Το «λάθος κεφάλι» που γεννά τις σωστές ιστορίες

Λίνα Ρόκου, λάθος κεφάλι, εκδόσεις Ίκαρος Facebook Twitter
Στις ιστορίες της Λίνας Ρόκου δεν υπάρχει γραμμική αφηγηματική ροή κυρίως γιατί ποτέ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος και την αρχή μιας ιστορίας, η οποία έχει την τάση να αυτονομείται ή να είναι αρκούντως ελεύθερη, όπως τα πλάσματα της φαντασίας του ανθρώπου που γράφει.
0


ΕΝΑ ΚΟΥΝΕΛΙ ΦΑΙΝΟΤΑΝ
να ορίζει το έργο του εικαστικού καλλιτέχνη Γιόζεφ Μπόις από νωρίς, όπως όταν το 1965, που στη δράση «πώς να εξηγήσετε τις εικόνες σε έναν νεκρό λαγό», ήθελε να δείξει το τεράστιο χάσμα μεταξύ της θεωρίας της τέχνης και αυτής της πράξης της ζωής – πόσο περιττές μπορούν να μοιάζουν, αλήθεια, οι λέξεις μπροστά στην αστείρευτη ενέργεια του βίου; Ή όπως τότε που ο καλλιτέχνης έλιωνε το χρυσό στέμμα του Ιβάν του Τρομερού για να καταγράψει την επιβλητική εικόνα ενός λαγού που απλώς ήθελε την ειρήνη. Αυτός ο συνειρμός έρχεται αυτόματα στον νου όταν βλέπεις να εισβάλει στο νέο μυθιστόρημα της Λίνας Ρόκου ο Τζεφ Μπους –μια σύνθεση των ονομάτων του καλλιτέχνη και του πολιτικού– για να δείξει την απρόβλεπτη εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει οποιοδήποτε πλάσμα γεννάει το «λάθος κεφάλι» του συγγραφέα.

Αυτό, τουλάχιστον, συμβαίνει με όλα τα παράξενα πλάσματα που γεννάει η φαντασία της Ρόκου: από έναν περίεργο γάτο που φέρει το όνομα ενός ποντικού, την κοκκινομάλα Αλίκη και τον μυστηριώδη Μαρίνο Παντόφλα, τον γιατρό, μέχρι, φυσικά, το ζευγάρι συγγραφέων Παύλο Μ και Καρίνα, οι οποίοι έχουν αναλάβει να δημιουργήσουν από κοινού μια ιστορία που δεν θα μοιάζει με καμία άλλη. Για τον σκοπό αυτό αποφασίζουν να συγκατοικήσουν, αυτός, ένας καταξιωμένος λογοτέχνης, και αυτή, μια συγγραφέας που έχει γράψει μόλις ένα βιβλίο, ζώντας από κοινού μια κατάσταση ταυτόχρονα ακυρωμένης έμπνευσης και υπερδιέγερσης, υπερβολικής αυτοπεποίθησης και απόλυτης ανασφάλειας, ευρωστίας και αρρώστιας, ικανής να τους οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Πρόκειται, μάλλον, για την κατάσταση στην οποία περιέρχεται κάθε συγγραφέας που φέρει στο «λάθος κεφάλι» του όλα τα πλάσματα και τις εκφάνσεις του κόσμου, έτοιμα να τα αραδιάσει ως αποκυήματα της φαντασίας του αλλά και ως συμπεράσματα της πραγματικής του ζωής. 

H Ρόκου που θέτει τα ερωτήματα για τους όρους του παιχνιδιού που είναι η γραφή, το οποίο δεν ξέρει ποτέ κανείς πώς θα τελειώσει, ίσως γιατί κανείς συγγραφέας δεν κατέχει ποτέ το προνομιακό σημείο, όντας ταυτόχρονα θύμα και θύτης.

Σε μια τέτοια δυναμική εντροπία που στήνει η Ρόκου, αντί για μια κανονική εξιστόρηση ξέρουμε ότι, όπως και στο προηγούμενο βιβλίο της, «Το τέλος της πείνας», δεν υπάρχει γραμμική αφηγηματική ροή κυρίως γιατί ποτέ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος και την αρχή μιας ιστορίας, η οποία έχει την τάση να αυτονομείται ή να είναι αρκούντως ελεύθερη, όπως τα πλάσματα της φαντασίας του ανθρώπου που γράφει. Όταν γράφεις, άλλωστε, ανήκεις σε έναν διαφορετικό χωρόχρονο, όπου το φανταστικό αντικαθιστά το πραγματικό μέσα από μια διαρκή αλληλεπίδραση με την ελευθερία που επιτρέπει η παιγνιώδης διάσταση της γραφής· «γιατί θα παίζαμε γράφοντας και θα γράφαμε παίζοντας», όπως υποστηρίζει η Καρίνα σε κάποιο σημείο του βιβλίου. Αυτή η πρωτόλεια και απόλυτη συνθήκη της γραφής φαίνεται να απασχολεί εκ νέου τη Ρόκου που θέτει τα ερωτήματα για τους όρους του παιχνιδιού που είναι η γραφή, το οποίο δεν ξέρει ποτέ κανείς πώς θα τελειώσει, ίσως γιατί κανείς συγγραφέας δεν κατέχει ποτέ το προνομιακό σημείο, όντας ταυτόχρονα θύμα και θύτης.

Λίνα Ρόκου λάθος κεφάλι Σελ. 206 Εκδόσεις Ίκαρος
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Λίνα Ρόκου, λάθος κεφάλι, Σελ. 206, Εκδόσεις Νήσος

Αντίστοιχα, πάλι, το συγγραφικό ζευγάρι Παύλου Μ και Καρίνας αντιστρέφει τους ρόλους μέντορα και μούσας, καταργώντας τις στερεοτυπικές υποδηλώσεις που θα έθεταν, αφού γίνονται οι φορείς μιας κατάστασης όπου κυρίαρχοι δεν είναι ποτέ αυτοί που συνθέτουν την ιστορία αλλά τα πλάσματα που τη στοιχειώνουν: εν προκειμένω όλοι αυτοί που παρελαύνουν ως δευτεραγωνιστές, απειλώντας να πάρουν τα ηνία. Οι ιστορίες σε ρουφάνε έτσι κι αλλιώς σαν μια απέραντη μαγική σκούπα που ρουφάει προσδοκίες, απωθημένα και αναμνήσεις για να γεννήσουν κάτι καινούργιο που καταργεί τις αρχές της θνητότητας και της αυτονομίας του συγγραφέα. Κυρίως, όμως, τα νέα αυτά πλάσματα της φαντασίας καταργούν την αρχή και το τέλος των πραγμάτων γιατί η αρχή έχει πολλά κεφάλια πολύ πιο επικίνδυνα, που «έχουν δόντια κοφτερά που μπήγονται στη σάρκα μας πέντε λεπτά πριν ξυπνήσουμε, ποτίζοντας τα σεντόνια με ιδρώτα, γιατί ο ιδρώτας του ύπνου δεν είναι τίποτε άλλο παρά διάφανο αίμα, κι έχουν φρύδια, κι ας μην έχουν μάτια. Δεν έχουν μάτια γιατί τα κλείσαμε όταν φοβηθήκαμε, ζορίζαμε τα βλέφαρα κι εκείνα μπήκαν προς τα μέσα και χάθηκαν». Μέχρι να αποκτήσουν ολοκληρωμένη ανθρώπινη υπόσταση, τα πλάσματα που εμπλέκονται στη γραφή θα έχουν διανύσει τα δικά τους απειροστικά χιλιόμετρα και θα αφουγκράζονται αυταπάτες, εξουσιαστικές κυριαρχίες και διαψεύσεις, άμεσα συνυφασμένες με τις ζωές των ανθρώπων. Ωστόσο, η δικαίωση της αιωνιότητας, μοιάζει να μας λέει εμμέσως πλην σαφώς η συγγραφέας, δεν έρχεται απ’ όλα αυτά αλλά από την αγάπη, από τη διαπίστωση ότι εξακολουθείς να παραμένεις ζωντανός ακριβώς επειδή κάποιος από τρυφερότητα σε θυμήθηκε και σε ανέστησε μέσα από τις λέξεις. Ενδεχομένως να είναι αυτό το άγραφο μότο με το οποίο μάχεται μέσα από τη μοντέρνα αλληγορική ιστορία, που διαβάζεται ως υπαρξιακό θρίλερ η Λίνα Ρόκου.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής και της επιτυχίας της»

Βιβλίο / Μπεν Γουίλσον: «Η χαοτική εικόνα της Αθήνας είναι το μυστικό της αντοχής της»

Από τη Βαβυλώνα ως την Αθήνα, ο διάσημος ιστορικός και συγγραφέας βλέπει τις πόλεις ως ζωντανούς οργανισμούς, όπου η ιστορία γράφεται από τους ανθρώπους και όχι από τα κτίρια – με δημόσιες διεκδικήσεις και αντιστάσεις στο gentrification.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
10 βιβλία που διαπνέονται από 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Βιβλίο / 10 βιβλία για 10 ελληνικά νησιά και τόπους - από τις Σπέτσες και την Άνδρο ως την Κρήτη και τη Μύκονο

Δεν είναι λίγα τα βιβλία που ξεδίπλωσαν και ενίοτε αποθέωσαν κρυφές ή φανερές μεριές της Ελλάδας και κατέληξαν να γίνουν συνώνυμα συγκεκριμένων τόπων. Από τις ονειρικές, σχεδόν ψυχεδελικές Σπέτσες στον Μάγο του Φόουλς μέχρι τη Μάνη του Φέρμορ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM