Οι βραδιές του Ηρωδείου θα γεμίσουν με μουσική το φετινό καλοκαίρι

Ηρώδειο Facebook Twitter
0

Μετά από μια μακρά και οδυνηρή περίοδο σιγής, οι βραδιές του Ηρωδείου θα γεμίσουν με μουσική το φετινό καλοκαίρι. Δεκαεννιά παραστάσεις θα έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το αθηναϊκό κοινό, συναυλίες απ’ όλο το φάσμα της σύγχρονης ξένης και της ελληνικής μουσικής, αλλά και μεγάλες ορχήστρες του κόσμου και όπερες. Πρόκειται, αν μη τι άλλο, για ένα πολυσυλλεκτικό μουσικό πρόγραμμα που θα διαρκέσει από τις αρχές Ιουνίου μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Αναλυτικότερα:

Στις 17 Ιουνίου στη σκηνή θα ανέβει το τζαζ κουαρτέτο του Ανουάρ Μπραχέμ. Με καταγωγή από την Τυνησία, ο Μπραχέμ θεωρείται κορυφαίος μουσικός στο ούτι διεθνώς. Έχει γίνει γνωστός κυρίως για την καινοτόμο προσέγγισή του στην παραδοσιακή και κλασική αραβική μουσική, που τις ενώνει πετυχημένα με την τζαζ. Για την εμφάνισή του στην Αθήνα θα ετοιμάσει ένα ειδικό πρόγραμμα με αγαπημένα κομμάτια, εκτελεσμένα διαφορετικά. 

Στις 19 Ιουνίου ο αρχιμουσικός Βύρωνας Φιδετζής και η νεοσύστατη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (το σύνολο ιδρύθηκε το 2016) παρουσιάζουν τους «36 Ελληνικούς Χορούς» του Νίκου Σκαλκώτα. Ο Σκαλκώτας αρχίζει να συνθέτει τους «Χορούς» το 1931, ενώ μέχρι το τέλος της ζωής του δουλεύει πάνω σε αυτούς για διάφορα σύνολα. Στο Ηρώδειο θα ακουστούν ως ενιαίο έργο με βάση τη μουσικολογική αποκατάσταση που έκανε ο Βύρωνας Φιδετζής το 1990. 

Anouar Brahem Facebook Twitter
Anouar Brahem. Φωτ.: Marco Borggreve

Στις 24 Ιουνίου η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται τον κορυφαίας φήμης και πολυβραβευμένο Ρώσο βιρτουόζο πιανίστα Ντανιίλ Τρίφονοφ. Οι «New York Times» τον έχουν χαρακτηρίσει ως τον «χωρίς αμφιβολία, πιο εκπληκτικό πιανίστα της εποχής μας». Ο Τρίφονοφ θα ερμηνεύσει το Δεύτερο Κονσέρτο του Ραχμάνινοφ. Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός, ενώ θα ακουστεί και η Ενάτη Συμφωνία του Σοστακόβιτς, ένα από τα πιο γνωστά έργα του διάσημου συνθέτη. Τη βραδιά θα κλείσει το κατανυκτικό «Ισοκράτημα ενός παιδιού» του Γιώργου Κουμεντάκη, ένας ατμοσφαιρικός φόρος τιμής στη βυζαντινή μουσική παράδοση.

Στις 29 Ιουνίου η Ελευθερία Αρβανιτάκη ανεβαίνει στο Ηρώδειο όπως δεν την έχουμε συνηθίσει. Σε συνεργασία με την Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του βραβευμένου με Γκράμι Γιώργου Πέτρου, θα ερμηνεύσει τα ποιήματα που έγιναν η αφορμή για δύο από τα πιο ξεχωριστά άλμπουμ της. Τα «Τραγούδια για τους μήνες», σε ποίηση Σαπφούς, Μαρίας Πολυδούρη, Κώστα Καρυωτάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Μιχάλη Γκανά και μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου, που κυκλοφόρησε το 1996 –ο Παπαδημητρίου τα έχει ενορχηστρώσει εκ νέου για τις ανάγκες της παράστασης– και το «Γρήγορα η ώρα πέρασε» του 2006, σε ποίηση Σαπφούς (σε απόδοση Ελύτη), Καρυωτάκη, Κ.Χ. Μύρη, Διονύση Καψάλη και μουσική Νίκου Ξυδάκη, ο οποίος θα βρίσκεται μαζί της πάνω στη σκηνή. 

Στις 2 Ιουλίου o Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ θα εμφανιστεί με τα δύο μουσικά σχήματα των Monteverdi Choir και English Baroque Soloists για να ερμηνεύσουν τα Κατά Ιωάννην Πάθη, ένα έργο που έγραψε ο Μπαχ το 1724, συνεχίζοντας το εκτενές αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη και στις εκκλησιαστικές καντάτες του που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, την άνοιξη του 2020.

Ντανιίλ Τρίφονοφ Facebook Twitter
Ντανιίλ Τρίφονοφ. Φωτ.: Dario Acosta

Αλλαγή μουσικού ύφους από τις 5 Ιουλίου, καθώς ο DJ και μουσικός παραγωγός Blend Mishkin και η μπάντα του Roots Evolution ενώνουν τις δυνάμεις τους με τους νεαρούς μουσικούς απ’ όλον τον κόσμο των El Sistema Greece Youth Orchestra και El Sistema Greece Youth Choir –που φιλοξενούνται για δεύτερη φορά στο Ηρώδειο– για μια συναυλία γεμάτη φρεσκάδα και ενέργεια, με μεγάλες επιτυχίες από το παρελθόν και το μέλλον, παιγμένες αλλιώς και με έμφαση στη δημιουργία μιας μουσικής κοινότητας χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις. 

Για δύο βραδιές, στις 9 και 10 Ιουλίου, το Εδώ Λιλιπούπολη, η θρυλική ραδιοφωνική σειρά του Τρίτου Προγράμματος του Μάνου Χατζιδάκι που σημάδεψε γενιές παιδιών και εφήβων, ξαναζωντανεύει στο Ηρώδειο με τις αθάνατες μουσικές των Νίκου Κυπουργού, Δηµήτρη Μαραγκόπουλου, Λένας Πλάτωνος και Νίκου Χριστοδούλου και τους παραμυθένιους στίχους της Μαριανίνας Κριεζή. Στη σκηνή θα ανέβουν η Σαβίνα Γιαννάτου, ο Δώρος Δηµοσθένους και η Λένια Ζαφειροπούλου με τη συνοδεία της παιδικής-νεανικής χορωδίας Rosarte και της ορχήστρας από 16 μέλη του μουσικού συνόλου Ventus Εnsemble, υπό τη μουσική διεύθυνση και την καλλιτεχνική επιμέλεια του Νίκου Χριστοδούλου, ενώ για πρώτη φορά ορισμένα τραγούδια θα αποδοθούν στη νοηματική γλώσσα. 

Στις 12 Ιουλίου ο Παύλος Παυλίδης συναντά τον The Boy, σε μια απρόσμενη βραδιά, όπου τον πρώτο λόγο θα έχουν ο πειραματισμός και η αντισυμβατικότητα. Ο Παύλος Παυλίδης συνεργάζεται με μια ομάδα νέων μουσικών για να δώσει νέα πνοή και ατμόσφαιρα στα τραγούδια του, ενώ θα παρουσιάσει για πρώτη φορά ζωντανά υλικό από την επερχόμενη κυκλοφορία του. Ο Boy θα ετοιμάσει ένα πολυσυλλεκτικό σετ απ’ όλη τη δισκογραφία του στο γνωστό, σκοτεινό και δυστοπικό ύφος που τον χαρακτηρίζει. 

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ Facebook Twitter
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Φωτ.: Μάχη Παπαγεωργίου

Στις 14 Ιουλίου το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της γυναικείας ηλεκτρονικής μουσικής της Ελλάδας ενώνονται σε μια ιδιαίτερη συναυλία που χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, η Λένα Πλάτωνος φέρνει μαζί της την αισιοδοξία, μελοποιώντας τα πιο αισιόδοξα ποιήματα της Έμιλι Ντίκινσον, και παρουσιάζει το νέο της άλμπουμ, που έχει τίτλο «Η ελπίδα είναι ένα πράγμα με φτερά». Μαζί της η Αθηνά Ρούτση και η Sissi Rada. Στο δεύτερο μέρος, η Nalyssa Green στην πρώτη της συναυλία μετά από ενάμιση χρόνο αποχή σε ένα εσωτερικό, κοσμικό συνθ-ποπ ταξίδι, για να κλείσει με ακόμη πιο μαγικό τρόπο η βραδιά κάτω από τον αττικό νυχτερινό ουρανό. 

Το Ηρώδειο θα φιλοξενήσει επίσης: την Ορχήστρα του Μουσικού Φλωρεντινού Μαΐου υπό τη διεύθυνση του Ζούμπιν Μέτα και με σολίστ στο βιολί τον Πίνχας Ζούκερμαν στο πλαίσιο των τριάντα χρόνων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (14/6), την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ με έργα Βάγκνερ και Τσαϊκόφσκι με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (21/6), το Jan Garbarek Group με τη συμμετοχή του Trilok Gurtu (3/7), τον Max Cooper (6/7), τον Woodkid (7/7), τον Όλαφουρ Άρναλντς (15/7) και την παράσταση Χορός με τη σκιά μου σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου, από το Μπαλέτο της ΕΛΣ (25, 27, 29/7). Τέλος, στη σκηνή του Ηρωδείου θα δούμε για πρώτη φορά μαζί τα αδέρφια Brian και Roger Eno (4/8).

Max Cooper Facebook Twitter
Max Cooper

Πώληση εισιτηρίων: aefestival.gr - tickets.aefestival.gr - www.ticketservices.gr

Επίσης, στο 210 7234567, στα κεντρικά εκδοτήρια (Πανεπιστημίου 39) και στα καταστήματα Public.

Δείτε το πρόγραμμα:

Zubin Mehta - Pinchas Zuckerman - Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino

Megaron Gala

14/06/2021 στις 21:00

Anouar Brahem Quartet

17/06/2021 στις 21:00

Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών - Βύρων Φιδετζής

36 Ελληνικοί χοροί για ορχήστρα του Νίκου Σκαλκώτα

19/06/2021 στις 21:00

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ - Γιώργος Πέτρου

Παγκόσμια ημέρα μουσικής

Έργα Βάγκνερ, Σούμαν

21/06/2021 στις 21:00

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Λουκάς Καρυτινός – Ντανιίλ Τρίφονοφ

Έργα Κουμεντάκη, Ραχμάνινοφ, Σοστακόβιτς

24/06/2021 στις 21:00

Ελευθερία Αρβανιτάκη | Καμεράτα - Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής | Γιώργος Πέτρου

Δύο σταθμοί

29/06/2021 στις 21:00

Monteverdi Choir - English Baroque Soloists - John Eliot Gardiner

Τα κατά Ιωάννην Πάθη

του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ

02/07/2021 στις 21:00

Jan Garbarek Group

Με τη συμμετοχή του Trilok Gurtu

03/07/2021 στις 21:00

El Sistema Greece – Blend Mishkin

World A Music

05/07/2021 στις 21:00

Max Cooper

06/07/2021 στις 21:00

Woodkid

07/07/2021 στις 21:00

Εδώ Λιλιπούπολη - Τα τραγούδια

09/07 έως 10/07/2021 στις 21:00

Παύλος Παυλίδης – The Boy

12/07/2021 στις 21:00

Λένα Πλάτωνος – Nalyssa Green

14/07/2021 στις 21:00

Ólafur Arnalds

15/07/2021 στις 21:00

Μπαλέτο ΕΛΣ

Μάνος Χατζιδάκις - Κωνσταντίνος Ρήγος

Χορός με τη σκιά μου

25/07, 27/07, 29/07/2021 στις 21:00

Brian Eno & Roger Eno

Live at the Acropolis

Performing Together For The First Time

04/08/2021 στις 21:00
 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Μουσική / Παύλος Παυλίδης: «Δεν ξέρω αν τελικά θα σώσει τον κόσμο η ομορφιά, θέλω όμως να την εμπιστευτώ»

Με αφορμή την εμφάνισή του στο φετινό Release Athens, ο δημοφιλής τραγουδοποιός μιλά στη LiFΟ για το νέο του άλμπουμ «Μπρανκαλεόνε», για την ποίηση, την τραπ και τον ΛΕΞ, τις ευκαιρίες που δίνει στους ανθρώπους, καθώς και για την ωμή, απρόκλητη βία που τον οδήγησε να γράψει το τραγούδι «Ένα αλλιώτικο παιδάκι» για τον Ζακ Κωστόπουλο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Θέατρο / 13 λόγοι για να πάμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Τέχνη με φαντασία, αστείρευτη δημιουργία, πρωτοποριακές προσεγγίσεις: ένα επετειακό, εορταστικό, πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για τα 70 χρόνια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου μέσα από 83 επιλογές από το θέατρο, τη μουσική και τον χορό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Μουσική / Απλώνοντας ρούχα με τη Δανάη στο κέντρο του κόσμου

Η Δανάη Δέδε γιορτάζει τα 20 της στην Αθήνα με μια κιθάρα στο χέρι και πολλά λουλούδια γύρω της. Της αρέσει η θάλασσα της πόλης, αλλά προτιμά αυτήν της Ρόδου, όπου και μεγάλωσε. Το κομμάτι της «Αύριο» την έκανε γνωστή, αλλά σίγουρα δεν την τρομάζει ‒ μάλλον την ενθουσιάζει. Η μαμά της πιστεύει πως θα ήταν πολύ καλή ως ψυχολόγος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ
Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Όταν ο Τσαϊκόφσκι περιέγραφε τη μοίρα του με μια Συμφωνία

Την Παρασκευή 30 Μαΐου, ο αρχιμουσικός Διονύσης Γραμμένος και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών φέρνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το δράμα της Πέμπτης Συμφωνίας του Τσαϊκόφσκι, ενός έργου που περιγράφει την ένταση ανάμεσα στις προσταγές της μοίρας και την προσωπική ελευθερία τού συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Μουσική / AEON: Η «ντίβα από την Κρήτη» που παντρεύει τη ραπ με τη λύρα

Ξεκίνησε από την παραδοσιακή μουσική, όμως, η ανάγκη της για κοινωνικοποίηση την οδήγησε στη ραπ. Με αφορμή το τελευταίο της άλμπουμ, «Χαϊμαλίνα», η 25χρονη AEON μιλά για τον σεξισμό που αντιμετώπισε στα πρώτα της βήματα και για το πώς συνδύασε την κρητική μπουκόλυρα με ραπ ρυθμούς.
M. HULOT
56’ με τον Degear0001

Μουσική / Το νέο διαστημικό άλμπουμ του Degear0001 έχει ήχους από παιδικά παιχνίδια

Ο νεαρός μουσικός, που πειραματίζεται με παιδικά πλήκτρα και «χακαρισμένα» αντικείμενα, μόλις κυκλοφόρησε ένα spacey άλμπουμ με weird pop, που σίγουρα θα ήθελες να χορέψεις σε ένα παραληρηματικό πάρτι με χαμόγελα και φλούο χρώματα.
M. HULOT
Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Μουσική / Νέγρος του Μοριά: «Mιλάω για τη σκοτεινή πλευρά της Ελλάδας»

Ο ταλαντούχος μουσικός κυκλοφόρησε ένα από τα καλύτερα ραπ άλμπουμ της χρονιάς, στο οποίο εξερευνά την εμπειρία του να είσαι μαύρος στην Ελλάδα του 2025 και το οποίο αποθέωσε η Guardian. Μιλά αποκλειστικά στη LiFO, λίγο πριν τη συναυλία του στις 31 Μαΐου στο Universe Multivenue Open Air.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Μουσική / Οι γονείς της Αγγελίνας κάποια στιγμή κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παραστάσεις που οργάνωνε ως παιδί

Η Aγγελίνα είναι μια τραγουδοποιός 22 ετών που μεγάλωσε στην Αθήνα. Όταν ήταν μικρή ήθελε να γίνει ηθοποιός και συγγραφέας, αλλά ο δρόμος την πήγε στη μουσική κι έτσι έβγαλε το πρώτο της τραγούδι το 2023, που λέγεται «Sta Riha». Αγοράζει ακόμη μπουρμπουλήθρες από τα περίπτερα και της αρέσει να οδηγάει το σαράβαλό της. Κοιμάται καλά τα βράδια, αν δεν σκέφτεται πολύ. Όταν ανεβαίνει στην σκηνή, λέει μέσα της πως το άγχος της είναι ενθουσιασμός.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΚΟΥΛΑΚΗ
«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ