Τα θεραπευτικά λουλούδια της Faith XLVII στα ερείπια του Λιβάνου, ένα σημάδι ελπίδας

Τα θεραπευτικά λουλούδια της Faith XLVII στα ερείπια του Λιβάνου, ένα σημάδι ελπίδας Facebook Twitter
Καρλίνα η περιβληματοφόρος (Carlina Involucrata). Φωτο: © Faith XLVII
0

Τριαντάφυλλα, παπαρούνες και ένα αφρικανικό γαϊδουράγκαθο φυτρώνουν στα συντρίμμια και τα ερειπωμένα κτίρια της Βηρυτού μέσα από μια σειρά τοιχογραφιών της Faith XLVII.

Η Νοτιοαφρικανή ζωγράφος ταξίδεψε στη λιβανέζικη πόλη τον Σεπτέμβριο ως μέρος του Underline -το τρέχον έργο διευθύνεται από την καλλιτεχνική ομάδα Persona σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Art of Change με έδρα την Hamra, η οποία επικεντρώνεται στη χρήση δημόσιων έργων για διαμαρτυρία και για να προκαλέσει αλλαγή- για να ζωγραφίσει μια σειρά από θεραπευτικά λουλούδια που φαίνεται να ξεφυτρώνουν μέσα στα ερείπια της μεγάλης έκρηξης στο λιμάνι της πόλης τον Αύγουστο του 2020.

Τα όμορφα λουλούδια με την ευγενική μορφή, τα μεταφορικά αυτά έργα που ονομάζονται «Θεραπευτικά Λουλούδια του Λιβάνου» («Medicinal Flowers of Lebanon»), «μας οδηγούν στις εύθραυστες περιοχές της Βηρυτού, εντοπίζοντας παλιά και σημερινά σημάδια χαραγμένα στην πόλη», λέει η καλλιτέχνις.

Ακόμη και σε μια περίοδο με τέσσερις μόνο ώρες ηλεκτρικού ρεύματος την ημέρα, στην οποία πρέπει να περιμένεις ώρες στην ουρά για βενζίνη που μπορεί να εξαντληθεί προτού φτάσει η σειρά σου, εκεί που τα αγαθά είναι πολύτιμα και το χρήμα χάνει την αξία του, υπάρχουν ακόμα ακτίνες ελπίδας.

«Κάθε λουλούδι μας ωθεί κατά μία έννοια, προς την επούλωση, καθώς φαίνονται να μεγαλώνουν στο σκυρόδεμα». Τα επιλεγμένα αυτά φυτά είναι φάρμακα για κοινές παθήσεις, και η δύναμη των φυσικών ιδιοτήτων τους στη θεραπεία ορατών και μη τραυμάτων είναι πασίγνωστη.

Η επίσκεψη της Faith στη Βηρυτό έγινε εν μέσω μιας περιόδου κρίσης μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι, η οποία άφησε τη χώρα χωρίς πλήρως λειτουργική κυβέρνηση για 13 μήνες και επιτάχυνε την οικονομική της κατάρρευση.

«Οι άνθρωποι του Λιβάνου αντιμετώπισαν πολλές τρομερές προκλήσεις τις τελευταίες δεκαετίες και η προσδοκία να είναι ανθεκτικοί είναι εξαντλητική», λέει η καλλιτέχνιδα.

Ακόμη και σε μια περίοδο με τέσσερις μόνο ώρες ηλεκτρικού ρεύματος την ημέρα, στην οποία πρέπει να περιμένεις ώρες στην ουρά για βενζίνη που μπορεί να εξαντληθεί προτού φτάσει η σειρά σου, εκεί που τα αγαθά είναι πολύτιμα και το χρήμα χάνει την αξία του, υπάρχουν ακόμα ακτίνες ελπίδας.

Οι καλλιτέχνες που έρχονται από διάφορα σημεία του κόσμου προσπαθούν να απαλύνουν τα συναισθήματα της ήττας και της καταστροφής και να θεραπεύσουν με τον τρόπο τους ή να επουλώσουν τις πληγές της πόλης.

Τα θεραπευτικά λουλούδια της Faith XLVII στα ερείπια του Λιβάνου, ένα σημάδι ελπίδας Facebook Twitter
Κιχώριο. Φωτο: © Faith XLVII
Τα θεραπευτικά λουλούδια της Faith XLVII στα ερείπια του Λιβάνου, ένα σημάδι ελπίδας Facebook Twitter
Αγράμπελη. Φωτο: © Faith XLVII
Τα θεραπευτικά λουλούδια της Faith XLVII στα ερείπια του Λιβάνου, ένα σημάδι ελπίδας Facebook Twitter
Γιαλόπικρο. Φωτο: © Faith XLVII
Τα θεραπευτικά λουλούδια της Faith XLVII στα ερείπια του Λιβάνου, ένα σημάδι ελπίδας Facebook Twitter
Ασφόδελος. Φωτο: © Faith XLVII
Τα θεραπευτικά λουλούδια της Faith XLVII στα ερείπια του Λιβάνου, ένα σημάδι ελπίδας Facebook Twitter
Φωτο: © Faith XLVII
Τα θεραπευτικά λουλούδια της Faith XLVII στα ερείπια του Λιβάνου, ένα σημάδι ελπίδας Facebook Twitter
Αγράμπελη. Φωτο: © Faith XLVII
Τα θεραπευτικά λουλούδια της Faith XLVII στα ερείπια του Λιβάνου, ένα σημάδι ελπίδας Facebook Twitter
Η Faith XLVII ενώ ζωγραφίζει την Αγράμπελη (Clematis flammula). Φωτο: © Faith XLVII

Περισσότερα έργα της Faith XLVII εδώ

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ζιάντ Αντάρ, η κρίση στον Λίβανο και η «Διπλωματία της Ουροδόχου Κύστης»

Διάλεξη-Περφόρμανς / Ζιάντ Αντάρ: «Η κρίση που περνάει ο Λίβανος δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά κρίση ταυτότητας»

Ο διακεκριμένος Λιβανέζος καλλιτέχνης σχολιάζει τα τεκταινόμενα στη χώρα του και τη Μέση Ανατολή με αφορμή τη δηκτική, πνευματώδη και ταυτόχρονα αλληγορική διάλεξη-περφόρμανς «Bladder Diplomacy» (H διπλωματία της ουροδόχου κύστης») που θα παρουσιάσει στη Στέγη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
14η Μπιενάλε της Αβάνας: Μην πάτε να πιείτε μοχίτο σε μια χώρα με τόσους άδικα φυλακισμένους

Πολιτισμός / 14η Μπιενάλε της Αβάνας: Μην πάτε να πιείτε μοχίτο σε μια χώρα με τόσους άδικα φυλακισμένους

Μια σπουδαία εικαστικός, η Τάνια Μπρουγκέρα, υπενθυμίζει στον κόσμο την κατάσταση στην Κούβα που μετά από την ψήφιση νόμου απαιτεί από τους καλλιτέχνες να πάρουν άδεια προκειμένου να δημιουργήσουν ένα έργο.
THE LIFO TEAM
Σουρεαλισμός πέρα ​​από τα σύνορα: Το ΜΕΤ γιορτάζει το κίνημα που επηρέασε όσο κανένα άλλο τον κόσμο της τέχνης

Εικαστικά / Σουρεαλισμός πέρα ​​από τα σύνορα: Το ΜΕΤ τιμά το κίνημα που επηρέασε καθοριστικά την τέχνη

Η μεγάλη έκθεση «Surrealism Beyond Borders» ξεκίνησε μόλις στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, ενώ τον Φεβρουάριο θα ταξιδέψει στην Tate Modern του Λονδίνου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Σεπτέμβρης της Art Athina 2025

Εικαστικά / Art Athina 2025: Το τώρα και το μετά της σύγχρονης τέχνης

Ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, ψηφιακή τέχνη: Το ανάγλυφο του παγκόσμιου εικαστικού χάρτη έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από την ελληνική και ξένη παραγωγή, και αναδεικνύεται στην ετήσια φουάρ που πραγματοποιείται ξανά στο Ζάππειο.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης πέταξε τον Πλάτωνα σε ένα escape room για την Μπιενάλε

Εικαστικά / Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης μετατρέπει το σπήλαιο του Πλάτωνα σε escape room

Με τo «Δωμάτιο Απόδρασης», μια εγκατάσταση ερευνητική και παιγνιώδη, βασισμένη στην ιδέα της φιλοσοφίας και την παραίσθηση του ψηφιακού κόσμου, θα μας εκπροσωπήσει στην 61η Μπιενάλε Βενετίας ο καταξιωμένος εικαστικός και αρχιτέκτονας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο συναρπαστικός εξπρεσιονισμός του Ζορζ Ρουό 

Εικαστικά / Ζορζ Ρουό: Ο μεγάλος λησμονημένος του εξπρεσιονισμού

Ο Γάλλος ζωγράφος και χαράκτης συνδέθηκε με τα κινήματα της μοντέρνας τέχνης στις αρχές του 20ού αιώνα αλλά ξεχάστηκε μετά τον θάνατό του. Μια έκθεση με σημαντικά του έργα τον επαναφέρει στο προσκήνιο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«ΤΕΧΝΗ – ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ»: Η διαρκής συμβολή των δύο ομάδων στην ανεπανάληπτη πολιτισμική κίνηση της Θεσσαλονίκης

Εικαστικά / «Διαγώνιος» και «Τέχνη»: Πρόσφεραν παιδεία στη Θεσσαλονίκη. Τώρα συναντιούνται ξανά σε μια έκθεση

Η «Διαγώνιος» του Ντίνου Χριστιανόπουλου και η Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» επιστρέφουν στο προσκήνιο μέσα από ένα αφιέρωμα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, που αναδεικνύει δύο ιστορικές ομάδες της πνευματικής ζωής της Θεσσαλονίκης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «λίστα Τραμπ» και τα «απαράδεκτα έργα τέχνης» οδηγούν σε μια άλλη Αμερική

Εικαστικά / Tο μένος του Τραμπ για το Smithsonian: Λογοκρισία, ρατσισμός, λίστες με «απαράδεκτα» έργα

Με στόχο το μεγαλύτερο συγκρότημα μουσείων και ερευνητικών κέντρων στον κόσμο, ο Τραμπ επιχειρεί να ασκήσει έλεγχο και λογοκρισία σε έργα τέχνης και στο περιεχόμενο εκθέσεων, κατηγορώντας το Smithsonian ως «woke» και απειλώντας με περικοπές της χρηματοδότησής του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Εικαστικά / Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Μια από τις πιο εξέχουσες συλλέκτριες στην Ευρώπη, η οποία έχει αφήσει το αποτύπωμά της και στην Ύδρα, αποφάσισε να πουλήσει τη συλλογή σουρεαλιστικής και μεταπολεμικής τέχνης που στεγάζει στο σπίτι της στο Λονδίνο -τη μεγαλύτερη αυτού του είδους- σε μια δημοπρασία-ορόσημο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χάρις Επαμεινώνδα: Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις

Εικαστικά / Χάρις Επαμεινώνδα: «Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις»

Η βραβευμένη με Αργυρό Λέοντα Κύπρια εικαστικός συνθέτει έναν κόσμο θραυσμάτων, αποκομμάτων της εσωτερικότητας, με ελλειπτικές εικόνες, τον οποίο μας προκαλεί να ανακατασκευάσουμε μέσα από τη σταδιακή του αποκάλυψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Εικαστικά / Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Οι δύο καλλιτέχνες με καταγωγή από Κύπρο και Ελλάδα αντίστοιχα, παρουσιάζουν νέα έργα τους σε μια από τις σημαντικότερες εικαστικές διοργανώσεις της Βρετανίας που φιλοξενεί 30 καλλιτέχνες και συλλογικότητες, με αναθέσεις και θεματικές που έχουν να κάνουν με τη γεωγραφία και τις αξίες που διαπερνούν την πόλη αυτή: καταγωγή και μνήμη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση για την πολύχρωμη, πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εικαστικά / Μια έκθεση για την πολύχρωμη και πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο Τόνι Μιλάκης καταγράφει μια πόλη που η πραγματικότητα προσφέρει τις καλύτερες ζωγραφικές λύσεις, που ακόμη και το πιο ευφάνταστο μυαλό ενός καλλιτέχνη δεν μπορεί να τις επινοήσει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Ο Ζαν Φρανσουά Μιλέ και η ατέρμονη γοητεία της φύσης και των εργατών της γης

Εικαστικά / Ζαν Φρανσουά Μιλέ: ο ζωγράφος που ο Βαν Γκογκ αποκαλούσε «πρωτοπόρο»

«Όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο νομίζω ότι ο Μιλέ πίστευε σε κάτι ανώτερο» έγραφε ο Βαν Γκογκ για τον «ζωγράφο των χωρικών» αλλά και έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γαλλικού ρεαλισμού. Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου τον τιμά με μια μεγάλη έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μοναστήρι του Καρόλου: Το μουσείο του «κομμωτή των σταρ»

Εικαστικά / Κάρολος: O «κομμωτής των σταρ» έχει πλέον δικό του μουσείο στα Χανιά

Το «Μοναστήρι του Καρόλου», ένα ενετικό κτίσμα του 1583 και κατοικία του αυτοδίδακτου δημιουργού από το 1991, έχει μετατραπεί σε ένα μοναδικό καταφύγιο όπου συνυπάρχουν η ιστορία της κομμωτικής, έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών μαζί με μνήμες της Μαρίας Κάλλας, της Μπριζίτ Μπαρντό αλλά και της Μαντάμ Ορτάνς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ