Τα θεραπευτικά λουλούδια της Faith XLVII στα ερείπια του Λιβάνου, ένα σημάδι ελπίδας

Τα θεραπευτικά λουλούδια της Faith XLVII στα ερείπια του Λιβάνου, ένα σημάδι ελπίδας Facebook Twitter
Καρλίνα η περιβληματοφόρος (Carlina Involucrata). Φωτο: © Faith XLVII
0

Τριαντάφυλλα, παπαρούνες και ένα αφρικανικό γαϊδουράγκαθο φυτρώνουν στα συντρίμμια και τα ερειπωμένα κτίρια της Βηρυτού μέσα από μια σειρά τοιχογραφιών της Faith XLVII.

Η Νοτιοαφρικανή ζωγράφος ταξίδεψε στη λιβανέζικη πόλη τον Σεπτέμβριο ως μέρος του Underline -το τρέχον έργο διευθύνεται από την καλλιτεχνική ομάδα Persona σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Art of Change με έδρα την Hamra, η οποία επικεντρώνεται στη χρήση δημόσιων έργων για διαμαρτυρία και για να προκαλέσει αλλαγή- για να ζωγραφίσει μια σειρά από θεραπευτικά λουλούδια που φαίνεται να ξεφυτρώνουν μέσα στα ερείπια της μεγάλης έκρηξης στο λιμάνι της πόλης τον Αύγουστο του 2020.

Τα όμορφα λουλούδια με την ευγενική μορφή, τα μεταφορικά αυτά έργα που ονομάζονται «Θεραπευτικά Λουλούδια του Λιβάνου» («Medicinal Flowers of Lebanon»), «μας οδηγούν στις εύθραυστες περιοχές της Βηρυτού, εντοπίζοντας παλιά και σημερινά σημάδια χαραγμένα στην πόλη», λέει η καλλιτέχνις.

Ακόμη και σε μια περίοδο με τέσσερις μόνο ώρες ηλεκτρικού ρεύματος την ημέρα, στην οποία πρέπει να περιμένεις ώρες στην ουρά για βενζίνη που μπορεί να εξαντληθεί προτού φτάσει η σειρά σου, εκεί που τα αγαθά είναι πολύτιμα και το χρήμα χάνει την αξία του, υπάρχουν ακόμα ακτίνες ελπίδας.

«Κάθε λουλούδι μας ωθεί κατά μία έννοια, προς την επούλωση, καθώς φαίνονται να μεγαλώνουν στο σκυρόδεμα». Τα επιλεγμένα αυτά φυτά είναι φάρμακα για κοινές παθήσεις, και η δύναμη των φυσικών ιδιοτήτων τους στη θεραπεία ορατών και μη τραυμάτων είναι πασίγνωστη.

Η επίσκεψη της Faith στη Βηρυτό έγινε εν μέσω μιας περιόδου κρίσης μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι, η οποία άφησε τη χώρα χωρίς πλήρως λειτουργική κυβέρνηση για 13 μήνες και επιτάχυνε την οικονομική της κατάρρευση.

«Οι άνθρωποι του Λιβάνου αντιμετώπισαν πολλές τρομερές προκλήσεις τις τελευταίες δεκαετίες και η προσδοκία να είναι ανθεκτικοί είναι εξαντλητική», λέει η καλλιτέχνιδα.

Ακόμη και σε μια περίοδο με τέσσερις μόνο ώρες ηλεκτρικού ρεύματος την ημέρα, στην οποία πρέπει να περιμένεις ώρες στην ουρά για βενζίνη που μπορεί να εξαντληθεί προτού φτάσει η σειρά σου, εκεί που τα αγαθά είναι πολύτιμα και το χρήμα χάνει την αξία του, υπάρχουν ακόμα ακτίνες ελπίδας.

Οι καλλιτέχνες που έρχονται από διάφορα σημεία του κόσμου προσπαθούν να απαλύνουν τα συναισθήματα της ήττας και της καταστροφής και να θεραπεύσουν με τον τρόπο τους ή να επουλώσουν τις πληγές της πόλης.

Τα θεραπευτικά λουλούδια της Faith XLVII στα ερείπια του Λιβάνου, ένα σημάδι ελπίδας Facebook Twitter
Κιχώριο. Φωτο: © Faith XLVII
Τα θεραπευτικά λουλούδια της Faith XLVII στα ερείπια του Λιβάνου, ένα σημάδι ελπίδας Facebook Twitter
Αγράμπελη. Φωτο: © Faith XLVII
Τα θεραπευτικά λουλούδια της Faith XLVII στα ερείπια του Λιβάνου, ένα σημάδι ελπίδας Facebook Twitter
Γιαλόπικρο. Φωτο: © Faith XLVII
Τα θεραπευτικά λουλούδια της Faith XLVII στα ερείπια του Λιβάνου, ένα σημάδι ελπίδας Facebook Twitter
Ασφόδελος. Φωτο: © Faith XLVII
Τα θεραπευτικά λουλούδια της Faith XLVII στα ερείπια του Λιβάνου, ένα σημάδι ελπίδας Facebook Twitter
Φωτο: © Faith XLVII
Τα θεραπευτικά λουλούδια της Faith XLVII στα ερείπια του Λιβάνου, ένα σημάδι ελπίδας Facebook Twitter
Αγράμπελη. Φωτο: © Faith XLVII
Τα θεραπευτικά λουλούδια της Faith XLVII στα ερείπια του Λιβάνου, ένα σημάδι ελπίδας Facebook Twitter
Η Faith XLVII ενώ ζωγραφίζει την Αγράμπελη (Clematis flammula). Φωτο: © Faith XLVII

Περισσότερα έργα της Faith XLVII εδώ

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ζιάντ Αντάρ, η κρίση στον Λίβανο και η «Διπλωματία της Ουροδόχου Κύστης»

Διάλεξη-Περφόρμανς / Ζιάντ Αντάρ: «Η κρίση που περνάει ο Λίβανος δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κρίση ταυτότητας»

Ο διακεκριμένος Λιβανέζος καλλιτέχνης σχολιάζει τα τεκταινόμενα στη χώρα του και τη Μέση Ανατολή με αφορμή τη δηκτική, πνευματώδη και ταυτόχρονα αλληγορική διάλεξη-περφόρμανς «Bladder Diplomacy» (H διπλωματία της ουροδόχου κύστης») που θα παρουσιάσει στη Στέγη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
14η Μπιενάλε της Αβάνας: Μην πάτε να πιείτε μοχίτο σε μια χώρα με τόσους άδικα φυλακισμένους

Πολιτισμός / 14η Μπιενάλε της Αβάνας: Μην πάτε να πιείτε μοχίτο σε μια χώρα με τόσους άδικα φυλακισμένους

Μια σπουδαία εικαστικός, η Τάνια Μπρουγκέρα, υπενθυμίζει στον κόσμο την κατάσταση στην Κούβα που μετά από την ψήφιση νόμου απαιτεί από τους καλλιτέχνες να πάρουν άδεια προκειμένου να δημιουργήσουν ένα έργο.
THE LIFO TEAM
Σουρεαλισμός πέρα ​​από τα σύνορα: Το ΜΕΤ γιορτάζει το κίνημα που επηρέασε όσο κανένα άλλο τον κόσμο της τέχνης

Εικαστικά / Σουρεαλισμός πέρα ​​από τα σύνορα: Το ΜΕΤ τιμά το κίνημα που επηρέασε καθοριστικά την τέχνη

Η μεγάλη έκθεση «Surrealism Beyond Borders» ξεκίνησε μόλις στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, ενώ τον Φεβρουάριο θα ταξιδέψει στην Tate Modern του Λονδίνου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πρόδρομος Τσιαβός: «Στην παρουσία μας στον δημόσιο χώρο ο στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια έκθεση αλλά να ακούσουμε, να συζητήσουμε, να αφήσουμε κάτι πίσω μας»

Plāsmata 3 / Πρόδρομος Τσιαβός: «Στόχος μας δεν είναι απλά να κάνουμε μια έκθεση, αλλά να αφήσουμε κάτι πίσω μας»

Ο επικεφαλής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας του Ιδρύματος Ωνάση μιλά με υπόκρουση τα ασταμάτητα τιτιβίσματα των πουλιών που έρχονται από τα σκιερά δέντρα του Πεδίου του Άρεως.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ραλλού Μάνου, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο και η Ναυσικά Πάστρα σε μια συνάντηση με τη σύγχρονη τέχνη σε ένα εργοστάσιο στον Πειραιά

Εικαστικά / Η Ραλλού Μάνου, ο Γρηγόρης Σεμιτέκολο και η Ναυσικά Πάστρα «συνομιλούν» με τη σύγχρονη τέχνη

Οι τρεις Έλληνες πρωτοπόροι καλλιτέχνες που στιγμάτισαν την ελληνική δημιουργία, σε μια απρόσμενη διαγενεακή συνάντηση με τη Sagg Napoli και τον Mungo Thomson, σε ένα εργοστάσιο στον Πειραιά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
PLASMATA 3 TOPIC

Plāsmata 3 / Plāsmata 3: «Ο πιο σύντομος δρόμος είναι πάντα ο λιγότερο ενδιαφέρων»

Η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, επιμελείται μαζί με την ομάδα της Στέγης μια έντυπη «ξενάγηση» στην έκθεση «Plāsmata 3: We’ve met before, haven’t we?», που παρουσιάζεται στο Πεδίον του Άρεως.
THE LIFO TEAM
O Jean Tinguely σατίριζε την εξάρτησή μας από την τεχνολογία πολύ πριν το AI

Εικαστικά / O Jean Tinguely σατίριζε την εξάρτησή μας από την τεχνολογία πολύ πριν το AI

Τα παράξενα μηχανικά γλυπτά του πρωτοποριακού καλλιτέχνη –του οποίου φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια από τη γέννησή του με εκθέσεις σε όλο τον κόσμο– αποτελούν ένα σαρδόνιο σχόλιο και για τη σύγχρονη κοινωνία.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αφροδίτη 5.

Onassis Stegi / Ξενάγηση στα Plāsmata: Κεφάλαιο 5

«Και έχεις τόσα να πεις με τα έργα που θα συναντήσεις. Σαν τα ταξίδια. Τα αληθινά ταξίδια, όχι αυτά που κάνεις για δουλειά. Τα άλλα. Εκείνα που κάνεις με παρέα και πιάνετε κουβέντα με αγνώστους χωρίς βιασύνη. Εκείνα που παίρνεις τον χρόνο σου για να χορτάσεις τις λεπτομέρειες».
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΥ