LIVE!

Γιώτα Γουβέλη

Γιώτα Γουβέλη Facebook Twitter
0
Ποιος είναι ο ιδανικός αναγνώστης;

Κατ’ εμέ, εκείνος που πλουτίζει τις εμπειρίες του μέσα από τις καταστάσεις και τους χαρακτήρες των ηρώων, με λίγα λόγια εκείνος που αποκτά περισσότερη γνώση για τη ζωή μέσα από τη λογοτεχνία.

Τι κάνετε τα βιβλία που δεν σας αρέσουν;

Πρόσφατα άφησα ένα αδιάφορο μυθιστόρημα στην μπροστινή τσέπη του καθίσματός μου στο καράβι, για να περάσει την ώρα του κι ο επόμενος επιβάτης.

Έχετε μια συγκεκριμένη ρουτίνα στη συγγραφή κειμένων;

Προσπαθώ να εντάξω τη συγγραφή σ’ ένα λογικό ωράριο, αλλά δεν μου βγαίνει συνήθως. Οι ιδέες έχουν την κακή συνήθεια να έρχονται όποτε θέλουν εκείνες, συνήθως τις πιο ακατάλληλες ώρες. Κάπως σαν τα μωρά, θρονιάζονται μέσα σου όποτε τους καπνίσει.

Έχετε μια ιεροτελεστία όταν γράφετε;

Σκιτσάρω σ’ ένα χαρτί το σχεδιάγραμμα της πλοκής, κάτι σαν αλγόριθμο, για ν' ανακαλύψω στη συνέχεια πως τίποτα απ’ αυτά δεν τηρήθηκε στο τελικό πόνημα. Οι ήρωες κι οι καταστάσεις αποφασίζουν για την εξέλιξή τους μόνοι τους, αποκτούν σάρκα και οστά και δεν μπορώ να τους κουμαντάρω όπως είχα αποφασίσει εγώ. Με υπερβαίνουν.

Πίνετε ή τρώτε καθώς γράφετε;

Η απάντηση, δυστυχώς, δεν είναι πολιτικά ορθή, οπότε μην την κάνετε. Καπνίζω σαν φουγάρο.

Ποια είναι η αγαπημένη σας λέξη;

Παιδιά.

Υπάρχει κάτι που θ’ αλλάζατε στο τελευταίο σας βιβλίο;

Όχι, εκείνο μ’ έχει αλλάξει! Όταν γράφω, ξεκαθαρίζω συγχρόνως και τις δικές μου τις σκέψεις μέσα από τις διεργασίες των ηρώων μου, κάτι σαν ξεκαθάρισμα λογαριασμών που μου δίνει περισσότερη αυτογνωσία.

Πώς προκύπτουν τα ονόματα των ηρώων σας;

Στο τελευταίο μου βιβλίο, Το Σκίτσο, το όνομα/παρατσούκλι του κεντρικού ήρωα προέκυψε από τον αρχικό τίτλο που ήταν Σχετικά με τον Αγά. Πιστέψτε με, ο ήρωας αυτός, ο Αγάς, σαν να προσδιοριζόταν απ’ το όνομά του. Η ιδιοσυγκρασία του, οι επιλογές του, η στάση του απέναντι στα ηθικά διλήμματα που αντιμετωπίζει καθορίζουν έναν άντρα με τ’ όνομα Αγαμέμνονας και το παρατσούκλι Αγάς. Είναι περήφανος, έξυπνος, φιλότιμος, αλλά και κωμικά συγχυσμένος, μπερδεμένος, ευάλωτος. Ο έρωτας της ζωής του, η Βάσω, γίνεται Βάσια από τη στιγμή που συναντάει τον Αγά, κι αυτή η μετεξέλιξη του ονόματος αποδίδει τη μετεξέλιξη και της ίδιας της προσωπικότητάς της.

Ποιες είναι οι λογοτεχνικές επιρροές σας;

Όλοι αυτοί οι θεοί που προσκυνούσα στην εφηβεία μου (εκτός από τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ), οι Γάλλοι κι οι Ρώσοι συγγραφείς που φώτισαν τις διάφορες όψεις των ανθρώπινων πραγμάτων, αλλά και η Δίκη του Κάφκα, που θεωρώ πως είναι το αιώνια πρωτοποριακό μυθιστόρημα.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας, τι θα ήσασταν;

Μα, ώσπου να μου προκύψει η συγγραφή ήμουν και είμαι ένα σωρό άλλα πράγματα: μαθηματικός, μαμά, πολίτης σε απόγνωση, φανατικός αναγνώστης κ.λπ., κ.λπ…

Τι θ’ αλλάζατε στον τρόπο γραφής σας;

Η γραφή μου είμαι εγώ κι άλλοτε θέλω ν’ αλλάξω τα πάντα, άλλοτε τίποτε απολύτως.

Τι θ’ αλλάζατε στον εαυτό σας;

Το απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση.

Πώς χαλαρώνετε;

Σε μια ξαπλώστρα μπροστά στις Κολυμπήθρες, στην Πάρο.

Με ποιον θα θέλατε να παγιδευτείτε σ’ ένα ασανσέρ;

Με κανέναν, έχω κλειστοφοβία.

Ποιο βιβλίο θα θέλατε να διαβάσετε;

Την Αποκάλυψη, και δεν έχω αξιωθεί ακόμα.

Ποιο βιβλίο έχετε πει ψέματα πως έχετε διαβάσει;

Το Βιβλίο των φανταστικών όντων, του Μπόρχες. Δυο-τρεις μύθους διάβασα μόνο.

Πώς προέκυψε η ιδέα του τελευταίου σας βιβλίου;

Οι ήρωες στο Σκίτσο, ο Αγάς και ο Πάνος, είναι δυο δίδυμοι αδερφοί με διαφορετικές διαδρομές και διαφορετικές ταχύτητες στη ζωή. Το παράδειγμα των διδύμων είναι μια αναλογία στη θεωρία της σχετικότητας κι αυτό ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα της πλοκής. Στη συνέχεια, βεβαίως, υπερίσχυσαν τα αιώνια ανθρώπινα θέματα, οι έρωτές τους, η κλίση τους στο σκίτσο, η συμπεριφορά τους απέναντι στη γυναίκα, οι σχέσεις μάνας-γιου, η ηθική, η αλήθεια, με λίγα λόγια οι άνθρωποι μέσα στην ελληνική πραγματικότητα των τελευταίων δεκαετιών.

0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LIFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κεχαγιάς

Βιβλίο / «Το να εκδίδεις βιβλία στην Ελλάδα είναι σαν να παίζεις στο καζίνο»

Η Γεννήτρια είναι ένας νέος εκδοτικός οίκος αφιερωμένος στη σύγχρονη λογοτεχνία. Ο εκδότης της, συγγραφέας και μεταφραστής, Παναγιώτης Κεχαγιάς, μιλά για τις δυσκολίες και τις χαρές του εγχειρήματος, για το πώς σκοπεύει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ιδιαίτερα ανταγωνιστικής αγοράς, καθώς και για τους πρώτους τίτλους που ετοιμάζεται να εκδώσει.
M. HULOT
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Οι Αθηναίοι / Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: «Ακούμε συνεχώς για ανάπτυξη, χωρίς να διερευνάται τι είναι το "καλό"»

Η εκτέλεση του Μπελογιάννη τον έκανε αριστερό. Η αυτοκτονία του Νίκου Πουλαντζά, μπροστά στα μάτια του, τον καθόρισε. Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, ένας από τους σημαντικότερους διανοούμενους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αφηγείται το προσωπικό του ταξίδι και την πνευματική περιπέτεια μιας ολόκληρης εποχής, από τη διανόηση του Παρισιού μέχρι τους δρόμους της πολιτικής και τις αίθουσες των πανεπιστημίων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Βιβλίο / Έλλη Σκοπετέα: Tο ανατρεπτικό έργο μιας ιστορικού που έφυγε νωρίς

Δεν υπάρχει μελέτη για τον ελληνικό εθνικισμό που να μην έχει αναφορές στο έργο της. Η επανακυκλοφορία του βιβλίου της «Το “Πρότυπο Βασίλειο” και η Μεγάλη Ιδέα» από τις εκδόσεις Νήσος συνιστά αναμφίβολα εκδοτικό γεγονός.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός» ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Νίκος Μπακουνάκης / Νίκος Μπακουνάκης: «Αυτή τη θέση δεν την παντρεύεσαι, ούτε είσαι θεός»

Ο πρόεδρος του ΕΛΙΒΙΠ, στην πρώτη του συνέντευξη, μιλά στη LIFO για τους στόχους και τις δράσεις του ιδρύματος και για το προσωπικό του όραμα για το βιβλίο. Ποιος ο ρόλος των μεταφράσεων στην πολιτιστική διπλωματία και πώς θα αυξηθεί η φιλαναγνωσία; 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζόναθαν Κόου

I was there / Τζόναθαν Κόου: «Το να είσαι κυνικός δείχνει τεμπελιά στη σκέψη»

Ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για τη συγγραφή ως «πολυτέλεια για λίγους», την εκλογή Τραμπ ως «έκφραση απόγνωσης» και τη «woke» κουλτούρα ως πράξη ενσυναίσθησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πολ Όστερ (1947-2024): Ο Mr. Vertigo των ονειρικών μας κόσμων

Σαν σήμερα  / Πολ Όστερ: «Οι χαμένες ευκαιρίες αποτελούν μέρος της ζωής στον ίδιο βαθμό με τις κερδισμένες»

Σαν σήμερα 30 Απριλίου, το 2024 πεθαίνει ο σπουδαίος Αμερικανός συγγραφέας και μετρ της σύμπτωσης, που κατάφερε να συνδυάσει την προοπτική των άπειρων φανταστικών κόσμων με το ατελείωτο κυνήγι των ευκαιριών και τη νουάρ ατμόσφαιρα με τα πιο ανήκουστα αυτοβιογραφικά περιστατικά.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ