Χρίστος Καράς (1930-2023): Ένας εξέχων εκπρόσωπος της γενιάς που ανανέωσε τη ζωγραφική του καβαλέτου

Χρίστος Καράς (1930-2023) Facebook Twitter
Mελετώντας το έργο του Χρίστου Kαρά σήμερα, μπορούμε να δούμε ανάγλυφα τις επιρροές της ευρωπαϊκής δυναμικής στη ζωγραφική σε μια μεταπολεμική Ελλάδα στην οποία οι εικόνες άλλαζαν δραματικά. 
0

Η «Διαστημική Ποίηση» στον σταθμό του μετρό στο Χαλάνδρι, ένα έργο του ζωγράφου Χρίστου Καρά που πέθανε στις 16 Απριλίου 2023 σε ηλικία 93 ετών, θα μας θυμίζει έναν εκπρόσωπο της γενιάς του ’60, μιας γενιάς που έδωσε σημαντικούς καλλιτέχνες και ανανέωσε τη ζωγραφική του καβαλέτου. 

Ο Χρίστος Καράς γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1930 και σε ηλικία 18 ετών άρχισε να φοιτά στην Πάντειο. Στην πορεία εγκατέλειψε τις σπουδές του εκεί και παρακολούθησε μαθήματα στην ΑΣΚΤ από το 1951 έως το 1955. Δάσκαλοί του στη ζωγραφική ήταν ο Γιάννης Μόραλης και στη γλυπτική ο Γιάννης Παππάς.

Δυο χρόνια αργότερα, με υποτροφία του ΙΚΥ, έφυγε για το Παρίσι και συνέχισε τις σπουδές του στην École des Beaux-Arts. Έμεινε περίπου έξι χρόνια στη Γαλλία και, όπως κι άλλοι Έλληνες καλλιτέχνες της γενιάς του, αναζήτησε το εκφραστικό του ιδίωμα μέσα στο ευρωπαϊκό καλλιτεχνικό περιβάλλον.

Ο Καράς έρχεται μετά τη γενιά του '30 και το αίτημα για ελληνικότητα· ανήκει στη γενιά που θα επιχειρήσει να ερμηνεύσει τον κόσμο έχοντας έρθει σε επαφή με παγκόσμιες επιρροές, τάσεις και κινήματα που θα επηρεάσουν τη γλώσσα και τη θεματολογία του. Ταξιδεύει στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Δεν συμπίπτω με τη στρατευμένη τέχνη, δεν ζωγραφίζω τα δεινά του πολέμου με ρεαλιστικό τρόπο, αν το είχα κάνει, θα έχανα το παιχνίδι από την αρχή. Ο καλλιτέχνης όμως είναι μια κεραία που δέχεται τα μηνύματα της εποχής του, όποια είναι αυτά, και τα ρίχνει στο χωνευτήρι της ψυχής του, απ’ όπου προκύπτει και το έργο του. Οπότε κανένας δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος από την επικαιρότητα, ιδιαίτερα όταν είναι τόσο έντονη όσο αυτή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Όπως και οι άλλοι της γενιάς του, ο Χρίστος Καράς, στη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, επηρεάστηκε από τον λυρικό αφαιρετισμό. Πλάθει τότε τις φόρμες του μέσα από τη μάζα, με πυκνή ματιέρα και δυνατές πινελιές. Το μαύρο και το άσπρο κυριαρχούν και μέσα από αυτά ξεπετάγονται ατόφια, καθαρά χρώματα», γράφει ο Τώνης Σπητέρης. 

Χρίστος Καράς (1930-2023) Facebook Twitter
Καράς Χρίστος, Έξοδος, 1964. Λάδι σε μουσαμά, 128x160 εκ. Δωρεά Υπουργείου Παιδείας από την Η' Πανελλήνιο.

Η διάκριση του ζωγράφου Γιάννη Σπυρόπουλου, ενός αφηρημένου καλλιτέχνη, με το βραβείο της UNESCO το 1960 στην Μπιενάλε της Βενετίας συνέβαλε καταλυτικά στη μεταστροφή του κλίματος σχετικά με την αφηρημένη τέχνη στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες καλλιτέχνες επιστρέφουν από το εξωτερικό και νέα ονόματα φιγουράρουν στις εκθέσεις που διοργανώνονται στις αρχές του ’60, ανάμεσά τους αυτά του Κοντού, του Τσόκλη, του Γουναρίδη και του Καρά, που παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση το 1961 στην γκαλερί Ζυγός, ενώ ήδη από το 1952 είχε αρχίσει να παίρνει μέρος σε πανελλήνιες εκθέσεις. Σημαντική επίσης είναι η παρουσία του σε διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, στη Γ' Μπιενάλε Νέων Παρίσι (1963), στη Ζ' Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (1965), στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο (1967).

Η τόλμη είναι το χαρακτηριστικό των εκπροσώπων αυτής της γενιάς που αγκαλιάζουν την αφαίρεση, όπως οι Κοκκινίδης, Θεοφυλακτόπουλος, ΠρέκαςΜυταράς κ.ά., και ανανεώνουν το καλλιτεχνικό κλίμα. Το 1963, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανανέωση του καλλιτεχνικού κλίματος στην Ελλάδα, μετείχε στην ίδρυση της ομάδας Τομή και αργότερα, το 1976, του Συνδέσμου Καλλιτεχνών.

Ο Καράς εκείνη την περίοδο κάνει έργα πολιτικά στα οποία κυριαρχούν η ανθρώπινη φιγούρα και νεοπαραστατικά στοιχεία με αναφορές στα δεινά του πολέμου και την πολιτική κατάσταση.

«Δεν συμπίπτω με τη στρατευμένη τέχνη, δεν ζωγραφίζω τα δεινά του πολέμου με ρεαλιστικό τρόπο, αν το είχα κάνει, θα έχανα το παιχνίδι από την αρχή. Ο καλλιτέχνης όμως είναι μια κεραία που δέχεται τα μηνύματα της εποχής του, όποια είναι αυτά, τα ρίχνει στο χωνευτήρι της ψυχής του, απ’ όπου προκύπτει και το έργο του. Οπότε κανένας δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος από την επικαιρότητα, ιδιαίτερα όταν είναι τόσο έντονη όσο αυτή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», είπε σε μια συνέντευξή του στην «Καθημερινή» το 2009.

Χρίστος Καράς (1930-2023) Facebook Twitter
Οι Χρίστος Καράς, Ηλίας Πετρόπουλος και Κώστας Τσόκλης στο δάσος του Σαντιγί τον Νοέμβριο του 1979.

Το 1964 εγκαταλείπει την αφαίρεση για να στραφεί σε παραστατικές απεικονίσεις του ανθρώπου με φιγούρες ακρωτηριασμένες, παραμορφωμένες και τραγικές, ενώ προσανατολίζεται σε έναν ποιητικό ρεαλισμό, πρόδρομο του μετέπειτα σουρεαλιστικού του βλέμματος. Τα αντικείμενα αποδομούνται με ακρίβεια σε έναν χώρο ακαθόριστο, αιωρούνται στο άπειρο, λουσμένα στο σκληρό φως.  

Σπασμένα αγάλματα, ανοιχτά ή κλειστά παράθυρα με νεκρές φύσεις πάνω σε μοναχικά τραπέζια, περιστέρια, θαμπά τζάμια, σκηνές από ελληνικούς μύθους αντικαθίστανται με φόρμες που εκφράζουν πολύ πιο εύγλωττα τη μεταφυσική του διάθεση. Παρά τις θεματικές και μορφοπλαστικές εναλλαγές που παρουσιάζει η ζωγραφική του, η τέχνη του θα παραμείνει ανθρωποκεντρική, εκφράζοντας πάντα έναν προβληματισμό για την ανθρώπινη κατάσταση.

Το 1973 φεύγει για τη Νέα Υόρκη με υποτροφία του Ιδρύματος Ford. Εκεί εργάζεται δύο χρόνια και πραγματοποιεί ταξίδια στην Ουάσινγκτον, στη Βοστώνη, στη Φλόριντα και στον Καναδά. Υπό την επίδραση της ποπ αρτ και του αμερικανικού υπερρεαλισμού δημιουργεί ένα προσωπικό ύφος όπου ανθρώπινες μορφές, άνθη, καρποί και αντικείμενα απεικονίζονται μ’ έναν τρόπο επηρεασμένο από τις γραφικές τέχνες. 

Από τα πρώτα κολάζ προχώρησε σε παραστατικά έργα εξπρεσιονιστικού και σουρεαλιστικού χαρακτήρα, για να δώσει αργότερα συνθέσεις όπου στοιχεία της αντικειμενικής πραγματικότητας αποδίδονται με ποιητική διάθεση, αξιοποιώντας παράλληλα κατακτήσεις προηγούμενων φάσεων της δουλειάς του, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στον ρόλο του σχεδίου.

Χρίστος Καράς (1930-2023) Facebook Twitter
Χρίστος Καράς, Μεγάλο βάζο με κίτρινα φύλλα, 1988

Η ζωγραφική του, μετά τη δεκαετία του 1970, παραπέμπει σε ένα είδος μαγικού ρεαλισμού με στοιχεία σουρεαλιστικά ή φανταστικά που συνδυάζονται με εικόνες της πραγματικότητας και αναφορές στην τεχνολογία. Ανάλογα ποιητικά στοιχεία χαρακτηρίζουν και τη γλυπτική ή τις κατασκευές του.

Στις πιο ώριμες αναζητήσεις του η λυρική αντιμετώπιση της πραγματικότητας υπακούει σε μια ακριβή σχεδιαστική δομή, συνδυάζοντας την ποπ αρτ με την προσωπική του γραφή του και μια ιδιαίτερη έμφαση στη γυναικεία παρουσία. 

«Ο Καράς επίμονα δοκιμάζεται. Η εποχή αλλάζει γρήγορα και, παρότι μένει ίδιο το όραμά του, ο τρόπος έκφρασής του γίνεται διαφορετικός. Η αφαίρεση, ο εξπρεσιονισμός, ο σουρεαλισμός, η νέα παραστατικότητα και η ποπ αρτ αποτέλεσαν πεδίο των ατέρμονων προβληματισμών και αναζητήσεών του. Εκείνο που βασανιστικά τον απασχόλησε είναι το απόλυτο φως, ίσως και το αιώνιο. Με σωφροσύνη και οξύνοια κατέκτησε μια ζωγραφική καθαρότητα και συνάμα μια μυστηριώδη υπόσταση. Σ’ ένα έργο όπου η ελευθερία ως ιδέα αποτελεί καθολικό γνώρισμα του εικαστικού κόσμου του, η ορατότητα του πραγματικού στο έργο του γίνεται απέραντη. Ζωγραφίζει ιδιότυπες παραστατικές μορφές και απρόσμενους χώρους – τοπία μέσα σε μια υπερβατική ατμόσφαιρα που ξεφεύγουν από τα όρια του χρόνου», γράφει ανάμεσα σε άλλα ο Τάκης Μαυρωτάς στον κατάλογο της έκθεσης του 2012 με τίτλο «Χρίστος Καράς: Σύνοψη 1059-2012».  

Όπως πολλοί ζωγράφοι της γενιάς του, οι νέοι που έφυγαν μεταπολεμικά στο εξωτερικό δεν περιφρόνησαν ποτέ την εμπορική επιτυχία, τα έργα τους έφτασαν μέσω αναπαραγωγών σε ένα μεγάλο κοινό και έκαναν το ιδίωμα καθενός δημοφιλές και κοινό κτήμα. Οι επόμενες γενιές θα δουν με άλλα μάτια αυτήν τη ζωγραφική και την ιδέα της μεταφυσικής σχεδόν προβολής της καθημερινότητας. Η αντικειμενική πραγματικότητα μεταπλάθεται σε μνήμη με άλλους όρους.

Ωστόσο, μελετώντας το έργο του Χρίστου Καρά σήμερα, μπορούμε να δούμε ανάγλυφα τις επιρροές της ευρωπαϊκής δυναμικής στη ζωγραφική σε μια μεταπολεμική Ελλάδα στην οποία οι εικόνες άλλαζαν δραματικά. 

Χρίστος Καράς (1930-2023) Facebook Twitter
Το 2001 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συνολική προσφορά του. Φωτ.: Eurokinissi

Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 41η Μπιενάλε της Βενετίας το 1984, ενώ πραγματοποίησε περισσότερες από 70 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και σε πόλεις του εξωτερικού, έχοντας λάβει μέρος και σε πολλές ομαδικές διοργανώσεις σε μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης, της Αμερικής και αλλού.

Aναδρομικές εκθέσεις του έγιναν το 1986 (Πινακοθήκη Πιερίδη), το 2009-10 (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Ιδρύματος Λ. Μακρή, Τρίκαλα) και το 2012 (Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη). 

Το 2001 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συνολική προσφορά του. 

Πηγές: Εθνική Πινακοθήκη | ISET | Τώνης Σπητέρης: 3 αιώνες Νεοελληνικής Ζωγραφικής


 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

Εικαστικά / O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος ξέρουν περισσότερα απ’ όσα περίμενα για την Τζένη Χειλουδάκη

O Χρήστος Οικονόμου και ο Ζώης Γέρος είναι δυο νεαροί ζωγράφοι και δυο πολύ καλοί φίλοι. Τους έφερε κοντά η αγάπη για τη μυθολογία, την τέχνη και μια ανεξήγητη εμμονή με την Τζένη Χειλουδάκη. Τα έργα τους πραγματεύονται το τραύμα με τρόπο ωμό και βαθύ. Παρά τα όσα θα πίστευαν πολλοί, διαψεύδουν τις φήμες που τους θέλουν ζευγάρι…
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Εικαστικά / Μυστήρια του σύμπαντος και σύγχρονα έργα τέχνης σε μια έκθεση στο Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η έκθεση με τίτλο «Κοσμική Σκόνη/Άγνωστες Γαίες» αντλεί έμπνευση από την προσωπικότητα και το έργο του Γερμανού αστρονόμου Ιούλιου Σμιτ, διευθυντή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τον 19ο αι., και μας προσκαλεί να περιηγηθούμε ανάμεσα σε μακρινούς πλανήτες και σε γήινα, απτά υλικά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Guest Editors / Καραβάτζιο: Κανείς δεν είχε ζωγραφίσει έτσι πριν από αυτόν

Η έκθεση «Caravaggio 2025» αποτελεί μια σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της τέχνης να έρθουν σε επαφή με τον ρεαλισμό και τη συναισθηματική δύναμη του ανυπέρβλητου καλλιτέχνη του μπαρόκ, ο οποίος επαναπροσδιόρισε την εικαστική αφήγηση και έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης ζωγραφικής.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ο Άγγελος Παπαδημητρίου ανάγει το κοινό γούστο σε καλλιτεχνική χειρονομία μεγάλης δυναμικής 

Εικαστικά / Το νέο έργο του Άγγελου Παπαδημητρίου είναι ένα εικονοστάσι για τα όνειρά μας

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης επιστρέφει με ένα νέο έργο-εγκατάσταση στην Πινακοθήκη του Μουσείου Βορρέ, έναν χαιρετισμό στην Ελλάδα της Κάλλας και του Καβάφη, του Αττίκ και της Στέλλας Γκρέκα· μιας εποχής μεγάλης ευαισθησίας που έχει πια χαθεί.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να κοιτάμε τα ζώα; Δικαιοσύνη για τη μη ανθρώπινη ζωή

Εικαστικά / Η πρώτη μεγάλη έκθεση για τα δικαιώματα των ζώων στο ΕΜΣΤ

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει διοργανώσει το ΕΜΣΤ και για την πρώτη μεγάλη έκθεση με θέμα την ευημερία των ζώων διεθνώς, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 60 καλλιτέχνες από 25 χώρες (από Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αμερική) – πάνω από 200 έργα καταλαμβάνουν όλους τους ορόφους του μουσείου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Romaine Brooks: Συμφωνία σε γκρι από μια ξεχασμένη κυρία της ζωγραφικής

Εικαστικά / Romaine Brooks: Η ζωγράφος με το ανδρόγυνο στυλ που έσπασε όλα τα ταμπού της εποχής της

Μια πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα που έζησε μια συναρπαστική και αντισυμβατική ζωή, μέσα στη δίνη των «Roaring Twenties», δημιουργώντας τέχνη πέρα από τα κυρίαρχα ρεύματα του καιρού της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Εικαστικά / «Allspice» στο Μουσείο Ακρόπολης: Mια έκθεση για τις αρπαγές, τις λεηλασίες, τις διώξεις των πολιτισμών

Ο Michael Rakowitz, χρησιμοποιώντας αντισυμβατικές προσεγγίσεις, ανοίγει έναν διάλογο με έργα συγκινητικά, φανερά πολιτικά, υπενθυμίζοντάς μας την επανάληψη οδυνηρών γεγονότων της Ιστορίας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατερίνα Βαγενά: «Δεν καταλαβαίνω γιατί φερόμαστε λες και το να μεγαλώνεις είναι αρρώστια»

Οι Αθηναίοι / «Δεν έκανα την Κιμωλία για τα λεφτά αλλά για να δείξω αυτό που είμαι»

Eίναι η ιδιοκτήτρια της Κιμωλίας, του art café που έγινε σημείο αναφοράς στην Πλάκα. Δηλώνει αυτοδίδακτη στα πάντα και πιστεύει στη δύναμη των ανθρώπων να ξαναγεννιούνται. Η Κατερίνα Βαγενά είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ