Ο Στέφανος Τσιαλής προτείνει 25 συμφωνικά έργα που υμνούν τη χαρά της ζωής

Ο Στέφανος Τσιαλής προτείνει 25 συμφωνικά έργα που υμνούν τη χαρά της ζωής Facebook Twitter
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Στέφανος Τσιαλής. Maria Grammatikou Photography
0

ΚΑΘΕ ΚΡΙΣΗ, όσο οδυνηρή και αν είναι, αποτελεί επίσης, ευκαιρία. Σε αυτήν τη συγκυρία, βλέπω ότι η ευκαιρία για όλους εμάς, που αναγκαζόμαστε να μειώσουμε απότομα τους ρυθμούς μας, είναι να αναλογιστούμε τι ακριβώς μετράει στη ζωή. Ποια θέση έχουν στη ζωή μας τα αγαπημένα πρόσωπα, η εργασία, η υγεία –σωματική και ψυχική–, αν όντως αυτό το ξέφρενο κυνήγι του... –τίνος άραγε;– αξίζει τόσο.

Αναφερόμενος και στον υπέρτιτλο της τρέχουσας, αλλά και της επερχόμενης καλλιτεχνικής περιόδου που είναι «Ήρωες» (χθες, σήμερα, αύριο...), θα πω ότι η σκέψη μου είναι στους ήρωες των ημερών: στο νοσηλευτικό προσωπικό, στους ανθρώπους που εγγυώνται τον ανεφοδιασμό των σπιτιών μας, σε όλες και όλους, αυτές και αυτούς, που δεν μπορούν να προστατευτούν στα σπίτια τους.

Προτείνω 25 άκρως αισιόδοξα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, που υμνούν τη χαρά της ζωής:

    • 1. Γιόζεφ Χάυντν: Συμφωνία αρ, 92, «Της Οξφόρδης», 4ο μέρος
    • 2. Γιόζεφ Χάυντν: Συμφωνία αρ, 104, «Του Λονδίνου», 4ο μέρος
    • 3. Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ: Εισαγωγή από τους «Γάμους του Φίγκαρο»
    • 4. Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ: Συμφωνία αρ. 36 «του Λιντς», 4ο μέρος
    • 5. Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ: Συμφωνία αρ. 39, 4ο μέρος
    • 6. Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ: Συμφωνία αρ. 41 «του Διός», 4ο μέρος
    • 7. Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Συμφωνία αρ. 2, 4 μέρος
    • 8. Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Συμφωνία αρ. 4, 4 μέρος
    • 9. Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Συμφωνία αρ. 4, 4 μέρος
    • 10. Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Συμφωνία αρ. 7, 4 μέρος
    • 11. Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Συμφωνία αρ. 8, 1 μέρος
    • 12. Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Συμφωνία αρ. 9, 3 μέρος
    • 13. Λούντβιχ βαν Μπετόβεν: Εισαγωγή «Λεονόρα 3»
    • 14. Φέλιξ Μέντελσον-Μπαρτόλντυ: Συμφωνία αρ. 4, «Ιταλική», 1 μέρος
    • 15. Γιοχάνες Μπράμς: Συμφωνία αρ 2, 4 μέρος
    • 16. Γιοχάνες Μπραμς: Κοντσέρτο για βιολί, 3 μέρος
    • 17. Αντονίν Ντβόρζακ: Συμφωνία αρ. 3, 1 μέρος
    • 18. Αντονίν Ντβόρζακ: Συμφωνία αρ. 6, 1 και 3 μέρη
    • 19. Αντονίν Ντβόρζακ: Εισαγωγή «Καρναβάλι»
    • 20. Αντονίν Ντβόρζακ: Εισαγωγή «Καρναβάλι»
    • 21. Ρίχαρντ Στράους: Συμφωνία Ντομέστικα
    • 22. Ρίχαρντ Στράους: Τιλλ Όιλενσπιγκελ
    • 23. Γκούσταβ Μάλερ: Συμφωνία αρ. 5, 5 μέρος
    • 24. Προκόφιεφ: Κλασική συμφωνία, 3 μέρος
    • 25. Φρανσίς Πουλενκ: Κοντσέρτο για δύο πιάνα, 3 μέρος

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Mara Gibb»: Μια space όπερα για ένα non-binary εξωγήινο που ξεκινά ένα αυτογνωσίας

Μουσική / Μια ελληνική space όπερα για τη μυστική ζωή ενός non-binary εξωγήινου

Το «Secret life of Mara Gibb» του Prins Obi έχει για κεντρικό ήρωα ένα non-binary εξωγήινο που ξεκινά ένα αυτογνωσίας. Ο ήχος έχει ρίζες στην ψυχεδέλεια αλλά δεν μένει εκεί. Παίζει να είναι και η καλύτερη δουλειά του μετά τους Baby Guru.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
ΕΠΕΞ INDIRA PAGANOTTO INTERVIEW

Μουσική / H Ιndira Paganotto φέρνει στην Αθήνα την απίθανη psy-techno της και μια στρατιά νίντζα

Είναι περήφανη για τις ιταλικές και τις ισπανικές της ρίζες, και για τη μουσική της. Το στυλ της, χωρίς κανόνες ή κουτάκια, ανεβάζει τον πήχη, μαζί και τις προσδοκίες μας για την εμφάνισή της στο Techniques.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Η μοιραία σχέση που ενέπνευσε ένα αριστούργημα του ρομαντισμού

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η μοιραία σχέση που ενέπνευσε ένα αριστούργημα του ρομαντισμού

Το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής για τη νέα σεζόν περιλαμβάνει το Πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο του Μπραμς με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πιανίστα Αλεξέι Βολόντιν, και η Ματούλα Κουστένη μάς ξεναγεί στην ιστορία αυτού του αριστουργήματος που γεννήθηκε μέσα από τη μοιραία γνωριμία του συνθέτη με την Κλάρα Σούμαν.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Είναι true, έχει vibe: Γι’ αυτό ο νεαρόκοσμος αγαπάει τη Θώδη

Μουσική / «Είναι true, έχει vibe»: Αν δεν το έχετε καταλάβει, οι 20άρηδες αγαπούν τη Θώδη

Βρεθήκαμε σε ένα γλέντι στον Ταύρο όπου ακόμη και οι teenagers διασκέδαζαν, φύγαμε με καλτσάκια που έγραφαν «Με κλαρίνο στο Πεκίνο» και με την ευχή να βρούμε πάρκινγκ στο κέντρο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
ΖΟΡΝΤΙ ΣΑΒΑΛ: «Με αποκαλούν αρχαιολόγο της μουσικής, αλλά η μουσική δεν πεθαίνει ποτέ»         

Μουσική / Jordi Savall: «Με αποκαλούν αρχαιολόγο της μουσικής, αλλά η μουσική δεν πεθαίνει ποτέ»         

Ο διακεκριμένος μουσικός κάνει μουσική σαν να ανακαλύπτει νέα, όμορφα μέρη. Επιστρέφει στην Αθήνα και συμπράττει με τη Διαπολιτισμική Ορχήστρα της ΕΛΣ σε μια συναυλία που υμνεί την ενωτική φύση της Μεσογείου. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
REWORKS 2025 - Τα νέα / ανερχόμενα ονόματα του φετινού φεστιβάλ

Μουσική / Κρατήστε σημειώσεις: Αυτά είναι τα ανερχόμενα ονόματα του φετινού Reworks

Μέσα σε πέντε μέρες το κορυφαίο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής φέρνει στη Θεσσαλονίκη πολυσυλλεκτικά, απρόβλεπτα και ατμοσφαιρικά sets που συνδυάζουν την εγκεφαλική με τη χορευτική διάσταση.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Δεν θα γεράσουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη

Μουσική / Δεν θα γεράσουμε ποτέ, κουφάλα νεκροθάφτη

Ο Taki Tsan και ο DJ Alx έχουν γράψει μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού χιπ χοπ. Τριάντα χρόνια μετά το ξεκίνημά τους είναι ακόμα εδώ, alive and kicking, με κοινό live στο Αγοραφοβικό Φεστιβάλ στο ΠΛΥΦΑ, καινούργια σεζόν για το Taki Tsan Show αλλά και νέο άλμπουμ.
M. HULOT