Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης αναδεικνύει το άχρηστο σε τέχνη

Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη  Facebook Twitter
Χριστόφορος Κατσαδιώτης, «Ηλιοβασιλέματα σε υπονόμους», οξυγραφία, 33.7Χ42 εκ., 2024.
0

Ο χαράκτης Χριστόφορος Κατσαδιώτης στήνει ένα μνημειακό εργαστήρι, έναν χώρο υβριδικό, όπου η τέχνη της χαρακτικής γνωρίζει νέα όρια και το έργο του χαράκτη δεν εκτίθεται απλώς∙ αποκαλύπτεται. Σε μια αίθουσα στο ισόγειο του μουσείου Μπενάκη της οδού Πειραιώς, σχεδόν κρυμμένη και άγνωστη σε πολλούς, δεσπόζει στο κέντρο του χώρου μια κατασκευή που μοιάζει με τέντα τσίρκου. Το εξωτερικό της περίβλημα είναι ένα πελώριο κυκλικό κολάζ, ένα προσωπικό cabinet de curiosités. Το υλικό είναι μια πρώτη ύλη που χρειάζεται για να δουλέψει, όπως μου λέει, και αποτελεί την έκθεση «Στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη» που θα διαρκέσει από τις 29 Μαΐου ως τις 27 Ιουλίου 2025. 

Παιδικές γκαζές πεταμένες στον δρόμο, κούκλες ή μέλη τους, φωτογραφικά οικογενειακά κειμήλια, σημειώσεις, αποκόμματα, φωτογραφίες έργων τέχνης και κινημάτων, ταμπέλες δρόμων, αντικείμενα που έχει μαζέψει από τα σκουπίδια –υπολείμματα της πόλης άχρηστα σε κάποιους, υλικό σκέψης και ανακύκλωσης για άλλους, που συλλέγει γιατί του κινούν αισθητικά το ενδιαφέρον και τα οποία κάποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει–, υφάσματα, κορνίζες από Ελλάδα και Γαλλία, μια κατάσταση που του υπενθυμίζει ότι η τέχνη είναι πολιτική. «Διαβάζοντας» τον τοίχο που συγκροτούν οι αναμνήσεις και οι εμπειρίες με υφές που τον ενδιαφέρουν και μπορεί να χρησιμοποιήσει στη δουλειά του, όπως λέει ο ίδιος, διακρίνεται ένα μέρος της καλλιτεχνικής και κοινωνικής του προσωπικότητας. «Για μένα αυτά είναι κομμάτια της ζωής μου που μαζεύω εδώ και δεκαπέντε χρόνια και όλα αυτά θα καταστραφούν στο τέλος, είναι όμως μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσω την αποθήκη και τις αποθήκες του μυαλού μου» λέει.

Στα έργα του ακολουθεί μια δική του τεχνική, μετά το τύπωμα της μήτρας στο χαρτί. Κόβει σε κομμάτια τα χαρακτικά του και τα επανατοποθετεί κάνοντας μια νέα σύνθεση, επάνω σε άλλα του χαρακτικά. Στη συνέχεια, κάθε κομματάκι το ράβει με το αντίστοιχο χρώμα κλωστής, με βελονιές σχεδόν αόρατες στον θεατή.  

Στο εσωτερικό της «τέντας», μια προβολή 360 μοιρών με περιστρεφόμενες κούνιες σε φυσικό μέγεθος, που μοιάζουν να έρχονται από ένα παλιό λούνα παρκ, στροβιλίζεται διαρκώς. Στους γύρω τοίχους της αίθουσας, άλλες επτά προβολές που σχετίζονται με τη χαρακτική. Όλες οι γραμμές, οι αποχρώσεις, το animation είναι αποτέλεσμα οξυγραφίας και δείχνουν ένα μέρος της δουλειάς του. Η έκθεση που δείχνει το ιδιότυπο εργαστήριό του συμπληρώνει το αφήγημα της εργασίας του καλλιτέχνη μέχρι την παραγωγή του έργου του με τρόπο κινηματογραφικό σχεδόν, με ένα σύνολο χαρακτικών και μήτρες δίπλα στα βίντεο που προβάλλονται στους τοίχους.

Τα υλικά που γίνονται αφορμή για τα χαρακτικά του σε αυτή την οπτικοακουστική συνομιλία με τα έργα, τα βίντεο και τους ήχους που συλλέγει ο ίδιος από μέρη της πόλης και θα ακούγονται σαν ηχητικό περιβάλλον της έκθεσης, δίνουν κίνηση στην ακινησία και φωνή στη σιωπή των έργων, φανερώνοντας την καλλιτεχνική διαδικασία και πρακτική ως ολότητα, και λειτουργούν ως προέκταση της χαρακτικής αλλά και ως αυτόνομα έργα. Τα χαρακτικά του Κατσαδιώτη είναι ένα κολάζ. Ραμμένα στο χέρι, δίνουν στη δουλειά του ένα ιδιαίτερο ύφος και μια πρωτότυπη προσέγγιση του μέσου.

Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη  Facebook Twitter
Χριστόφορος Κατσαδιώτης, «Σύνδρομο άπνοιας», οξυγραφία, ραφή με κλωστή, 88Χ60 εκ.-2023.

Βλέποντας ένα πολύχρωμο χειροποίητο σακάκι, ένα αντικείμενο τέχνης, μου εξηγεί ότι θα υπάρξει μια ενότητα με τίτλο «Χαρακτική και αυτοσχεδιασμός», με τον ίδιο και μια εικαστικό να φορούν αυτά τα σακάκια και να συνομιλούν με τους ήρωες των animation σαν σε περφόρμανς. 

O Χριστόφορος Κατσαδιώτης
O Χριστόφορος Κατσαδιώτης

Έχουμε απομακρυνθεί χρονικά από το περιστατικό με την καταστροφή των έργων του στην περιοδική έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης «Η σαγήνη του Αλλόκοτου» και του ζητώ να μου πει τον αντίκτυπο που είχε όλο αυτό στον ίδιο ως καλλιτέχνη. «Υπάρχουν έργα με θρησκευτικές έννοιες που σε καμία περίπτωση δεν προσβάλλουν, αλλά πολλοί πολιτικοί βλέπουν τους φόβους τους μέσα σε αυτά − από τη μια καταργούνται τα καλλιτεχνικά στα σχολεία, από την άλλη η τέχνη ενέχει “κινδύνους” για το κοινό αίσθημα∙ αυτές οι έννοιες συγκρούονται. Με την αντίδρασή τους ανάγουν την τέχνη μας, που δεν μπορεί μεν να αλλάξει τον κόσμο αλλά μπορεί να επηρεάσει και να επικρίνει, σε μέσο επιρροής. Οι αντιδράσεις απέναντι στην τέχνη, από φονταμενταλιστές που μαζεύονται έξω από πινακοθήκες ή άλλους χώρους τέχνης επειδή προσβάλλονται, δημιουργούνται από αυτούς που συνήθως δεν έχουν καμία σχέση με την τέχνη και τη σημασία της. Αυτό το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι διεθνές. Βλέπουμε τι συμβαίνει στην Αμερική του Τραμπ. Η θρησκεία ενώνει τους συντηρητικούς και από την άλλη η τέχνη είναι θέμα που εύκολα ενοχοποιείται, αφού είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζουμε και μορφοποιούμε το συναίσθημά μας. Αν δεν θέλεις να είσαι διακοσμητής αλλά καλλιτέχνης, θα αγγίξεις το ασυνείδητό σου, αλλιώς θα κάνεις μόνο ηλιοβασιλέματα», λέει.

Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη  Facebook Twitter
Χριστόφορος Κατσαδιώτης, «Το δίλημα», οξυγραφία, ραφή με κλωστή, 43.3Χ59.5 εκ., 2023

«Η τωρινή έκθεση που φιλοξενείται στο Μπενάκη είναι προϊόν μιας ιδέας και μιας συζήτησης που έχει ξεκινήσει δυο χρόνια νωρίτερα, σε σχέση γενικότερα με τη δουλειά μου. Εδώ βλέπουμε όλα τα υλικά από τη Γαλλία όπου ζω εδώ και δεκατρία χρόνια. Πρόκειται για υλικά στα οποία παρεμβαίνω και βρίσκω σε αυτά έναν σουρεαλισμό και μια κοινή ατμόσφαιρα με το έργο, τα όνειρά μου και τον εαυτό μου. Αναδεικνύω το άχρηστο, αυτό κάνω. Μου αρέσει να παίρνω κάτι που για κάποιον άλλο είναι περιττό, είναι προϊόν ενός ακατέργαστου συναισθήματος, και να το χρησιμοποιώ. Όλα πλάθουν μια ονειρική κατάσταση η οποία με ελκύει. Στα σκουπίδια έχω βρει καταπληκτικά πράγματα, από παλιά βιβλία μέχρι μουσικές, όπως δίσκους του Θεοδωράκη», λέει. Για κάποιους τα περιττά των άλλων είναι πολύτιμα ευρήματα. Είναι ο εσωτερικός κόσμος του καλλιτέχνη, ένα ψυχογράφημα. Η φαινομενική αταξία του εργαστηρίου του έρχεται σε αντίθεση με το μεθοδικό, κοπιώδες και πολύ λεπτομερές και χρονοβόρο έργο ενός χαράκτη. «Το κομμάτι της δουλειάς επάνω στις οξειδώσεις και τα τυπώματα στη χαρακτική, η “κουζίνα της”, είναι κάτι άλλο, απαιτεί στρατιωτική πειθαρχία», λέει. «Είμαι χύμα όταν ψάχνω “σκουπίδια” που με ενδιαφέρουν, αλλά όταν μπω στο εργαστήριο θα δουλέψω στις οξειδώσεις και τα τυπώματα, που γίνονται όλα χειρωνακτικά, δέκα ώρες χωρίς να σηκώσω κεφάλι, γι’ αυτό πονάω τα έργα μου».

Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη  Facebook Twitter
Χριστόφορος Κατσαδιώτης, «Ο πειρασμός», οξυγραφία, ραφή με κλωστή, 90Χ50 εκ., 2023.
Μέσα στο εργαστήριο του Χριστόφορου Κατσαδιώτη  Facebook Twitter
Χριστόφορος Κατσαδιώτης, «Ο ποιητής», οξυγραφία, ραφή με κλωστή, 31Χ 47.5 εκ., 2023

Ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο «έρωτας» με τη χαρακτική ήρθε όταν κατανόησε ότι τον βάζει σε έναν κανόνα. «Πρέπει να είσαι λίγο αλχημιστής, λίγο μοναχός, έχει σκληρά ωράρια, προσήλωση», λέει. «Συνειδητοποίησα ότι η χαρακτική μού έδινε έναν πλούτο γραφής που δεν μπορούσε να μου δώσει η ζωγραφική. Έψαχνα εναγωνίως μια εικαστική γλώσσα με την οποία να μπορώ να εκφραστώ και στη χαρακτική τη βρήκα». Στα έργα του ακολουθεί μια δική του τεχνική, μετά το τύπωμα της μήτρας στο χαρτί. Κόβει σε κομμάτια τα χαρακτικά του και τα επανατοποθετεί κάνοντας μια νέα σύνθεση, επάνω σε άλλα του χαρακτικά. Στη συνέχεια, κάθε κομματάκι το ράβει με το αντίστοιχο χρώμα κλωστής, με βελονιές σχεδόν αόρατες στον θεατή. 

«Όλες μου οι δουλειές γίνονται για να εκφράσω εμένα. Αφήνομαι για να μπορέσω να περιγράψω αυτό που αισθάνομαι είτε για τα κοινωνικοπολιτικά πράγματα γύρω μου είτε για τον μικρόκοσμο γύρω μας, τον κόσμο που συναντώ να είναι διαρκώς σε πίεση από τις αντιξοότητες της ζωής, είτε μπαίνω στο μετρό είτε περπατώ στον δρόμο. Και μαζί με αυτά οι δικές μου υπαρξιακές αγωνίες, ο τρόπος που σκέφτομαι και κινούμαι στη ζωή, με οδήγησαν στο να είμαι ειλικρινής απέναντι στο έργο μου, βγάζοντας τη λογική απέξω. Εκεί γεννιούνται στοιχεία ανθρωπόμορφα, στοιχεία του γκροτέσκου, παγανιστικά, ζωόμορφα, παραμορφωμένα, βγαλμένα από κάποιο σκοτεινό παραμύθι ή αλληγορία, μπαίνουν ερωτηματικά για τη φύση του ανθρώπου, μπαίνουμε στα βαθιά νερά της ανθρώπινης ύπαρξης. Αυτό κάποιες φορές μπορεί να μην είναι κατανοητό ή να είναι και ενοχλητικό, οπωσδήποτε όμως δεν είναι κάτι που αφήνει έναν θεατή αδιάφορο».

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση εδώ

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κατσαδιώτης

Εικαστικά / «Tα έργα μου είναι σκοτεινά, αλλά δεν τα έχω σκεφτεί ποτέ ως προκλητικά»

Μία μέρα μετά τον βανδαλισμό των έργων του από τον βουλευτή της Νίκης, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης μιλά στη LiFO για τη δουλειά του που προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις σε συγκεκριμένες ομάδες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT