Οι δυνατές και εύθραυστες γυναίκες της Μαρίας Ιωάννου Facebook Twitter
Η ψυχοθεραπεία μού έδειξε τι είμαι και ότι πρέπει να τολμήσω να είμαι εγώ, να καταπολεμήσω τον φόβο και να αρχίσω να ζωγραφίζω. Αυτό μού άλλαξε τη ζωή. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Οι δυνατές και εύθραυστες γυναίκες της Μαρίας Ιωάννου

0

Χέρια νευρώδη με κοντά νύχια και σκούρο βερνίκι ακουμπάνε ένα σώμα με ένταση, τμήμα ποδιού με τατουάζ δίπλα στον αστράγαλο, δυο άνθρωποι αγκαλιάζονται –φαίνεται μόνο το αντρικό χέρι που τσαλακώνει το γυναικείο ρούχο–, ένα πέλμα σε πρώτο πλάνο και ένα γόνατο που προβάλλει από μια πισίνα. Σκισμένα τζιν και τσαλακωμένα σεντόνια και κάπου εκεί ανάμεσα μια υποψία αγάπης σε μια μαβιά ταμπέλα ξενοδοχείου στέλνει το σήμα της: η αγάπη έχει κατοικία και είναι εδώ. Και ίσως είναι καλοκαίρι, τα άκρα γυμνά, το φόντο γυμνό. Τα σώματα είναι δυνατά και εύθραυστα μαζί. Η ζωγράφος Μαρία Ιωάννου με υποδέχεται στο ισόγειο της γκαλερί The Breeder και μοιάζει σαν να είναι περικυκλωμένη από κομμάτια της ζωής της.

Τα σώματά της δεν αναζητούν την τελειότητα, έχουν αποδράσει από τις παγίδες του φωτορεαλισμού, έχουν την τρυφερότητα μιας εικόνας τυχαίας, του τμήματος ενός σώματος, ίσως του δικού μας που κάποια μέρα μάς άρεσε και μπήκε σε μια βιβλιοθήκη με τυχαίες σέλφι. Το βλέμμα της πέφτει και ζουμάρει στη λεπτομέρεια της εικόνας, μετά αποσυνδέεται από αυτήν, την αφήνει στη φαντασία μας που πλάθει τη συνέχειά της. Πώς είναι αυτό το σώμα όταν θα σταθεί απέναντί μας; Σε ποιο πρόσωπο που δεν φαίνεται ποτέ ανήκει;

Όταν ήταν μικρή η Μαρία Ιωάννου κοίταζε ξανά και ξανά έναν πίνακα του Francis Picabia, που έδειχνε την πλάτη μιας γυναίκας. Είναι μια ανάμνηση που ανακαλεί στη συζήτησή μας και προφανώς καθόρισε τον τρόπο που βλέπει το σώμα, τα κομμάτια του: τις διχρωμίες του δέρματος, τον τρόπο που διπλώνει, σχεδόν τσακίζει σε κάθε κίνηση, τις φλέβες που διαγράφονται, την ένταση των άκρων, ένα σφίξιμο που κρύβει και κάτι λίγο ανησυχητικό.

Το ταξίδι της είχε ξεκινήσει, μια πράξη προσωπικής χειραφέτησης για την οποία δεν μετάνιωσε ποτέ, με όλο τον τρόμο και τη λαχτάρα και μια παλέτα συναισθημάτων που μόνο δουλεύοντας τα έργα της μπορεί να νιώσει. Αποτυπώνεται αυτό στους πίνακές της, μια ματιά αυθόρμητη, πλούσιων συναισθημάτων.

Γεννημένη στην Κύπρο και μεγαλωμένη στο Λονδίνο, ήρθε στην Ελλάδα δέκα χρονών, όταν εγκαταστάθηκε εδώ η οικογένειά της. Μεγάλωσε μέσα σε μια μεγάλη συλλογή έργων τέχνης, με έναν πατέρα σπουδαίο συλλέκτη, ιδρυτή του ΔΕΣΤΕ. Στο σπίτι τους γίνονταν διαρκώς συζητήσεις για την τέχνη, ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της οικογένειας. Ζωγράφιζε από μικρή, αλλά της πήρε πραγματικά πολύ καιρό να καταλάβει ότι ήθελε μόνο αυτό. «Ζούσαμε ανάμεσα σε όλους αυτούς τους καλλιτέχνες στο σπίτι μας, στα ταξίδια μας, βλέπαμε τόσα πράγματα και σκεφτόμουν “πού πας;”’. Eνώ μου έλεγαν “έχεις ταλέντο”, δεν μπορούσα καν να το ακούσω, τόσο μεγάλη ανασφάλεια είχα. Θυμάμαι τον πατέρα μου να λέει ότι για να γίνεις καλός καλλιτέχνης πρέπει να αφιερώσεις τη ζωή σου σε αυτό, δεν μπορείς να κάνεις και κάτι άλλο, και ενώ με ενθάρρυνε να ζωγραφίζω, άλλο τόσο με αποθάρρυνε αυτή η σκέψη. Ήμουν μικρή και ήθελα να κάνω οικογένεια, παιδιά. Σήμερα όλο αυτό το αποδίδω και στην κυπριακή μου καταγωγή και στην ίδια μου την οικογένεια. Η μητέρα μου, όταν με γέννησε, ήταν δεκαεννιά ετών», λέει.

Οι δυνατές και εύθραυστες γυναίκες της Μαρίας Ιωάννου Facebook Twitter
Maria Joannou, Mirror mirror, 2023 oil on linen 70 x 90 cm | 27.55 x 35.43 in. © Μαρία Ιωάννου, Ευγενική Παραχώρηση The Breeder, Φωτ.: Αθανάσιος Γάτος.

Αποφάσισε να σπουδάσει ζωγραφική στη Βοστώνη σε ένα σκληρό art school και για δύο χρόνια καθημερινά έκανε ζωγραφική και γλυπτική επί δέκα ώρες. Την τρίτη χρονιά, όταν έπρεπε να διαλέξει κατεύθυνση, δείλιασε ξανά, διάλεξε να κάνει graphic design που δεν της άρεσε καθόλου. Έκανε σπουδές Ιστορίας της Τέχνης και έκρυψε τα πινέλα της, έβαλε στην άκρη τις φιλοδοξίες της και έκανε οικογένεια. Αν κοιτάξουμε τη σχέση της με τη ζωγραφική σήμερα, θα καταλάβουμε ότι για πολλά χρονιά ήταν μια σχέση φόβου, ένα κρυφτό. Έκρυψε πολύ βαθιά όλη την ηδονική που σου δίνει η δημιουργία, αλλά ζήλευε κάθε φορά που περνούσε το κατώφλι μιας έκθεσης ή ταξίδευε για να δει έργα τέχνης.

Τα σώματα των γυναικών, οι οδαλίσκες, οι ξαπλωμένες γυναίκες μέσα στα μουσεία του κόσμου ήταν τα αγαπημένα της έργα, σε αυτά τα σώματα –τα περισσότερα ζωγραφισμένα από άντρες καλλιτέχνες– έβρισκε μια απροσδόκητη δύναμη, σε αυτά εκεί έστρεψε και το δικό της βλέμμα, εμμονικά σχεδόν, αλλά χωρίς να τολμά να κάνει το βήμα. Ακόμα και σήμερα μιλά με πολύ πάθος για τη συγκίνηση που της δημιουργούν η ζωγραφική και τα γλυπτά, «σου κόβεται η ανάσα, δεν μπορείς να σταματήσεις να τα κοιτάζεις», λέει.

Πριν από μερικά χρόνια ταξίδεψε στη Ρώμη και τα γλυπτά του Μπερνίνι ξύπνησαν μέσα της αυτή την ακατανίκητη επιθυμία, τη μικρή φλόγα που υπήρχε και δεν είχε σβήσει ποτέ, που αχνοφαινόταν πίσω από αμφιβολίες και τις αντιστάσεις, τα εμπόδια που έβαζε η ίδια, αναβάλλοντας τη στιγμή μιας αναμέτρησης πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό της. Πήρε μια απόφαση πριν αρχίσει να ζωγραφίζει ξανά, που τη θεωρεί κομβική στη ζωή της: να αρχίσει ψυχοθεραπεία. «Η ψυχοθεραπεία μού έδειξε τι είμαι και ότι πρέπει να τολμήσω να είμαι εγώ, να καταπολεμήσω τον φόβο και να αρχίσω να ζωγραφίζω. Αυτό μού άλλαξε τη ζωή. Φοβόμουν, το ανέβαλλα, έβρισκα δικαιολογίες. Τελικά έκανα μια μεγάλη διαδρομή για να γνωρίσω τον εαυτό μου και να κατανοήσω αυτό που ανέκαθεν χρειαζόμουν να κάνω, να ζωγραφίζω», λέει.

Οι δυνατές και εύθραυστες γυναίκες της Μαρίας Ιωάννου Facebook Twitter
Maria Joannou, Entice me, 2024 oil on linen 90 x 70 cm | 35.43 x 27.55 in. © Μαρία Ιωάννου, Ευγενική Παραχώρηση The Breeder, Φωτ.: Αθανάσιος Γάτος.
Οι δυνατές και εύθραυστες γυναίκες της Μαρίας Ιωάννου Facebook Twitter
Maria Joannou Summer love, 2023 oil on linen 90 x 70 cm | 35.43 x 27.55 in. © Μαρία Ιωάννου, Ευγενική Παραχώρηση The Breeder, Φωτ.: Αθανάσιος Γάτος.

Ξεκίνησε δειλά, δουλεύοντας με κάρβουνο, κλεισμένη σε ένα δωμάτιο, και όταν άτολμα πέρασε στα λάδια και έπιασε το πινέλο, δεν μπορούσε να σταματήσει. Μέσα της ξύπνησαν όλες οι αναμνήσεις των σωμάτων που τη στοίχειωναν, αυτές που άλλαξαν τη ζωή της, κάνοντάς τη να νιώθει μια τρομερή απελευθέρωση. Το ταξίδι της είχε ξεκινήσει, μια πράξη προσωπικής χειραφέτησης για την οποία δεν μετάνιωσε ποτέ, με όλο τον τρόμο και τη λαχτάρα και μια παλέτα συναισθημάτων που μόνο δουλεύοντας τα έργα της μπορεί να νιώσει. Αποτυπώνεται αυτό στους πίνακές της, μια ματιά αυθόρμητη, πλούσιων συναισθημάτων. Το σώμα που ζωγραφίζει το συμπονά, το γνωρίζει και συντονίζεται με την αναπνοή του, ρίχνοντας μια τρυφερή ματιά στην ατέλεια, σε σημεία παραμελημένα που δεν βλέπεις σχεδόν ποτέ.

Πριν πάμε στο υπόγειο, σε μια δεύτερη ενότητα έργων, η Μαρία μου δείχνει ένα καταπληκτικό βιβλίο με φωτογραφίες γυμνών γυναικών που βρέθηκε στο σπίτι του Ιταλού αρχιτέκτονα, designer και φωτογράφου Carlo Mollino μετά τον θάνατό του. Η «κρυφή» προσωπική του συλλογή απαρτίζεται από σειρές σκηνοθετημένων φωτογραφιών γυμνών και ντυμένων γυναικών· εκατοντάδες ανώνυμες γυναίκες, το άθροισμα πολλαπλών προσώπων, σωμάτων και εκφράσεων που ποζάρουν μπροστά από βαριές βελούδινες κουρτίνες, αποπνέοντας μια επιθετική θηλυκότητα και μια ατρόμητη σεξουαλική δύναμη. Οι πόζες είναι προκλητικές, φετιχιστικές, δεν υπάρχει τίποτα τυχαίο. Κάποιες είναι φίλες, μοντέλα, πιθανές ερωμένες και γυναίκες που γνώρισε τυχαία, τις έντυσε και τις τοποθέτησε σαν αντικείμενα πόθου, αισθησιακά, μπροστά σε ριζοσπαστικά σχέδια επίπλων, αποκαλύπτοντας τον εσωτερικό και αρχιτεκτονικό του κόσμο.

Οι δυνατές και εύθραυστες γυναίκες της Μαρίας Ιωάννου Facebook Twitter
Eνώ μου έλεγαν “έχεις ταλέντο”, δεν μπορούσα καν να το ακούσω, τόσο μεγάλη ανασφάλεια είχα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

«Έβλεπα τις Ρolaroids του Mollino και σκέφτηκα να μου ποζάρουν γυναίκες, φίλες μου που τις παρατηρώ χρόνια. Απομόνωσα τα κομμάτια που μου άρεσαν και άρχισα να τις ζωγραφίζω με έναν τρόπο ίσως πιο ρομαντικό. Υπάρχει το ροζ και το χρώμα του δέρματος, το σώμα που αναπνέει και ασκεί μια ακαταμάχητη έλξη, τα μικρά σημάδια, οι ελιές, τα τατουάζ. Είναι σαν μια μικρή ρωγμή μέσα από την οποία μου επιτρέπεται να επεξεργαστώ έναν γυναικείο κόσμο που τον πλησιάζω και μετά απομακρύνομαι. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται συνεχώς με ένα άλλο σημείο του σώματος και έναν τρόπο που ήθελα να είναι μαλακός, γι’ αυτό δεν υπάρχει φόντο. Πίσω από το σώμα όλα αχνοφαίνονται, όλα είναι πιθανά, μπορεί να είναι παντού αυτά τα σώματα», λέει.

Όταν έκανε την πρώτη της έκθεση με τίτλο «Wet», που οργάνωσε η φίλη της και γκαλερίστα Ελευθερία Τσέλιου, όλα τα συναισθήματα ανασύρθηκαν ξανά στην επιφάνεια, «πίστευα ότι δεν είχα κάνει κάτι δικό μου, ότι δεν είχα καταφέρει κάτι, αλλά ήταν τόσο μεγάλη η λαχτάρα να ξεκινήσω. Ήταν ένα τεράστιο βήμα που κατάφερα να το κάνω, είχα κάτι μπροστά μου χειροπιαστό, δοκιμαζόμουν και μπορούσα να εκθέσω τον εαυτό μου». Ωστόσο, δεν περίμενε να κάνει δεύτερη έκθεση, να τη διαλέξουν, να κριθεί. Το συνειδητοποίησε και άρχισε να το πιστεύει όταν ένας επιμελητής σε ένα fair τη σύστησε λέγοντας «η Μαρία είναι ζωγράφος», δίνοντάς της την ταυτότητα που ποθούσε από τότε που θυμάται τον εαυτό της.

Σε αυτή την έκθεση επεξεργάζεται απελευθερωμένα τη συναισθηματική λεπτομέρεια των σωμάτων, αποκαλύπτει καλοκρυμμένα σημεία σαν μυστικά περάσματα –ένα μικρό τατουάζ που ξεπροβάλλει από την άκρη ενός εσωρούχου, ένα κενό ανάμεσα στους γλουτούς– κάπως ντροπαλά, καθόλου επιδεικτικά, πολύ σέξι, με απρόκλητη γοητεία. Βάζει όλη τη δύναμη στα άκρα, στη σχέση με τα άκρα, αυτά που κινούν το ανθρώπινο σώμα και την ίδια προκαλώντας την να κάνει το επόμενο βήμα, πατώντας με μεγαλύτερη βεβαιότητα, κρατημένη δυνατά από την αισιοδοξία της δημιουργικότητας. Αυτά τα σώματα μπορεί να ανήκουν σε οποιαδήποτε γυναίκα, καθώς στέκεσαι μπροστά τους ανακαλύπτεις μια μύχια συγγένεια.

Οι δυνατές και εύθραυστες γυναίκες της Μαρίας Ιωάννου Facebook Twitter
Maria Joannou, Portrait of a couple, 2024 oil on linen 90 x 70 cm | 35.43 x 27.55 in. © Μαρία Ιωάννου, Ευγενική Παραχώρηση The Breeder, Φωτ.: Αθανάσιος Γάτος.
Οι δυνατές και εύθραυστες γυναίκες της Μαρίας Ιωάννου Facebook Twitter
Maria Joannou, Lazy summer days, 2023 oil on linen 100 x 80 cm | 39.37 x 31.49 in. © Μαρία Ιωάννου, Ευγενική Παραχώρηση The Breeder, Φωτ.: Αθανάσιος Γάτος.

Ο κριτικός τέχνης και επιμελητής Αndrew Berardini γράφει για τα έργα της: «Ενώ κοιτάς αυτούς τους πίνακες, η αγριάδα των χρωμάτων τους σε ταξιδεύει σε έναν ρευστό κόσμο. Όμως, αν κοιτάξεις λίγο καλύτερα, κάτι άλλο σού κλείνει το μάτι μέσα από τις εικόνες».

Όταν ζωγραφίζει, σημειώνει λέξεις, μια πρόταση, μια ιδέα που έρχεται στο μυαλό της. Από τις λέξεις των σημειώσεων προέκυψε ο τίτλος της πρώτης της έκθεσης «Wet», μια εισαγωγή σε έναν κόσμο αισθήσεων και αισθημάτων. Η δεύτερη έκθεσή της στην The Breeder τιτλοφορείται «Thirsty». Συνειρμικά θα μπορούσε να εκφράζει μια εποχή του χρόνου ή να αποκαλύπτει μια βαθιά επιθυμία, τη δίψα, έναν διαρκώς ανικανοποίητο πόθο δημιουργίας, την κατάσταση μιας γυναίκας που βρήκε τον εαυτό της ανακαλύπτοντας και αποκαλύπτοντας τα σώματα των γύρω της, τα οποία μεταμορφώνει με ένα χάδι αγάπης και αποδοχής.

Οι δυνατές και εύθραυστες γυναίκες της Μαρίας Ιωάννου Facebook Twitter
Maria Joannou, The hug, 2024 oil on linen 100 x 80 cm | 39.37 x 31.49 in. © Μαρία Ιωάννου, Ευγενική Παραχώρηση The Breeder, Φωτ.: Αθανάσιος Γάτος.
Οι δυνατές και εύθραυστες γυναίκες της Μαρίας Ιωάννου Facebook Twitter
Maria Joannou, Prayer, 2024 oil on linen 90 x 70 cm | 35.43 x 27.55 in. © Μαρία Ιωάννου, Ευγενική Παραχώρηση The Breeder, Φωτ.: Αθανάσιος Γάτος.
Οι δυνατές και εύθραυστες γυναίκες της Μαρίας Ιωάννου Facebook Twitter
Maria Joannou, I think I love you, 2023 oil on linen 100 x 80 cm | 39.37 x 31.49 in. © Μαρία Ιωάννου, Ευγενική Παραχώρηση The Breeder, Φωτ.: Αθανάσιος Γάτος.
Οι δυνατές και εύθραυστες γυναίκες της Μαρίας Ιωάννου Facebook Twitter
Maria Joannou How it started, 2023 oil on linen 50 x 40 cm | 19.68 x 15.74 in. © Μαρία Ιωάννου, Ευγενική Παραχώρηση The Breeder, Φωτ.: Αθανάσιος Γάτος.
Οι δυνατές και εύθραυστες γυναίκες της Μαρίας Ιωάννου Facebook Twitter
Maria Joannou, Amour, 2023 oil on linen 70 x 55 cm | 27.55 x 21.65 in. © Μαρία Ιωάννου, Ευγενική Παραχώρηση The Breeder, Φωτ.: Αθανάσιος Γάτος.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΕΔΩ

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Tate Britain αποκαθιστά τις παραγνωρισμένες, λησμονημένες γυναίκες καλλιτέχνιδες με μια ιστορική έκθεση

Εικαστικά / Λησμονημένες γυναίκες καλλιτέχνιδες που έσπασαν τα όρια

Η Tate Britain αποκαθιστά τις παραγνωρισμένες Βρετανίδες καλλιτέχνιδες, με έργα από το 1520 μέχρι το 1920, σε μια ιστορική έκθεση αφιερωμένη σε εκείνες που ξεπέρασαν ανυπέρβλητα εμπόδια.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Σεξ, ερωτισμός, χλιδή και λάμψη: Ο πολυτάραχος κόσμος της Tamara de Lempicka

Εικαστικά / Ερωτισμός, χλιδή και λάμψη: Ο πολυτάραχος κόσμος της Tamara de Lempicka

Εκθέσεις, ένα μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ και τιμές-ρεκόρ σε δημοπρασίες φέρνουν στο προσκήνιο μία από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη καλλιτεχνική επιρροή στις αρχές του 20ού αιώνα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωηρόχρωμος, μυστηριώδης, πνευματικός κήπος της Ιωάννας Λημνιού

Εικαστικά / Η Ιωάννα Λημνιού μεταμορφώνει την γκαλερί The Breeder σε ιδεώδη κήπο

Στην πρώτη της ατομική έκθεση της που συζητιέται, μέσα από την πυκνή βλάστηση των έργων της αχνοφαίνεται και μια ελπίδα ότι αξίζουμε μια καλύτερη πραγματικότητα από αυτή που ζούμε στις ασφυκτικά φτιαγμένες πόλεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT