Η Αλεξάνδρεια που έθρεψε μύθους και άλλαξε τον κόσμο – Αυτή είναι η ιστορία της

Η Αλεξάνδρεια που έθρεψε μύθους και άλλαξε τον κόσμο Facebook Twitter
Philip Galle, ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, 1572
0

«ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ να πλάσουμε ξανά τη σκέψη ενός ανθρώπου είναι να ανασυγκροτήσουμε τη βιβλιοθήκη του» γράφει η Μαργκερίτ Γιουρσενάρ στο Αδριανού Απομνημονεύματα και σε αντίστοιχο πνεύμα φαίνεται να κινείται η ανάλυση του Βρετανοαιγύπτιου ιστορικού, πανεπιστημιακού και αναλυτή Ισλάμ Ισά για την πόλη που τον έθρεψε και στοίχειωσε τα όνειρά του. Διαρθρώνοντας την αφήγησή του γύρω από την ιδανική, σχεδόν φαντασιωτική εικόνα της Αλεξάνδρειας ως ατελεύτητης πηγής γνώσης, ο συγγραφέας στο βιβλίο του Αλεξάνδρεια, η πόλη που άλλαξε τον κόσμο αναλύει την ιστορία της πόλης όχι μόνο ως πεδίου διαρκών διενέξεων και εξουσίας αλλά και ως μιας μηχανής παραγωγής μύθων και πολιτισμού. Ως εκ τούτου, η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας δεν συνιστά μόνο ένα άτυπο σημείο αναφοράς αλλά μια περίτρανη απόδειξη ότι ήταν κατεξοχήν η πόλη που κατέκτησε την οικουμένη όχι με τα όπλα αλλά με τη γνώση: γύρω από αυτή την μπορχεσιανή εικόνα της παγκόσμιας βιβλιοθήκης, που χωρούσε σχεδόν όλα τα αντίγραφα του κόσμου, κινήθηκαν οι μεγάλοι εφευρέτες και λόγιοι που έζησαν στην Αλεξάνδρεια, εδώ κατοχυρώθηκε η υπεροχή του Ομήρου, οι επιστήμες και η φιλοσοφία, μετά την Αθήνα της κλασικής αρχαιότητας.

Σαν να υπήρχε μια γενεαλογική προϋπόθεση στην πόλη που ίδρυσε ο Αλέξανδρος ως απόλυτη ενσάρκωση του μυθικού, οικουμενικού και πολυπολιτισμικού του οράματος. «Το όραμα για την Αλεξάνδρεια ήταν ιδεαλιστικό. Προοριζόταν να γίνει παγκόσμια πρωτεύουσα, χωνευτήρι πολιτισμών, υπερσύγχρονη μητρόπολη.

Αντίστοιχα, πάλι, η ελευθερία που εξέφρασε αυτό το ανοιχτό σε νέες προσεγγίσεις πολύπτυχο επιστημονικό κέντρο που ήταν η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας δημιούργησε προσδοκίες και φαντασιώσεις που βρήκαν στην πόλη που αγκαλιάζει σαν χάδι τη θάλασσα της Μεσογείου την απόλυτη εκπλήρωσή τους. «Η Αλεξάνδρεια ήταν σίγουρα μια προέκταση αυτής της δραστήριας κατασκευής μύθων. Η ιστορία για την ίδρυσή της συνοδεύεται, όπως και ο ιδρυτής της, από πολυάριθμους θρύλους, οι οποίοι άρχισαν να δημιουργούνται την εποχή του Αλεξάνδρου και διευρύνθηκαν με την πάροδο του χρόνου, υποχρεώνοντάς μας να παλεύουμε με αμφιβολίες και αντιφάσεις», γράφει με απόλυτη ακρίβεια ο Ισλάμ Ισά, ισορροπώντας ανάμεσα στις διαφορετικές αφηγήσεις, σεβόμενος ταυτόχρονα το παγανιστικό παρελθόν αλλά και το χριστιανικό, εβραϊκό και μουσουλμανικό στοιχείο που έδειχναν να αντιμάχονται διαρκώς για την επικράτηση σε μια πόλη που ποτέ δεν τα πήγε καλά με τις μονοδοξίες, για να θυμηθούμε τον όρο που καθιέρωσε η Πολύμνια Αθανασιάδη.

Islam Issa Αλεξάνδρεια, η πόλη που άλλαξε τον κόσμο Μτφρ.: Μενέλαος Αστερίου Σελ.: 626 Εκδόσεις Πεδίο
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ. Islam Issa, Αλεξάνδρεια, η πόλη που άλλαξε τον κόσμο, Μτφρ.: Μενέλαος Αστερίου, Σελ.: 626, Εκδόσεις Πεδίο

Γι’ αυτό ο Βρετανοαιγύπτιος συγγραφέας στις 600 ωραία μεταφρασμένες από τον Μενέλαο Αστερίου και άκρως απολαυστικές σελίδες του βιβλίου σκόπιμα δεν θέλει να δώσει έμφαση σε μία μόνο πτυχή της πολύπλευρης ιστορίας της πόλης, αναλύοντας τις διαφορετικές επιρροές και δοξασίες και παίρνοντας αποστάσεις από τον οριενταλιστικού τύπου αποικιοκρατικό εξωραϊσμό της πόλης από τον δυτικό κόσμο. Σε αντίθεση, δηλαδή, με την ιστοριογραφία του 19ου αιώνα και την πρόσληψη της Αλεξάνδρειας από συγγραφείς όπως ο Ντάρελ και ο Φόρστερ, που εξέλαβαν την πόλη ως το τελευταίο προπύργιο του αστικού εκδυτικισμού στην Ανατολή, ο Ισά αναδεικνύει μεν το πολυπολιτισμικό παρελθόν αλλά το συνδέει με το πολυθρησκευτικό παρόν, τις σύγχρονες αραβικές επιρροές, την επικράτηση του καφέ, με τον οποίο έπαθαν μανία οι σύγχρονοι Αλεξανδρινοί, την κουλτούρα του σκακιού, των ουσιών και του ναργιλέ.

Εξαίρει τις αρετές των δυο πρώτων Πτολεμαίων αλλά καταγράφει με μελανά χρώματα τον απολυταρχισμό των διαδόχων τους, όπως αντίστοιχα αναφέρεται στην αρμονική συνύπαρξη των διαφορετικών θρησκευτικών οντοτήτων χωρίς να αποκρύπτει τις θηριωδίες που έγιναν, όπως οι διαρκείς διώξεις των Εβραίων. Επίσης, στο πλαίσιο της ανοιχτής ματιάς του, ο συγγραφέας παραδέχεται μεν τη μεγάλη συμβολή της ηγετικής μορφής του Καβαλιώτη Μοχάμεντ Αλί (Μεχμέτ Αλή) στον εκσυγχρονισμό της πόλης και στην απαλλαγή της από τα βρετανικά δεσμά αλλά ταυτόχρονα αποκαλύπτει τη σκανδαλώδη ανοχή του προς τις αρχαιοκαπηλικού τύπου βλέψεις των ξένων κατακτητών. Δεδομένου λοιπόν ότι υπήρξαν θετικά και αρνητικά αποτυπώματα από κάθε ηγεμονικό πέρασμα, ο Βρετανοαιγύπτιος συγγραφέας παραπέμπει όχι μόνο στα ανδραγαθήματα αλλά και στα μεγάλα εγκλήματα που έγιναν στο όνομα της επιβολής της εξουσίας και των θρησκειών.

Η πλήρης «βιογραφία» της Αλεξάνδρειας, της πόλης που άλλαξε τον κόσμο Facebook Twitter
Αυτή η μεγάλη ενεπίγραφη στήλη του 311 ΠΚΧ, γνωστή ως Στήλη του Σατράπη, μπορεί να υπερηφανεύεται για την πρώτη καταγραφή του όρου «Αλεξάνδρεια» στην αιγυπτιακή γλώσσα. Σηματοδοτεί την επίσημη υιοθέτηση του ονόματος της πόλης, την επιβεβαίωση για την ιδιότητά της ως πρωτεύουσας αλλά και την άμεση σύνδεσή της με τον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος είχε θέσει τον θεμέλιο λίθο της δύο δεκαετίες νωρίτερα.

Ωστόσο, πέρα από κάθε ρεαλιστικά οδυνηρό γεγονός, ο ανοιχτός χαρακτήρας και η μυστικιστική ταυτότητα της πόλης έθρεψαν ατελείωτους μύθους και δοξασίες που λειτουργούσαν ως διαρκές αντίβαρο. Σαν να υπήρχε μια γενεαλογική προϋπόθεση στην πόλη που ίδρυσε ο Αλέξανδρος ως απόλυτη ενσάρκωση του μυθικού, οικουμενικού και πολυπολιτισμικού του οράματος. «Το όραμα για την Αλεξάνδρεια ήταν ιδεαλιστικό. Προοριζόταν να γίνει παγκόσμια πρωτεύουσα, χωνευτήρι πολιτισμών, υπερσύγχρονη μητρόπολη. Αντί να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία η οποία θα επέβαλλε τις δικές της πεποιθήσεις (σε αυτή την περίπτωση μπορεί να αναμενόταν ο Αλέξανδρος να προχωρούσε στον εξελληνισμό του ντόπιου πληθυσμού), η Αλεξάνδρεια ήταν η πόλις που ιδρύθηκε στη βάση της αντίληψης ότι ήταν εφικτή η εναρμόνιση διαφορετικών πολιτισμών και ανθρώπων» γράφει ο Ισά.

Σε αυτήν τη σχεδόν μυθολογική ενατένιση και λόγω της άμεσης σχέσης που είχε με τον Όμηρο, ήταν εύλογο το νησί Φάρος με το εντυπωσιακό μετέπειτα μνημειώδες οικοδόμημα –«το άγαλμα της Ελευθερίας της εποχής»− να είναι ένας από τους λόγους που ο Αλέξανδρος προτίμησε να ιδρύσει εδώ την ιδανική πόλη του. Η νήσος στην οποία αναφερόταν ο Όμηρος είχε άλλη βαρύτητα στις συνειδήσεις των κατοίκων της, καθώς σε αυτόν, μας θυμίζει ο Ισά, παρέπεμπαν πάντα οι λόγιοι της εποχής, ενώ στη Βιβλιοθήκη υπήρχε ολόκληρο δωμάτιο-τμήμα προς τιμήν του.

Η πλήρης «βιογραφία» της Αλεξάνδρειας, της πόλης που άλλαξε τον κόσμο Facebook Twitter
Δύτης ανακαλύπτει μια αρχαία σφίγγα που αναπαύεται στον βυθό της Αλεξάνδρειας. Μόνο το 1% των αντικειμένων της πτολεμαϊκής και ρωμαϊκής Αλεξάνδρειας που βρίσκονται κάτω από τη θάλασσα έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Η Αλεξάνδρεια που οραματίστηκαν ο μέγας ιδρυτής της και ο Πτολεμαίος ο Α’ είναι, επομένως, αυτή η απόλυτη ιδεολογικοποίηση της συμπαντικής κατάκτησης της γνώσης, κάτι που εξέφραζε με ακρίβεια η συμβολική σημασία των διαφόρων μνημείων: ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου −το περίφημο Σήμα− του οποίου χάνονται τα ίχνη στο βάθος των χρόνων, ο Φάρος, ένα από τα θαύματα του κόσμου, η Βιβλιοθήκη που ο συγγραφέας θέλει μάλλον να καίγεται από λάθος κίνηση των Ρωμαίων, όταν ο Ιούλιος Καίσαρας έκαψε τον ρωμαϊκό του στόλο και η φωτιά μεταδόθηκε στη βιβλιοθήκη, το Σεραπείο, που καταστράφηκε από τους χριστιανούς. Ωστόσο, η σπουδαιότητα της Βιβλιοθήκης ως κέντρου της παγκόσμιας γνώσης δεν οφειλόταν μόνο στους παπύρους, τα πρωτότυπα και τα αντίγραφα όλων των γραπτών έργων που βρίσκονταν στο εσωτερικό της αλλά και στους σπουδαίους λόγιους που συνδέθηκαν με την ιστορία της.

Πρωτοπόροι στη θεωρία −αστρονομία, βιολογία, γεωγραφία και μαθηματικά−, οι επιστήμονες που αξιοποίησαν τον γνωστικό πλούτο της Βιβλιοθήκης προχώρησαν σε εφευρέσεις που άλλαξαν κυριολεκτικά τον κόσμο, όπως είναι και ο χαρακτηριστικός υπότιτλος του βιβλίου του Ισά: από τον σπουδαίο αστρονόμο Κλαύδιο Πτολεμαίο μέχρι τον Ερατοσθένη που υπολόγισε με ακρίβεια την περιφέρεια της Γης αλλά και τον Ηρόφιλο και τον Ερασίστρατο, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που άσκησαν τη συστηματική ανατομία, η Αλεξάνδρεια αποδείχθηκε η πόλη των επιστημών και της πρωτοπορίας.

Ταυτόχρονα ήταν η πόλη που ανέδειξε όσο καμία άλλη την αυτονομία και τη σκέψη των γυναικών: από τη Μαρία την Ιουδαία, μαθηματικό και αλχημίστρια, η οποία εκτός των άλλων εφηύρε έναν μηχανισμό με αποστακτήρα και κλίβανο, το λεγόμενο σήμερα «μπεν μαρί», έως την Αρσινόη με το κόκκινο στέμμα με κέρατα κριαριού, φτερά πουλιού και ένα σύμβολο ηλιακού δίσκου αλλά και το έμβλημα της ιερής κόμπρας που θα λάτρευε αργότερα η Κλεοπάτρα. Κυρίαρχη ήταν επίσης η μορφή της περίφημης φιλοσόφου και γραμματικού Αγαλλίδας και φυσικά της πλέον διαβασμένης, διπλωμάτισσας, πολύγλωσσης, απόλυτης ηγέτιδας της πόλης, Κλεοπάτρας. Αυτή, ωστόσο, που άλλαξε την πορεία της Αλεξάνδρειας, δεν ήταν, όπως νομίζεται, η πιο σημαντική Κλεοπάτρα από όλες, ως η τελευταία των Πτολεμαίων, αλλά η φιλόσοφος Υπατία, με τη φρικτή δολοφονία της από τους χριστιανούς. Ο συγγραφέας μάλιστα θεωρεί ότι ο τραγικός της θάνατος σήμανε συμβολικά το τέλος της ανεκτικότητας και του ριζοσπαστικού χαρακτήρα της πόλης.

Η πλήρης «βιογραφία» της Αλεξάνδρειας, της πόλης που άλλαξε τον κόσμο Facebook Twitter
Μεταφορά ενός πρώιμου αγάλματος Πτολεμαίου στους πολυσύχναστους δρόμους της Αλεξάνδρειας, περιτριγυρισμένου από τα εμβληματικά κιτρινόμαυρα ταξί. Αυτό το άγαλμα βρισκόταν κάποτε στη βάση του περίφημου Φάρου.

Ωστόσο, η Αλεξάνδρεια ήταν μια πόλη που, παρά τα δραματικά γεγονότα και τις καταστροφές, όπως ο μεγάλος σεισμός το 365 μ.Χ. που κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της και πολύ σημαντικά μνημεία και αρχαιότητες, πάντοτε έβρισκε τον τρόπο να αναγεννηθεί από τις στάχτες της αφού, όπως επισημαίνει συμπερασματικά ο Ισά, έχει μύθο καταγωγής και επιβολής στο συλλογικό φαντασιακό των ανθρώπων. Αυτό, όμως, που τον προβληματίζει είναι το κρίσιμο για όλες τις πόλεις ζήτημα του επαναπροσδιορισμού της ταυτότητάς της στον βαθμό που είναι δύσκολο να αποκωδικοποιηθεί η τεράστια πολιτιστική κληρονομιά και να υπερισχύσει ο ένας πολιτισμός έναντι του άλλου.

«Η πόλη είναι γεμάτη όμορφα πράγματα και προμαχώνες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ισά ότι έγραφε ο Ιμπν-Μπατούτα, για να συμπληρώσει πως είναι «ένας τόπος που συνδυάζει την Ανατολή και τη Δύση, τη θρησκεία και την επιστήμη, την παράδοση και την ανανέωση, τον μύθο και την πραγματικότητα». Για του λόγου το αληθές, επικαλείται στοχαστές και ποιητές που ήξεραν ότι η Αλεξάνδρεια δεν είναι σαν καμία άλλη, αποθεώνοντας τη δημιουργική αντιφατικότητά της. Λογικό είναι στις αναφορές του Ισά κεντρικό ρόλο να διαδραματίζει ο αλεξανδρινός Καβάφης αφού, όπως και για εκείνον, «για τον Καβάφη, η Αλεξάνδρεια του παρελθόντος και η Αλεξάνδρεια του παρόντος είναι εντυπωσιακά όμοιες. Φαντάζεται την πόλη μέσα από τα μάτια Ελλήνων Βυζαντινών που μετανάστευσαν από την Κωνσταντινούπολη στο μέσο της χρονικής απόστασης ανάμεσα στην ίδρυση της Αλεξάνδρειας και τη δική του ζωή: “Πάντα η Αλεξάνδρεια είναι […] /Όσο κι αν έπαθεν απ’ τους πολέμους βλάβη,/όσο κι αν μίκραινε, πάντα θαυμάσια χώρα”».

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε περιμένω εκεί που μένω ― ένα πολυπόστ του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου

Ημερολόγιο / Σε περιμένω εκεί που μένω ― ένα πολυπόστ του Στάθη Τσαγκαρουσιάνου

H σημασία τού να ΜΗΝ είσαι πρωταγωνίστρια, η εφοπλίστρια Καδιώ Σιγάλα, οι γυμνοί φαντάροι ravers των '90s, ένα γράμμα του Ρούπερτ Μπρουκ, η βαλπούργεια φάση μου, ένα συγκλονιστικό ατελές ποίημα του Καβάφη, Mom'n'graves και άλλες εμμονές...
ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΑΓΚΑΡΟΥΣΙΑΝΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LIFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ