Τόσος θόρυβος μέσα στη σιωπή

Τόσος θόρυβος μέσα στη σιωπή Facebook Twitter
Η Ουρανία της Μουτούση παραδίδει μια κατεξοχήν queer ερμηνεία: δεν ανήκει αποκλειστικά σε καμία σχολή ή τεχνοτροπία αλλά μεταπηδά με την ελαφράδα ελαφιού από το παιχνίδι στο συναίσθημα, από την απόσταση στην ταύτιση, από την επιτήδευση στην καθαρότητα. Φωτ.: Valeria Isaeva
0

Ο ήχος ενός σώματος που εισέρχεται στον χώρο. Σταματά. Διστάζει: να φανερωθεί ή να μη φανερωθεί; Δύο χέρια σχηματίζουν σκιές πάνω στη θολή τζαμαρία· παιχνιδίζουν, ενώνονται, χωρίζουν.

Επιτέλους, η μορφή ξεπροβάλλει ολόκληρη. Αφράτες κάλτσες, φρουφρουδένιο φόρεμα, μια μακριά ζακέτα. Στέκεται στο πλάι του κρεβατιού, οχυρωμένη εκεί, στον σκοτεινό διάδρομο. Μας κοιτάζει έναν έναν. Το βλέμμα της καίει τη σιωπή, τρυπάει το ημίφως, κλονίζει την ασφάλειά μας. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί το βλέμμα ετούτο. Από πού έρχεται; Πώς διαβάζει τις σκέψεις μας; Γιατί είναι τόσο τρομαγμένο; Γιατί είναι τόσο τρομακτικό; Δεν έχει φύλο, ηλικία, εποχή. Δεν είναι καν ανθρώπινο. Βγαίνει από ένα σπηλαιώδες σκοτάδι, από τον «Εφιάλτη» του Fuseli.

«Η αίσθηση του ανοίκειου δημιουργείται συχνά, και μάλιστα εύκολα, όταν κάτι που προηγουμένως θεωρούσαμε φανταστικό εμφανίζεται μπροστά μας σαν πραγματικό», γράφει ο Φρόιντ. Η Ουρανία της Μουτούση πατάει ανελλιπώς πάνω σε αυτήν τη λεπτή γραμμή. Είναι «αληθινή» ή βγήκε από κάποιο vintage μυθιστόρημα με σκονισμένες δασκάλες που παραμιλούν αλαφιασμένες στη σοφίτα; Δεν μπορούμε ν’ αποφασίσουμε, καθότι η ηθοποιός κατέχει στο έπακρο την τέχνη της αμφισημίας: «παίζει» την εκκεντρικότητα της αφελούς –αυτό που ο σκηνοθέτης αποκαλεί «θεία χαζομάρα»– με απολαυστική χάρη και υποδόρια ειρωνεία.

Η παράσταση μετατρέπει σε θέατρο τη φανταστική ζωή της Ουρανίας, γίνεται το σκηνικό του μυαλού της, το κλουβί της τακτοποιημένης μοναξιάς της (εξόχως φιλοτεχνημένο από τον Κωνσταντίνο Σκουρλέτη) αλλά και η επιθυμητική μηχανή της που ανάβει ξανά, ένα βράδυ, δίπλα στο παράθυρο με θέα το λιμάνι...

Φοράει ροζ, όλα ροζ. Σφίγγει εμμονικά τη ζακέτα πάνω στο στήθος της λες και κρέμεται από αυτήν τη χειρονομία η επιβίωσή της. Στερεώνει κάθε τόσο τα γυαλιά της, ενώ εκτελεί περιστροφικές κινήσεις, σαν χάδι, στον λαιμό και τον αυχένα της. Γίνεται παιδούλα όταν συνομιλεί με τον επισκέπτη της, αλλά μεταμορφώνεται σε κύμα που φουσκώνει και θεριεύει όταν μονολογεί ξαπλωμένη στο κρεβάτι, απευθυνόμενη στον εραστή της.

Τόσος θόρυβος μέσα στη σιωπή Facebook Twitter
Μια σκηνοθετική σπουδή επάνω στο «ανοίκειο», την εσωτερική, ασυνείδητη διαδικασία μέσω της οποίας το «ξένο» αποκαλύπτεται ως «γνωστό». Φωτ.: Valeria Isaeva

Αν το queer είναι αυτό που διαφεύγει τις κατηγοριοποιήσεις και ελίσσεται αβίαστα ανάμεσα στα είδη και στα ύφη, τότε η Μουτούση παραδίδει μια κατεξοχήν queer ερμηνεία: δεν ανήκει αποκλειστικά σε καμία σχολή ή τεχνοτροπία αλλά μεταπηδά με την ελαφράδα ελαφιού από το παιχνίδι στο συναίσθημα, από την απόσταση στην ταύτιση, από την επιτήδευση στην καθαρότητα. Τη μια στιγμή θραύεται και την άλλη ορθώνεται σαν φάρος στα βάθη του ωκεανού. Σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται, αποσύρεται και ξεχύνεται, αμύνεται και επιτίθεται. Υπονομεύει και υπερασπίζεται την ηρωίδα της, με το ίδιο πάθος, ταυτόχρονα.

Με προθυμία υποδέχεται τον άγνωστο άνδρα στο κατώφλι της, σαν να τον περίμενε από καιρό... Εκείνος της μιλάει για πτήσεις: «Γυρίζω τη χώρα. Δίνω παραστάσεις. Ειδικότης μου οι επικίνδυνες πτήσεις. Φτιάχνω μόνος μου τα φτερά... από πανί... Ανεβαίνω σε μια βουνοκορφή, σ’ έναν πύργο, κάπου ψηλά τέλος πάντων, τα βάζω στην πλάτη σα σαμάρι κι αμολάω προς τα κάτω...». Ποιος είναι αυτός ο «Θόδωρας», ο πλανόδιος ακροβάτης, που εισβάλλει στη σοφίτα της ξαφνικά ένα απόγευμα; Τον συναντά πράγματι τώρα για πρώτη φορά ή μήπως τον γνώριζε από παλιά; 

Ο σκηνοθέτης πειραματίζεται διαρκώς με αυτό το «διπλό», προκαλώντας μας να κολυμπήσουμε στο μεταίχμιο του σαρκικού και του πτητικού, του πραγματικού και του ονειρικού, του κυριολεκτικού και του αλληγορικού, της κωμωδίας και του μελοδράματος. Διασκευάζει, μάλιστα, το γοητευτικό, πρωτόλειο κείμενο του Μιχάλη Βιρβιδάκη κατά τέτοιον τρόπο (αφαιρώντας, δηλαδή, το τρίτο πρόσωπο, τον Άνδρα), ώστε η σχέση της Γυναίκας και του Ακροβάτη να καταστεί ακόμη πιο αινιγματική και γόνιμη στην πολυπλοκότητά της.

Από τη συστολή της πρώτης επαφής έως τη συγκίνηση της επανένωσης, από το ξάφνιασμα του καινούργιου ως την ένδοξη επιστροφή του παλιού, μεσολαβούν ελάχιστα βήματα για τον σκηνοθέτη: μια αλλαγή του φωτισμού ή μια επίσπευση της ανάσας. Ένα βλέμμα, ένα βύθισμα, η μυρωδιά του καμένου βουτύρου. «Κ’ οι μνήμες,/ ξέθωρες κ’ ενοχλητικές, να σέρνονται ξοπίσω σου, μες στον καθρέφτη/ όταν χτενίζεις τα μαλλιά σου, ή μέσα στην κουζίνα, να προβαίνουν/ μες απ’ τους λιπαρούς ατμούς της χύτρας», λέει ο Ρίτσος για την «Ελένη» του, ένα από τα πρόσωπα της Ουρανίας.

Τόσος θόρυβος μέσα στη σιωπή Facebook Twitter
Ο Θανάσης Δόβρης στον ρόλο του Ακροβάτη. Φωτ.: Valeria Isaeva

Της δασκάλας που ζει μόνη, αποτραβηγμένη, φτιάχνοντας γλυκό του κουταλιού και ακούγοντας Χατζιδάκι στο κασετόφωνο (ας μην ξεχνάμε ότι το κείμενο γράφτηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’80 και, όσον αφορά το σημαίνον «νοσταλγία», φέρει την αισθητική της εποχής εκείνης). Της δασκάλας που την κουτσομπολεύουν στη γειτονιά και που ο μπακάλης της γωνίας την αποκαλεί «γριά». Της δασκάλας που έχασε πατέρα κι εραστή, και που δεν παύει να επιθυμεί, καίτοι είναι αργά πια κι αυτή κλειδώθηκε προ πολλού στον φαγωμένο πύργο της. «Από τότε είχα την επιθυμία να τα φορέσω», λέει στον Θόδωρα, αναφερόμενη στα φτερά που ο τελευταίος χρησιμοποιεί για τα νούμερά του. «Αλλά ντρεπόμουνα. Ντρεπόμουνα να σ’ το πω... μεγάλη γυναίκα τώρα... τι δουλειά έχω γω μ’ αυτά», ομολογεί αμήχανη.

Η παράσταση μετατρέπει σε θέατρο τη φανταστική ζωή της Ουρανίας, γίνεται το σκηνικό του μυαλού της, το κλουβί της τακτοποιημένης μοναξιάς της (εξόχως φιλοτεχνημένο από τον Κωνσταντίνο Σκουρλέτη) αλλά και η επιθυμητική μηχανή της που ανάβει ξανά, ένα βράδυ, δίπλα στο παράθυρο με θέα το λιμάνι...

Είναι νεκρή ή ζωντανή η Ουρανία; Ή κάτι ενδιάμεσο; «Οι νεκροί είναι πρόσωπα τυλιγμένα στο σκοτάδι», γράφει ο Βερνάν για την αρχαιοελληνική εικονοποιία και η Μουτούση παραδίδει τον τελευταίο μονόλογό της –έχοντας μόλις πετάξει από το μπαλκόνι με τα φτερά του Ακροβάτη– καθισμένη δίπλα μας, σ’ ένα σκαμπό, το πρόσωπό της παραδομένο στη σκιά, η φωνή της κρυστάλλινη, όλο προσμονή. Αφηγούμενη την ιστορία του φεγγαριού που αιχμαλωτίστηκε, όπως κι εκείνη άλλωστε, στα σύρματα του ηλεκτρικού ρεύματος, θα οδηγηθεί στη συνειδητοποίηση της νέας της κατάστασης: «Τότε μόνο κατάλαβα. Μέσα σε μια στιγμή... το μυαλό μου φωτίστηκε».

Ένα «μικρό» δράμα για την επιθυμία που γεννιέται στο χείλος του γκρεμού. Μια αλληγορία για την αναπτερωτική λειτουργία της τέχνης και του καλλιτέχνη, που επιχειρεί το πιο παράτολμο πράγμα βασιζόμενος στα πιο ταπεινά υλικά. Μια σκηνοθετική σπουδή επάνω στο «ανοίκειο», την εσωτερική, ασυνείδητη διαδικασία μέσω της οποίας το «ξένο» αποκαλύπτεται ως «γνωστό»: ο απρόσμενος επισκέπτης δεν είναι τελικά τόσο απρόσμενος και ο εξαφανισμένος εραστής κρύβει μέσα του έναν Άγγελο Θανάτου. Αυτό που μοιάζει με ζωή είναι, στην ουσία, απουσία χαράς και αργόσυρτος θάνατος, ενώ, αντιστρόφως, η όσφρηση του επερχόμενου θανάτου προκαλεί έκρηξη ζωής, πέταγμα στον κόσμο, ύστατη διεκδίκηση χαράς. 

Τόσος θόρυβος μέσα στη σιωπή Facebook Twitter
Φωτ.: Valeria Isaeva

Ο Σκουρλέτης κινείται απαλά, ήσυχα, αλλά με συμπυκνωμένη δύναμη, κυρίαρχος των μέσων του, διασχίζει ποταμούς, συνθέτει εικόνες αθόρυβης ποιητικότητας (μια γυναίκα σκεπασμένη με ένα λευκό πουκάμισο/σάβανο, δύο πλάτες ενωμένες μπροστά σ’ ένα ανοιχτό παράθυρο), φανερώνοντας αριστοτεχνικά πως ναι, πράγματι, κατοικεί περίσσιος θόρυβος κάτω από τη σιωπή, χιλιάδες αποχρώσεις μέσα σε ένα χρώμα, άπειρη ταραχή μέσα στην ακινησία – αρκεί μονάχα να τα προσέξουμε.

Εξαιρετικός, τέλος, ο Θανάσης Δόβρης ως Ακροβάτης: ο ηθοποιός φιλοτεχνεί με εντυπωσιακή συνέπεια το πορτρέτο του «αγνού», λαϊκού καλλιτέχνη, το ωθεί στα όρια της καρικατούρας, δεν διστάζει, όμως, όταν χρειαστεί, να το δυναμιτίσει, χαρίζοντάς του μυστικούς πόθους και προσωπεία που αναδύονται ξαφνικά και αφοπλιστικά σε μια γυμνή κουζίνα.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Η γυναίκα και ο ακροβάτης» εδώ. 

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ηow to resuscitate a dinosaur/ Έι, Romeo, πώς δίνεις το φιλί της ζωής σε έναν δεινόσαυρο;

Guest Editors / «Ο Καστελούτσι σκηνοθετεί μια υπόσχεση· και κάνει τέχνη εκκλησιαστική»

«Πέρασαν μέρες από την πρώτη μου επαφή με τη Βερενίκη. Μάντρωσα ένα κοπάδι σκέψεις» – ο Κυριάκος Χαρίτος γράφει για μια από τις πολυσυζητημένες παραστάσεις της σεζόν, που ανέβηκε στη Στέγη.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Θέατρο / Onassis Dance Days 2025: Ένας ύμνος στα αδάμαστα σώματα

Ένα νέο, αλλιώτικο σύμπαν για τον «χορό» ξεδιπλώνεται από τις 3 έως τις 6 Απριλίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, μέσα από τα πρωτοποριακά έργα τεσσάρων κορυφαίων Ελλήνων χορογράφων και του διεθνούς φήμης Damien Jalet.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ