Smartify: Δωρεάν όλες οι ηχητικές περιηγήσεις των μουσείων για το υπόλοιπο του 2020

Smartify: Δωρεάν όλες οι ηχητικές περιηγήσεις των μουσείων για το υπόλοιπο του 2020 Facebook Twitter
Μεταξύ των ακουστικών και οπτικών περιηγήσεων που είναι πλέον ελεύθερες για να τις ακούσουμε όλοι είναι και μια αριστουργηματική περιήγηση στο Λούβρο. Φωτο: Eric Feferberg/AFP via Getty Images
0

Ιστορίες πίσω από τους θησαυρούς της τέχνης, όπως ο «Θάνατος του Σαρδανάπαλου» του Ντελακρουά στο Λούβρο ή το ανάγλυφο του 19ου αιώνα του εικονίζει τον Φαέθωνα που οδηγεί το Άρμα του Ήλιου και βρίσκεται στην Βασιλική Ακαδημία των Τεχνών στην Μεγάλη Βρετανία, θα μπορεί να ακροαστεί δωρεάν το κοινό και για το υπόλοιπο έτος από την πιο δημοφιλή εφαρμογή για μουσεία, το Smartify.

Το Smartify, που αναφέρεται συχνά ως το «Shazam της τέχνης», επιτρέπει στους χρήστες να αναγνωρίζουν έργα τέχνης απλώς σαρώνοντάς τα με το smartphone τους, έχοντας καταφέρει να έχει στη λίστα του περίπου 2 εκατομμύρια έργα από περισσότερους από 120 χώρους τέχνης.

Διαθέτει επίσης εικονικές ξεναγήσεις σε μουσεία και οπτικοκοακουστικές εκδηλώσεις, άλλες επί πληρωμή και άλλες δωρεάν, ανάλογα με το μουσείο ή την έκθεση.

Πλέον οι εκθέσεις που επρόκειτο να ανοίξουν, αλλά δεν τα κατάφεραν εξαιτίας του κορωνοϊού, θα κυκλοφορήσουν στην εφαρμογή ως ηχητικές και οπτικές περιηγήσεις.

Το Smartify, που αναφέρεται συχνά ως το «Shazam της τέχνης» επιτρέπει στους χρήστες να αναγνωρίζουν έργα τέχνης απλώς σαρώνοντάς τα με το smartphone τους, έχοντας καταφέρει να έχει στη λίστα του περίπου 2 εκατ. έργα τέχνης από περισσότερους από 120 χώρους τέχνης.

Η εφαρμογή Smartify ιδρύθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο ως κοινωνική επιχείρηση από τέσσερις φίλους το 2017. Η Άννα Λόου, μία από τους συνιδρυτές της, δήλωσε ότι αποστολή της ήταν πάντα η υποστήριξη των μουσείων και η αύξηση της πρόσβασης στην τέχνη.

«Ξεκινήσαμε έχοντας συνεργασία με περίπου 30 μουσεία, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο, και τώρα έχουμε καταφέρει να καλύψουμε τον παγκόσμιο χάρτη, έχοντας 2 εκατομμύρια έργα τέχνης, ενώ είμαστε η πιο δημοφιλής εφαρμογή για μουσεία.

Η δουλειά μας τώρα είναι να βοηθήσουμε ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση  στις συλλογές των μουσείων» δήλωσε η Λόου.

«Προφανώς έχουμε δει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται η εφαρμογή. Την ξεκινήσαμε από την αγάπη μας για τα μουσεία και τις γκαλερί και τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι άνθρωποι μέσω της τέχνης. Σε εποχές όπως αυτή, που ζούμε πραγματικά περίεργες στιγμές, οι άνθρωποι βλέπουν την τέχνη, τη μουσική και τον πολιτισμό ως έμπνευση και παρηγοριά. Τους δίνουν μια αίσθηση κανονικότητας.

Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στην τέχνη και τον πολιτισμό είναι σημαντικό σε μια εποχή όπως αυτή» πρόσθεσε η Λόου.

Το Μουσείο του Λονδίνου πρόκειται σύντομα να προσθέσει μια ηχητική περιήγηση στην έκθεση The Clash: London Calling. Όλα τα αντικείμενα που περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι ήδη καταχωρισμένα στην εφαρμογή. Το Lowry στο Salford και το Waddesdon Manor στο Buckinghamshire εργάζονται επίσης για να στήσουν νέες ηχητικές περιηγήσεις που θα προστεθούν σύντομα.

Μεταξύ των ακουστικών και οπτικών περιηγήσεων που μπορούμε πλέον να τις ακούσουμε όλοι είναι και εκείνη της Mary Beard, μια αριστουργηματική περιήγηση στο Λούβρο, στην οποία διηγείται στους χρήστες την ιστορία εκθεμάτων από την περίφημη Μεγάλη Σφίγγα μέχρι τη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι και την Παναγία των Βράχων.

Πηγή: «The Guardian»

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βούλκος

Εικαστικά / Πίτερ Βούλκος: Ο γίγαντας της μεταπολεμικής αμερικανικής κεραμικής

Με αφορμή την επέτειο 99 χρόνων από τη γέννησή του, μια αναδρομή στη ζωή του ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνη που γεφύρωσε με τα έργα του τους κόσμους της χειροτεχνίας και της καλής τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Nique: Η Ελληνίδα που μπλέκει τους Simpsons και τη Χιονάτη με το graffiti και τη street art

Street Art / Nique: Η Ελληνίδα που μπλέκει τους Simpsons με τη street art

«Θεωρώ ότι το graffiti λειτουργεί ως μια μορφή ψυχοθεραπείας». Η Nique μιλάει στη LiFO για το graffiti και τη street art και εξηγεί πώς καταφέρνει να απεικονίσει αγαπημένους ήρωες από καρτούν σε πιο ενήλικες στιγμές, έτσι όπως δεν τους έχουμε ξαναδεί.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Συστήνουμε την πόλη που για πολλούς αιώνες έμεινε στην αφάνεια»

2023 Ελευσίς / Μιχαήλ Μαρμαρινός: «Συστήνουμε την πόλη που για πολλούς αιώνες έμεινε στην αφάνεια»

Μια διεξοδική συζήτηση με τον γενικό καλλιτεχνικό διευθυντή της διοργάνωσης «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για την ιδέα, τους θεματικούς άξονες, το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και όλα εκείνα τα στοιχεία που υπόσχονται να μεταμορφώσουν την πόλη της Αττικής την τρέχουσα χρονιά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Δέσποινα Γερουλάνου

Οι Αθηναίοι / H Δέσποινα Γερουλάνου από την Αθήνα ως την Ελευσίνα: μια ζωή

Η πρόεδρος του Δ.Σ. της διοργάνωσης «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη μοιράζεται ιστορίες από τους σταθμούς της ζωής της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ελευσίνα: Τα πάντα για την Τελετή Έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Πολιτισμός / Ελευσίνα: Τα πάντα για την Τελετή Έναρξης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Είκοσι ένα χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας ξεκινά στις 4 και 5/2 το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός του 2023. Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός μας ξεναγεί βήμα βήμα σε ένα συναρπαστικό διήμερο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καμπακόφ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τον δρόμο για τις αποθήκες παίρνει το «Καράβι» του Καμπακόφ - Ποιες εκθέσεις το αντικαθιστούν

Το πιο ακριβό έργο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης βρίσκεται στον τέταρτο όροφο, ο οποίος αδειάζει για να φιλοξενηθούν νέες περιοδικές εκθέσεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Nouveau Réalisme - Ο Νεος Ρεαλισμός στο Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι

Εικαστικά / Nouveau Réalisme: Yves Klein, Christo, Niki de Saint Phalle στο Μουσείο Γουλανδρή

Η σημαντική έκθεση του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή αναδεικνύει το νεανικό, πληθωρικό και διασκεδαστικό πνεύμα των καλλιτεχνών του κινήματος της γαλλικής αβανγκάρντ της δεκαετίας του ’60.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ