4 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που σας προτείνουμε να διαβάσετε

4 βιβλία ελληνικής πεζογραφίας που σας προτείνουμε να διαβάσετε Facebook Twitter
0

Νίκος Παναγιωτόπουλος

Γραφικός Χαρακτήρας

εκδ. Μεταίχμιο, 181 σελίδες

Ώριμη και ψύχραιμη, καλώς συγκερασμένη και ευφής αυτοβιογραφική διάθεση από τον έμπειρο Νίκο Παναγιωτόπουλο (Αθήνα, 1963. ῾Η νοσταλγία και η μνήμη σε μια εύρωστη επιτραπέζια αντισφαίριση. Πολλές φορές γράφουμε ώστε να κάνουμε, ξανά και ξανά, σχέδια για το παρελθόν. Γράφουμε για να επισκεφτούμε τα μέρη από τα οποία δεν φύγαμε ποτέ στ᾽ αλήθεια: «Μέσα, η ταβέρνα δεν είχε πολλά πράγματα. Κάτι τελάρα στοιβαγμένα, με μπίρες, ρετσίνες κι αναψυκτικά. Στο βάθος είχε ένα μεγάλο ψυγείο με βιτρίνα και πίσω του μια πόρτα που οδηγούσε στην κουζίνα. Στον τοίχο αριστερά υπήρχε ένας μεγάλος καθρέφτης, γερτός, με τη ζωγραφιά μιας χαμογελαστής κοπέλας που κρατούσε το υπέροχο μπιρμπιλωτό μπουκάλι της ΕΨΑ».

Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου

Ιάκωβος

εκδ. Αντίποδες, 201 σελίδες

Με εναλλαγές στους χρόνους της αφήγησης, από τον υπερσυντέλικο στον ενεστώτα και από τον αόριστο στον παρακείμενο, και με γραφή ακριβείας, ο πρωτοεμφανιζόμενος Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου (Αθήνα, 1974), καταπιάνεται με τη λήθη και τη μνήμη, με το φως και τις διακυμάνσεις της σκιάς, με τη χαμοζωή και την υπέρβαση μέσα από χθόνιες εμπειρίες. Ορισμένες σκηνές θυμίζουν πλάνα του Béla Tarr. «Καπνίζουν και οι τρεις τους και όπως όλοι στην αίθουσα πετάνε τις στάχτες στο πάτωμα. Η άλλη γυναίκα δυσανασχετεί, είναι ντυμένη κομψά και είναι αδύνατη και ύπουλη και όταν ξεσπάσει μέσα απ᾽ τη σιωπή της, θα μαλλιοτραβηχτεί με την πρώτη γυναίκα και ένας κύκλος από περίεργους θα σχηματιστεί γύρω τους και ο άντρας οκνός και αποδεκατισμένος απ᾽ το μεθύσι θα προσπαθήσει να τις χωρίσει γελώντας φιλάρεσκα και θα κορδωθεί ικανοποιημένος. Δύο νταγλαράδες θα έρθουν από κάποιο σκοτεινό σημείο της αίθουσας και θα δώσουν τη λύση. Θα τις περιμαζέψουν και θα τις πετάξουν έξω στο κρύο. Ο γόης θα συνεχίσει να πίνει μόνος του».

Βασίλης Βασιλικός

Ζ — Φανταστικό Ντοκιμαντέρ ενός Εγκλήματος

εκδ. Gutenberg, 573 σελίδες

Επετειακή, υπομνηματισμένη, ανεπίληπτη η έκδοση του θρυλικού μυθιστορήματος Ζ, στη νέα και λίαν φιλόδοξη σειρά "Aldina'' που οραματίστηκε και σχεδίασε ο αείμνηστος Δημήτρης Αρμάος. Η ιστορία σαν μυθιστόρημα, και το μυθιστόρημα σαν ιστορία, όπως έλεγε και ο Norman Mailer. Το χρονικό της δολοφονίας του βουλευτή της Αριστεράς και αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη από τον χαλκέντερο Βασίλη Βασιλικό (Καβάλα, 1934). Μισόν αιώνα μετά την πρώτη του έκδοση (1966), το Ζ εξακολουθεί να διαβάζεται, να συζητιέται, να εμπνέει (ήδη μετά την ταινία του Κώστα Γαβρά, με πρωταγωνιστές τον Υβ Μοντάν και την Ειρήνη Παππά, και με την δυναμική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, το βιβλίο αποτέλεσε υλικό για την ταινία Shanghai του Dibakar Banerjee, ένα από τα ελάχιστα πολιτικά θρίλερ του ινδικού κινηματογράφου, ενω ανέβηκε στην «Νέα Σκηνή» του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου). «Γυρνώντας για το σπίτι του τα βήματά του τον έφεραν στο ίδιο μέρος. Τώρα η πλατεία ήταν άδεια εντελώς. Δυο-τρεις με πολιτικά κυκλοφορούσαν στο μισοσκόταδο των πλαϊνών δρόμων. Και στο σημείο όπου το τρίκυκλο χτύπησε τον άγνωστό του, πάνω στην άσφαλτο, κείτονταν σκορπισμένα δυο αγκαλιές κόκκινα γαρίφαλα. Έτσι άθιχτος που μες στο θάνατο απέρχεσαι, σκέφτηκε, νομίζοντας πως ήταν ένας έφηβος δεκαεφτά χρονών που είχε σκοτωθεί».

Δημήτρης Καλοκύρης

Παρασάγγες, τόμος Β´

εκδ. Άγρα, 228 σελίδες

Καλειδοσκοπικό βιβλίο βιβλίων, προσώπων, τραγουδιών, διαθέσεων, σχολίων, χαρτογραφήσεων του αχανούς λογοτεχνικού σύμπαντος, από τον παίκτη/ρέκτη Δημήτρη Καλοκύρη (Ρέθυμνο, 1948). Όπως και στον πρώτο τόμο, έτσι και εδώ το χάος γίνεται μελωδία, η μελωδία γίνεται δυο φορές μελωδία, αφού άλλωστε τραγουδάει στις σελίδες του και η Γκρέις Σλικ, ενώ ο φιλέρευνος αναγνώστης δεν μένει με την όρεξη, απεναντίας. «Τόσο τα μυθιστορήματα όσο και τα διηγήματά του διερευνούν σε βάθος το ανθρώπινο τοπίο, με κύρια εργαλεία την πρόσφατη Ιστορία και την ακόρεστη γλώσσα. Ο συναρπαστικός και μαζί διαυγής λόγος του, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο την ένταση με τη νηφαλιότητα, την ακρίβεια της τοπογραφίας με την έκρηξη των συναισθημάτων, έδωσε στις γενιές μας έναν αφηγητή μεγάλης πυκνότητας και ταυτόχρονα εντυπωσιακής απλότητας, τέχνη με την οποία μπορεί να σαρώνει την νηνεμία του αναγνώστη. Η ταραχή και η έξαψη είναι, νομίζω, οι δύο πόλοι που ορίζουν την αίσθηση που απομένει όταν κλείσεις ένα βιβλίο με διηγήματα του Θανάση Βαλτινού».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Βιβλίο / Φάνη, ψηλά το κεφάλι!

Το πρώτο βιβλίο του Φάνη Παπαδημητρίου είναι μια συγκινητική εξομολόγηση για το ατύχημα στα 19 του που τον καθήλωσε σε αμαξίδιο, την πάλη του με τον τζόγο και τον αγώνα που έδωσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του «μετά το τσουνάμι που ήρθε και τα σάρωσε όλα».
M. HULOT
«Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Το πίσω ράφι  / «Τι ωραίο πλιάτσικο!»: Όταν η «αργόσχολη» τάξη εργάζεται σκληρά για το Κακό

Πιστή στην κλασική μορφή του μυθιστορήματος, αλλά ταυτόχρονα ανατρεπτική και μεταμοντέρνα, η καυστική σάτιρα του Τζόναθαν Κόου για τη βρετανική άρχουσα τάξη των αρχών της δεκαετίας του ’90 διαβάζεται μονορούφι.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ