Ο Πάνος Τσαγκάρης ξέρει από αποκρυφισμό, μασονία, τέχνη και μαγεία

Ο Πάνος Τσαγκάρης ξέρει από αποκρυφισμό, μασονία, τέχνη και μαγεία Facebook Twitter
0

Ο Πάνος Τσαγκάρης, 37 ετών σήμερα, βρίσκεται στην Ελλάδα για οικογενειακούς λόγους, δε σταματά όμως να δουλεύει. Τον συνάντησα στην Θεσσαλονίκη, λίγες μέρες πριν απ' τα εγκαίνια της νέας του έκθεσης TIME στην γκαλερί Kalfayan της Αθήνας (20/10 - 03/12). Έκανε ένα διάλειμμα για να μου δείξει έργα που μόλις έφτιαξε καθώς και κάποια που τις επόμενες μέρες θα πακεταριζόντουσαν και θα στέλνονταν για να παρουσιαστούν στην Αθήνα. 

Δεν ήταν ένα συνηθισμένο studio visit, εκτός των άλλων επειδή το στούντιο -ένας επιβλητικός αλλά όχι εκθεσιακός χώρος της Kalfayan που κάποτε ήταν ταχυδρομείο και του παραχωρήθηκε για να δουλέψει- δεν ήταν δικό του. «Δεν ήθελα να κάθομαι και να περιμένω» λέει καθώς με ξεναγεί, «ήθελα να φτιάξω νέα έργα». Είμαστε σε όροφο παλιάς πολυκατοικίας της Αριστοτέλους, νύχτα, και κοιτάζω τα μεγάλα, εκθαμβωτικά έργα του. «Κάθε ώρα της ημέρας, καθώς το φως αλλάζει, όλα φαίνονται διαφορετικά», τονίζει η Σοφία Ανιπαρίδου της γκαλερί Καλφαγιαν που με κάλεσε εδώ και συμμετέχει στην παρέα.

Ο Πάνος Τσαγκάρης ξέρει από αποκρυφισμό, μασονία, τέχνη και μαγεία Facebook Twitter

Σ' ένα πρόχειρα στημένο τραπέζι χαζεύω ένα σωρό βιβλία αποκρυφιστικού περιεχομένου (με τις πιο ωραίες μαντάλας που έχω δει, με αλχημιστικά μυστικά, με παράξενες ιστορίες) και εντελώς αδιάκριτα ορμάω κι αρχίζω να ξεφυλλίζω. Έχουν μια άγρια ομορφιά, και, όπως η τέχνη του Τσαγκάρη, κρύβουν πολλά επίπεδα κάτω απ' την επιφάνεια. Ο Τσαγκάρης, όπως μου λέει ο ίδιος, είναι συλλέκτης πρώτων εκδόσεων αποκρυφιστικών βιβλίων και εμπνέεται συχνά απ' αυτά. 

Δεν έχω ξαναδεί έργα του από κοντά, και η εμπειρία είναι εξαιρετικά δυνατή. Καθώς μου λέει πως ετοιμάζει πίνακες για τις επόμενες, διεθνείς εκθέσεις του, μιλάμε για το πώς ξέρει πότε ένα έργο έχει τελειώσει και πότε πρέπει να προσθέσει κάτι ακόμη. Σαν υπνωτισμένος κοιτώ έναν πίνακα μαύρο που στο κέντρο του έχει μικρά χρυσά σχήματα. Έχοντας δει άλλα έργα του που, σε αντίθεση μ' αυτόν τον μίνιμαλ πίνακα, είναι γεμάτα πράγματα, φοβάμαι πως ίσως να θεωρεί τον πίνακα που τόσο μου άρεσε ημιτελή, και πως έχει σκοπό να τον καλύψει με χίλια άλλα σχήματα και να προσθέσει άσπρο χρώμα, - με δυο λόγια να τον καταστρέψει. Δεν ξέρω αν είναι ευγενικό να πω κάτι, αλλά δεν κρατιέμαι: «Πες μου ότι είναι ολοκληρωμένο αυτό το έργο, κι ότι δεν θα το πειράξεις άλλο...» λέω ντροπαλά, για να αναθαρρήσω αμέσως μετά, όταν ο Τσαγκάρης με διαβεβαιώνει ότι ο πίνακας είναι οριστικά έτοιμος: «Πολύ χαίρομαι. Μην τον πειράξεις καθόλου!» λέω σχεδόν αυταρχικά. Εκπλήσσομαι όμως όταν μαθαίνω πως δύσκολα θα πουληθεί ένα τέτοιο έργο, κι ότι οι συλλέκτες και αγοραστές προτιμούν λιγότερο σκοτεινά πράγματα. (Αποφασίζω να πλουτίσω σύντομα και να τον αγοράσω για τον εαυτό μου.)

Ο Πάνος Τσαγκάρης ξέρει από αποκρυφισμό, μασονία, τέχνη και μαγεία Facebook Twitter
Πάνος Τσαγκάρης - There is no word or action that does not have its echo in eternity, 2016 / φύλλο χρυσού, ακρυλικά, σπρέι και μεταξοτυπία σε καμβά 200 Χ 150 εκ. /Με την ευγενική παραχώρηση των Kalfayan Galleries, Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Μιλάει θερμά για το θεοσοφικό κίνημα, του οποίου είναι μέλος. Πρόκειται για το σύστημα αποκρυφιστικών δοξασιών με έντονα συγκρητικό αλλά και συνεκτικό χαρακτήρα, το οποίο στηρίζεται στην πεποίθηση ότι ψήγματα της θεϊκής ή αιώνιας αλήθειας μπορούν να αναζητηθούν σε όλες τις θρησκείες της Ανθρωπότητας. Το σύστημα αυτό -που πάντρεψε ανατολικές θρησκείες με το δυτικό πολιτισμό και την επιστήμη και ενθουσίασε καλλιτέχνες, επιστήμονες και πολιτικούς- αναπτύχθηκε κυρίως μέσα από τα γραπτά της Ελένα Μπλαβάτσκυ, η οποία αποτελεί και την ιδρύτρια της Θεοσοφικής Εταιρείας το 1875. Οι οπαδοί της θεοσοφίας υποστηρίζουν ότι η θεοσοφία είναι το «το σώμα της αλήθειας» που αποτελεί τη βάση όλων των θρησκειών. Η θεοσοφία, λένε, αντιπροσωπεύει μια σύγχρονη έκφραση του Σανατάνα Ντάρμα, της «Αιώνιας Αλήθειας», σαν κατάλληλης θρησκείας. Τα πέντε εμφανή σύμβολα στη σφραγίδα της Θεοσοφικής Εταιρείας είναι το Αστέρι του Δαυίδ, το Ανκ (☥), η Σβάστικα, ο Ουροβόρος, και πάνω από τη σφραγίδα είναι το Ωμ. Γύρω από τη σφραγίδα είναι γραμμένα τα λόγια: Δεν υπάρχει υψηλότερη θρησκεία από την Αλήθεια.

«Το ότι ο χρόνος είναι σχετικός -ότι το παρελθόν το παρόν και το μέλλον δεν υπάρχουν αλλά όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα-, ξαφνικά επιβεβαιώνονται όχι μόνο απ' τον Αϊνστάιν, αλλά και απ' τη σύγχρονη κβαντική επιστήμη. Και έπονται και πολλά άλλα...»

«Τι σε τράβηξε στον αποκρυφισμό;» ρωτάω, προσπαθώντας να καταλάβω αν η έλξη που του ασκούν όλα αυτά είναι μόνο φιλολογική, ή αν, για να το θέσω κομψά, τα πιστεύει όλα αυτά. «Κοίταξε, μέχρι τα 18 μου ήμουν άθεος, από αντίδραση κυρίως. Η μητέρα και η γιαγιά μου ήταν πολύ θρήσκες. Σταδιακά, όταν έφυγα απ' το σπίτι άρχισα να συνειδητοποιώ πως όλα αυτά που έκαναν, το ξεμάτιασμα, το λιβάνισμα, έχουν τις ρίζες τους στα βάθη της ιστορίας των θρησκειών. Δεν είναι καθαρά χριστιανικά έθιμα, είναι παγανιστικά έθιμα με ρίζες στην Αρχαία Αίγυπτο και την Αρχαία Ελλάδα - κι αυτό, το ότι υπάρχει μια συνέχεια, με μάγεψε. Η μυστική γνώση του πολιτισμού μάς ακολουθεί, μεταμορφώνεται, μεταλλάσσεται...»

Ο Πάνος Τσαγκάρης ξέρει από αποκρυφισμό, μασονία, τέχνη και μαγεία Facebook Twitter
H δουλειά του σε ένα billboard στην 913 Highland Ave, του Los Angeles

Όταν μετακόμισε στο Βανκούβερ του Καναδά, πήγε στο σπίτι του θείου του που είχε πεθάνει λίγο νωρίτερα. Δεν τον είχε γνωρίσει ποτέ, και καθώς μου αφηγείται την ιστορία θυμάμαι το πρώτο παιδικό βιβλίο που έγραψα ποτέ, τη Χώρα των Μαγικών Ονείρων, στο οποίο δυο συνηθισμένα αδέρφια μετακομίζουν στο κτήμα του νεκρού θείου τους που δεν είχαν γνωρίσει ποτέ και που όπως αποκαλύπτεται ήταν μάγος. Αφού βρίσκουν τα βιβλία με τις σημειώσεις του, κατορθώνουν να αποκτήσουν κι αυτά μαγικές δυνάμεις και να ζήσουν μεγάλες περιπέτειες «Ήταν μήπως μάγος ο θείος σου;» ρωτώ κατευθείαν τον Πάνο. «Ήταν Μασόνος» απαντά. «Στη βιβλιοθήκη του σπιτιού του ανακάλυψα ένα σωρό βιβλία του, που είχαν σχέση με τη Μασονία αλλά και αρχαιοελληνικά και αρχαιοαιγυπτιακά μυστήρια. Εκεί λοιπόν ξεκίνησαν όλα. Εκεί έγινε η μύηση. Τότε πρωτοενδιαφέρθηκα σοβαρά για τα πνευματικά ζητήματα. Μένοντας σε εκείνο το σπίτι κι έχοντας πρόσβαση στη σπουδαία αυτή βιβλιοθήκη του θείου μου, άρχισα να μελετάω και να εμπνέομαι...»

Ο Πάνος Τσαγκάρης ξέρει από αποκρυφισμό, μασονία, τέχνη και μαγεία Facebook Twitter
Πάνος Τσαγκάρης -All over the sky a sacred voice is calling your name, 2016/ φύλλο χρυσού, ακρυλικά χρώματα και μεταξοτυπία σε καμβά150x100 cm / Ευγενική παραχώρηση των Kalfayan Galleries, Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

«Και τι νόημα έβγαλες απ' τη Μασονία;» ρωτώ καθώς ξανακοιτάζω τα πανέμορφα έργα του που πλέον παίρνουν μεμιάς στο μυαλό μου μια διαφορετική, πνευματική πλέον διάσταση. «Υπάρχει μεγάλη σχέση της Μασονίας με τα αρχαία μυστήρια και τα τελετουργικά της αρχαίας Ελλάδας και Αιγύπτου. Όταν μετακόμισα στη Νέα Υόρκη ήρθα σε πιο στενή επαφή με το Μασονικό Τάγμα και με το Τάγμα της Χρυσής Αυγής [καμία απολύτως σχέση με το ελληνικό κόμμα ή την ιδεολογία του, το αντίθετο!] με το οποίο σχετίστηκε αρχικά ο Άλιστερ Κρόουλι, ο Βρετανός μάγος και μέγας μύστης. Έπειτα πέρασα απ' το Τάγμα του Θελήματος που δημιούργησε ο Κρόουλι και τελικά διαπίστωσα πως αυτό που μου ταιριάζει πιο πολύ είναι ο Θεοσοφισμός και έγινα μέλος της Θεοσοφικής Εταιρείας.» Καθώς μιλάει, από μέσα μου πανηγυρίζω. Όλα αυτά τα συναρπαστικά για τα οποία διάβαζα χρόνια -με ένα καθαρά λογοτεχνικό ενδιαφέρον- ο συνομιλητής μου τα είχε ζήσει και μου τα αφηγούνταν. Για λίγο ξέχασα πως ο σκοπός ήταν να μιλήσουμε για την τέχνη του και σαν ενθουσιασμένο παιδάκι του ζητώ να μου πει τα πάντα για τον καιρό που πέρασε στη Μασονική Στοά. Δηλώνει απογοητευμένος: Περίμενε πως θα είχαν όλοι πνευματικές αναζητήσεις, πως θα ασχολούνταν με τα σημαντικά θέματα, πως θα βίωναν με ενθουσιασμό και προσήλωση τα μυστήρια που έφτασαν σε μας απ' την αρχαιότητα. Κι όμως οι περισσότεροι έβλεπαν τη Στοά σαν μια λέσχη για κοινωνικοποίηση, φιλανθρωπία, και παρεούλα. Ακόμη και τα τελετουργικά μυστήρια τα ξεπετούσαν ανόρεχτα, για να τελειώνουν, επειδή ήταν απλώς υποχρεωμένοι. Περίμενα να ακούσω πράγματα βγαλμένα απ' το 'Εκκρεμές του Φουκώ' του Ουμπέρτο Έκο αλλά απογοητεύτηκα, όπως κι ο Πάνος και συνέχισε τις μυστικιστικές αναζητήσεις του αλλού.

Η τέχνη του πάντως διαμορφώθηκε οργανικά αλλά αποφασιστικά όταν συνειδητοποίησε πως τον ενδιαφέρει ο αποκρυφισμός. Αντί να γίνει ένας ακόμη μίμος του Νταλί ή του Γουόρχολ, ο Τσαγκάρης βρήκε ένα ολόδικό του εικαστικό ύφος και μπόλιασε τη δουλειά του με ιδέες και σύμβολα που τον έφερναν πιο κοντά στην ανακάλυψη (ή μήπως εφεύρεση;) μιας αόρατης αλήθειας. Μάλιστα, ο τρόπος που φτιάχνει τους πίνακες που παρουσιάζει στην Αθήνα θυμίζει, καθόλου τυχαία, μυστικιστικές τελετουργίες. Μου περιγράφει πώς χρησιμοποιεί καθρέφτες διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών πάνω σε καθρέφτες, πώς μεταφέρει με μεταξοτυπία φωτογραφικές εικόνες (που ξεκίνησαν ως εγκαταστάσεις) στον καμβά, πώς "χτίζει" τα διάφορα επίπεδα και πώς ενσωματώνει όσα νιώθει σε πίνακες που προκαλούν δέος ακόμα κι αν δε γνωρίζεις τη διαδικασία και το σκεπτικό με τα οποία φτιάχτηκαν. 

Ο Πάνος Τσαγκάρης ξέρει από αποκρυφισμό, μασονία, τέχνη και μαγεία Facebook Twitter
Πάνος Τσαγκάρης - Let the Sun Protest,2016φύλλο χρυσού, ακρυλικά και μεταξοτυπία σε καμβά86 Χ 56 εκ. / Με την ευγενική παραχώρηση των Kalfayan Galleries, Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Μου δείχνει πώς ακριβώς δουλεύει η τεχνική της μεταξοτυπίας, την οποία πάντως δε χρησιμοποιεί όπως πχ. ο Warhol για να φτιάξει πολλά πανομοιότυπα αντίτυπα. «Τη χρησιμοποιώ ως εργαλείο σχεδιασμού, ως ζωγραφικό εργαλείο. Περνάω ακόμα και 10 ή 12 στρώσεις μεταξοτυπίας, δημιουργώντας νέα σχήματα, βάφω με ακρυλικό, πάλι μεταξοτυπία, μετά ψεκάζω για να γίνει όλο μαύρο, κι άλλη στρώση μεταξοτυπίας... Επέλεξα να μην πάρω το πινέλο και να ζωγραφίσω το κάθε πράγμα που βλέπεις στους πίνακές μου, γιατί με ενδιαφέρει πολύ το φωτογραφικό κομμάτι της δουλειάς μου. Εξάλλου οι συμβολισμοί είναι έντονοι στη δουλειά μου. Ο καθρέφτης σε πολλές θρησκείες και αποκρυφιστικές παραδόσεις συμβολίζει το ναρκισσισμό, την πτώση της ψυχής απ' το θείο στην ύλη. Αφού φτιάξω την εγκατάσταση με τους καθρέφτες φωτογραφίζω με το iPhone που είναι ουσιαστικά ο σύγχρονος καθρέφτης, και αφού αφαιρεθούν όλες οι αντανακλαστικές ιδιότητες του καθρέφτη -κατά κάποιο τρόπο συμβολικά ξορκίζω το υλιστικό κομμάτι της ύπαρξης- φτάνω στο έργο που παρουσιάζω». Σε έναν πίνακα με χρυσά σύμβολα μου εξηγεί πως βλέπουμε την ανύψωση στο θείο: ξεκινώντας απ' τη χαμηλή συνειδητότητα, απορρίπτουμε το ναρκισσισμό και καταλήγουμε ένα με τη θεϊκή εμπειρία. 

Έτσι, γίνεται σαφές πως τα έργα που παρουσιάζει στην Γκαλερί Καλφαγιάν μιλούν όλα για τη δυνατότητα της Μεταμόρφωσης. Και συμβολικά αλλά και πρακτικά - από υλικό σε υλικό. Είμαι πλέον βέβαιος πως πιστεύει σε πράγματα που δεν έχουν εξηγηθεί απ' την επιστήμη. «Μα πολλά άλλοτε "μυστικιστικά" έχουν ήδη εξηγηθεί», αντιδρά. «Τώρα τελευταία μάλιστα διαβάζω πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για την πέμπτη διάσταση και τα πολυσύμπαντα. Γνώρισα μια πολύ ξεχωριστή γυναίκα στο Λος Άντζελες, μία αστροφυσικό με σπουδές στην κβαντική φυσική, που κάνει σεμινάρια για την πέμπτη διάσταση και διαπίστωσα πως όλα αυτά που έλεγε ο πνευματισμός αιώνες τώρα επιτέλους μπορεί να τα εξηγήσει και η επιστήμη.»

Ο Πάνος Τσαγκάρης ξέρει από αποκρυφισμό, μασονία, τέχνη και μαγεία Facebook Twitter
Εικόνα απ' την έκθεση “Studies In Symbology” στο Βερολίνο

Ως άθεος και σκεπτικιστής αντιδρώ: «Υπάρχουν όμως πολλά που υποστηρίζει ο πνευματισμός, όπως η τηλεκίνηση ή το διάβασμα σκέψης, ή το βουντού που όχι μόνο δεν έχουν εξηγηθεί, αλλά δεν έχουν καν αποδειχθεί». «Σωστά» λέει ο Τσαγκάρης, «όμως πράγματα όπως ότι ο χρόνος είναι σχετικός -ότι το παρελθόν το παρόν και το μέλλον δεν υπάρχουν αλλά όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα-, ξαφνικά επιβεβαιώνονται όχι μόνο απ' τον Αϊνστάιν, αλλά και απ' τη σύγχρονη κβαντική επιστήμη... Και έπονται και πολλά άλλα! Πιστεύω ότι είμαστε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο που ενώ για πολύ καιρό ο πνευματισμός και η επιστήμη ακολουθούσαν αντίθετες πορείες, τώρα ξανασυγκλίνουν...»

Βλέπω πολλά απ' τα έργα που θα παρουσιάσει στην έκθεση και μπαινοβγαίνουμε σε διάφορα δωμάτια του παλιού ταχυδρομείου. Εντυπωσιάζομαι τρομερά από δίπτυχα που αποτελούνται από μεγεθυσμένες σελίδες αποκρυφιστικών βιβλίων που μιλούν για τη ζωή και το θάνατο και απ' τα έργα που ο Τσαγκάρης τοποθέτησε δίπλα τους, όμως πραγματικά νιώθω πως βρίσκομαι μπροστά σε αριστουργήματα όταν βλέπω τη σειρά από πρωτοσέλιδα των New York Times που είναι όλα καλυμμένα με χρυσάφι, εκτός από φωτογραφίες που αφορούν τη χώρα μας. 

Ο Πάνος Τσαγκάρης ξέρει από αποκρυφισμό, μασονία, τέχνη και μαγεία Facebook Twitter
Πάνος Τσαγκάρης - 12 Σεπτεμβρίου 2001, 2016 /φύλλο χρυσού σε τύπωμα εφημερίδας140 Χ 89 εκ. /Με την ευγενική παραχώρηση των Kalfayan Galleries, Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

«Τι πιστεύεις ότι γίνεται μετά το θάνατο;» τον ρωτώ φεύγοντας και αφού διευκρινίσω πως εγώ πιστεύω ότι δε γίνεται τίποτα απολύτως. «Αλλεπάλληλες μετενσαρκώσεις» απαντά, «μέχρι που σταδιακά φτάνουμε στο θείο». «Σίγουρα;» λέω με δυσπιστία, ελπίζοντας όμως για μια απάντηση που θα μου δώσει ελπίδα και αισιοδοξία. «100%!» απαντά, «δεν υπάρχει αμφιβολία. Τα καλύτερα έρχονται...»

*Πάνος Τσαγκάρης - TIME

Επιμέλεια: Μαρία Νικολακοπούλου

Εγκαίνια: 20 Οκτωβρίου 2016, 19:00 – 21:00

Kalfayan Galleries, Χάριτος 11, Αθήνα, 10675

20 Οκτωβρίου – 3 Δεκεμβρίου 2016

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11:00 – 15:00 | Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00 | Σάββατο 11:00 – 15:00

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ