Me lene Sandra: Η επικίνδυνη πλευρά των social media στην εφηβική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης

Me lene Sandra: Η επικίνδυνη πλευρά των social media στην εφηβική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO.
0

Me lene Sandra: Η επικίνδυνη πλευρά των social media στην εφηβική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO.

 

Δευτέρα πρωί και στην Στοά του Βιβλίου οι φοιτητές σχηματίζουν ουρές προκειμένου να προμηθευτούν τα συγγράμματα τους. Προσπερνάμε γοργά και κατεβαίνουμε στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης. Στην σκηνή οι ηθοποιοί με τον σκηνοθέτη Βασίλη Μαυρογεωργίου έχουν ξεκινήσει τις πρόβες για την παράσταση “Me lene Sandra”. Η Σάντρα είναι μια 16χρονη  που αναζητά ακατάπαυστα  διαδικτυακή επικοινωνία. Μοναδικός στόχος  της, η επιβεβαίωση. Όλα συμβαίνουν online, όπως και η εμφάνιση του μυστηριώδους χρήστη “Captain”, ο οποίος δεν αποκαλύπτει στη Σάντρα το πρόσωπό του αλλά ούτε και το πραγματικό του όνομα. Με τα γλυκόλογα που της λέει καταφέρνει να τη γοητεύσει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη της, με αποτέλεσμα κάθε μέρα να της ζητάει να μάθει κάτι περισσότερο για εκείνην αλλά και να δει κάτι περισσότερο από εκείνη. Ώσπου την πείθει να σηκώσει την μπλούζα της και να του δείξει στην κάμερα το στήθος της «για μια μικρή στιγμή». Αυτή «η μικρή στιγμή» που θα αλλάξει όλη της τη ζωή.

Πρόκειται για ένα έργο που στηρίζεται τους κίνδυνους που κρύβουν τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης οι οποίοι παραμονεύουν μέσα σε ένα κλειστό δωμάτιο, χωρίς καν να σε πλησιάσει κανείς. «Το έργο είναι εμπνευσμένο από αληθινές ιστορίες εφήβων που δέχτηκαν άγριο cyber-bullying, όπως η Amanda Todd», θα μου πει ο σκηνοθέτης της παράστασης Βασίλης Μαυρογεωργίου. «Είναι ένα υλικό που προέκυψε από έρευνες και μας σόκαραν. Μιλάμε για νεαρά άτομα που χτίζουν την προσωπικότητά τους με βάση το πώς τους βλέπουν στο διαδίκτυο. Σε μια ηλικία ιδιαίτερα ευαίσθητη είναι τρομερό να παίζεις με την παρουσία και την αορατότητα. Εν τω μεταξύ, συζητήσαμε με πολλούς έφηβους και μας έκανε εντύπωση όταν τους λέγαμε ότι ζουν στην καλύτερη ηλικία και αυτοί απαντούσαν ‘όχι, είμαστε στην χειρότερη ηλικία, γιατί ενώ είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα, δεν μας αφήνουν’. Τρομερό. Να θες να ζήσεις τα πάντα και να μην έχεις την ελευθερία να το κάνεις», επισημαίνει.

«Πιστεύεις ότι τα social media έχουν οδηγήσει στην κυριαρχία του εφήμερου στις ανθρώπινες σχέσεις;» ρωτώ τον Βασίλη. «Ποιος μιλά σήμερα τόσο άνετα στο δρόμο όσο θα κάνει μια κουβέντα στο διαδίκτυο; Έχετε δει νέους να πιάνουν συζήτηση στο μετρό; Το facebook είναι το πιο δημοφιλές δημιούργημα τα τελευταία χρόνια, αλλά με ενοχλεί η φασιστική πλευρά των κοινωνικών δικτύων. Λειτουργείς με βάση αυτό που σου επιβάλλεται και αναγκάζεσαι να σκέφτεσαι με λογικές που δεν είχες, ζώντας τον ολοκληρωτισμό του σε όλο το μεγαλείο. Για παράδειγμα, βγάζεις μια selfie όχι επειδή το έχεις ανάγκη, αλλά το κάνεις επειδή κάποιος σκέφτηκε να βάλει την κάμερα μπροστά. Ένας τύπος δημιούργησε μια ανάγκη που δεν είχες, δεν είναι εντυπωσιακό;» αναρωτιέται  ο Βασίλης. «Η παράσταση απευθύνεται σε νέους, ποια είναι η άποψη σου για αυτούς;», σπεύδω να τον ρωτήσω. «Μου γεννήθηκε μια δίψα μέσω της παράστασης, ώστε να δω πως σκέφτονται. Αυτό που βλέπω, πάντως, είναι ότι το μυαλό τους συμβαδίζει με την ταχύτητα της επικοινωνίας. Μιλούν περισσότερο από όσο σκέφτονται. Θέλουν να αλλάξουν κάτι, έχουν ανησυχίες, αλλά ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν την αθωότητα ως μια τελείως διαφορετική έννοια από αυτή που ξέραμε εμείς παλαιότερα. Αναρωτιέμαι τι είναι επαναστατικό σήμερα; Και διαπιστώνω ότι είναι να αντιμετωπίζεις το χρόνο διαφορετικά και να αφήνεις τα πράγματα να συμβούν. Θα άξιζε μια κοινωνία που θα αποτελούνταν από ανθρώπους που επιλέγουν να ζουν σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Το πιο ουσιαστικό είναι να ψάχνεις τις εξηγήσεις πάνω σε ένα μετέωρο βήμα. Θυμάμαι όταν διαβάσαμε το σημείωμα ενός παιδιού που αυτοκτόνησε, ο οποίος έγραφε ‘θα αισθανθώ πραγματικά ελεύθερος όταν όλοι ξεχάσουν την ύπαρξή μου’. Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να ξεχαστεί και ότι ζούμε στην εποχή των εντυπώσεων», καταλήγει ο Βασίλης.

Me lene Sandra: Η επικίνδυνη πλευρά των social media στην εφηβική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Facebook Twitter
Το έργο είναι εμπνευσμένο από αληθινές ιστορίες εφήβων που δέχτηκαν άγριο cyber-bullying, όπως η Amanda Todd ... Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO.

Στην συνέχεια συναντώ τους ηθοποιούς που πρωταγωνιστούν και τους ζητώ να μου αφηγηθούν την δική τους ματιά πάνω στο έργο που παίζουν. Να μας πουν ως νέοι τι είναι αυτό που πιστεύουν ότι έχουμε χάσει σήμερα, αν θα έκαναν σχέση μέσω των κοινωνικών δικτύων αλλά και πόσο μεγάλη σημασία έχει σήμερα η εικόνα;

«Αυτή η παράσταση δεν περιορίζεται μόνο στους έφηβους. Είναι μια βαθύτερη ανάγκη που έχουμε όλοι για ελευθερία, επικοινωνία και επιβεβαίωση. Αναμφίβολα, ζούμε σε μια  εποχή που εγκλωβιζόμαστε καθημερινά στην εικόνα μας και δεν κοιτάμε μέσα μας, αγνοώντας τον εαυτό μας. Αν θέλουμε να κάνουμε κάτι, το λιγότερο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε το «είναι» μας. Φοβόμαστε να δείξουμε αυτό που είμαστε πραγματικά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία. Ίσως να είναι θέμα επιβίωσης. Επειδή ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να ζει σε ένα σύνολο, όταν η αγέλη δεν σε δέχεται η άμεση συνέπεια είναι ότι δεν μπορείς να επιβιώσεις. Υποχωρούμε διαρκώς, χάνουμε την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό μας, ενώ δεν δίνουμε καθόλου χώρο στην αυτοεκτίμηση μας», θα πει η Μαριλένα Μόσχου με τον Κωνσταντίνο Δημητρακάκη να  προσθέτει «ειδικά στις μέρες μας αυτό που μας  απασχολεί περισσότερο είναι  το πώς μας  βλέπουν οι άλλοι. Όλοι  είμαστε θεατές  της κυριαρχίας  του επιφανειακού. Δεν μας αρέσει να ξεχωρίζουμε και αφηνόμαστε σε δρόμους που οδηγούν στον εθισμό».

Η Αριάδνη Καβαλιέρου με την σειρά της αναφέρει «είναι μια παράσταση που μιλά για την επιρροή των εφήβων από τους άλλους. Θέλεις να αρέσεις και ζεις μόνο με  αυτή την ιδέα. Η εικόνα έχει τόσο μεγάλη σημασία με άμεση συνέπεια την εξαφάνιση του περιεχομένου αλλά και της ίδιας της ζωής. Όπως και στο έργο που παίζουμε, παρατηρούμε όλα να συμβαίνουν μέσα σε ένα δωμάτιο. Εφήμερα συναισθήματα, επιφανειακά βλέμματα, διότι φοβόμαστε να εκτεθούμε στην πραγματική επικοινωνία. Μας ενδιαφέρει μόνο να μην χάσουμε». 

Me lene Sandra: Η επικίνδυνη πλευρά των social media στην εφηβική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO.

«Είναι ένα πολύ δυνατό έργο που μιλά για το τίποτα που γίνεται κάτι και σε καταπνίγει. Ο φανταστικός κόσμος ρουφάει τον πραγματικό. Βλέπουμε τις ζωές μας να εξελίσσονται πάνω σε οθόνες και να βιώνουμε μια διπολική ζωή. Πως είμαστε πραγματικά και πως θα θέλαμε να είμαστε. Σημεία των καιρών» θα πει η Εύα Οικονόμου-Βαμβακά. Τέλος, ο Ευθύμης Χαλκίδης θα υποστηρίξει ότι «δεν ξέρω αν θα έκανα σχέση μέσα από τα social media. Γνωρίζω αρκετούς φίλους μου που το έχουν κάνει. Λες ότι θες και αφού είσαι ανώνυμος μπορείς να πλάσεις τον εαυτό σου όπως επιθυμείς ή όπως θέλεις ο άλλος να σε δει. Δεν πιστεύω ότι έχει χαθεί κάτι σήμερα όπως για παράδειγμα ο ρομαντισμός, απλά έχουν μεταλλασθεί οι τρόποι που εκφραζόμαστε. Αναμφισβήτητα, είμαστε η γενιά της πληροφορίας και αυτό που εμένα με απασχολεί είναι η επιλογή του να μπορείς να διαλέξεις. Αν λείπει λοιπόν κάτι σήμερα είναι αυτό. Το να μπορείς να διαλέξεις».

ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, Υπόγειο Θέατρο Τέχνης, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα. Ως τις 23 Απριλίου. Παραστάσεις για το κοινό κάθε Σάββατο στις 18.00. Καθημερινές πρωί για σχολεία. Γενική Είσοδος Σαββάτου 10 € | Καθημερινές για σχολεία 6 €

 

Me lene Sandra: Η επικίνδυνη πλευρά των social media στην εφηβική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO.
Me lene Sandra: Η επικίνδυνη πλευρά των social media στην εφηβική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO.

Me lene Sandra: Η επικίνδυνη πλευρά των social media στην εφηβική σκηνή του Θεάτρου Τέχνης Facebook Twitter
Φωτογραφία: Κατερίνα Φαρφαρά / LIFO.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Καραθάνος: Ο θάνατος είναι μια αποθέωση 

Θέατρο / Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Στον πολυαναμενόμενο «Οιδίποδα» του Γιάννη Χουβαρδά, ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει, 23 χρόνια μετά, στον ομώνυμο ρόλο, ακολουθώντας την ιστορία από το τέλος προς την αρχή και φωτίζοντας το ανθρώπινο βάθος μιας τραγωδίας πιο οικείας απ’ όσο νομίζουμε.
THE LIFO TEAM
Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ