Μία playlist με σπάνια γλυκά από τον Νίκο Τσούχλο

Μία playlist με σπάνια γλυκά από τον Νίκο Τσούχλο Facebook Twitter
Ο Νίκος Τσούχλος. Φωτο: Πάτροκλος Σκαφίδας
0

Μέσα στο ζαχαροπλαστείο τα διλήμματα είναι ατελείωτα. Καταρχάς, να το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή: θα πρέπει να εμποδίσεις τον εαυτό σου να λοξοκοιτάζει διαρκώς προς τη διπλανή βιτρίνα με τις ογκώδεις τούρτες και τις πλατιές απλάδες με τα σοροπιαστά, Εδώ, είπαμε: δεν γυρεύεις τη χόρταση, αλλά την ποικιλία – πολλά δείγματα διαφορετικών διαλεχτών γεύσεων. Άρα, όχι κανένα ενιαίο γλυκό συμφωνικών διαστάσεων, καμιά νουγκατίνα ή σοκολατίνα ή γαλακτομπούρεκο, αλλά μάλλον πολλά διαφορετικά μικρότερα κομμάτια.

Από εδώ και πέρα, το πρώτο βήμα είναι σχετικά απλό: ξέρεις καλά τι έχεις δοκιμάσει κατά το παρελθόν και δεν σου άρεσε καθόλου. Για παράδειγμα, κάτι πηχτές κατασκευές γεμιστές με ζαχαρωμένους ξηρούς καρπούς που κολλάνε στα δόντια, κάτι ταρτάκια στολισμένα με φρουί γκλασέ τίγκα στη χρωστική κ.λπ.: αυτά αποκλείονται από χέρι, διότι ποτέ δεν προσφέρουμε κάτι που να μη μας ικανοποιεί προσωπικά (εκτός από τα Χριστούγεννα, όταν χαρίζουμε παρακάτω το μπουκάλι κονιάκ που ξέμεινε στο ράφι από πρόπερσι, κάνοντας ενδόμυχα τον σταυρό μας, μην τύχει και κατά λάθος το επιστρέφουμε στον αρχικό δωρητή).

Το πρόβλημα βέβαια απέχει ακόμα πολύ από το να έχει λυθεί, διότι οι επιλογές που απομένουν συνεχίζουν να είναι άπειρες, και θα πρέπει να αποφασίσεις οπωσδήποτε, τουλάχιστον ως προς κάποιες βασικές κατηγορίες: για παράδειγμα, να στραφείς προς τα συνηθισμένα χιτ, που είναι και σιγουράκια (τρούφες, εκλέρ κ.λπ. – ακαταμάχητα αλλά τόσο κοινότοπα!) ή να πας προς πιο περιπετειώδεις κατευθύνσεις; Και αν κλίνεις προς την περιπέτεια, μέχρι πού θα τολμήσεις να φτάσεις;

Για παράδειγμα, ομολόγησε πως αυτά τα μπισκοτάκια με αλάτι, πιπέρι και τζίντζερ ήταν μεν μια χαρά την πρώτη φορά που τα δοκίμασες, αλλά έκτοτε δεν τα ξαναπήρες, οπότε αλήθεια τι πας να παραστήσεις διαλέγοντάς τα ειδικά σήμερα; Επίσης: μήπως σου περνάει στιγμιαία από το μυαλό κάποια υγιεινή επιλογή, που είναι και της μόδας, για παράδειγμα εκείνα τα ταρτάκια χωρίς ζάχαρη, που διαφημίζονται και ως βίγκαν; Παρακαλώ να βγάλεις αμέσως από το κεφάλι σου τέτοιες ιδέες: άπαξ και μπήκες σε ζαχαροπλαστείο, ψεύδεσαι αισχρά αν ισχυριστείς ότι γυρεύεις το ωφέλιμο και ηθικό, και όχι την απόλαυση, έστω ένοχη.

Τελικά, κατά βάθος, η πιο χρήσιμη διαπίστωση, που μόνη αυτή θα σε βοηθήσει να πας παρακάτω, είναι πως, ό,τι και να διαλέξεις, αυτά που θα μείνουν απόξω θα είναι πολύ περισσότερα. Οπότε, σφίξε την καρδιά σου και πάμε παρακάτω.

Κοίταξέ το πρακτικά: το κουτί που θέλεις να γεμίσεις σηκώνει περίπου δεκαπέντε κομμάτια μικρού ή μεσαίου μεγέθους σε τρεις ορόφους, άρα θα μπορούσες να φτιάξεις τρία διαφορετικά στρώματα, που καθένα να περιέχει πράγματα που να ταιριάζουν μεταξύ τους (πόσος φορμαλισμός, Θεέ μου, ακόμα και εδώ, στο ζαχαροπλαστείο!). Διάλεξε πράγματα που να αγαπάς, είτε γιατί σου δίνουν χαρά γαργαλώντας την έμφυτη λαιμαργία σου, είτε διότι απλά κάποτε παλιά τα γεύτηκες βουτηγμένα σ' ένα φλιτζάνι τσάι. Και φρόντισε να στολίσεις το κουτί με μια χρωματιστή κορδέλα, έτσι, για να τιμήσεις το γεγονός ότι, παρ' όλες τις αντιξοότητες των ημερών, αυτή είναι κατ' εξαίρεση μια διαδικασία που γίνεται ζωντανά, μέσα στο ζαχαροπλαστείο, όπου μπορείς αν θέλεις και να ξαναδοκιμάσεις κάτι για να δεις αν πραγματικά σου αρέσει, και όχι, ξέρω 'γω τι, ψυχρά, βάσει καταλόγου, διαδικτυακά και εξ αποστάσεως!

(Υ.Γ. Γέμισε το κουτί και περισσεύει και ένα σπάνιο σοκολατάκι που σου αρέσει τόσο, αλλά που δεν ταιριάζει με τίποτε άλλο; Δεν πειράζει, ζήτα να στο τυλίξουν χωριστά και να στο δέσουν από πάνω, είναι κρίμα να πάει χαμένο.)

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

4 εξαιρετικά ελληνικά άλμπουμ που κυκλοφόρησαν πριν από την καραντίνα αλλά τα ακούμε τώρα

Μουσική / 4 εξαιρετικά ελληνικά άλμπουμ που κυκλοφόρησαν πριν από την καραντίνα αλλά τα ακούμε τώρα

Electro και electro-rock, jazz-improv και avant με ηλεκτρονικά, φουτουριστικό blues και δυναμικό hard rock, από τους Mechanimal, Γ. Μουρτζόπουλο-Α. Γεωργίου, Μανώλη Αγγελάκη και Electric Feat.
ΦΩΝΤΑΣ ΤΡΟΥΣΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο Χελμός δεν είναι απλά ένα μουσικό φεστιβάλ και αυτό θα το βλέπετε κάθε χρόνο»

Μουσική / «Θα τρέχει ο κόσμος στο βουνό και στο κρύο για φεστιβάλ;» Κι όμως, έτρεξε

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Helmos Mountain Festival, Αλέξης Άγριος, εξηγεί πώς γεννήθηκε η ιδέα για το φεστιβάλ, τι συνέβαλε στην επιτυχία του, ποια φιλόδοξα projects ετοιμάζονται για φέτος και πώς, πέρα από μουσικό γεγονός, έδωσε ώθηση στον τουρισμό της περιοχής.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Καλά, πάλι για τη ραπ θα λέμε;

Guest Editors / «Γιατί απαιτούμε από τη ραπ να είναι κάτι άλλο από αυτό που όντως είναι;»

Το μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού που ήρθε σε επαφή με τη ραπ τα τελευταία χρόνια ξαφνικά ανακάλυψε, ομολογουμένως με άσχημο τρόπο, τι ήταν αυτό που προηγουμένως εκθείαζε ως ποίηση του περιθωρίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
«Becoming Led Zeppelin»: Το χρονικό του βαρύτερου ροκ συγκροτήματος όλων των εποχών

Pulp Fiction / Led Zeppelin: Ένα ντοκιμαντέρ για το «βαρύτερο» ροκ συγκρότημα όλων των εποχών

Το ντοκιμαντέρ «Becoming Led Zeppelin» του Μπέρναρντ ΜακΜάχον παρουσιάζει την ιστορία του θρυλικού hard rock συγκροτήματος, φωτίζοντας το background των μελών του και τις περιστάσεις που οδήγησαν στην ίδρυσή του, φτάνοντας μέχρι και την κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ τους και την απαρχή της απόλυτης δόξας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
ZOLA JESUS INTERVIEW

Μουσική / Η Zola Jesus δεν φοβάται το σκοτάδι, το κατοικεί

Λίγο πριν την εμφάνισή της στην Αθήνα, η Ρωσοαμερικανίδα καλλιτέχνιδα μιλά στη LIFO για το πώς δημιουργεί τη σκοτεινή και ατμοσφαιρική μουσική της, που ξεφεύγει από τα καθιερωμένα είδη, καθώς και για το πώς η ίδια αντιστέκεται στην επίθεση που δέχονται σήμερα οι θηλυκότητες.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Μουσική / Κ. Βήτα: «Στο ρεμπέτικο τραγουδούσαν κι έσπαγαν τα μάρμαρα στους τάφους»

Στον νέο του δίσκο «Εννιά νούφαρα απ’ τη νεκρή όχθη», ο Κ. Βήτα διασκευάζει εννιά τραγούδια της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αναδεικνύοντας τη διαχρονική δυναμική του ρεμπέτικου, που συνεχίζει να συγκινεί βαθιά μέχρι και σήμερα.
M. HULOT
«Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / «Εικόνες από μια έκθεση»: Ένα μουσικό έργο-περιπλάνηση σε έκθεση ζωγραφικής

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για το σαγηνευτικό αυτό έργο που απεικονίζει τους πίνακες μιας έκθεσης σε μια τεράστια παλέτα ηχοχρωμάτων, τα οποία πολλαπλασιάζονται στην ιδιοφυή ενορχήστρωση του Μορίς Ραβέλ.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
10 εξαιρετικά techno clubs στην Ευρώπη και στον κόσμο

Μουσική / 10 κορυφαία techno clubs για το 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Το clubbing μπορεί να μην είναι πια αυτό που ήταν στα ’90s και πολλά θρυλικά clubs να αποτελούν παρελθόν, όμως, η techno μουσική γνωρίζει νέα άνθηση. Συγκεντρώσαμε μερικά από τα καλύτερα techno clubs για το 2025.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
Οι Adriatique έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα / Οι Adriatique στα λατομεία Διονύσου: Η techno συναντά την αρχαία Ελλάδα / «Είμαστε ενθουσιασμένοι που τα λατομεία Διονύσου θα φιλοξενήσουν το σόου των Adriatique»

Μουσική / Ο άνθρωπος πίσω από τα πολυσυζητημένα events στο λατομείο Διονύσου (και των Adriatique)

O 23χρονος Hennes Alt, εμπνευστής του πρότζεκτ που θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το διεθνούς φήμης μουσικό σόου «X» των Adriatique, μιλά στη LiFO για την ιστορική σημασία του χώρου, όπου μέχρι και σήμερα εξορύσσεται το περίφημο πεντελικό μάρμαρο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Π.Ι.Ε.Β.: Πολλές φορές με τη δυστοπία αυνανιζόμαστε και λίγο

Μουσική / Π.Ι.Ε.Β.: «Φοβάμαι μη γίνει το spoken word η νέα Ντουμπάι»

Το «Detroit» είναι το νέο άκρως χορευτικό άλμπουμ του Π.Ι.Ε.Β., σε παραγωγή του Viktoras, που φέρνει την αστική ποίηση και το spoken word στα κλαμπ και ο ήχος του είναι βγαλμένος από «τα όνειρα που είδαμε μετά από ένα πάρτι μεθυσμένοι».
M. HULOT
Lola δώστα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στο λαιμό

Μουσική / Lola, δώσ' τα όλα: Η Μαρίνα Σάττι μας κερνάει χαρά και κάθεται σαν κόκαλο στον λαιμό

Το νέο άλμπουμ POP TOO της Μαρίνας Σάττι κατορθώνει ένα εξαιρετικό ακομπλεξάριστο πάντρεμα, αποδεικνύοντας ακόμα μία φορά πως παίζει με τους δικούς της κανόνες και αποτελεί μία κατηγορία από μόνη της.
M. HULOT ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ