Γιώργος Βαϊλάκης

Γιώργος Βαϊλάκης Facebook Twitter
0

1

Δημήτρης Σωτάκης, «Το θαύμα της αναπνοής»,
Κέδρος, σελ. 209

Ένας άνεργος (και πάμπτωχος) νεαρός δέχεται μία παράξενη επαγγελματική πρόταση και υπογράφει συμβόλαιο με μια μυστηριώδη εταιρεία για έναν χρόνο, το οποίο προβλέπει να του δίνεται ένα υψηλό χρηματικό ποσό, όσο εκείνος επιτρέπει την αποθήκευση επίπλων στο διαμέρισμά του. Ο χώρος του μειώνεται δραματικά, αλλά οι οικονομικές του απολαβές αυξάνονται εντυπωσιακά, οι προοπτικές μοιάζουν εξαιρετικές - αρκεί να αντέξει. Ένα πραγματικά δυνατό μυθιστόρημα που αφορά μια εφιαλτική εποχή, όπου οι άνθρωποι αναγκάζονται (ή προτιμούν) να εκποιήσουν ακόμη και την ελευθερία τους για το χρηματικό κέρδος. Οποιαδήποτε ομοιότητα με την εποχή μας, βέβαια, είναι κάθε άλλο παρά συμπτωματική.

2

Μισέλ Ουελμπέκ, «Χ.Φ. Λάβκραφτ: Εναντίον του κόσμου, εναντίον της ζωής»,
Εστία, σελ. 153

Το μοναδικό μυθιστόρημα που έγραψε ο Λάβκραφτ, Η περίπτωση του Τσαρλς Ντέξτερ Γουόρντ, εμπεριέχει όλες τις μονομανίες του σπουδαίου συγγραφέα, όλους εκείνους τους εφιάλτες που τον κατέτρεχαν μες στη μισανθρωπία και τον απομονωτισμό του, το αδυσώπητο χάσμα ανάμεσα στον εαυτό του και τον κόσμο, στη γραφή και τη ζωή. Είναι αυτές ακριβώς τις παραμέτρους που ιχνηλατεί διεξοδικά και αναδεικνύει με ευρηματικότητα ο οξυδερκής (και ενίοτε «εξυπνάκιας») Μισέλ Ουελμπέκ - ένας επίσης μισάνθρωπος συγγραφέας του φανταστικού και του μηδενισμού.

3 Φίλιπ Ροθ, «Φεύγει το φάντασμα»,
Πόλις, σελ. 324

Ο ηλικιωμένος και δύστροπος Ζούκερμαν, το alter ego του Φίλιπ Ροθ, αν και πάνω από εβδομήντα χρόνων και έπειτα από μία επώδυνη επέμβαση για καρκίνο του προστάτη, επανέρχεται δριμύτερος ποθώντας τη γυναίκα του ζευγαριού με το οποίο ανταλλάσσουν διαμέρισμα. Χιούμορ, ελεγχόμενη πικρία, ευφυΐα σε περίσσεια και αθεράπευτα σκωπτική διάθεση από έναν εκ των λίγων μεγάλων συγγραφέων της εποχής μας, στον οποίο η Σουηδική Ακαδημία αρνείται με πείσμα ακατανόητο να δώσει το Νόμπελ Λογοτεχνίας. «Ίσως να το πάρει του χρόνου», λέμε κάθε χρόνο...

4 Άντζελα Δημητρακάκη, «Μέσα σ' ένα κορίτσι σαν κι εσένα»,
Εστία, σελ. 386

Η ιστορία μιας τριαντάρας Ελληνοαμερικανίδας που επιστρέφει στην Αθήνα προσπαθώντας να ξεπεράσει το πένθος για τον θάνατο της μητέρας της και τον χαμένο έρωτά της. Μία λεσβία ηρωίδα βρίσκει -επιτέλους- τη θέση της στο σύγχρονο ελληνικό μυθιστόρημα, με τη Δημητρακάκη να διακρίνεται για μία ασυνήθιστη ικανότητα: μπορεί και ανοίγει πολλά θέματα μαζί -ομοφυλοφιλία, κατασκευή φύλου, ταυτότητα, λογοτεχνικά είδη- συντηρώντας, παράλληλα, αμείωτο το ενδιαφέρον της αφήγησης μέχρι τέλους.

5 Χένρυ Μίλερ, «Κλιματιζόμενος εφιάλτης»,
Μεταίχμιο, σελ. 395

Το 1945 ο Χένρυ Μίλερ επιστρέφει στην Αμερική έπειτα από πολλά χρόνια και επιθυμεί να την ανακαλύψει εκ νέου. Αποφασίζει, λοιπόν, να κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στην αχανή αμερικανική ενδοχώρα. Το αποτέλεσμα; Ένα βιβλίο τολμηρό για την εποχή του και -από κάθε άποψη- προφητικό, αφού όχι μόνο σαρκάζει τον επιφανειακό τρόπο ζωής που συνήθως πνίγεται στα ρηχά, αλλά μιλάει έγκαιρα για την ανάγκη μιας καθημερινότητας πιο λιτής, λιγότερο τοξικής και εναρμονισμένης με το φυσικό περιβάλλον!

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έπος του Όστερ, μια «Βλάβη» και το πορνό του Ουελμπέκ

Βιβλίο / Το έπος του Όστερ, μια «Βλάβη» και το πορνό του Ουελμπέκ

Ποια είναι η ιστορία πίσω από το νέο βιβλίο του Πoλ Όστερ; Τι τρέχει πάλι με τον Μισέλ Ουελμπέκ; Μια πρώτη ματιά στο νέο βιβλίο του Κολμ Τόιμπιν. Ποιο είναι το βιβλίο που βασίστηκε η νέα ταινία του Λάνθιμου; + Ένα νέο περιοδικό για το βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Η ομιλία του Γιάννη Ρίτσου στην απονομή του βραβείου Λένιν

Βιβλίο / Ντοκουμέντο: Η ομιλία του Γιάννη Ρίτσου στην απονομή του βραβείου Λένιν

Το LIFO.gr παρουσιάζει για πρώτη φορά στο διαδίκτυο την ομιλία του Γιάννη Ρίτσου κατά την απονομή του Διεθνούς Βραβείου Λένιν για την Ειρήνη και το χειρόγραφο σημείωμα που έγραψε στο ξενοδοχείο λίγες ώρες πριν.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Στέφανος Ξενάκης: «Βίωσα ένα ατελείωτο ξέσκισμα. Και αναρωτιέμαι ποιος θα είναι ο επόμενος που θα γδάρουν»

Βιβλίο / Στέφανος Ξενάκης: «Βίωσα ένα ατελείωτο ξέσκισμα. Και αναρωτιέμαι ποιος θα είναι ο επόμενος που θα γδάρουν»

Ο γνωστός συγγραφέας μιλά αποκλειστικά στη LiFO για τους λόγους που οδήγησαν στη σύλληψή του, τις μέρες που πέρασε στο κρατητήριο, και το τι συνέβη με τις πωλήσεις των βιβλίων του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Προδημοσίευση: Η Μοναξιά του Ενός του Κωνσταντίνου Πίττα

Βιβλίο / Προδημοσίευση: Η «Μοναξιά του Ενός» του Κωνσταντίνου Πίττα

Το πρώτο βιβλίο του αρχιτέκτονα και διδάκτορα Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ κυκλοφορεί την επόμενη Παρασκευή από τις εκδόσεις Αίολος, και ακροβατεί μεταξύ αφηγηματικού και δοκιμιακού λόγου.
THE LIFO TEAM
Όνειρα και εφιάλτες στη Βαβυλωνία του Χόλιγουντ

Daily / Όνειρα και εφιάλτες στη Βαβυλωνία του Χόλιγουντ

Το «Hollywood Babylon», το περιβόητο «σκανδαλοθηρικό» βιβλίο του σπουδαίου κινηματογραφιστή Κένεθ Άνγκερ που πέθανε προ ημερών, είναι μια καταγραφή της νοσηρής ενέργειας που περιτριγυρίζει το χολιγουντιανό σύμπαν από την εποχή του βωβού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ρούμενα Μπουζάροφσκα: «Όταν ερχόμουν στην Ελλάδα έπρεπε να λέω ψέματα για το από πού είμαι»

Βιβλίο / Ρούμενα Μπουζάροφσκα: «Όταν ερχόμουν στην Ελλάδα έπρεπε να λέω ψέματα για το από πού είμαι»

Η συλλογή διηγημάτων «Ο άντρας μου» (εκδ. Gutenberg) της συγγραφέα από τη Βόρεια Μακεδονία εκθέτει αμείλικτα τον μισογυνισμό, χωρίς να χαϊδεύει πολιτικές ορθότητες, κι έχει αγαπηθεί πολύ στην Ελλάδα.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Lucile Peytavin: Στη Γαλλία η ανδρική βία στοιχίζει 95,2 δις ευρώ ετησίως

Βιβλίο / Lucile Peytavin: «Στη Γαλλία η ανδρική βία στοιχίζει 95,2 δισ. ευρώ ετησίως»

Η Γαλλίδα ιστορικός που εκπόνησε έρευνα για τα πραγματικά κόστη της τοξικής αρρενωπότητας στις οικονομίες των κρατών μιλά αποκλειστικά στη LiFO και αποκαλύπτει στοιχεία της έρευνάς της.  
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αναστασία Μίαρη: «Οι Έλληνίδες γιαγιάδες είναι γυναίκες δυνατές και ατρόμητες»

Βιβλίο / Αναστασία Μίαρη: «Οι Ελληνίδες γιαγιάδες είναι γυναίκες δυνατές και ατρόμητες»

Η συγγραφέας του βιβλίου Yiayia μάζεψε συνταγές και ιστορίες από όλη την Ελλάδα σε ένα βιβλίο που αποτίνει φόρο τιμής στην Ελληνίδα γιαγιά της και στις παραδοσιακές γιαγιάδες που σε λίγο θα είναι είδος υπό εξαφάνιση. 
M. HULOT

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ