Η αλήθεια για τον Syd Barret σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ για την ζωή του

Η αλήθεια για τον Syd Barret σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ για την ζωή του Facebook Twitter
Ο Barrett ηγήθηκε του διάσημου γκρουπ ως κιθαρίστας και τραγουδιστής το 1965, όταν ακόμα αποκαλούνταν The Pink Floyd Sound, και πρωτοστάτησε στη δημιουργία του πρωτοποριακού παρθενικού άλμπουμ τους, Piper at the Gates of Dawn, δύο χρόνια αργότερα.
0

ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΣΑΝ ΡΟΚ ΚΛΙΣΕ που έχει ειπωθεί ξανά και ξανά η ιστορία ενός προβληματικού βιρτουόζου που βασανίζεται από την ίδια του την ιδιοφυΐα, στρέφεται στο ποτό και τα ναρκωτικά και στη συνέχεια καίγεται πριν από την ώρα του. Κι έτσι, κατά τη δημιουργία του «Have You Got It Yet?», του νέου του ντοκιμαντέρ για τον ιδρυτή των Pink Floyd, τον Syd Barrett, ο σκηνοθέτης Roddy Bogawa ανέλαβε το ιδιότυπο καθήκον να αντισταθεί στον μύθο και να αναζητήσει την πραγματικότητα.

Ο Barrett ηγήθηκε του διάσημου γκρουπ ως κιθαρίστας και τραγουδιστής το 1965, όταν ακόμα αποκαλούνταν The Pink Floyd Sound, και πρωτοστάτησε στη δημιουργία του πρωτοποριακού παρθενικού άλμπουμ τους, Piper at the Gates of Dawn, δύο χρόνια αργότερα. Όμως η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του που προερχόταν από την επιδείνωση της ψυχικής του υγείας είχε ήδη αποξενώσει τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος και τελικά οδήγησε στην απροειδοποίητη απόλυσή του λίγο αργότερα.

Υπήρχαν φήμες ότι το LSD είχε κάνει τον εγκέφαλό του πουρέ, αφήνοντάς τον να βυθίζεται σιγά σιγά στην τρέλα. Στην κοινή συνείδηση ο Syd Barret έγινε σύμβολο των σπαταλημένων δυνατοτήτων και της τραγωδίας που ξεπερνά τη ζωή.

Ο Barrett απέφυγε τα φώτα της δημοσιότητας σε μια προσπάθεια να επαναφέρει ένα μέτρο κανονικότητας στη ζωή του, μια κίνηση που κατά ειρωνικό τρόπο προσέλκυσε ακόμα περισσότερο την περιέργεια των πιστών οπαδών.

O σκηνοθέτης μελέτησε προσεκτικά το έργο του, επισκέφτηκε τα παλιά του στέκια και κυρίως συμβουλεύτηκε όσους τον γνώριζαν προσωπικά. Ο Barrett απέφυγε τα φώτα της δημοσιότητας σε μια προσπάθεια να επαναφέρει ένα μέτρο κανονικότητας στη ζωή του, μια κίνηση που κατά ειρωνικό τρόπο προσέλκυσε ακόμα περισσότερο την περιέργεια των πιστών οπαδών. Η έλλειψη πληροφοριών τον μετέτρεψε σε ένα παλίμψηστο πάνω στο οποίο ο κάθε ακροατής θα μπορούσε να εγγράψει τις φαντασιώσεις και τις ανησυχίες του, ο Bogawa όμως αναζήτησε την εσωτερική ουσία ενός ειδώλου που στην πορεία εξελίχθηκε σε εικόνα και σε κλισέ, χάνοντας την ανθρώπινη υπόστασή του.

Η αλήθεια για τον Syd Barret σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ για την ζωή του Facebook Twitter
Οι Pink Floyd το 1967: Roger Waters, Rick Wright, Nick Mason, Syd Barrett.

«Δεν πέθανε νέος όπως άλλοι τραγικοί ροκ ήρωες», μας λέει ο σκηνοθέτης. «Έγινε πράγματι ερημίτης και έζησε για 22 ακόμη χρόνια μετά την ηχογράφηση του τελευταίου του προσωπικού δίσκου [Ο Syd Barret πέθανε το 2006 σε ηλικία 60 ετών]. Επέστρεψε στη ζωγραφική. Κανείς δεν ήξερε πραγματικά τι του είχε συμβεί... Ένα από τα πράγματα που έχτισαν την εικόνα του Syd είναι ότι το γεγονός ότι οι άνθρωποι προβάλλουν τα δικά τους συναισθήματα και σκέψεις ή ακόμα και ανησυχίες στην ιστορία του.

Ήταν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, οπότε οι άνθρωποι μπορούσαν να συμπληρώσουν αυτό το άλυτο μυστήριο όπως ήθελαν… Νομίζω ότι ο Graham Coxon [ο κιθαρίστας των Blur] είπε κάτι που το βρήκα πολύ όμορφο, ότι ο Syd Barrett χρησιμοποιούσε την κιθάρα του ως ηχητικό πινέλο. Δεν ήταν ένας τυπικός μουσικός. Έφτιαχνε ακόρντα κοιτάζοντας τα δάχτυλά του, το σχήμα του χεριού του. Η εφευρετικότητά του ήταν εκπληκτική».

Οι φήμες ότι έπαιρνε LSD με το πρωινό του αποδεικνύονται «ανυπόστατες μπούρδες», αν και ο Bogawa υποθέτει ότι υπάρχει ένας πυρήνας αλήθειας στην ιστορία ότι ο Barrett περπάτησε πενήντα μίλια για να πάει σπίτι του ένα βράδυ. Ήταν εκκεντρικός και οξύθυμος, δύσκολα όμως θα μπορούσε κανείς να βρει έναν μεγάλο καλλιτέχνη που να μην είναι.

«Ένας από τους μύθους που διαρκώς επαναλαμβάνονται, κι εμείς επιχειρήσαμε να τον καταρρίψουμε, ήταν η μαρτυρία ενός γείτονα που έλεγε ότι όποτε έβγαζε έξω τα σκουπίδια άκουγε τον Syd στο γκαράζ του να χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο και να ουρλιάζει», λέει ο Bogawa. «Αυτό είχε εκληφθεί ως απόδειξη ότι ζούσε μόνος του και χανόταν στην τρέλα του. Βλέποντας εικόνες από τα εργαλεία που είχε στο γκαράζ του, συνειδητοποιείς ότι απλά έκανε κάποιες οικοδομικές εργασίες!».

«Ο κόσμος τον έχει στο μυαλό του ως αναχωρητή, πολλοί όμως τον έβλεπαν να πηγαίνει με το ποδήλατό του στα μαγαζιά ή στην τοπική παμπ. Λειτουργούσε μόνος του, ζούσε με τη μητέρα του στην αρχή και στη συνέχεια μόνος του, μετά τον θάνατό της. Η αδελφή του ερχόταν πού και πού να τον φροντίσει, αλλά γενικά ήταν λειτουργικός. Κάποιοι δημοσιογράφοι προσπάθησαν κατά καιρούς να τον πετύχουν στην εξώπορτά του, εξ ου και οι διάφορες φωτογραφίες όπου φαίνεται φρικαρισμένος, αλλά αυτό θα συνέβαινε σε οποιονδήποτε άνθρωπο έβλεπε ξαφνικά αγνώστους να του φωνάζουν στο κατώφλι του. Όλοι έχουμε δει κακές φωτογραφίες του εαυτού μας. Αν δείτε όλο το φάσμα των φωτογραφιών που τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια των μεταγενέστερων ηχογραφήσεών του, σε κάποιες από αυτές δείχνει μια χαρά!»

Have You Got It Yet? The Story of Syd Barrett and Pink Floyd | OFFICIAL TRAILER

Με στοιχεία από The Guardian

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιλιώ Πυργάκη (1939-2021) : «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

Μουσική / Φιλιώ Πυργάκη: «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

«Λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος». Η κορυφαία των Ελληνικών πανηγυριών, που πέθανε σαν σήμερα το 2021, είχε μιλήσει στη LIFO για μιαν Ελλάδα που υπνοβατεί στο DNA μας.
M. HULOT
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Septicflesh και των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT