«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου Game of Thrones συνεχίζεται

«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται Facebook Twitter
Οι δημιουργοί της σειράς προσπαθούν να συστήσουν ένα νέο «Game of Thrones» εντός του (διευρυμένου) σύμπαντος του «Dune».
0

Το κανάλι του HBO μάς έχει χαρίσει πολλές ώρες σπουδαίας τηλεόρασης τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσω μίνι-σειρών όπως το «Chernobyl», το «Scenes from a Marriage» και το «Mare of Eastown», αλλά στη μετα-«Game of Thrones» εποχή, παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, μόνο η τραγικωμωδία του «Succession» μπόρεσε να χτυπήσει ανάλογη φλέβα και να καταστήσει κάθε επεισόδιό της πολιτιστικό (και, βασικά, σοσιαλμιντιακό) γεγονός. 

Στο «Penguin», που μόλις ολοκληρώθηκε ως τραγωδία και ουχί ως φάρσα, εφαρμόστηκε επιτυχημένα η συνταγή των «Sopranos» στο spin-off τρέχοντος κινηματογραφικού franchise της μητρικής εταιρείας Warner. Τη σκυτάλη παίρνει άμεσα το «Dune: Prophecy», όπου ακολουθείται ανάλογη πρακτική και εφαρμόζεται στην επιτυχημένη επιστημονική φαντασία του Βιλνέβ (και του Φρανκ Χέρμπερτ) η συνταγή του διαμαντιού του στέμματος του καταλόγου του HBO –pun intended–, αλλά όχι με ανάλογα αποτελέσματα. Μπορεί οι σεναριογράφοι του «Penguin» να στράφηκαν στις περιπέτειες του Τόνι Σοπράνο για έμπνευση, μα η αισθητική και το σύμπαν της σειράς ήταν βγαλμένα από την ίδια πρέσα που έπλασε την ταινία αναφοράς. Η Γκόθαμ Σίτι του «Penguin» συμπίπτει με την Γκόθαμ Σίτι του κατά Ματ Ριβς Batman, ο τόνος της είναι όμοιος, κάθε της καρέ μοιάζει μέρος ενός επιμέρους κεφαλαίου της ίδιας ιστορίας. Κι εδώ ακριβώς είναι που έσφαλαν οι δημιουργοί του «Dune: Prophecy».

Το «Dune: Prophecy» εκποιεί το όνομα που κληρονόμησε και συστήνει μια σειρά επιστημονικής φαντασίας που περισσότερο θα ταίριαζε στο SyFy ή στο CW και ελάχιστα τιμά το brand name του HBO. 

Τα βραδυφλεγή Dune του Ντενί Βιλνέβ είναι πρωτίστως ταινίες διάθεσης – το πρώτο τόσο πολύ, που σχεδόν παρέλειψε το περιεχόμενο. Σαν Ρίντλεϊ Σκοτ απ’ τα παλιά, ο Καναδός διαπρέπει στο χτίσιμο ενός συμπαγούς φιλμικού σύμπαντος, ικανού να μας απορροφήσει ολοκληρωτικά. Τα χρώματα της ταινίας, που είναι παραλλαγές του κίτρινου της ερήμου, τα επιβλητικά, μα ποτέ φαντεζί ντεκόρ της και ο σοβαρός τόνος της συνθέτουν την ατμόσφαιρα – καλό είναι μια στο τόσο να διευκρινίζουμε από τι αποτελείται η ατμόσφαιρα μιας ταινίας και να μην τα παίρνουμε όλα ως δεδομένα για τον αναγνώστη. 

«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται Facebook Twitter
Η Valya Harkonnen (Emily Watson) και η Tula Harkonnen (Olivia Williams). Φωτ.: Attila Szvacsek/HBO

Η σειρά, λοιπόν, που τοποθετείται δέκα χιλιάδες χρόνια πριν από τα γεγονότα της ταινίας, πειράζει τη χρωματική παλέτα, κάνει τα χρώματα κάπως πιο έντονα και δίνει μια ποικιλία, τάχα για να μην κουράσει τον (τηλε)θεατή της, και πειράζει και τον ρυθμό – αν υποθέσουμε δηλαδή ότι αυτό το ρεσιτάλ ανερμάτιστης αφήγησης που συνθέτει τον πιλότο της σειράς έχει ρυθμό. Εκεί που ο κινηματογραφικός του ομόλογος προκρίνει τη διαλογική λιτότητα με καίρια ξεσπάσματα ησσόνων σαιξπηρισμών, το σενάριο του πιλότου της σειράς περιλαμβάνει ασταμάτητο exposition από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, συστήνει τη μυθολογία, διατρέχει βιαστικά γεγονότα και δεκαετίες και φλυαρεί ακατάσχετα, κλείνοντας με ένα cliffhanger αρκετά απρόσμενο και βάναυσο, ώστε να σε κρατήσει ως το επόμενο επεισόδιο – κι ας είναι μηδενική η δραματική του βαρύτητα, λόγω της προχειρότητας και της βιασύνης. Το επόμενο επεισόδιο χαμηλώνει μεν το tempo, αλλά δεν αλλάζει ρότα στο γράψιμο. Ζωή στα δρώμενα πασχίζει να εμφυσήσει το δραματικό εκτόπισμα ηθοποιών όπως η Έμιλι Γουότσον, η Ολίβια Γουίλιαμς και ο (αναπάντεχα ευάλωτος για τη φύση και τη θέση του ρόλου που υποδύεται) Μαρκ Στρονγκ, μα το υπόλοιπο καστ είναι δύο –μη σας πούμε και τριών– ταχυτήτων.

«Dune: Prophecy»: Το κυνήγι του επόμενου «Game of Thrones» συνεχίζεται Facebook Twitter
Ο αυτοκράτορας Javicco Corrino (Mark Strong) και η αυτοκράτειρα Natalya (Jodhi May) στο «Dune: Prophecy». Φωτ.: Attila Szvacsek/HBO

Καθώς παρακολουθούσαμε το δεύτερο επεισόδιο, συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό το μείγμα δολοπλοκιών, παράλληλων υποπλοκών, βίαιων εξάρσεων και soft-core ερωτικών ιντερλουδίων το έχουμε ξαναδεί. Ναι, οι δημιουργοί της σειράς προσπαθούν να συστήσουν ένα νέο «Game of Thrones» εντός του (διευρυμένου) σύμπαντος του Dune. Το λάθος τους, όμως, είναι ότι λογάριασαν ως αντιδημοφιλές για το format το πνεύμα του Βιλνέβ, ότι δεν είχαν ούτε την υπομονή, ούτε κι έναν Ντέιβιντ Μπένιοφ στο writers’ room, ώστε να επανασυστήσουν από την αρχή, με τους δικούς τους όρους, το μοντέλο premium σαπουνόπερας που έγινε ανάρπαστο. Εκεί που το «Penguin» δεν απέκοψε τον (αισθητικό) ομφάλιο λώρο από τη μήτρα που το γέννησε, το «Dune: Prophecy» θεωρεί ότι είναι αρκετά μεγάλο από μόνο του, εκποιεί το όνομα που κληρονόμησε και συστήνει μια σειρά επιστημονικής φαντασίας που περισσότερο θα ταίριαζε στο SyFy ή στο CW και ελάχιστα τιμά το brand name του HBO.

Έχοντας διαβάσει το παρασκήνιο της παραγωγής, που άλλαξε showrunners και συντελεστές τρεις φορές, ξεκινώντας σε πρώιμο στάδιο υπό την εποπτεία του ίδιου του Βιλνέβ, δεν μας εκπλήσσει αυτό που είδαμε στην οθόνη. Ας μην αδικήσουμε τη σειρά, μπορεί να στρώνει στα επόμενα τέσσερα επεισόδια, αλλά αυτό που είδαμε στα δυο πρώτα είναι ιδανικό second-screen «περιεχόμενο» και τίποτε παραπάνω. Κρίμα.

Η σειρά «Dune:Prophecy» ξεκινά να προβάλλεται μέσω του Vodafone TV από 18 Νοεμβρίου. Σημειώνεται ότι για τις ανάγκες του παρόντος παρακολουθήσαμε τα δύο πρώτα επεισόδια.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Dune: Μέρος Δεύτερο»: Ούτε μια στιγμή δεν προδίδει το είδος της υπερπεριπέτειας

Οθόνες / «Dune: Μέρος Δεύτερο»: Ούτε μια στιγμή δεν προδίδει το είδος της υπερπεριπέτειας

Ο Ντενί Βιλνέβ παραδίδει όσα προφήτεψε στο πρώτο «Dune», ένα βιβλικό Star Wars, σοβαρό και μυστικιστικό, πολλαπλασιάζοντας και βαθαίνοντας την κινηματογραφική εμπειρία στην έρημο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

TAINIES

Οθόνες / Ο ανανεωμένος Superman και 6 ακόμα λόγοι για να πάτε σινεμά

Ένας υπερήρωας, μερικοί επικίνδυνοι καρχαρίες, ένα αμερικανικό ρομαντικό δράμα, μπόλικος σουρεαλισμός και γαλλικό chanson: Το κινηματογραφικό μενού της εβδομάδας έχει από όλα - Τι παίζει από σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
THE LIFO TEAM
Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου cartoon

Oθόνες / Superman: Ένα αβαρές επεισόδιο κυριακάτικου καρτούν

Υπερφορτωμένο, κατά διαστήματα απολαυστικό, με μια τετράποδη προσθήκη που θα κάνει τους ζωόφιλους να γαβγίζουν από χαρά, το «Superman» του Τζέιμς Γκαν δεν προσποιείται πως θέλει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από δύο ευχάριστες ώρες στο σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Superman, καρχαρίες και Νταλί από αύριο στους κινηματογράφους

Η πρώτη ταινία του αναγεννημένου διευρυμένου σύμπαντος της DC, ο υβριδικός μεταμεσονύκτιος χαβαλές του «Dangerous Animals» και το χιτσκοκικό «Spellbound», με την ονειρική σεκάνς ανθολογίας που σχεδίασε ο Σαλβαδόρ Νταλί, ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Οθόνες / Νύχτα Αγωνίας: Το trendy δράμα του Χίτσκοκ με τη συμμετοχή του Νταλί

Ο μεγαλοπαραγωγός Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ επιθυμούσε ένα trendy δράμα για την ψυχανάλυση, ενώ ο Άλφρεντ Χίτσκοκ γύρισε άλλο ένα θρίλερ για το σεξ, την ερωτική επιθυμία και τον ρόλο μιας δυναμικής γιατρού, απροστάτευτης σε ένα σεξιστικό ανδροκρατούμενο μικρόκοσμο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αναγέννηση του Jurassic World με ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικά αναχρονιστική

Οθόνες / Jurassic World: Ανακυκλωμένα υλικά, ανακουφιστικό πισωγύρισμα

Ο Κόλιν Τρεβόροου ξεκίνησε δυνατά τη δεύτερη τριλογία του Jurassic σύμπαντος και την έστειλε στον αγύριστο ή περίπου στη μέση του πουθενά, με τους τροποποιημένους δεινοσαύρους αδέσποτους, οπλισμένους κι επικίνδυνους, σε ένα φινάλε με οικολογικές κορόνες, πανηγυρικά χαοτικό, ψευδεπίγραφα απειλητικό και, εν τέλει, εξαιρετικά ανιαρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ