Σχεδιάζοντας χώρους με διάρκεια και ταυτότητα

Esé Studio: Σχεδιάζοντας χώρους με διάρκεια και ταυτότητα Facebook Twitter
Μονοκατοικία στην Αθήνα © Ιωάννα Ρουφοπούλου
0

Με έδρα την Αθήνα, το Esé Studio αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό γραφείο που ειδικεύεται στη δημιουργία χώρων με έντονη ατμόσφαιρα και διακριτό χαρακτήρα – χώρων που δεν φιλοξενούν απλώς, αλλά προσφέρουν μια βαθιά βιωματική εμπειρία.

Η αρχιτεκτονική εδώ δεν περιορίζεται στη μορφή· λειτουργεί ως πλαίσιο για να ξεδιπλωθεί η αίσθηση του «ανήκειν», η καθημερινή επαφή με το περιβάλλον και, τελικά, η προσωπική αφήγηση του χρήστη.

Esé Studio: Σχεδιάζοντας χώρους με διάρκεια και ταυτότητα Facebook Twitter
Αίγλη Ζαππείου © Lorenzo Zandri
Esé Studio: Σχεδιάζοντας χώρους με διάρκεια και ταυτότητα Facebook Twitter
Αίγλη Ζαππείου © Lorenzo Zandri

Υπό την καθοδήγηση του Σωτήρη Μάλλα και του Aaron Ritenour, το στούντιο συνθέτει με ακρίβεια τη λεπτότητα του μινιμαλισμού με μια ιδιαίτερα μελετημένη υλικότητα και απτική ποιότητα, καταλήγοντας σε έργα που ενθαρρύνουν την ουσιαστική αλληλεπίδραση μεταξύ χώρου και χρήστη. Κάθε project διαμορφώνεται ως ένα τοπίο εμπειριών, σχεδιασμένο να καλεί τον επισκέπτη σε ένα ταξίδι μέσα από την υλικότητα, την κλίμακα και τη σιωπηρή δύναμη της αρχιτεκτονικής.

Esé Studio: Σχεδιάζοντας χώρους με διάρκεια και ταυτότητα Facebook Twitter
Πολυκατοικία στο Ολυμπιακό Στάδιο

Η ομάδα προσεγγίζει κάθε έργο με υψηλό αίσθημα ευθύνης και δημιουργική ελευθερία, αναζητώντας κάθε φορά τον πλέον αυθεντικό τρόπο να εκφράσει την ταυτότητα του εκάστοτε πελάτη. Η διαδικασία είναι εξατομικευμένη και προσεκτικά δομημένη, με στόχο να μεταφράσει τις ανάγκες, τις αξίες και το όραμα κάθε εντολέα σε έναν χώρο λειτουργικό και ταυτόχρονα αισθητικά πλήρη.

Ο σεβασμός στο ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο κάθε τόπου είναι θεμελιώδης – μια βασική παράμετρος που οδηγεί σε έργα με ενσυναίσθηση, συνέπεια και διαχρονικότητα. Το τελικό αποτέλεσμα επιδιώκει πάντα να ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στη χρηστικότητα και το συναίσθημα, την οπτική καθαρότητα και την ατμοσφαιρική ένταση.

Esé Studio: Σχεδιάζοντας χώρους με διάρκεια και ταυτότητα Facebook Twitter
Κατοικία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης
Esé Studio: Σχεδιάζοντας χώρους με διάρκεια και ταυτότητα Facebook Twitter

Το portfolio του Esé Studio εκτείνεται σε ένα ευρύ φάσμα έργων που περιλαμβάνει πολιτιστικούς χώρους, ξενοδοχεία, επαγγελματικά περιβάλλοντα και κατοικίες. Καταστήματα, καφέ, εστιατόρια και οικιστικά projects στην Ελλάδα και το εξωτερικό φέρουν την ιδιαίτερη υπογραφή του γραφείου, αποσπώντας διακρίσεις για την εκλεπτυσμένη αισθητική και τη διακριτική τους πολυτέλεια.

Κάθε έργο αντικατοπτρίζει ένα ξεκάθαρο αρχιτεκτονικό αφήγημα· ένα σύνολο από σχεδιαστικές αποφάσεις που δεν λειτουργούν αυθαίρετα αλλά ενορχηστρώνονται ώστε να αποπνέουν συνοχή, βάθος και χαρακτήρα. Πρόκειται για μια προσέγγιση που δεν επιδιώκει απλώς να εντυπωσιάσει, αλλά να δημιουργήσει διάρκεια – έργα που αντέχουν στον χρόνο και παραμένουν επίκαιρα μέσα από τη σιωπηρή τους δύναμη.

Esé Studio: Σχεδιάζοντας χώρους με διάρκεια και ταυτότητα Facebook Twitter
Διαμέρισμα στο Κολωνάκι © Esé Studio

Στον πυρήνα της φιλοσοφίας του γραφείου βρίσκεται η διαρκής διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στον άνθρωπο και τον τόπο. Η αρχιτεκτονική γίνεται εργαλείο ανάδειξης της τοπικότητας, αλλά και της προσωπικής εμπειρίας.

Οι χώροι που δημιουργεί το Esé Studio υπογραμμίζουν τα φυσικά, ιστορικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του τόπου, ενώ ταυτόχρονα προσφέρουν ουσιαστική εξυπηρέτηση και άνεση στους χρήστες. Η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον και η καθημερινή χρήση αποτελούν βασικούς άξονες σχεδιασμού, με το τελικό αποτέλεσμα να ενισχύει τη σύνδεση του ατόμου με τον χώρο.

Esé Studio: Σχεδιάζοντας χώρους με διάρκεια και ταυτότητα Facebook Twitter
Κατοικία στο παραθαλάσσιο χωρίο «Πλάκα» της Κρήτης
Esé Studio: Σχεδιάζοντας χώρους με διάρκεια και ταυτότητα Facebook Twitter
Esé Studio: Σχεδιάζοντας χώρους με διάρκεια και ταυτότητα Facebook Twitter

Με σταθερό προσανατολισμό στον πειραματισμό και τη διερεύνηση νέων αρχιτεκτονικών ορίων, το Esé Studio συνεχίζει να χαράσσει ένα ιδιαίτερο δημιουργικό αποτύπωμα. Δεν αντιμετωπίζει τον σχεδιασμό ως διαδικασία αναπαραγωγής ενός στυλ, αλλά ως πρόσκληση για εξερεύνηση και ως ευκαιρία για διάλογο ανάμεσα στην ύλη, τη μορφή και την ανθρώπινη εμπειρία.

Οι χώροι που προκύπτουν δεν περιορίζονται στην αισθητική εντύπωση – απευθύνονται στη μνήμη, στη συγκίνηση, στη διαχρονική σχέση του ανθρώπου με την αρχιτεκτονική.

esestudio.gr

Design
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ADM 7: The Urban Issue

ADM 2025: The Urban Issue

Στο 7ο τεύχος της ειδικής έκδοσης της LiFO, σε συνεργασία με το Archisearch και την Design Ambassador, εστιάζουμε στην πόλη και στο πώς αυτή εξελίσσεται ανάμεσα στην εικόνα και την εμπειρία, στον δημόσιο χώρο ως ένδειξη πολιτισμού και συμπερίληψης καθώς και στην αισθητική της καθημερινότητας, όπως αυτή διαμορφώνεται από τα social media, την κατοίκηση και τον τουρισμό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Babel»: Το νέο αριστουργηματικό graphic novel του Soloúp

Προδημοσίευση / «Babel»: Το νέο graphic novel του Soloúp

Μια συναρπαστική εικονογραφημένη ιστορία που συνδέει με χιούμορ και συγκίνηση τις αφηγήσεις του παππού του και της παρέας του με τα βιώματα των ανθρακωρύχων κάθε εθνικότητας, γλώσσας και θρησκείας στις στοές του Βελγίου.
M. HULOT
Η σύγχρονη τέχνη πιάνει στα χέρια της τα κλασικά έπιπλα «Συρίγος»

Design / Η σύγχρονη τέχνη πιάνει στα χέρια της τα κλασικά έπιπλα «Συρίγος»

Είκοσι δύο δημιουργοί από τον χώρο του design και των τεχνών εμπνέονται από οκτώ αρχειακά κομμάτια της διάσημης επιπλοποιίας, αναδιατυπώνοντας την έννοια του κλασικού επίπλου στην εποχή μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H παλιά Εθνική Βιβλιοθήκη ανοίγει ξανά τις πύλες της

Αποκλειστικές φωτογραφίες / Η παλιά Εθνική Βιβλιοθήκη ανοίγει ξανά τις πόρτες της

Η LiFO μπήκε στο ιστορικό Βαλλιάνειο Μέγαρο το οποίο, μετά την ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών αποκατάστασης και συντήρησης, θα υποδεχθεί ξανά το κοινό στις αρχές του 2026.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ένα σπίτι που λέει «ευχαριστώ»

Design / Ένα σπίτι που δίνει χαρά στον πεσιμιστή καλλιτέχνη που κρύβεις μέσα σου

Στο διαμέρισμα του Νίκου Τσιαπάρα στη Θεσσαλονίκη συνυπάρχουν το αρ νουβό, το αρ ντεκό, η ποπ αρτ και το τρας με τους πίνακες του ιδιοκτήτη και τα πορτρέτα των τέως βασιλιάδων, έτσι, για το κιτς του πράγματος.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ανοίγει στη Νάουσα η πρώτη Βιβλιοθήκη Οίνου της χώρας μας στη μνήμη του Γιάννη Μπουτάρη

Design / Η πρώτη βιβλιοθήκη για το κρασί στην Ελλάδα. Ο Γιάννης Μπουτάρης θα ήταν περήφανος

Ένας ιδιότυπος πολυχώρος που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση του ντόπιου πληθυσμού σε ό,τι αφορά το κρασί, τη γαστρονομία και τη βιωσιμότητα, ξεκινά τη λειτουργία του στη Νάουσα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο μάγος της οικειότητας

Design / Μιχάλης Αναστασιάδης: «Υπάρχει φλυαρία στο design, λείπει η αυθεντικότητα»

Σε μια καριέρα 30 σχεδόν χρόνων σχεδίασε φωτιστικά, έπιπλα και αντικείμενα που μαρτυρούν έναν αναγεννησιακό δημιουργό, ο οποίος καταπιάνεται με τα υλικά, τη λειτουργικότητα και την τεχνολογία, σχεδιάζοντας την ποίηση τού καθημερινού. Με αφορμή την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα που μόλις εγκαινιάστηκε, ο Μιχάλης Αναστασιάδης μίλησε στη LifO.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Design / Ένα σπίτι με εκατοντάδες φυτά που όλα έχουν τη θέση τους

Το διαμέρισμα του εικαστικού Αργύρη Αγγελή είναι γεμάτο φυτά και ετερόκλητα στοιχεία. Ο ίδιος λέει ότι o εκλεκτικισμός -το mix 'n' match, όπως θα λέγαμε σήμερα- είναι το κλειδί των επιλογών του στη διακόσμηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ