1Κωστής Γκιμοσούλης: Το φάντασμά της, εκδόσεις Κέδρος

«... Η ζωή, μέσα κι έξω απο το κεφάλι, είναι για μένα αποτελεσματική μόνο όταν μετακινούμαι». Αγαπημένος ποιητής και λογοτέχνης ο Κωστής Γκιμοσούλης, με γοήτευσε με ένα ακόμα αυτοαναφορικό μυθιστόρημα δρόμου. Η ζωή έτσι κι αλλιώς είναι γεμάτη «φαντάσματα», μέσα και έξω απο εμάς.

2Γιάννης Τσαρούχης: Ποιήματα 1934-1937, εκδόσεις Άγρα

Μια σειρά από ποιήματα μέσα από τα οποία αναδύονται το ανήσυχο πνεύμα του μεγάλου ζωγράφου, η ευαισθησία, το χιούμορ, ο κυνισμός και η ειρωνεία. Στοιχεία που ίσως βλέπουμε και στο εικαστικό του έργο, αλλά με το πρόσθετο ενδιαφέρον οτι μέσω του λόγου ερχόμαστε σε επαφή με τον τρόπο που σκεφτόταν ο δημιουργός στα νεανικά του χρόνια. Λάτρεψα τα «ποιήματα της πνευματικότητος»!

3Ορχάν Παμούκ: Το μουσείο της αθωότητας, μτφρ.: Στέλλα Βρεττού, εκδόσεις Ωκεανίδα

Ο Παμούκ, στο πρώτο μυθιστόρημα του μετά το Νόμπελ, περιγράφει το χρονικό ενός μεγάλου έρωτα που διαδραματίζεται στην Κων/πολη με φόντο τη δεκαετια του '70. Συγχρόνως, ξεδιπλώνει το δικό του μεγάλο πάθος για την Πόλη. Είναι τυχερή η Κωνσταντινούπολη που έχει εναν συγγραφέα που μπορεί να γράφει γι' αυτήν έτσι όπως γραφει ο Παμούκ και να κρατάει ζωντανή την ψυχής της μέσα στα βιβλία του .

4Δάφνη Ντι Μωριέ: Μετά τα μεσάνυχτα, μτφρ.: Γωγώ Αρβανίτη, εκδόσεις Μελάνι

Πρώτα διάβασα τη νουβέλα και μετά είδα την ταινία του Νίκολας Ρεγκ. Προτείνω ανεπιφύλακτα να το επιχειρήσετε με την ίδια σειρά! Διαβάζεται απνευστί. Επιβλητική ατμόσφαιρα, μεταφυσικό θρίλερ και ο αόρατος πρωταγωνιστής του βιβλίου, η Βενετία, μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα εφιαλτικό σκηνικό βίας. Ένα από τα πιο ανατρεπτικά και κινηματογραφικά φινάλε που έχω διαβάσει ποτέ σε βιβλίο.

5Delphine Minoui: Δέκα ετών, διαζευγμένη Νοζούντ Αλί, μτφρ.: Θωμάς Σκάσσης, εκδόσεις Modern Times

Έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία ως αναγνώστρια στα κείμενα-ντοκουμέντα. Ένα τέτοιο συγκλονιστικό βίβλιο είναι η μαρτυρία ενός δεκάχρονου κοριτσιού απο την Υεμένη, που τόλμησε να αμφισβητήσει και να αναμετρηθεί με τις αναχρονιστικές παραδόσεις και τα ήθη της Μέσης Ανατολής. Κατόρθωσε το αδιανόητο. Πρίν κλείσει τα εννέα της χρόνια ζήτησε και πήρε διαζύγιο απο τον τριαντάχρονο σύζυγό της, ο οποίος την κακοποιούσε για μήνες. Αφηγείται την ιστορία της στη δημοσιογράφο Delphine Minoui που εξακολουθεί να τη στηρίζει στον αγώνα της.