Larry Gus: 5 βιβλία που διάβασα και μ΄άρεσαν

Larry Gus: 5 βιβλία που διάβασα και μ΄άρεσαν Facebook Twitter
0

Το 2008 ήταν παράξενη χρονιά για μένα, αποκλειστικά και μόνο λόγω στρατιωτικής θητείας. Αλλά, πριν καν καταταγώ, είχα πάρει μία και μοναδική απόφαση, να διαβάσω τουλάχιστον 3 τόμους από το Αναζητώντας τον Χαμένο Χρόνο του Προυστ. Είχα την αίσθηση ότι το context ήταν σωστό και πίστευα ότι πάντα θα μπορούσε να υπάρξει ένας ανώτερός μου που να εκτιμήσει τις αναφορές μου στο μοντερνισμό και μετά να πιάσουμε κουβέντα για τον Γκοντάρ και για το ποια είναι η καλύτερη περίοδος του Charles Mingus.

1 Μαρσέλ Προυστ, Ποιήματα
Ηριδανός

Τελικά δεν τελείωσα ούτε καν τον πρώτο τόμο. Όπως επίσης δεν μου έτυχε ποτέ κανένας ανώτερος που να εκτιμά το Solo Piano του Mingus. Αλλά η ψύχωσή μου με τον Προυστ με οδήγησε στα ποιήματα του πριν το Αναζητώντας. Εξαιρετική είναι και η εισαγωγή της έκδοσης με το αρκετά αποσαφηνιστικό κείμενο του ίδιου του συγγραφέα.

2 Γιάννης Σκαρίμπας, Το σόλο του Φίγκαρω
Νεφέλη

Ο Θωμάς (στο Βόλο) είναι ο φαρμακοποιός ο οποίος έχει διαβάσει τα περισσότερα βιβλία από κάθε άλλο φαρμακοποιό. Μπορώ να το πω με σιγουριά (ίσως). Μου έκανε δώρο το Σόλο του Φίγκαρω, και αφού το διάβασα, αυτό που με έκανε να σοκαριστώ περισσότερο απ' όλα ήταν το ότι ο Σκαρίμπας δεν έφυγε ποτέ από τη Χαλκίδα. Αν είναι δυνατόν! Τον φανταζόμουν να ζητάει να του φέρνουν γραπτά του Tristan Tzara και του Marchel Duchamp και να μαθαίνει γαλλικά για να τα μεταφράσει. Απίστευτο βιβλίο! Πώς μπορεί να ένιωθαν αυτοί που διάβασαν Σκαρίμπα στην εποχή του;

3 Χούλιο Κορτάσαρ, Το κουτσό
Εξάντας

Δεν το έχω τελειώσει. Αλλά είναι το μόνο βιβλίο που δεν χρειάζεται να νιώθω άσχημα γι' αυτό. Η fragmental γραφή του μου ήρθε πραγματικά κουτί και συγκράτησα και μία φράση λόγω των συνηθισμένων εμμονών μου: «Οι αναμνήσεις μπορούν να μεταβάλλουν μόνο το πιο ασήμαντο κομμάτι του παρελθόντος».

4 Haruki Murakami, Blind Willow, Sleeping Woman
Vintage Books

To ‘07 και το ‘08 ήταν χρονιές Μουρακάμι για μένα και το κορίτσι μου. Αλλά κυρίως για μένα. Με εξαίρεση 2 βιβλία του, τα διάβασα όλα. Όλα. Από ένα σημείο και μετά είχα εθιστεί τόσο πολύ στη σχετικά εύκολη γραφή του (σε αυτό βοήθησαν και οι υπέροχες αγγλικές εκδόσεις της Vintage), στις κατανοητές pop αναφορές του και στο ιδιόμορφο -κάτι ανάμεσα σε ρομαντικό δείπνο και εφιάλτη- σύμπαν του και έτσι, όταν δοκίμασα να πιάσω τον Pynchon, ένιωθα σαν να πηδούσα 3 τάξεις στο δημοτικό. Σε κάθε περίπτωση, το αγαπημένο μου είναι το Wind-Up Bird Chronicle, αλλά το Blind Willow, Sleeping Woman, η πρώτη συλλογή με τα short stories του, είναι το τελευταίο που διάβασα.

5 Curtis Roads, Microsounds
The MIT Press, 2004

Και τέλος, η πρόσφατη ψύχωσή μου. Too many feelings, so little time. Αν μπορούσα να συμπιέσω όλα τα τραγούδια μου σε 10 δευτερόλεπτα, θα το έκανα. Αυτό το βιβλίο μου δείχνει το δρόμο.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου μιλούν για την αγαπημένη εκπομπή των booklovers

Οθόνες / «Βιβλιοβούλιο»: Μια διόλου σοβαροφανής τηλεοπτική εκπομπή για το βιβλίο

Ο Μανώλης Πιμπλής και η Σταυρούλα Παπασπύρου ήταν κάποτε «ανταγωνιστές». Και πια κάνουν μαζί την αγαπημένη εκπομπή των βιβλιόφιλων, τη μοναδική που υπάρχει για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που επικεντρώνεται στη σύγχρονη εκδοτική παραγωγή και έχει καταφέρει να είναι ευχάριστη και ενημερωτική.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

The Book Lovers / Θανάσης Καστανιώτης: «Αν έκανα ένα δείπνο για συγγραφείς, δίπλα στον Χέμινγουεϊ θα έβαζα τη Ζυράννα Ζατέλη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον εκδότη Θανάση Καστανιώτη για την μεγάλη διαδρομή των εκδόσεών του και τη δική του, προσωπική και ιδιοσυγκρασιακή σχέση με τα βιβλία και την ανάγνωση.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Τελικά, είναι ο Τομ Ρίπλεϊ γκέι; 

Βιβλίο / Τελικά, είναι γκέι ο Τομ Ρίπλεϊ;

Το ερώτημα έχει τη σημασία του. Η δολοφονία του Ντίκι Γκρίνλιφ από τον Ρίπλεϊ, η πιο συγκλονιστική από τις πολλές δολοφονίες που διαπράττει σε βάθος χρόνου ο χαρακτήρας, είναι και η πιο περίπλοκη επειδή είναι συνυφασμένη με τη σεξουαλικότητά του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Σαν Σήμερα / «Ο Δον Κιχώτης» του Θερβάντες: Ο θρίαμβος της λογοτεχνίας και της ανιδιοτελούς φιλίας

Η ιστορία ενός αλλοπαρμένου αγρότη που υπερασπίζεται υψηλά ιδανικά είναι το πιο γνωστό έργο του σπουδαιότερου Ισπανού συγγραφέα, που πέθανε σαν σήμερα το 1616.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Γουσταύος Κλάους στη χώρα του κρασιού: Μια γοητευτική βιογραφία του Βαυαρού εμπόρου

Βιβλίο / Γουσταύος Κλάους: Το γοητευτικό στόρι του ανθρώπου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο οινικό χάρτη

Το βιβλίο «Γκούτλαντ, ο Γουσταύος Κλάους και η χώρα του κρασιού» του Νίκου Μπακουνάκη είναι μια θαυμάσια μυθιστορηματική αφήγηση της ιστορίας του Βαυαρού εμπόρου που ήρθε στην Πάτρα στα μέσα του 19ου αιώνα και δημιούργησε την Οινοποιία Αχαΐα.
M. HULOT
Η (μεγάλη) επιστροφή στην Ιαπωνική λογοτεχνία

Βιβλίο / Η (μεγάλη) επιστροφή στην ιαπωνική λογοτεχνία

Πληθαίνουν οι κυκλοφορίες των ιαπωνικών έργων στα ελληνικά, με μεγάλο μέρος της πρόσφατης σχετικής βιβλιοπαραγωγής, π.χ. των εκδόσεων Άγρα, να καλύπτεται από ξεχωριστούς τίτλους μιας γραφής που διακρίνεται για την απλότητα, τη φαντασία και την εμμονική πίστη στην ομορφιά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Βιβλίο / Κλαούδια Πινιέιρο: «Είμαι γυναίκα, συγγραφέας, μητέρα, ειλικρινής, κουρελιασμένη»

Παρόλο που οι κριτικοί και οι βιβλιοπώλες κατατάσσουν τα βιβλία της στην αστυνομική λογοτεχνία, η συγγραφέας που τα τελευταία χρόνια έχουν λατρέψει οι Έλληνες αναγνώστες, μια σπουδαία φωνή της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και του φεμινισμού, μοιάζει να ασφυκτιά σε τέτοια στενά πλαίσια.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΟΥΛΟΣ
Κωστής Γκιμοσούλης: «Δυο μήνες στην αποθήκη»

Το πίσω ράφι / «Δυο μήνες στην αποθήκη»: Οι ατέλειωτες νύχτες στο νοσοκομείο που άλλαξαν έναν συγγραφέα

Ο Κωστής Γκιμοσούλης έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Με τους όρους της ιατρικής, ο εκπρόσωπος της «γενιάς του '80» είχε χτυπηθεί από μηνιγγίτιδα. Με τους δικούς του όρους, όμως, εκείνο που τον καθήλωσε και πήγε να τον τρελάνει ήταν ο διχασμός του ανάμεσα σε δύο αγάπες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Έτσι μας πέταξαν μέσα στην Ιστορία

Βιβλίο / Το φιλόδοξο λογοτεχνικό ντεμπούτο του Κώστα Καλτσά είναι μια οικογενειακή σάγκα με απρόβλεπτες διαδρομές

«Νικήτρια Σκόνη»: Μια αξιοδιάβαστη αφήγηση της μεγάλης Ιστορίας του 20ού και του 21ου αιώνα στην Ελλάδα, από τα Δεκεμβριανά του 1944 έως το 2015.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Βιβλίο / Γκρέγκορ φον Ρετσόρι: Αποχαιρετώντας μια Ευρώπη που χάνεται

Ένας από τους τελευταίους κοσμοπολίτες καλλιτέχνες και συγγραφείς αυτοβιογραφείται στο αριστουργηματικό, σύμφωνα με κριτικούς και συγγραφείς όπως ο Τζον Μπάνβιλ, βιβλίο του «Τα περσινά χιόνια», θέτοντας ερωτήματα για τον παλιό, σχεδόν μυθικό κόσμο της Ευρώπης που έχει χαθεί για πάντα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
CARRIE

Βιβλίο / H Carrie στα 50: Το φοβερό λογοτεχνικό ντεμπούτο του Στίβεν Κινγκ που παραλίγο να καταλήξει στα σκουπίδια

Πάνω από 60 μυθιστορήματα που έχουν πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια αντίτυπα μετράει σήμερα ο «βασιλιάς του τρόμου», όλα όμως ξεκίνησαν πριν από μισό αιώνα με την πρώτη περίοδο μιας ντροπαλής και περιθωριοποιημένης μαθήτριας γυμνασίου.
THE LIFO TEAM
Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Το πίσω ράφι / Οι «Αρχάριοι» του Ρέιμοντ Κάρβερ, ήρωες τσακισμένοι από το κυνήγι του αμερικανικού ονείρου

Γεννημένος στο Όρεγκον τα χρόνια που ακολούθησαν την οικονομική κρίση του '29, γιος μιας σερβιτόρας κι ενός εργάτη σε εργοστάσιο ξυλείας, ο κορυφαίος εκπρόσωπος του «βρόμικου ρεαλισμού» βίωσε στο πετσί του την αθλιότητα, τις δυσκολίες και την αποξένωση που αποτύπωσε στο έργο του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε σε μια εποχή βαθιάς μοναξιάς, μέσα σε μια θάλασσα διαδικτυακών “φίλων”».

Βιβλίο / Μιχάλης Μακρόπουλος: «Ζούμε στη βαθιά μοναξιά των διαδικτυακών μας “φίλων”»

Ο συγγραφέας και μεταφραστής μιλά για τη δύναμη της λογοτεχνίας, για τα βιβλία που διαβάζει και απέχουν απ’ όσα σήμερα «συζητιούνται», για τη ζωή στην επαρχία αλλά και για το πόσο τον ενοχλεί η «αυτοπροσωπολατρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ