Μία playlist με σπάνια γλυκά από τον Νίκο Τσούχλο

Μία playlist με σπάνια γλυκά από τον Νίκο Τσούχλο Facebook Twitter
Ο Νίκος Τσούχλος. Φωτο: Πάτροκλος Σκαφίδας
0

Μέσα στο ζαχαροπλαστείο τα διλήμματα είναι ατελείωτα. Καταρχάς, να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή: θα πρέπει να εμποδίσεις τον εαυτό σου να λοξοκοιτάζει διαρκώς προς τη διπλανή βιτρίνα με τις ογκώδεις τούρτες και τις πλατιές απλάδες με τα σοροπιαστά, Εδώ, είπαμε: δεν γυρεύεις τη χόρταση, αλλά την ποικιλία – πολλά δείγματα διαφορετικών διαλεχτών γεύσεων. Άρα, όχι κανένα ενιαίο γλυκό συμφωνικών διαστάσεων, καμιά νουγκατίνα ή σοκολατίνα ή γαλακτομπούρεκο, αλλά μάλλον πολλά διαφορετικά μικρότερα κομμάτια.

Από εδώ και πέρα, το πρώτο βήμα είναι σχετικά απλό: ξέρεις καλά τι έχεις δοκιμάσει κατά το παρελθόν και δεν σου άρεσε καθόλου. Για παράδειγμα, κάτι πηχτές κατασκευές γεμιστές με ζαχαρωμένους ξηρούς καρπούς που κολλάνε στα δόντια, κάτι ταρτάκια στολισμένα με φρουί γκλασέ τίγκα στη χρωστική κ.λπ.: αυτά αποκλείονται από χέρι, διότι ποτέ δεν προσφέρουμε κάτι που να μη μας ικανοποιεί προσωπικά (εκτός από τα Χριστούγεννα, όταν χαρίζουμε παρακάτω το μπουκάλι κονιάκ που ξέμεινε στο ράφι από πρόπερσι, κάνοντας ενδόμυχα τον σταυρό μας, μην τύχει και κατά λάθος το επιστρέφουμε στον αρχικό δωρητή).

Το πρόβλημα βέβαια απέχει ακόμα πολύ από το να έχει λυθεί, διότι οι επιλογές που απομένουν συνεχίζουν να είναι άπειρες, και θα πρέπει να αποφασίσεις οπωσδήποτε, τουλάχιστον ως προς κάποιες βασικές κατηγορίες: για παράδειγμα, να στραφείς προς τα συνηθισμένα χιτ, που είναι και σιγουράκια (τρούφες, εκλέρ κ.λπ. – ακαταμάχητα αλλά τόσο κοινότοπα!) ή να πας προς πιο περιπετειώδεις κατευθύνσεις; Και αν κλίνεις προς την περιπέτεια, μέχρι πού θα τολμήσεις να φτάσεις;

Για παράδειγμα, ομολόγησε πως αυτά τα μπισκοτάκια με αλάτι, πιπέρι και τζίντζερ ήταν μεν μια χαρά την πρώτη φορά που τα δοκίμασες, αλλά έκτοτε δεν τα ξαναπήρες, οπότε αλήθεια τι πας να παραστήσεις διαλέγοντάς τα ειδικά σήμερα; Επίσης: μήπως σου περνάει στιγμιαία από το μυαλό κάποια υγιεινή επιλογή, που είναι και της μόδας, για παράδειγμα εκείνα τα ταρτάκια χωρίς ζάχαρη, που διαφημίζονται και ως βίγκαν; Παρακαλώ να βγάλεις αμέσως από το κεφάλι σου τέτοιες ιδέες: άπαξ και μπήκες σε ζαχαροπλαστείο, ψεύδεσαι αισχρά αν ισχυριστείς ότι γυρεύεις το ωφέλιμο και ηθικό, και όχι την απόλαυση, έστω ένοχη.

Τελικά, κατά βάθος, η πιο χρήσιμη διαπίστωση, που μόνη αυτή θα σε βοηθήσει να πας παρακάτω, είναι πως, ό,τι και να διαλέξεις, αυτά που θα μείνουν απόξω θα είναι πολύ περισσότερα. Οπότε, σφίξε την καρδιά σου και πάμε παρακάτω.

Κοίταξέ το πρακτικά: το κουτί που θέλεις να γεμίσεις σηκώνει περίπου δεκαπέντε κομμάτια μικρού ή μεσαίου μεγέθους σε τρεις ορόφους, άρα θα μπορούσες να φτιάξεις τρία διαφορετικά στρώματα, που καθένα να περιέχει πράγματα που να ταιριάζουν μεταξύ τους (πόσος φορμαλισμός, Θεέ μου, ακόμα και εδώ, στο ζαχαροπλαστείο!). Διάλεξε πράγματα που να αγαπάς, είτε γιατί σου δίνουν χαρά γαργαλώντας την έμφυτη λαιμαργία σου, είτε διότι απλά κάποτε παλιά τα γεύτηκες βουτηγμένα σ' ένα φλιτζάνι τσάι. Και φρόντισε να στολίσεις το κουτί με μια χρωματιστή κορδέλα, έτσι, για να τιμήσεις το γεγονός ότι, παρ' όλες τις αντιξοότητες των ημερών, αυτή είναι κατ' εξαίρεση μια διαδικασία που γίνεται ζωντανά, μέσα στο ζαχαροπλαστείο, όπου μπορείς αν θέλεις και να ξαναδοκιμάσεις κάτι για να δεις αν πραγματικά σου αρέσει, και όχι, ξέρω 'γω τι, ψυχρά, βάσει καταλόγου, διαδικτυακά και εξ αποστάσεως!

(Υ.Γ. Γέμισε το κουτί και περισσεύει και ένα σπάνιο σοκολατάκι που σου αρέσει τόσο, αλλά που δεν ταιριάζει με τίποτε άλλο; Δεν πειράζει, ζήτα να στο τυλίξουν χωριστά και να στο δέσουν από πάνω, είναι κρίμα να πάει χαμένο.)

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

4 εξαιρετικά ελληνικά άλμπουμ που κυκλοφόρησαν πριν από την καραντίνα αλλά τα ακούμε τώρα

Μουσική / 4 εξαιρετικά ελληνικά άλμπουμ που κυκλοφόρησαν πριν από την καραντίνα αλλά τα ακούμε τώρα

Electro και electro-rock, jazz-improv και avant με ηλεκτρονικά, φουτουριστικό blues και δυναμικό hard rock, από τους Mechanimal, Γ. Μουρτζόπουλο-Α. Γεωργίου, Μανώλη Αγγελάκη και Electric Feat.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Septicflesh και των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT