Γιάννης Ν. Μπασκόζος

Γιάννης Ν. Μπασκόζος Facebook Twitter
0
GustaveFlaubert. Ηπρώτη αισθηματική αγωγή. Μτφρ. ΈφηΚορομηλά, Νεφέλη, 2007.

Τοβάζω στην κορυφή της λίστας επειδή ανήκωστους φλωμπεριστές της τάσης τηςΑισθηματικής αγωγής (χωρίς να περιφρονώτην άλλη τάση, αυτή των μποβαριστών). Ηπρώτη γραφή της Αισθηματικής αγωγήςπερικλείει πολλά βιογραφικά στοιχείατου συγγραφέα και εμπεριέχει προβληματισμούςγια την οριστική εκδοχή της, 20 χρόνιααργότερα. Η πορεία προς την ωριμότητατου Ζυλ (το όραμα να γίνει καλλιτέχνης)και του Ανρύ (η αναζήτηση της ευτυχίαςμέσα στον έρωτα) δεν είναι παρά η πορείακαι τα διλήμματα του ίδιου του συγγραφέα.Επίκαιρα πάντα.

ΤίτοςΠατρίκιος. Ηνέα χάραξη. Κέδρος, 2007.

Hτελευταία συλλογή του ποιητή, που, ανκαι πολιτογραφήθηκε πολιτικός, θααγαπηθεί για τα ερωτικά του ποιήματα.Μικρό δείγμα με καβαφική έμπνευση: «εδώας σταθώ κι ας γελάσω για μια στιγμή /πώς όλα αυτά που τώρα ξαναβλέπω, ίδια /τα είχα δει σαν πρωτοστάθηκα εδώ / γυμνόςακόμα από φαντασιώσεις κι αναμνήσεις».Και κάτι αγαπημένο από τα παλιότερα:«Κι έπειτα τα χρόνια θα περάσουν /όγκοι βουνών και πέτρες θα παρεμβληθούν/ θα ξεχαστούν όλα / όπως ξεχνιέται τοκαθημερινό φαΐ / που μας κρατάει ορθούς./ Όλα, έξω από κείνη τη στιγμή / που μέσαστο συνωστισμό του υπόγειου τρένου /κρατήθηκες στο μπράτσο μου».

ΙωάνναΜπουραζοπούλου. Τιείδε η γυναίκα του Λωτ; Καστανιώτης,2007.

«Ίσωςη πραγματικότητα να μην είναι παρά μιαομαδική παραίσθηση». Η ΙωάνναΜπουραζοπούλου προκαλεί το ελληνικόμυθιστόρημα να πάει πέρα από τα όρια.Ένα ρήγμα και μια μετατόπιση στα έγκατατης Νεκράς Θάλασσας θα αλλάξουν οριστικάτο γεωγραφικό ανάγλυφο της Γης, καθώςόλες οι παράκτιες ασιατικές, αφρικανικέςκαι ευρωπαϊκές χώρες θα βυθιστούν κάτωαπό το νερό. Μια νέα εξουσία αναδύεταικαι οι κάτοικοι της Γης την ακολουθούνπειθήνια στη βάση κάποιων κανόνων. ΗΙ.Μ. στήνει μια οργουελική ατμόσφαιρα,με ιδιαίτερη ένταση και συνέπεια στιςεπί μέρους συνιστώσες της. Όμως το κύριοζήτημα στο μυθιστόρημα της Ι.Μ. είναι ησυνειδητοποίηση ότι ο εφιάλτης δενείναι εκεί έξω αλλά βαθιά μέσα μας.

ΔημοσθένηςΒουτυράς. Τασύμβολα στα όνειρα. Φαρφουλάς,2008.

Τριάνταεννέα όνειρα, έξι από τα καλύτεραδιηγήματα και μία διάλεξη για τα όνειρααπό ένα μεταμοντέρνο Έλληνα πεζογράφο,τον Δημοσθένη Βουτυρά. Στα κείμενά του,σε αυτό το μικρό τομίδιο ,«μέσα απόμια συνειρμική αφήγηση βγάζει τη γλώσσαστον ανθρώπινο κόσμο μαζί με οργή καικοροϊδία γι' αυτό που θεωρούσε ότιείναι η ζωή: μια κωμωδία». Φέτοςσυμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τον θάνατότου. Έχοντας γράψει πάνω από 500 διηγήματα,δοκιμάζοντας σύγχρονες τεχνοτροπίες,σήμερα είναι γνωστός ανάμεσα σε λίγουςανθρώπους που προσπαθούν να δημοσιοποιήσουντο έργο του.

ΝτέιβιντΜίτσελ. ΜαύροςΚύκνος. Μτφρ: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου,Ελληνικά Γράμματα, 2008.

Ηδεκαετία του '80, οι DuranDuran,oElvisCostello,τα Φώκλαντ και η Θάτσερ μέσα από τη ματιάτης μεταβατικής ηλικίας των 13 ετών τουΤζέισον Τέιλορ. Ζει σε ένα βρετανικόχωριό στη μέση του πουθενά και τρέμειμήπως αποκαλυφθεί η βραδυγλωσσία τουή τον γιουχάρουν επειδή αγαπάει τηνποίηση. Τρυφερό και συνάμα αστείο, βιβλίογραμμένο με την αμεσότητα των παιδιώνκαι τη στοχαστικότητα των μεγάλων.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
ΕΠΕΞ Γυναικείες φωνές από διαφορετικά μέρη του κόσμου

Βιβλίο / Από τη Μαλαισία μέχρι το Μεξικό: 5 νέα βιλία που αξίζει να διαβάσετε

5 συγγραφείς από διαφορετικά σημεία του πλανήτη χαράζουν νέους δρόμους στη λογοτεχνία. Ανάμεσά τους, η Τζόχα Αλχάρθι που κέρδισε το Booker και η βραβευμένη με Πούλιτζερ Κριστίνα Ριβέρα Γκάρσα.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ