Η καθαρή κίνηση των συμπτώσεων

Η καθαρή κίνηση των συμπτώσεων Facebook Twitter
0

Η τουρκική ομάδα σύγχρονου χορού ZTDP είναι ανεξάρτητη από κρατικές επιχορηγήσεις, συνεπώς χαίρει απόλυτης ελευθερίας όσον αφορά την καλλιτεχνική έκφραση κι ανήκει σε μια σπουδαία κυρία του μπαλέτου, με θητεία στις κορυφαίες ομάδες του μοντέρνου αμερικανικού χορού. Πρόκειται για τη Ζεϊνέπ Τανμπάι, η οποία έρχεται στην Αθήνα με τους χορευτές της για να παρουσιάσει το Αraz, που σημαίνει «σύμπτωμα», αλλά, όπως εξηγεί στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, και πολλά άλλα.

Προέρχεστε από τον χώρο του κλασικού μπαλέτου. Τι ήταν αυτό που επηρέασε καθοριστικά τη μοντέρνα αισθητική των χορογραφιών σας; Πού βασίζετε αυτό που συνήθως αποκαλείται «καθαρή κίνηση» και «καθαρό κορμί» στη σκηνή;

Όλες οι τεχνικές και τα στυλ από τα οποία πέρασα ως εκπαιδευόμενη χορεύτρια διαμόρφωσαν το προσωπικό μου στυλ και την αισθητική μου, ακόμα και το γεγονός ότι γεννήθηκα κι έλαβα τα πρώτα μου μαθήματα μπαλέτου στην Άγκυρα. Συνέχισα την εκπαίδευσή μου στον κλασικό και μοντέρνο χορό στη Νέα Υόρκη και βρέθηκα να συμμετέχω σε έργα των Μπαλανσίν, Γκράχαμ και Ελίζα Μόντε. Επιστρέφοντας στην πατρίδα μου, ίδρυσα τη δική μου ομάδα μοντέρνου χορού κι έκτοτε ζω και χορογραφώ στην Κωνσταντινούπολη. Όλα αυτά τα δεδομένα είχαν αντίκτυπο στον τρόπο που χορεύω. Οι έννοιες «καθαρή κίνηση» και «καθαρά σώματα» είναι η αντίδρασή μου στο inter-action στον χορό. Υπάρχουν πάρα πολλά παράταιρα στοιχεία στον χορό σήμερα. Σκηνογραφία, κοστούμια, τεχνολογία, παίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο, πιο πολύ ακόμα από τον ίδιο τον χορό. Πολλά πράγματα χρησιμοποιούνται αναίτια, όπως και πολλά λόγια μπαίνουν κάτω από τον τίτλο ή καλούνται να εξηγήσουν στο πρόγραμμα το θέμα της χορογραφίας. Γι’ αυτό και την πρώτη μου χορογραφία, αφότου έφυγα από τη Μάρθα Γκράχαμ, την ονόμασα Nothing. Από τότε ξεκίνησε να με απασχολεί η ιδέα της «καθαρής κίνησης». Παρ’ όλα αυτά, ήμουν ακόμα προσκολλημένη στο σώμα του χορευτή και στην τεχνική. Η ιδέα του «καθαρού, ανθρώπινου σώματος» ξεκίνησε ν’ αναπτύσσεται από μόνη της, με την ίδρυση της ομάδας μου, πολύ απλά γιατί δεν είχα στη διάθεσή μου «τέλειους» χορευτές με την «τέλεια» τεχνική! Όταν άρχισα να χορογραφώ γι’ αυτούς, συνειδητοποίησα ότι δεν ήθελα να δω πάνω στη σκηνή «τέλειους» χορευτές. Πιο πολύ μ’ ενδιέφερε να δω ανθρώπους που λένε κάτι μέσα από την κίνηση.

Βρίσκετε την ελευθερία της κίνησης μέσα από την κατάργηση και την αποδόμηση των αυστηρών κανόνων του κλασικού μπαλέτου ή μέσα από την ανεμπόδιστη χρήση του χώρου της σκηνής;

Βρίσκω την ελευθερία της κίνησης μέσα από την ακύρωση και την αποδόμηση οποιουδήποτε πράγματος πιάνει χώρο επί σκηνής! Ζούμε σ’ έναν καταναλωτικό κόσμο, στον οποίο μας προσφέρονται τα πάντα, όχι μόνο για να τ’ αγοράσουμε αλλά και για να τα δούμε, να τ' ακούσουμε, ακόμα και να τα αισθανθούμε. Οι άνθρωποι καμιά φορά αποζητούν το κάτι παραπάνω. Στο τέλος, θα έχουμε παντού το Χόλιγουντ. Νιώθω ότι οι καλλιτέχνες είναι και αυτοί μέρος της κατάστασης. Γι’ αυτόν το λόγο νομίζω ότι ο χορός μου θυμίζει την Ισιδώρα Ντάνκαν. Κι εκείνη δεν ξεκίνησε από την καθαρή κίνηση και την καθαρότητα του σώματος επί σκηνής;

Συνηθίζετε να λέτε ότι προτιμάτε την κίνηση από τις λέξεις. Στη θεματολογία σας επηρεαστήκατε από άλλες μορφές τέχνης ή αποκλειστικά από τα βιώματά σας;

Πράγματι, προτιμώ την κίνηση από τις λέξεις. Η κίνηση δεν ψεύδεται ποτέ. Θέλω να εκφράζομαι μέσα από την κίνηση. Μ’ ενδιαφέρει να επικεντρώνω τον χορό μου στον άνθρωπο και στη σχέση του με τη ζωή ή μέσ’ στη ζωή, την ανθρώπινη φύση, τις ανθρώπινες σχέσεις. Ενδιαφέρομαι για τα στοιχεία εκείνα που απαρτίζουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες χάθηκε η ανθρωπότητα. Με αφορά, επίσης, η έφεση του ανθρώπου στην ωμότητα, τη βία και τη σκληρότητα. Εμπνέομαι απ’ όλο τον κόσμο κι από την ίδια τη ζωή, από την ιστορική μνήμη μέχρι τα σύγχρονα γεγονότα.

Χωρίζετε το «Αraz» σε δεκατέσσερις μικρές ιστορίες και κάνετε έντονη χρήση του light design, οριοθετώντας τον χώρο. Ποια ήταν τα ερεθίσματά σας για τη δημιουργία αυτής της χορογραφίας;

Το Αraz είναι για το «άλλο», για τους ανθρώπους εκείνους που η εξουσία τούς εξωθεί ν’ απαρτίζουν τους «άλλους», εκείνους για τους οποίους παίρνονται αποφάσεις. Όταν γίνεσαι ο «άλλος», σε κάθε πλευρά της ζωής σου υπάρχουν κόκκινες γραμμές, όρια, αγωνία και το άγνωστο. Γι’ αυτό χώρισα τη σκηνή με διαφορετικές κόκκινες γραμμές και χρησιμοποίησα δέκα διαφορετικά φωτεινά σχήματα ως όρια: μικρά, μεσαία, μεγάλα τετράγωνα, κάθετους και οριζόντιους διαδρόμους. Όλη η ιστορία ξεδιπλώνεται μέσα απ’ αυτούς τους φωτισμούς. Και κάθε φως ανοίγει ένα παράθυρο σε μια μικρή ιστορία, που με τη σειρά της είναι μέρος μιας άλλης.

Γιατί το ονομάσατε «Αraz» (σύμπτωμα);

Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένα χωριό στη Βαν της ανατολικής Τουρκίας που το έλεγαν Araz κι εκεί ζούσαν Αρμένιοι και Κούρδοι. Σήμερα λέγεται Οζλουτζέ. Ό,τι και ν’ αλλάξει η εξουσία, η αλήθεια θα παρα- μένει η ίδια. Το Araz είναι γι’ αυτές τις αλήθειες.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Καραθάνος: Ο θάνατος είναι μια αποθέωση 

Θέατρο / Νίκος Καραθάνος: «Εμείς είμαστε οι χώρες, τα κείμενα, οι πόλεις, εμείς είμαστε οι μύθοι»

Στον πολυαναμενόμενο «Οιδίποδα» του Γιάννη Χουβαρδά, ο Νίκος Καραθάνος επιστρέφει, 23 χρόνια μετά, στον ομώνυμο ρόλο, ακολουθώντας την ιστορία από το τέλος προς την αρχή και φωτίζοντας το ανθρώπινο βάθος μιας τραγωδίας πιο οικείας απ’ όσο νομίζουμε.
THE LIFO TEAM
Ένα δώρο που άργησε να φτάσει

Θέατρο / «Κοιτάξτε πώς φέρονταν οι αρχαίοι στους ξένους! Έτσι πρέπει να κάνουμε κι εμείς»

Ένα δώρο που έφτασε καθυστερημένα, μόλις είκοσι λεπτά πριν το τέλος της παράστασης - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για το «ζ-η-θ, ο Ξένος» σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε το φετινό καλοκαίρι

Θέατρο / Η Κασσάνδρα της Έβελυν Ασουάντ σημάδεψε την «Ορέστεια»

Η «Ορέστεια» του Θεόδωρου Τερζόπουλου συζητήθηκε όσο λίγες παραστάσεις: ενθουσίασε, προκάλεσε ποικίλα σχόλια και ανέδειξε ερμηνείες υψηλής έντασης και ακρίβειας. Ξεχώρισε εκείνη της Έβελυν Ασουάντ, η οποία, ως Κασσάνδρα, ερμήνευσε ένα αραβικό μοιρολόι που έκανε πολλούς να αναζητήσουν το όνομά της. Το φετινό καλοκαίρι, η παράσταση επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, στους Δελφούς και στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων.
M. HULOT
Η Λίνα Νικολακοπούλου υπογράφει και σκηνοθετεί τη μουσικοθεατρική παράσταση «Χορικά Ύδατα»

Θέατρο / «Χορικά Ύδατα»: Ο έμμετρος κόσμος της Λίνας Νικολακοπούλου επιστρέφει στη σκηνή

Τραγούδια που αποσπάστηκαν από το θεατρικό τους περιβάλλον επιστρέφουν στην πηγή τους, σε μια σκηνική τελετουργία γεμάτη εκπλήξεις που φωτίζει την τεράστια καλλιτεχνική παρακαταθήκη της στιχουργού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

The Review / «Το ημέρωμα της στρίγγλας»: Ήταν ο Σαίξπηρ μισογύνης;

Γιατί εξακολουθεί να κερδίζει το σύγχρονο κοινό η διάσημη κωμωδία του Άγγλου βάρδου κάθε φορά που ανεβαίνει στη σκηνή; Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν με αφορμή την παράσταση που σκηνοθετεί η Εύα Βλασσοπούλου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Darkest White»: Ένα σύμπαν που εξερευνά την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναίκας 

Θέατρο / «Darkest White»: Ο εμφύλιος από την πλευρά των χαμένων

Το έργο της Δαφίν Αντωνιάδου που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών, εξερευνά μέσω προσωπικών και ιστορικών αναμνήσεων και μέσα από την ανθεκτικότητα και τη δύναμη της γυναικείας παρουσίας, ιστορίες εκτοπισμού και επιβίωσης. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσια ένα τραπέζι με φίλους

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας / Beytna: Μια παράσταση χορού που είναι στην ουσία ένα τραπέζι με φίλους

Ο σπουδαίος λιβανέζος χορευτής και χορογράφος Omar Rajeh, επιστρέφει με την «Beytna», μια ιδιαίτερη περφόρμανς με κοινωνικό όσο και γαστριμαργικό αποτύπωμα, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του φετινού 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η νύφη και το «Καληνύχτα, Σταχτοπούτα»

Θέατρο / Η Καρολίνα Μπιάνκι παίρνει το ναρκωτικό του βιασμού επί σκηνής. Τι γίνεται μετά;

Μια παράσταση-περφόρμανς που μέσα από έναν εξαιρετικά πυκνό και γοητευτικό λόγο, ένα κολάζ από εικόνες, αναφορές, εξομολογήσεις, όνειρα και εφιάλτες μάς κάνει κοινωνούς μιας ακραίας εμπειρίας, χωρίς να σοκάρει.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ακούγεσαι Λυδία, Ακούγεσαι ίσαμε το στάδιο

Επίδαυρος / «Ακούγεσαι, Λυδία, ίσαμε το στάδιο ακούγεσαι»

Κορυφαίο πρόσωπο του αρχαίου δράματος, συνδεδεμένη με εμβληματικές παραστάσεις, ανατρέχει σε δεκαπέντε σταθμούς της καλλιτεχνικής της ζωής στην Επίδαυρο και αφηγείται προσωπικές ιστορίες, επιτυχίες και ματαιώσεις, εξαιρετικές συναντήσεις και συνεργασίες, σε μια πορεία που αγγίζει τις πέντε δεκαετίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Ούρλιχ Ράσε και το παρασκήνιο της ιστορίας της Ισμήνης

Θέατρο / Η σκηνή του Ούρλιχ Ράσε στριφογύριζε - και πέταξε έξω την Ισμήνη

Στην παράσταση που άνοιξε την Επίδαυρο, ο Γερμανός σκηνοθέτης επέλεξε να ανεβάσει μια Αντιγόνη χωρίς Ισμήνη. Η απομάκρυνση της Κίττυς Παϊταζόγλου φωτίζει τις λεπτές –και άνισες– ισορροπίες εξουσίας στον χώρο του θεάτρου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μέσα στη γοητεία και στον τρόμο του Δράκουλα

Πρώτες Εικόνες / Dracula: Η υπερπαραγωγή που έρχεται το φθινόπωρο στην Αθήνα

Ο Θάνος Παπακωνσταντίνου μιλά αποκλειστικά στη LiFO για την πιο αναμενόμενη παράσταση της επερχόμενης σεζόν, για τη διαχρονική γοητεία του μύθου που φαντάστηκε ο Μπραμ Στόκερ στα τέλη του 19ου αιώνα, για το απόλυτο και το αιώνιο μιας ιστορίας που, όπως λέει, τον «διαλύει».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ερωτευμένος με τον Κρέοντα

Θέατρο / Ο Rasche αγάπησε τον Κρέοντα περισσότερο από την Αντιγόνη

«Η εκφορά του λόγου παραδίδεται αμαχητί σε μια άκρατη δραματικότητα, σε ένα υπερπαίξιμο, σε μια βεβιασμένη εμφατικότητα, σε έναν στόμφο παλιακό που θα νόμιζε κανείς πως έχει εξαλειφθεί πλέον. Η σοβαροφάνεια σε όλο το (γοερό) μεγαλείο της». Έτσι ξεκίνησε φέτος η Επίδαυρος.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στο ζόφο του πολέμου

Θέατρο / Πολεμικοί Ανταποκριτές: Ψάχνοντας την αλήθεια μέσα στον ζόφο του πολέμου

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας, μια παράσταση εξετάζει όσα μεσολαβούν μεταξύ γεγονότος και πληροφορίας και πώς διαμορφώνουν την τελική καταγραφή και την ιστορική μνήμη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Θέατρο / Η τραγική ιστορία και η άγρια δολοφονία μιας θαρραλέας περφόρμερ

Όταν η Πίπα Μπάκα ξεκίνησε να κάνει oτοστόπ από την Ιταλία για να φτάσει στην Ιερουσαλήμ δεν φαντάστηκε ότι αυτό το ταξίδι-μήνυμα ειρήνης θα κατέληγε στον βιασμό και τη δολοφονία της. Mια παράσταση που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών αναφέρεται στην ιστορία της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Θέατρο / Ο Σίμος Κακάλας ξορκίζει τα χάλια μας με μια κωμωδία γέλιου και αίματος

Τα «Κακά σκηνικά» είναι «μια κωμική κόλαση» αφιερωμένη στη ζοφερή ελληνική πραγματικότητα, μια απόδραση από τα χάλια της χώρας, του θεάτρου, του παγκόσμιου γεωπολιτικού γίγνεσθαι, ένα ξόρκι στην κατάθλιψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Παπαδόπουλος: «Κάθε μορφή τέχνης χρειάζεται το εσωτερικό βάθος»

Θέατρο / Χρήστος Παπαδόπουλος: «Mε αφορά πολύ το "μαζί"»

Το «τρομερό παιδί» από τη Νεμέα που συμπληρώνει φέτος δέκα χρόνια στη χορογραφία ανοίγει το φετινό 31ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας με τους Dance On Ensemble και το «Mellowing», μια παράσταση για τη χάρη και το σθένος της ωριμότητας.  
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάνεις χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη σου ανάγκη

Χορός / «Κάνουμε χορό γιατί αυτή είναι η μεγάλη μας ανάγκη»

Με αφορμή την παράσταση EPILOGUE, ο διευθυντής σπουδών της σχολής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Μάτσκαρης και έξι χορευτές/χορεύτριες μιλούν για το δύσκολο στοίχημα τού να ασχολείται κανείς με τον χορό στην Ελλάδα σήμερα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ