Of Compton.  Η δουλειά του Hodari Sababu είναι να ξεναγεί τους ξένους τουρίστες στις επικίνδυνες περιοχές  του Λος Άντζελες όπως το Compton. Δυο τριαντάχρονοι ραπερς που προσπαθούν να υπογράψουν συμβόλαιο με μεγάλες εταιρείες, τραγουδούν στον δρόμο και μάλλον φαίνεται ότι δεν έχουν καμία ελπίδα. Συνεχίζουν γιατί αρνούνται να δεχτούν την ήττα τους. Η φράση του Ellroy   «Μπορείτε να ρίξετε το φταίξιμο στην πόλη που σας μαγνήτισε και να αποφύγετε το θέμα της αποτυχίας σας.» μοιάζει να γράφτηκε για αυτούς.

Βιβλίο
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εκτελούσαμε αποφάσεις, ακόμα κι όταν διαφωνούσαμε»

Το πίσω ράφι / «Εκτελούσαμε αποφάσεις, ακόμα κι όταν διαφωνούσαμε»

Η Μαρία Μπέικου αφηγείται με τρόπο λιτό τη ζωή της στο «Αφού με ρωτάτε, θα θυμηθώ», τη συμμετοχή της στην Αντίσταση, τον Εμφύλιο, τα χρόνια της στην ΕΣΣΔ και τη σχέση της με μεγάλους Ρώσους καλλιτέχνες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ζιζέλ Πελικό: «Έχω ξαναβρεί τη χαρά της ζωής»

Βιβλίο / Ζιζέλ Πελικό: «Οι βιαστές μου να σκύψουν το κεφάλι• όχι εγώ»

Πέρα από κάθε προσδοκία και παρά τη φρίκη που κρύβουν οι σελίδες της, η αυτοβιογραφία της Πελικό, «Ύμνος στη ζωή», είναι ένα απαράμιλλο παράδειγμα γενναιότητας κι ένα μήνυμα αισιοδοξίας, δικαιώνοντας απόλυτα τον τίτλο του. Κυκλοφόρησε μόλις και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Γιατί διαβάζουμε (και αγαπάμε) ακόμα τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη»

Βιβλίο / Γιατί διαβάζουμε (και αγαπάμε) ακόμα τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη»

Η ταινία της Έμεραλντ Φένελ μας θύμισε την αξεπέραστη αξία του κλασικού έργου της Έμιλι Μπροντέ και τους άπειρους λόγους για τους οποίους παραμένει ανάμεσα στα αγαπημένα αναγνωστών και κριτικών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ευάρεστος Πιμπλής: «Το να σε λέει “τέρας” ένας Πρόεδρος είναι τρομακτικό»

Lifo Videos / Ευάρεστος Πιμπλής: «Το να σε λέει “τέρας” ένας Πρόεδρος είναι τρομακτικό»

Ο νεαρός συγγραφέας που έκανε αίσθηση με το πρώτο του μυθιστόρημα «Πέρα από τη συναίνεση» (εκδ. Πόλις) μιλά για την queer κουλτούρα στα χρόνια του Tραμπ και για το πώς συμφιλιώνεται κανείς με τον ομοερωτικό σεξουαλικό του προσανατολισμό σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Εξομολόγηση και μαθητεία»

Long Stories / «Εξομολόγηση και μαθητεία»

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος υπήρξε στενός φίλος του Μένη Κουμανταρέα από το 1978 μέχρι το 2014, που ο σημαντικός Έλληνας συγγραφέας δολοφονήθηκε. Σε αυτό το διάστημα αντάλλαξαν επιστολές, «ένα δούναι και λαβείν ανάμεσα σε δυο ψυχές, ένα γραμμένο από την ίδια τη ζωή επιστολογραφικό μυθιστόρημα», που ετοιμάστηκαν για να κυκλοφορήσουν, η έκδοσή τους όμως έχει «παγώσει». Δημοσιεύουμε τον πρόλογο που ο Β. Ραπτόπουλος ετοίμασε για αυτόν τον τόμο, υπό μορφή μιας τελευταίας άτυπης επιστολής, όπως λέει ο ίδιος.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τι κοινό έχουν ο Μπάρακ Ομπάμα και η Ντούα Λίπα;

The Review / Ας μιλήσουμε για το βιβλίο που ενθουσίασε τη Ντούα Λίπα και τον Μπάρακ Ομπάμα

Διάβασαν και προώθησαν και οι δυο το μυθιστόρημα «Σάρκα» του Ουγγροβρετανού Ντέιβιντ Σόλοϊ, που κέρδισε το βραβείο Booker του 2025 και θα κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός. H Βένα Γεωργακοπούλου συζητά γι’ αυτό με τον σκηνοθέτη Λευτέρη Χαρίτο, πρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Γιάννης Παλαβός

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Παλαβός: «Τα βιβλιοπωλεία είναι γεμάτα μέτρια ή κακά βιβλία»

Μεγάλωσε σ’ ένα γυναικείο περιβάλλον και βρήκε καταφύγιο στην παιδική βιβλιοθήκη του χωριού του. Δεν ένιωσε ποτέ πραγματικά Αθηναίος και τον ενοχλεί ο διάχυτος εγωισμός των social media. Aκόμη και σήμερα αρκετοί πιστεύουν πως το «Παλαβός» είναι ψευδώνυμο. Ο βραβευμένος συγγραφέας αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Έχουν, αλήθεια, νόημα οι επανεκδόσεις βιβλίων;

Βιβλίο / Έχουν νόημα οι επανεκδόσεις;

Η εκ νέου κυκλοφορία ξένων τίτλων φέρνει στο προσκήνιο κλασικά έργα, αλλά θέτει και το εξής ερώτημα: χρειαζόμαστε επετειακές εκδόσεις βιβλίων όπως η «Λίγη Ζωή» της Γιαναγκιχάρα, που μοιάζει να αφορά την εποχή που γράφτηκε;
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άρια Σαϊονμάα: «Μια νέα γυναίκα αποκαλύπτεται»

Το πίσω ράφι / «Μίκη, ήσουν και είσαι ο πιο σημαντικός μέντορας»

Το αυτοβιογραφικό αφήγημα της Άρια Σαγιονμάα «Μια νέα γυναίκα αποκαλύπτεται» σφραγίζει η πληθωρική προσωπικότητα του Θεοδωράκη, καθώς ανασυστήνεται η πολιτικοποιημένη ατμόσφαιρα των ’70s.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ