Γιάννης Ν. Μπασκόζος

Γιάννης Ν. Μπασκόζος Facebook Twitter
0
GustaveFlaubert. Ηπρώτη αισθηματική αγωγή. Μτφρ. ΈφηΚορομηλά, Νεφέλη, 2007.

Τοβάζω στην κορυφή της λίστας επειδή ανήκωστους φλωμπεριστές της τάσης τηςΑισθηματικής αγωγής (χωρίς να περιφρονώτην άλλη τάση, αυτή των μποβαριστών). Ηπρώτη γραφή της Αισθηματικής αγωγήςπερικλείει πολλά βιογραφικά στοιχείατου συγγραφέα και εμπεριέχει προβληματισμούςγια την οριστική εκδοχή της, 20 χρόνιααργότερα. Η πορεία προς την ωριμότητατου Ζυλ (το όραμα να γίνει καλλιτέχνης)και του Ανρύ (η αναζήτηση της ευτυχίαςμέσα στον έρωτα) δεν είναι παρά η πορείακαι τα διλήμματα του ίδιου του συγγραφέα.Επίκαιρα πάντα.

ΤίτοςΠατρίκιος. Ηνέα χάραξη. Κέδρος, 2007.

Hτελευταία συλλογή του ποιητή, που, ανκαι πολιτογραφήθηκε πολιτικός, θααγαπηθεί για τα ερωτικά του ποιήματα.Μικρό δείγμα με καβαφική έμπνευση: «εδώας σταθώ κι ας γελάσω για μια στιγμή /πώς όλα αυτά που τώρα ξαναβλέπω, ίδια /τα είχα δει σαν πρωτοστάθηκα εδώ / γυμνόςακόμα από φαντασιώσεις κι αναμνήσεις».Και κάτι αγαπημένο από τα παλιότερα:«Κι έπειτα τα χρόνια θα περάσουν /όγκοι βουνών και πέτρες θα παρεμβληθούν/ θα ξεχαστούν όλα / όπως ξεχνιέται τοκαθημερινό φαΐ / που μας κρατάει ορθούς./ Όλα, έξω από κείνη τη στιγμή / που μέσαστο συνωστισμό του υπόγειου τρένου /κρατήθηκες στο μπράτσο μου».

ΙωάνναΜπουραζοπούλου. Τιείδε η γυναίκα του Λωτ; Καστανιώτης,2007.

«Ίσωςη πραγματικότητα να μην είναι παρά μιαομαδική παραίσθηση». Η ΙωάνναΜπουραζοπούλου προκαλεί το ελληνικόμυθιστόρημα να πάει πέρα από τα όρια.Ένα ρήγμα και μια μετατόπιση στα έγκατατης Νεκράς Θάλασσας θα αλλάξουν οριστικάτο γεωγραφικό ανάγλυφο της Γης, καθώςόλες οι παράκτιες ασιατικές, αφρικανικέςκαι ευρωπαϊκές χώρες θα βυθιστούν κάτωαπό το νερό. Μια νέα εξουσία αναδύεταικαι οι κάτοικοι της Γης την ακολουθούνπειθήνια στη βάση κάποιων κανόνων. ΗΙ.Μ. στήνει μια οργουελική ατμόσφαιρα,με ιδιαίτερη ένταση και συνέπεια στιςεπί μέρους συνιστώσες της. Όμως το κύριοζήτημα στο μυθιστόρημα της Ι.Μ. είναι ησυνειδητοποίηση ότι ο εφιάλτης δενείναι εκεί έξω αλλά βαθιά μέσα μας.

ΔημοσθένηςΒουτυράς. Τασύμβολα στα όνειρα. Φαρφουλάς,2008.

Τριάνταεννέα όνειρα, έξι από τα καλύτεραδιηγήματα και μία διάλεξη για τα όνειρααπό ένα μεταμοντέρνο Έλληνα πεζογράφο,τον Δημοσθένη Βουτυρά. Στα κείμενά του,σε αυτό το μικρό τομίδιο ,«μέσα απόμια συνειρμική αφήγηση βγάζει τη γλώσσαστον ανθρώπινο κόσμο μαζί με οργή καικοροϊδία γι' αυτό που θεωρούσε ότιείναι η ζωή: μια κωμωδία». Φέτοςσυμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τον θάνατότου. Έχοντας γράψει πάνω από 500 διηγήματα,δοκιμάζοντας σύγχρονες τεχνοτροπίες,σήμερα είναι γνωστός ανάμεσα σε λίγουςανθρώπους που προσπαθούν να δημοσιοποιήσουντο έργο του.

ΝτέιβιντΜίτσελ. ΜαύροςΚύκνος. Μτφρ: Μαργαρίτα Ζαχαριάδου,Ελληνικά Γράμματα, 2008.

Ηδεκαετία του '80, οι DuranDuran,oElvisCostello,τα Φώκλαντ και η Θάτσερ μέσα από τη ματιάτης μεταβατικής ηλικίας των 13 ετών τουΤζέισον Τέιλορ. Ζει σε ένα βρετανικόχωριό στη μέση του πουθενά και τρέμειμήπως αποκαλυφθεί η βραδυγλωσσία τουή τον γιουχάρουν επειδή αγαπάει τηνποίηση. Τρυφερό και συνάμα αστείο, βιβλίογραμμένο με την αμεσότητα των παιδιώνκαι τη στοχαστικότητα των μεγάλων.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόρις Λέσινγκ «Άλφρεντ και Έμιλι»

To πίσω ράφι / «Άλφρεντ και Έμιλι»: Το κύκνειο άσμα της Ντόρις Λέσινγκ

Η τελευταία απόπειρα της διάσημης συγγραφέως να ξεφύγει από τη σκιά του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, που είχε ρημάξει τη ζωή των γονιών της, τυλίγοντας και την ίδια από την ημέρα που γεννήθηκε.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Σωτήρης Ριζάς: «Δεν διδασκόμαστε σωστά την Ιστορία μας»

Βιβλίο / Σωτήρης Ριζάς: «Η απόβασή μας στη Σμύρνη ήταν μια ατυχής επιλογή»

Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Έρευνας Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών εξηγεί πώς φτάσαμε από τον θρίαμβο στην εθνική τραγωδία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΡΙΤΗ 22/11-Πώς γράφεται σήμερα ένα μυθιστόρημα με θέμα τον πόλεμο;

Βιβλία και Συγγραφείς / Πώς γράφεται σήμερα ένα μυθιστόρημα με θέμα τον πόλεμο;

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Πάνο Καρνέζη για το μυθιστόρημά του «Ο λαβύρινθος» με θέμα την περιπλάνηση μιας αποδεκατισμένης ελληνικής μεραρχίας στα βάθη της Ανατολίας τον Σεπτέμβριο του 2022.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ
Χέρμαν Μπροχ

Βιβλίο / «Οι Υπνοβάτες» του Χέρμαν Μπροχ: Διαβλέποντας την άβυσσο του 20ού αιώνα

Οι εκδόσεις Έρμα κυκλοφορούν το αριστούργημα του Χέρμαν Μπροχ σε νέα μετάφραση από τη Σοφία Αυγερινού, θυμίζοντάς μας γιατί άλλαξε την πορεία της λογοτεχνίας του 20ού αιώνα προβλέποντας τα αδιέξοδα της ευρωπαϊκής ηπείρου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΤΡΙΤΗ 15/11- «Λάδι σε καμβά»: Στον καθρέφτη ενός έργου τέχνης

Βιβλία και Συγγραφείς / «Λάδι σε καμβά»: Ο συγγραφέας Αλέξης Πανσέληνος μιλά για το νέο του μυθιστόρημα

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Αλέξη Πανσέληνο για το τελευταίο του μυθιστόρημα με τίτλο «Λάδι σε καμβά» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ