LIVE!

Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ Facebook Twitter
Anselm Kiefer, Innenraum (1981). Collection of Stedelijk Museum Amsterdam

Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

0

Για πρώτη φορά στην ιστορία τους, το Μουσείο Βαν Γκογκ και το Μουσείο Stedelijk του Άμστερνταμ συνεργάστηκαν για να παρουσιάσουν την έκθεση «Anselm Kiefer - Sag mir wo die Blumen sind» («Πού πήγαν όλα τα λουλούδια»), που συγκεντρώνει 25 έργα του καταξιωμένου Γερμανού καλλιτέχνη. Η έκθεση, που διαρκεί έως τις 9 Ιουνίου 2025, εκτείνεται και στα δύο μουσεία, εντοπίζοντας τις βαθιές συνδέσεις του Κίφερ με τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ, τα ολλανδικά ιδρύματα τέχνης και τη συνεχή εξερεύνηση της ιστορίας, της μνήμης και του χρόνου.

Η έκθεση «Κίφερ - Βαν Γκογκ» παρουσιάζεται στο Άμστερνταμ και μετά θα παρουσιαστεί και στο Λονδίνο, στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών, με νέα έργα εμπνευσμένα από το προσκύνημα του Γερμανού καλλιτέχνη πριν από 60 χρόνια στη χώρα του Ολλανδού ζωγράφου.

Ο Άνσελμ Κίφερ, ο οποίος κλείνει φέτος τα 80 του χρόνια, ταξίδεψε στα βήματα του Βαν Γκογκ όταν ήταν 18 ετών, το 1963, κάνοντας οτοστόπ. Ήταν το πρώτο ταξίδι που έκανε εκτός Γερμανίας χάρη σε μια υποτροφία που είχε κερδίσει και επισκέφθηκε τα μέρη όπου έζησε και εργάστηκε ο Βαν Γκογκ. Καθ’ οδόν κρατούσε ημερολόγιο, το οποίο γέμιζε με σκίτσα και σημειώσεις. Κοιτάζοντας πίσω, ο Κίφερ σχολιάζει ότι «σε αντίθεση με ό,τι θα περίμενε κανείς από έναν έφηβο, δεν με ενδιέφερε υπερβολικά η συναισθηματική πτυχή του έργου του Βαν Γκογκ ή η δυστυχισμένη ζωή του». Αυτό που του έκανε εντύπωση στον Βαν Γκογκ ήταν «η ορθολογική δομή, η σίγουρη κατασκευή των καμβάδων του, σε μια ζωή που ξέφευγε όλο και περισσότερο από τον έλεγχό του». Ήταν η τέχνη, όχι η ιστορία, που τράβηξε το ενδιαφέρον του. Τώρα έχει επιστρέψει στη μελέτη της εμπνευσμένης τέχνης του Βαν Γκογκ, δημιουργώντας υποβλητικά έργα μεγάλης κλίμακας. 

Ο Κίφερ πιστεύει ότι ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε το «Σταροχώραφο με κοράκια» εκ του φυσικού. «Τι απεικονίζει;» ρωτάει. «Ούτε το σταροχώραφο, ούτε τη ρομαντική ανάμνηση μιας συγκεκριμένης καλοκαιρινής μέρας. Ο πίνακας είναι σχεδόν αφηρημένος. Αυτό που μένει είναι η ανάμνηση κάτι συγκεκριμένου που έχει σχεδόν εξαφανιστεί εντελώς».

Η έκθεση πήρε τον τίτλο της από ένα φολκ τραγούδι διαμαρτυρίας που γράφτηκε το 1955, το «Where Have All the Flowers Gone?,» από τον Αμερικανό τραγουδιστή και τραγουδοποιό Pete Seeger. Είναι ένα τραγούδι σε μορφή αλυσιδωτή, με στίχους που αναφέρονται στην αιώνια επανάληψη από πόλεμο σε πόλεμο. Τα ρεφρέν ρωτά πότε τελικά η ανθρωπότητα θα μάθει από τα λάθη των προηγούμενων γενεών. Οι εκτελέσεις του είναι δεκάδες και οι πιο διάσημες αγγλόφωνες ερμηνείες έγιναν από την Ντόλι Πάρτον και την Τζόαν Μπαέζ, τον Ρόι Όρμπισον, την Άνι Λένοξ, τον Κρις ντε Μπεργκ και τους Peter, Paul and Mary. Η Μάρλεν Ντίτριχ ερμήνευσε το τραγούδι στα γερμανικά τη δεκαετία του ’60, κάνοντάς το διεθνώς γνωστό με τη συναισθηματική ερμηνεία της. Ο τίτλος του έδωσε τίτλο και στην έκθεση αλλά και στην τεράστια εγκατάσταση του Κίφερ που έκανε το ντεμπούτο της στο Μουσείο Stedelijk. Με μήκος πάνω από 24 μέτρα, το κομμάτι συνδυάζει χρώμα, πηλό, αποξηραμένα ροδοπέταλα, στολές και χρυσό − αντανακλώντας τους κύκλους της ζωής και του θανάτου, καθώς και την επανάληψη της ιστορίας. Παράλληλα, ο Κίφερ αποκάλυψε μια άλλη εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας, το «Steigend, steigend, sinke nieder» («Σήκω, σήκω, βυθίσου»), ένα στοιχειωμένο σύνολο από φωτογραφίες, φιλμ και κινηματογραφικές μπομπίνες, υλικά που χρησιμοποιεί συχνά για να αναφερθεί στο μεγάλο βάρος της ιστορικής μνήμης.

Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ Facebook Twitter
Vincent van Gogh, Wheatfield with Crows, 1890, oil on canvas, 50.5 × 103 cm, collection Van Gogh Museum (Vincent van Gogh Foundation)

Η έκθεση συνδυάζει τα μνημειώδη τοπία του Γερμανού ζωγράφου και γλύπτη με το «Σταροχώραφο με κοράκια» (1890) του Βαν Γκογκ, που πιστεύεται ότι είναι ο τελευταίος του πίνακας, αναδεικνύοντας την κοινή οπτική γλώσσα των ταραγμένων ουρανών και της πυκνής, εκφραστικής πινελιάς. Επτά νέα έργα του Κίφερ εμφανίζονται μαζί με πίνακες που δεν είχαν εκτεθεί στο παρελθόν και δεκατρία πρώιμα σχέδια, προσφέροντας μια ματιά στην εξέλιξη της πρακτικής του.

Ο Άνσελμ Κίφερ
Ο Άνσελμ Κίφερ. Φωτ.: Summer Taylor

«Ο Άνσελμ Κίφερ ασχολείται με το έργο του Βαν Γκογκ από τα πρώτα του χρόνια. Μερικές φορές η έμπνευση είναι σχεδόν κυριολεκτική, όπως στη χρήση των ηλίανθων και στη σύνθεση των τοπίων του», λέει η Emilie Gordenker, διευθύντρια του Μουσείου Βαν Γκογκ. «Το πρόσφατο έργο του Κίφερ −που εμφανίζεται εδώ για πρώτη φορά− δείχνει πως ο Βαν Γκογκ συνεχίζει να αφήνει το στίγμα του στο έργο του σήμερα».

Εν τω μεταξύ, το Μουσείο Stedelijk παρουσιάζει τους μακροχρόνιους δεσμούς του Κίφερ με την Ολλανδία, οι οποίοι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πρώιμη αναγνώρισή του. Το μουσείο ήταν μεταξύ των πρώτων ιδρυμάτων που συνέλεξαν το έργο του, αποκτώντας τα «Innenraum» (1981) και «Märkischer Sand» (1982) και φιλοξενώντας μια μεγάλη ατομική του έκθεση το 1986. Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα, το Stedelijk συνδυάζει αυτά τα εμβληματικά έργα με πρόσφατους πίνακες και εγκαταστάσεις, απεικονίζοντας την πλοήγησή του στην ανθρώπινη ιστορία και την τέχνη.

Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ Facebook Twitter
Anselm Kiefer, Die Krähen (The Crows), 2019. © Anselm Kiefer Collection of the artist, courtesy White Cube. Φωτ.: Georges Poncet

«Το Stedelijk έχει μια μακρά σχέση με τον Άνσελμ Κίφερ και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην αποδοχή του έργου του καλλιτέχνη», σημειώνει ο διευθυντής του μουσείου, Rein Wolfs. «Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο να βλέπεις αυτές τις καθηλωτικές εγκαταστάσεις ανάμεσα σε πολλά από τα εμβληματικά έργα του από τη δεκαετία του 1980. Με αυτόν τον τρόπο, ο Κίφερ κοιτάζει πίσω στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον».

Η ικανότητα του Κίφερ να κοιτάζει την ιστορία μέσα από ένα αλχημικό μείγμα υλικών −μόλυβδος, στάχτη, άχυρο, βιβλία, ηλίανθοι− τον καθιστά έναν από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της εποχής μας. Γεννήθηκε το 1945 στο Donaueschingen της Γερμανίας και μεγάλωσε ανάμεσα στα ερείπια της μεταπολεμικής Ευρώπης, ενώ αργότερα έγινε ένας από τους πρώτους Γερμανούς καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν άμεσα με το ναζιστικό παρελθόν της χώρας. Το έργο του, συχνά μνημειώδες σε κλίμακα, δημιουργεί πολυεπίπεδες αφηγήσεις που προκαλούν τη συλλογική μνήμη. Αρχικά αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία στη Γερμανία και η Ολλανδία ήταν από τα πρώτα μέρη όπου βρήκε αποδοχή η τέχνη του.

Ο Κίφερ εμπνεόταν πάντα από τον Βαν Γκογκ. Το 1995 έφτιαξε το «Sol Invictus», ένα έργο ύψους σχεδόν πέντε μέτρων, που δημιουργήθηκε με χρώμα και ηλιόσπορους. Η επιμήκης κεφαλή ενός ηλίανθου με τα μαραζωμένα φύλλα του δεσπόζει πάνω από μια γυμνή φιγούρα που μοιάζει με πτώμα και αντιπροσωπεύει τον ίδιο τον Κίφερ. Οι σπόροι πέφτουν σαν βροχή, σχεδόν σαν μύγες που μαζεύονται πάνω από ένα πτώμα. Αν και ο δυσοίωνος, σκοτεινός ηλίανθος του Κίφερ διαφέρει από τα πληθωρικά προβηγκιανά άνθη του Βαν Γκογκ, το ίδιο άνθος έχει τροφοδοτήσει τη φαντασία και των δύο καλλιτεχνών. Ο Κίφερ καλλιέργησε ο ίδιος ηλίανθους και μετά συγκέντρωσε τους σπόρους, αλλά οι σπόροι στο «Sol Invictus» προκάλεσαν ανησυχία στους συντηρητές του Μουσείου Βαν Γκογκ, καθώς είχαν προσελκύσει έντομα. Την τελευταία στιγμή ο Κίφερ τους αντικατέστησε με τεχνητούς.

Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ Facebook Twitter
Anselm Kiefer, Sol Invictus (1995). Collection of the artist, courtesy White Cube © Anselm Kiefer. Φωτ.: Charles Duprat

Ανάμεσα στα έργα της έκθεσης υπάρχει και το «O Stalks of the night,» που ο τίτλος του αντλεί έμπνευση από ένα ποίημα του Πάουλ Τσέλαν, το έργο του οποίου υπάρχει ως σταθερή παρουσία στους πίνακες του Κίφερ από την εφηβεία του, όταν ανακάλυψε το ποίημα «Todesfuge» («Φούγκα του θανάτου»). Για το «O Stalks of the night,» χρησιμοποίησε φύλλα χρυσού, άχυρο, πηλό, ατσάλι και γύψο, μαζί με χρώμα. Το άχυρο συνδέει το έργο με τους όψιμους πίνακες του Βαν Γκογκ με τα σταροχώραφα.

Ο Κίφερ πιστεύει ότι ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε το «Σταροχώραφο με κοράκια» εκ του φυσικού. «Τι απεικονίζει;» ρωτάει. «Ούτε το σταροχώραφο, ούτε τη ρομαντική ανάμνηση μιας συγκεκριμένης καλοκαιρινής μέρας. Ο πίνακας είναι σχεδόν αφηρημένος. Αυτό που μένει είναι η ανάμνηση κάτι συγκεκριμένου που έχει σχεδόν εξαφανιστεί εντελώς».

Ένα ακόμα από τα πρόσφατα έργα του είναι το «The Starry Night», εμπνευσμένο από το έργο του Βαν Γκογκ του 1889 που βρίσκεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Είναι μια απέραντη σύνθεση, πλάτους σχεδόν οκτώ μέτρων, η οποία έπρεπε να χωριστεί σε τρία πάνελ για να μπορέσει να μεταφερθεί από το στούντιο του Κίφερ στα περίχωρα του Παρισιού. Ο Κίφερ χρησιμοποίησε και πάλι άχυρο κολλημένο στον καμβά για να αναφερθεί τους στροβιλιζόμενους ουρανούς που ο Βαν Γκογκ είχε αιχμαλωτίσει στο έργο του με πηχτές πινελιές χρώματος, κάνοντάς το να μοιάζει με γλυπτό.

Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ Facebook Twitter
Anselm Kiefer, The Starry Night (2019). Collection of the artist, courtesy White Cube ©Anselm Kiefer. Φωτ.: Nina Slavcheva

Για τους λάτρεις του Βαν Γκογκ, η έκθεση του Άμστερνταμ περιλαμβάνει επίσης επτά πίνακες του Ολλανδού δασκάλου από τη συλλογή του μουσείου, καθώς και το πορτρέτο της κυρίας Roulin («La Berceuse») (1889) από το Stedelijk, μαζί με τέσσερα σχέδια και σκίτσα επιστολών που παρουσιάζονται σπάνια.

Εν τω μεταξύ, το Μουσείο Ashmolean στην Οξφόρδη παρουσιάζει μια ξεχωριστή έκθεση που καλύπτει την παραγωγή του Κίφερ από το 1969-82, με τίτλο «Anselm Kiefer: Early Works» (μέχρι τις 15 Ιουνίου), ενώ στο Zundert υπάρχει η έκθεση «Anselm Kiefer: Van Gogh Journey» (8 Μαρτίου-9 Ιουνίου) που περιλαμβάνει το ημερολόγιο του Κίφερ από το νεανικό του προσκύνημα στους τόπους του Βαν Γκογκ, ένα ταξίδι που τον ενέπνευσε και στα 80 του χρόνια.

Η έκθεση έχει αποκτήσει φανατικούς φίλους και πολέμιους, με την Nancy Durrant των «Times» να γράφει ότι ο ζωντανός καλλιτέχνης ξεπερνά τον νεκρό και ότι το έργο του Κίφερ «αγγίζει και ταπεινώνει με το βάθος και τη στοχαστικότητά του, την επεκτατικότητά του, την ενασχόλησή του με την ιστορία, τη λογοτεχνία, τη φιλοσοφία και την ανθρωπότητα», ενώ ο Jonathan Jones στον «Guardian» γράφει ότι ο Κίφερ «συνθλίβεται κάτω από την έναστρη δύναμη του Βαν Γκογκ» και ότι η σύγκριση με τα έργα του Βαν Γκογκ είναι καταστροφική για τον Γερμανό καλλιτέχνη, που μοιάζει με μια κιτς καμπαρέ εκδοχή του Ολλανδού Δασκάλου.

Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ Facebook Twitter
Anselm Kiefer, O Halme der Nacht (O Stalks of the night), (2019-2021). Collection of the artist, courtesy White Cube © Anselm Kiefer
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ Facebook Twitter
Anselm Kiefer, 'Sag mir wo die Blumen sind' (detail), 2024 © Anselm Kiefer. Φωτ.: Atelier Anselm Kiefer
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ Facebook Twitter
Anselm Kiefer, Märkischer Sand (1982). Collection of Stedelijk Museum Amsterdam
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ Facebook Twitter
Anselm Kiefer, Untitled (1963). Collection of the artist, courtesy White Cube © Anselm Kiefer. Φωτ.: Georges Poncet
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ Facebook Twitter
Anselm Kiefer, Untitled (1963). Collection of the artist, courtesy White Cube © Anselm Kiefer. Φωτ.: Georges Poncet
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ Facebook Twitter
Anselm Kiefer, Die Frauen der Revolution (1986). Collection of Stedelijk Museum Amsterdam

Με πληροφορίες από Μουσείο Βαν Γκογκ, Μουσείο Stedelijk, The Art Newspaper, The Times, Guardian.

Η έκθεση Anselm Kiefer - Sag mir wo die Blumen sind - «Where Have All the Flowers Gone» θα παρουσιαστεί από κοινού στο Μουσείο Βαν Γκογκ και το Μουσείο Stedelijk στο Άμστερνταμ, από τις 7 Μαρτίου έως τις 9 Ιουνίου 2025.

Εικαστικά
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνσελμ Κίφερ: Ο ποιητής των ερειπίων του κόσμου και η ωδή του προς τον Πάουλ Τσέλαν

Εικαστικά / Άνσελμ Κίφερ: Ο ποιητής των ερειπίων του κόσμου και η ωδή του προς τον Πάουλ Τσέλαν

Στην έκθεση στο Grand Palais Ephemère, γλυπτά, εγκαταστάσεις και 19 καμβάδες μεγάλης κλίμακας, 23 έργα συνολικά,  αλληλεπιδρούν με την «άπιαστη» ποίηση του μεγάλου γερμανόφωνου ποιητή σε ένα υποβλητικό και σκοτεινό τοπίο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι μεγάλες εκθέσεις του 2025

Εικαστικά / Οι μεγάλες διεθνείς εκθέσεις του 2025 που αξίζουν το ταξίδι

Τα σχέδια των Dolce & Gabbana και η εμβληματική τέχνη του Anselm Kiefer, οι περφόρμανς του Leigh Bowery, οι γυναίκες της Suzanne Valadon και ο ονειρικός κόσμος του Wes Anderson βρίσκονται ανάμεσα στις πιο σημαντικές εκθέσεις της νέας χρονιάς.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Το βινύλιο υποκαθιστά το χρώμα σε μια σειρά έργων που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ’80 στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη από τον Αλέξανδρο Ιόλα. Σαράντα χρόνια μετά, η γκαλερί The Breeder τα επανασυστήνει στο κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άνοιξε το πολυαναμενόμενο πρώτο μουσείο μετανάστευσης

Εικαστικά / Fenix: Το πρώτο μουσείο μετανάστευσης άνοιξε στο Ρότερνταμ

Τι κοινό έχουν ένα πλοίο που κατασχέθηκε από τη Λαμπεντούζα, ένα κομμάτι του Τείχους του Βερολίνου και δύο γιγάντιες φωτεινές μπλε παντόφλες; Όλα βρίσκουν τη θέση τους στο νέο μουσείο της Ολλανδίας που επικεντρώνεται εξ ολοκλήρου στη μετανάστευση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT