Γιασεμή Κηλαηδόνη

Γιασεμή Κηλαηδόνη Facebook Twitter
0
1Κωστής Γκιμοσούλης: Το φάντασμά της, εκδόσεις Κέδρος

«... Η ζωή, μέσα κι έξω απο το κεφάλι, είναι για μένα αποτελεσματική μόνο όταν μετακινούμαι». Αγαπημένος ποιητής και λογοτέχνης ο Κωστής Γκιμοσούλης, με γοήτευσε με ένα ακόμα αυτοαναφορικό μυθιστόρημα δρόμου. Η ζωή έτσι κι αλλιώς είναι γεμάτη «φαντάσματα», μέσα και έξω απο εμάς.

2Γιάννης Τσαρούχης: Ποιήματα 1934-1937, εκδόσεις Άγρα

Μια σειρά από ποιήματα μέσα από τα οποία αναδύονται το ανήσυχο πνεύμα του μεγάλου ζωγράφου, η ευαισθησία, το χιούμορ, ο κυνισμός και η ειρωνεία. Στοιχεία που ίσως βλέπουμε και στο εικαστικό του έργο, αλλά με το πρόσθετο ενδιαφέρον οτι μέσω του λόγου ερχόμαστε σε επαφή με τον τρόπο που σκεφτόταν ο δημιουργός στα νεανικά του χρόνια. Λάτρεψα τα «ποιήματα της πνευματικότητος»!

3Ορχάν Παμούκ: Το μουσείο της αθωότητας, μτφρ.: Στέλλα Βρεττού, εκδόσεις Ωκεανίδα

Ο Παμούκ, στο πρώτο μυθιστόρημα του μετά το Νόμπελ, περιγράφει το χρονικό ενός μεγάλου έρωτα που διαδραματίζεται στην Κων/πολη με φόντο τη δεκαετια του '70. Συγχρόνως, ξεδιπλώνει το δικό του μεγάλο πάθος για την Πόλη. Είναι τυχερή η Κωνσταντινούπολη που έχει εναν συγγραφέα που μπορεί να γράφει γι' αυτήν έτσι όπως γραφει ο Παμούκ και να κρατάει ζωντανή την ψυχής της μέσα στα βιβλία του .

4Δάφνη Ντι Μωριέ: Μετά τα μεσάνυχτα, μτφρ.: Γωγώ Αρβανίτη, εκδόσεις Μελάνι

Πρώτα διάβασα τη νουβέλα και μετά είδα την ταινία του Νίκολας Ρεγκ. Προτείνω ανεπιφύλακτα να το επιχειρήσετε με την ίδια σειρά! Διαβάζεται απνευστί. Επιβλητική ατμόσφαιρα, μεταφυσικό θρίλερ και ο αόρατος πρωταγωνιστής του βιβλίου, η Βενετία, μετατρέπεται σιγά σιγά σε ένα εφιαλτικό σκηνικό βίας. Ένα από τα πιο ανατρεπτικά και κινηματογραφικά φινάλε που έχω διαβάσει ποτέ σε βιβλίο.

5Delphine Minoui: Δέκα ετών, διαζευγμένη Νοζούντ Αλί, μτφρ.: Θωμάς Σκάσσης, εκδόσεις Modern Times

Έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία ως αναγνώστρια στα κείμενα-ντοκουμέντα. Ένα τέτοιο συγκλονιστικό βίβλιο είναι η μαρτυρία ενός δεκάχρονου κοριτσιού απο την Υεμένη, που τόλμησε να αμφισβητήσει και να αναμετρηθεί με τις αναχρονιστικές παραδόσεις και τα ήθη της Μέσης Ανατολής. Κατόρθωσε το αδιανόητο. Πρίν κλείσει τα εννέα της χρόνια ζήτησε και πήρε διαζύγιο απο τον τριαντάχρονο σύζυγό της, ο οποίος την κακοποιούσε για μήνες. Αφηγείται την ιστορία της στη δημοσιογράφο Delphine Minoui που εξακολουθεί να τη στηρίζει στον αγώνα της.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ